Otteluanalyysi: TPS:lta kotikuparinen yhä rikkomatta

Vesa Vasara ja Mika Laurikainen onnistelivat toisiaan pisteestä. Vesa Vasara ja Mika Laurikainen onnistelivat toisiaan pisteestä. Kuva: Lasse Virtanen

Hyvällä pelillä ei pistettäkään, huonolla piste. Onko niin, ettei TPS:n kannata pelata hyvin, jotta pisteitä kertyisi plakkariin? TPS pelasi Hongan kanssa maalittoman tasapelin varsin keskinkertaisen esityksen jälkeen. Hyvää oli piste, sillä Honka hallitsi peliä pitkät tovit, vaikka ei sekään kovin lähellä maalintekoa ollut. Huonoa oli se, että kuparinen on yhä rikkomatta kotipeleissä.

Jossiteltavaa silti jäi. Elias Ahde ryntäsi avausjaksolla Mika Ääritalon pystysyötön perään. Hongan maalivahti Timothy Murray ryntäsi vastaan rangaistusalueen ulkopuolelle. Lopputuloksena oli se, että Ahde kaatui ja pallo kieri päätyrajasta ulos. Erotuomari Dennis Antamo oli toivottoman kaukana tilanteesta ja mietinnän jälkeen hän näytti maalipotkua. Ei siis vapaapotkua TPS:lle, mutta ei myöskään korttia Ahteelle filmaamisesta. Ahde vakuutti pelin jälkeen, että hän kaatui osuman seurauksena. Sen olisi pitänyt tarkoittaa Hongan maalivahdin ulosajoa.

Aivan pelin viime hetkillä vaihtomies Riku Sjöroos kaatui kaksinkamppailutilanteessa rangaistusalueella, mutta vihellystä ei kuulunut. Sjöroos vakuutti hänkin pelin jälkeen, että Hongan pakin jalka osui häneen. Jos näin oli, seurauksena olisi pitänyt olla rangaistuspotku.

Maalit: -

Yleisöä: 2 704.

Kentän kunkku: Puurtamista oli, eikä kentällä nähty yhtään kunkkua.

Matsin surkeinta: TPS odotti viime hetkillä rankkaria, kun Sjöroos kaatui rangaistusalueella. Sjöroos vakuutti, että vastustaja osui häneen ja että hän kaatui sen takia. Jos näin oli, seurauksena olisi pitänyt olla pilkku. Valmentaja Mika Laurikainen oli samaa mieltä: pilkun paikka. Laurikainen oli tiedustellut asiaa erotuomari Dennis Antamolta. Laurikaisen mukaan Antamo oli vastannut, että osuma oli jalkaan mutta tatsi oli huono.

Jos Laurikaisen kertoma on tarkka kuvaus Antamon sanomisista, se tarkoittaisi, että tämä jätti tuomitsematta pilkun sen takia, että pallo oli karkaamassa Sjöroosilta. Kosketus oli huono, mutta se ei ole mikään syy jättää rangaistuspotkua tuomitsematta. Rangaistuspotku on vapaapotku, joka määrätään rangaistusalueella. Se ei edellytä maalintekotilannetta, vaikka monet peliä paljonkin seuraavat niin luulevat. Jos rike tapahtui ja jos se tapahtui rangaistusalueella, olisi pitänyt tuomita rangaistuspotku aivan riippumatta siitä, onko maalintekotilannetta tai missä pallo on, kunhan pallo on pelissä.

Mutta koska Antamo ei ollut antamassa kommenttia pressitilaisuudessa, on jätettävä epäilykselle sija ja puolustukselle vielä puheenvuoro.

Tuhlaajapoika: Elias Ahde, TPS. Hyvät asiat ensin: Ahde oli aktiivinen, pääsi tilanteisiin ja yritti ratkaisuja. Sitten huonot asiat: ruuti oli märkää, ratkaisut huonoja. Itseluottamus on kateissa. Se paranee vain onnistumalla.

