Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic. Filip Valencic. Kuva: Lasse Virtanen

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

TPS:n kirous on, että hyvätkään peliesitykset eivät tuota tulosta. Liiga maksattaa kovia oppirahoja, pelillisesti. Yksikin virhe maksaa ja se maksaa erityisen paljon, jos omista tilanteista ei tee maaleja. TPS ei ole riittävän kliininen kummassakaan päässä kenttää. Virheitä tulee, eikä maalipaikoista osuta. Lopputulos on silloin tämä.

Maalit: 43. Filip Valencic (Juha Pirinen) 0-1.

Yleisöä: 3 884.

Kentän kunkku: Maksim Rudakov, HJK. Teki sen, mitä voittavan joukkueen maalivahdin on tehtävä eli torjui kaiken ja sai apuja sekä tolpalta että omilta pakeilta. Nolla piti ja Klubi voitti.

Matsin surkeinta: On tuskallista katsoa joukkuetta, joka pelaa mukiinmenevästi tai hyvin, mutta joka jättää käyttämättä tilaisuutensa. TPS pani HJK:n ahtaalle toisella puoliajalla, mutta jätti tekemättä maalin. Inter parkkeerasi bussin omalle maalilleen Kupittaalla ja nappasi pisteen. TPS haastoi mestarin pelillisesti ja jäi pisteittä. Jalkapallo ei ole oikeudenmukainen peli. Se on maalintekopeli. TPS:n alkukaudessa on huolestuttavasti kaikuja edellisestä liigakaudesta, joka päättyi huonosti. Tahdin on muututtava.

Tuhlaajapoika: Joakim Latonen, TPS. Debytantti, jonka esitys oli erittäin lupaava. Myös Latonen maksoi silti oppirahoja kummassakin päässä kenttää. Avopaikassa ensin hutipotku, vastustajan maalitilanteessa Juha Pirinen kiersi helposti Latosen ja keskitti Filip Valencicille. Toisella puoliajalla Latonen laukaisi pienestä kulmasta tolppaan ja jatkolaukauksen peitti Rudakov. Hiottavaa on vielä, mutta sekin on paljon, että pääsee edes maalipaikoille.

Illan erikoisuus: Illan erikoisin episodi nähtiin pukukoppikäytävällä pelin jälkeen. HJK:n Rafinha ja Mostagh Yakoubi kävivät suusanallisesti erittäin aggressiivisesti otteludelegaatti Styrbjörn Oskarssonin ja Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundströmin kimppuun. Palloliiton kaksikko olisi ottanut taka-askeleita, ellei selän takana olisi ollut seinä. Ulkopuolisille ei käynyt selväksi, mistä oli kyse, mutta Oskarssonin mukaan "keskustelua" käytiin "Vaasan tapahtumista". Pelaajat syyttivät Palloliittoa kovaäänisesti "munattomuudesta". Aikamäärettä "kaks viikkoa" toistettiin, joten kyse lienee keskeneräisestä kurinpidollisesta asiasta, joka on Lundströmin heiniä. Kaiken lisäksi Lundström oli paikalla lomalaisena, ei siis töissä. Lundström kieltäytyi kommentoimasta episodia.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ei ainakaan erotuomari Marko Grönholm, joka tuomitsi kotikulmillaan. Ottelu oli tunnelmaltaan ajoittain hyvinkin kiihkeä. Rikkeitä oli paljon ja lappuja jaettiin kuusi.

Mitä sanottiin?:

Mika Laurikainen, TPS: Olimme pikkaisen aralla jalalla liikkeellä alkuun. HJK onnistui sumputtamaan niin, ettei päästy oikein mistään eteenpäin. Nostan joukkueelle hattua, että kuitenkin uskallettiin ja lähdettiin haastamaan. Toisella jaksolla saatiin hyvin oma peli kulkemaan. Olen ylpeä siitä, miten pelattiin. On sanottu, että HJK:lla on ollut huono alkukausi. Se on naurettavaa puhetta. Klubi on sarjakärjessä ja aikamoisia pussipuolustuksia vastaan pelannut. Koetimme haastaa omalla pelillämme. H-lvetin tyytymätön olen siihen, ettemme saaneet aikaiseksi maalia tai edes pientä palkintoa. Pelit tuntuvat toistavan samaa kaavaa. Kyllä tämä joskus kääntyy meillekin ja saamme tsäkällä jotain. Mutta HJK ei missään nimessä voittanut tsäkällä.

