Salibandysääntöjen muutokset eivät riemastuta Jukka Ruotsalaista

TPS Salibandyn maalivahdin Pyry Luukkosen ja muiden maalivahtien elämä muuttunee asteen haastavammaksi, kun salibandyn sääntökirjaa päivitetään ensi kesänä. TPS Salibandyn maalivahdin Pyry Luukkosen ja muiden maalivahtien elämä muuttunee asteen haastavammaksi, kun salibandyn sääntökirjaa päivitetään ensi kesänä. Kuva: Jane Iltanen

Salibandyn sääntökirjaa uudistetaan ensi kesänä. Uudet säännöt astuvat voimaan 1. heinäkuuta 2018. Edellisen kerran sääntöjä muutettiin neljä vuotta sitten.

Sääntöihin tulee monia pieniä tarkennuksia. Muun muassa niin sanottu tuplarangaistus, eli sekä rangaistuslaukauksen että jäähyn tuomitseminen samasta rikkeestä, poistuu. Myöskään päällä pelaamisesta ei tule enää jäähyä. Jatkossa pallon pelaamisesta päällä tuomitaan vapaalyönti.

Keskeisimmät, ja eniten salibandyväen keskuudessa keskustelua herättäneet, sääntömuutokset koskevat rangaistuslaukausta. Jatkossa pallo voi liikkua rangaistuslaukauksen aikaan mihin suuntaan tahansa, kunhan pelaajaa menee koko ajan eteenpäin.

Uuden rangaistuslaukaussäännön katalyyttinä oli vuoden 2015 naisten MM-finaali Tampereella. Tuolloin My Kippilän rangaistuslaukaus hylättiin.

Toinen paljon keskustelua herättänyt sääntömuutos on niin sanottu aktiivisuussääntö, jonka on tarkoitus pakottaa pallollinen joukkue pelaamaan aktiivisesti ylöspäin hyökkäyksiin lähdettäessä.

TPS Salibandyn miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jukka Ruotsalainen suhtautuu uusiin sääntöihin varauksella.

– Varsinkin aktiivisuussääntö kuulostaa valmentajan korvaan aika tyhmältä. Siinä ikään kuin riisutaan pallollisesti hallitsevalta johtoon pääsevältä joukkueelta yksi taktinen ase pois, Ruotsalainen toteaa.

Aktiivisuussäännön tarkoitus on palvella yleisöä ja tehdä osaltaan pelistä viihdyttävämpää. TPS-luotsi ei usko, että aktiivisuussääntö lopulta vaikuttaa peliin valtavasti.

– Tosi tasaisissa peleissä uudella säännöllä voi olla vaikutusta, mutta en usko, että sääntö lopulta aktivoittaa peliä kovin paljon. Aika nopeasti joukkueet keksivät, miten pelataan uusien sääntöjen mukaan omaan taktiikkaan sopivaa peliä.

Rangaistuslaukausta koskevan uusiminen on herättänyt kummastusta varsinkin maalivahtien keskuudessa. Kun pallo saa liikkua mihin suuntaan tahansa, maalivahdin homma rangaistuslaukauksissa vaikeutuu merkittävästi.

– Rangaistuslaukaukset ovat tällä hetkellä lievästi veskarivetoisia. Uusi sääntö todennäköisesti muuttaa sen niin, että rankkareista ammuttujen maalien määrä kasvaa. Parhaille rankkareiden vetäjille uusi sääntö antaa uusia työkaluja maalintekoon. Yleisön näkökulmasta muutos on varmaan viihdyttävä, sillä maaleja tullee lisää, Ruotsalainen arvelee.

Hän näkee todennäköisenä myös sen, että joukkueissa harjoitellaan entistä enemmän rangaistuslaukauksia jatkossa.

– Uuden säännön myötä rankkari on niin hyvä maalipaikka, että totta kai se täytyy yrittää hyödyntää.

Ilkka Lappi

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen?

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen? Perusperiaate on: laillinen valmiste lailliselta myyjältä omaan lääkitykseen, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Kun matkustaa ulkomaille, niin kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista rajoituksista kohdemaassa.

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.