Menestyksen maku: AHL:n mestaruusjuhlat työsulkukaudella

Antero Niittymäki oli suuressa roolissa Philadelphia Phantomsin AHL-mestaruudessa kaudella 2004-05. Antero Niittymäki oli suuressa roolissa Philadelphia Phantomsin AHL-mestaruudessa kaudella 2004-05. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Syksyllä 2004 Antero Niittymäki valmistautui NHL-kauteen epätietoisena. Ensimmäiset NHL-pelinsä edellisellä kaudella torjunut turkulainen oli pääsemässä kahden farmivuoden jälkeen Philadelphia Flyersin kokoonpanoon, mutta työsulku peruutti lopulta koko NHL-kauden. Niittymäki pelasi kauden edellisvuosien tapaan AHL:ssä Philadelphia Phantomsin maalilla.

– Aika pitkään kauden aikanakin seurasi alkaako NHL, mutta arkeen kauden aikana työsulku ei vaikuttanut. Flyersin ja Phantomsin pukukopit olivat vierekkäin ja paljon harjoiteltiin samoissa tiloissa, Niittymäki muistelee.

Työsulun vuoksi monet joukkueet saivat AHL:ään poikkeuksellisen kovat joukkueet. Muun muassa Jason Spezza ja Jay Bouwmeester pelasivat AHL:ssä työsulkukauden.

– Jos sen kauden tähdistöottelua muistelee, niin ei mennyt kovin monta vuotta niin puolet niistä pelaajista pelasivat NHL:n tähdistöpelissä.

Phantoms sai kauteen hyvän alun ja sijoittuikin runkosarjassa oman divisioonansa toiseksi keräten 103 pistettä.

– Ei meillä missään vaiheessa puhuttu tavoitteista. Meillä oli hyvä joukkue, jonka runko oli ollut pari vuotta kasassa. Joukkueen yhteishenki oli Phantomsissa tosi hyvä. Siellä ei koskaan ollut sellaista vain itselleen NHL-paikan pelaamisen henkeä.

Yksi Phantomsin menestyksen kulmakivistä oli tiivis puolustus. Phantomsin maaliin tehtiin runkosarjassa kolmanneksi vähiten maaleja. Merkittävä rooli oli ykkösvahdin viittaa koko kauden kantaneella Niittymäellä, mutta myös farmissa kaiken nähneellä kakkosmaalivahti Neil Littlellä.

– En olisi parempaa partneria niiksi kolmeksi vuodeksi voinut toivoa. Hän oli seuralegenda, joka auttoi varsinkin ensimmäisellä kaudella tosi paljon. Antoi vinkkejä joukkueista ja pelaajista. Hän oli myös aidosti iloinen, kun pelini kulki. Hänestä tuli niiden vuosien aikana hyvä ystäväni, Niittymäki kehuu.

Vaikka Phantomsin runkosarja oli hyvä, joukkueen vahva pudotuspelivire oli silti lievä yllätys. Norfolkin voittamiseen Phantoms tarvitsi kuusi ottelua, Wilkes-Barre kaatui viidessä pelissä ja Providence konferenssifinaaleissa kuudessa pelissä.

– Sillä oli iso merkitys, että kauden loppuvaiheessa meille tuli Jeff Carter ja Mike Richards. Heidän panoksensa meidän hyökkäyspeliimme oli tosi iso, Niittymäki sanoo.

Finaalisarjasta tuli kahden suomalaismaalivahdin koitos, kun ennakkosuosikkina finaalisarjaan lähteneen Chicago Wolvesin maalilla pelasi Kari Lehtonen. Finaaleista muodostui lopulta yksipuolinen näytös, kun Phantoms marssi mestaruuteen suoraan voitoin 4-0. Mestaruuden lisäksi Niittymäki pokkasi AHL:n pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon.

– Ehkä oli hyvä, että päästiin aloittamaan Chicagossa. Kun siellä voitettiin kaksi kertaa, oli kyllä vahvasti sellainen olo, että sarja ei enää käänny.

Ilkka Lappi

Enemmistö luottaa naapuriapuun

Suurin osa suomalaisista uskoo, että naapurien valppaus vähentää riskiä muun muassa sille, että kotiin murtaudutaan.

Ilmaista uraneuvontaa etänä

Uraohjaus on TE-palvelujen valtakunnallinen puhelin- ja videopalvelu, jossa voit saada psykologin ohjausta ammatinvalintaa ja uramuutoksia pohtiessasi. Psykologi soittaa sinulle sovittuna puhelinohjausaikana. Kerro aikaa varatessa, haluatko keskustella puhelimessa vai videolla ja kerro nimesi ja puhelinnumerosi. Video-ohjaukseen tarvittavan linkin ohjeineen saat sähköpostiisi 1–2 päivää ennen sovittua aikaa. Voit keskustella luottamuksellisesti saman psykologin kanssa useampia kertoja.

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.