Mika Lehkosuo, HJK: Me aloitimme hyvin, olimme latautuneet hyvin peliin. Loimme ekan kymmenen minuutin aikana pari maalipaikkaa. Peli oli Tepsin päädyssä. TPS pääsi peliin mukaan, kun Ville Jalasto loukkaantui ja pelasimme hetken vajaalla. TPS:lla oli parikin maalipaikkaa. Selvittiin siitä. Saatiin yksi maali. Mitä pitemmälle peli meni, vähän lopetettiin pelaaminen ja meni hiukan sekavaksi. Tepsillä oli muutamia paikkoja, mutta meilläkin oli vastahyökkäyksiä. Oli mahkut ratkaista peli. Jatkoimme hyvää vierassaldoa. Viides vieraspeli, niistä neljä voittoa ja yksi tasuri.

Analyysi: Ottelun alku oli vaikea TPS:lle. Klubi tuli oikealta, vasemmalta ja keskeltä ja pääsi häkellyttävän hyvin TPS:n linjojen väliin ottaen huomioon, että mestareita on moitittu tehottomuudesta ja junnaavuudesta. Klubi synnytti laukauspaikkoja ja myös ampui. Näytti siltä, että tätä menoa maali syntyy ennemmin kuin myöhemmin.

Pakki Ville Jalaston loukkaantuminen toi TPS:n yllättäen mukaan peliin. Mika Ääritalo käänsi Miro Tenhon pystysyötön Joakim Latoselle, joka sutaisi hutipotkun avopaikasta, tosin horjutettuna. Jatkotilanteesta Onni Valakari ampui pienestä kulmasta kohti tyhjillään ollutta maalia, mutta Anthony Annan kiirehti viivalle ja peitti laukauksen.

Pelin ainoa osuma syntyi, kun vaihtomies Pirinen harhautti Latosen kuutamolle laidassa, antoi matalan keskityksen ja takatolpalla oli vapaana Valencic, joka tykitti läheltä verkkoon. Latonen myi nahkansa halvalla, keskuspuolustus päästi pallon kulkemaan matalana läpi maalinedustan ja Juri Kinnunen oli unohtanut Valencicin takatolpalle. Monta virhettä ja tuloksena maali. Epäonneakin oli matkassa, sillä TPS hyökkäys katkesi, kun pallo osui erotuomariin.

TPS otti pelin hallintaansa toisella puoliajalla. Hallinta tuotti tilanteita, joista parhaita olivat Latosen tolppakuti ja vaihtomies Jani Virtanen loppuhetkien yritys. "Jamppa" järjesti itselleen kauniilla harhautuksella laukaisutilaa rangaistusalueella, mutta Rudakov torjui laukauksen.

Debytantti Latonen on mielenkiintoinen pelaaja. Hän osasi hakeutua maalipaikoille, vaikkei vielä niissä onnistunutkaan. Nopeus tuntuu riittävän ja pallokosketus on hyvä. Syötöt löytävät kiitettävästi oman pelaajan. Moni asia tulee silti uutena. Vastustajalle ei voi antaa tilaa samalla tavalla kuin alasarjoissa tai junnupeleissä ja taklauksia on opeteltava ottamaan vastaan. Alku oli kuitenkin lupaava.

TPS riittävästi maalitilanteita eli ongelmana ei ole se, etteivätkö myös pitkät hyökkäykset toimisi. TPS ei ole pelkkä vastahyökkäysjoukkue. Sen puoliaika osoitti. Kupittaan pikajuna Juri Kinnunen on kelpo ase vasemmalla laidalla, mutta tehoja tarvitaan lisää koko kalustolta.

Onnesta on turha puhua. Kun rahaa heittää riittävän kauan, tulee klaavojen ohella lopulta myös kruunia. TPS:n on sitkeästi heitettävä lanttia eli pelattava, hyökättävä ja luotava maalitilanteita. Tehokkuutta on silti pakko parantaa ja puolustuspäässä on vähennettävä virheiden määrää. Eipä niitä nytkään paljon tullut, mutta kyvykästä vastustajaa vastaan yksikin on liian monta.

TPS: Jonathan Viscosi; Juri Kinnunen, Rasmus Holma, Miro Tenho, Sami Rähmönen; Oskari Jakonen (70. Elias Ahde), Niklas Blomqvist (63. Ben McKendry), Onni Valakari (83. Jani Virtanen), Jonni Peräaho, Joakim Latonen; Mika Ääritalo.

HJK: Maksim Rudakov; Rafinfa, Daniel O´Shaughnessy, Faith Obilor, Ville Jalasto (15. Juha Pirinen); Mostagh Yakoubi, Sebastian Dahlström, Anthony Annan, Filip Valencic; Klauss (87. Amr Gamal).

Erotuomari: Marko Grönholm.

Varoitukset: Jakonen ja Valakari, TPS. Obilor, Yaghoubi, Annan ja Valencic, HJK.

Lasse Virtanen

Rafinha ja Mostagh Yakoubi keskustelivat pelin jälkeen tiukaan sävyyn Styrbjörn Oskarssonin ja Peter Lundströmin kanssa. Rafinha ja Mostagh Yakoubi keskustelivat pelin jälkeen tiukaan sävyyn Styrbjörn Oskarssonin ja Peter Lundströmin kanssa. Kuva: Lasse Virtanen

Rikosuhripäivystys: Lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuutta lisättävä

Rikosuhripäivystys haluaa eduskuntavaalitavoitteissaan seuraavan eduskunnan kiinnittävän erityistä huomiota muun muassa lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuuden lisäämiseen sekä ihmiskaupan uhriksi joutuneiden henkilöiden avunsaannin parantamiseen. Rikosuhripäivystys julkisti tavoitteensa seuraavalle eduskuntavaalikaudelle 2019–23.

Ilmastonmuutoksella monia terveysriskejä

Tunnetun tiedejulkaisu Lancetin asiantuntijaryhmä on tiivistänyt näkemyksensä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista kolmeen johtopäätökseen. Ilmastomuutos muodostaa suuren riskin väestön terveydelle, sen torjunta voi muodostua tämän vuosisadan suurimmaksi terveysteoksi ja haasteet eivät ole teknisiä tai taloudellisia vaan pääosin poliittisia. Oikea aika toimia on nyt, toteavat johtava tutkija Timo Lanki ja THL:n entinen pääjohtaja Juhani Eskola Duodecim -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

Mystiikka ja meditaatio avuksi ympäristöahdistuksessa

Panu Pihkala.

Mystiikkaa tosielämän tarpeisiin -luentosarjan viidennellä luennolla Ympäristöahdistus ja toivo pohditaan, miten mystiikka ja meditaatio voivat auttaa ympäristöahdistuksen käsittelyssä. Luento alkaa Aureliassa, osoitteessa Aurakatu 18, keskiviikkona 27. helmikuuta kello 18.

Hiilinanoputkia voidaan valmistaa grafeenia kiertämällä

Grafeeni on materiaali, joka muodostuu tasoon asettuneista hiiliatomeista. Sen sisarmateriaaleja ovat hiilinanoputket, joita käytetään vahvistavana aineena kestävyyttä vaativissa tuotteissa kuten tuulivoimaloiden osissa, avaruuskomponenteissa, maaleissa ja urheiluvälineissä. Jyväskylän yliopiston tuoreen fysiikan ja nanotieteiden väitöstutkimuksen mukaan hiilinanoputkia voidaan valmistaan uudella tavoin nauhamaista grafeenia kiertämällä.

Kaskenpuiston palvelutaloa aiotaan laajentaa noin 30 uudella asunnolla

Seniorikeskus Kaskenpuiston palvelutalon laajentaminen Vähäheikkiläntien varrella halutaan mahdollistaa asemakaavanmuutoksella. Keskukseen tulee noin 30 uutta asuntoa. Samalla pysäköintialuetta laajennetaan.

Entäs punapartisaanien tappotyöt?

Partisaanien uhrien muistoristiä pystytettiin Juntusrannan-Murtovaaran maantien varrella heinäkuussa 1943.

Nyt ollaan taas saatu tietoon se valtava asia, että suomalaiset SS-miehet ovat tehneet pahojaan. Sodassahan pahoja tehdään aina.

Valtion nettolainanoton tarve kasvaa

Valtion verotuloarviota alennetaan yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Arvonlisäveron tuottoa alennetaan 196 miljoonalla eurolla johtuen muun muassa yksityistä kulutusta koskevien ennusteiden päivittymisestä. Lisäksi ansio- ja pääomatuloveron tuottoa kasvatetaan 156 miljoonalla eurolla ja yhteisöverotuottoa alennetaan 110 miljoonalla eurolla.

Aluehallintovirastoissa ruuhkaa, epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrä moninkertaistunut alkuvuoden aikana

Hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttäminen tammikuussa nousi laajasti julkisuuteen. Sen seurauksena yhteydenotot aluehallintovirastoon ovat moninkertaistuneet aiempaan verrattuna.

Valtion t&k-rahoitus kasvaa kuluvan vuoden talousarviossa

Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus tavoiteluokan mukaan 2018–2019.

Tutkimukseen ja kehittämistoimintaan kohdistuvat valtion talousarvion määrärahat kasvavat Tilastokeskuksen mukaan 107,9 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vuoden 2019 valtion talousarviossa tutkimus- ja kehittämistoimintaan käytettävät määrärahat ovat kokonaisuudessaan 1 991,1 miljoonaa euroa. Julkisen tutkimusrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on arviolta 0,83 prosenttia.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?