Illan erikoisuus: TPS ei ole tehnyt vielä maaliakaan kotiotteluissa. Saldona on kaksi tappiota ja kaksi maalitonta tasapeliä. TPS on tosin kyllä tehnyt Kupittaalla kaksikin maalia vieraspelissä Interiä vastaan. Ja yksi kotipeleistähän pelattiin Valkeakoskella (SJK). Johtopäätösten aika ei ole vielä, mutta syytä huoleen on. Kotona on kyettävä voittoihin, jos sarjassa aikoo säilyä, eikä voittaa voi ilman maaleja.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Dennis Antamo yritti päästä helpolla. Siksi laiskasti hän liikkui. Hän oli usein aivan liian kaukana tilanteista. Erotuomarilla voi olla erinomainen näkökyky ja hän saattaa nähdä tilanteet kaukaakin ja tuomita ne oikein. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys. Jos erotuomari liikkuu huonosti, hän ei ole uskottava. Hän ei ole sitä pelaajien eikä katsojien silmissä.

Vaikka hän näkisi oikein ja tuomitsisi oikein, kukaan ei usko häntä. "Et voinut nähdä", kuuluu epäuskoisen pelaajan moite, kun erotuomari vihdoin lönköttelee paikalle kymmenien metrien päästä. Ei, Antamo ei päässyt helpolla, mutta yritti kyllä. Se johtaa yleensä huonoon lopputulokseen, niin myös tällä kertaa.

Mitä sanottiin?:

Mika Laurikainen, TPS: Tarkoituksena ei ollut olla noin passiivinen. Ruuhkaa on, en tiedä johtuiko se siitä. Puolustuspelissäkin juostiin perässä pitkiä jaksoja. Siihen en ole yhtään tyytyväinen. Hyökkäyspeliä ei saatu toimimaan lainkaan. Ei ollut sellaista terävyyttä, jota siinä on ollut aikaisemmissa peleissä, Toisaalta väsyneenä nollan pitäminen Honkaa vastaan on hyvä suoritus. Puolustuspeliin voi siinä mielessä olla suhteellisen tyytyväinen. Meille ei jäänyt jossiteltavaa kuin selvä pilkku lopussa. Jos on huono tatsi, saako sen jälkeen tehdä mitä vain? Eihän se ole mikään syy. Olen sitä mieltä, että se oli pilkku.

Vesa Vasara, Honka: Kontrolloimme pitkiä aikoja peliä erittäin haasteellista Tepsiä vastaan. Ekalla puoliajalla aloitimme hyvin, mutta TPS oli uhka koko ajan ja sai turhan vaarallisia tilanteita. Ei osattu puolustaa niitä riittävän hyvin. Koko pelin kuva oli vähän sen oloinen. Oli vaikea murtautua hyvillä maalipaikoille. Muutamia hetkiä oli. Kova peli. Ollaan kaikki pienessä otteluruuhkassa. Jouduttiin laittamaan kaikki peliin. Siitä kiitos joukkueelle, että otettiin piste.

Analyysi: Nyt ei nähty sitä TPS:aan, joka pelaa hyvin tai mukiinmenevästi, mutta joka silti menettää pisteitä. Se TPS on proaktiivinen eli aloitteellinen, pelin päällä oleva, Tämä TPS oli reaktiivinen eli passiivinen, reagoiva, odottava ja yleensä vastustajaa perässä oleva. Peliruuhka alkaa näkyä, mutta niin se näkyy joka joukkueen otteissa. Liian tiiviistä ottelurytmistä on valitettu, eikä ensimmäistä kertaa. Se on jälleen kerran käynnistänyt keskustelun sarjajärjestelmästä ja varmaan kohta jälleen keskustellaan joukkuemäärästä. Nämä ovat kotimaisen jalkapalloilun ikuisuusaiheita, joista tuskin koskaan päästään yksimielisyyteen.

Se on selvää, että joukot alkavat olla väsyneitä. Laurikainen haki uutta virtaa kierrättämällä pelaajia. Kupittaan pikajuna Juri Kinnunen istui pelkillä ja tilalla laitapakkina oli Niklas Friberg. Friberg on Kinnusen veroinen puolustaja, ehkä parempikin, mutta hyökkäyssuuntaan samanlaista draivia ei ole. Eikä ehkä pidäkään olla sillä Friberg on pelaajatyypiltään erilainen, puhdasverinen puolustaja. Mitä Kinnunen ei ole. Hän on laitakoira, joka sahaa uupumatta edestakaisin laitaansa. Sitä asetta TPS:lla ei nyt ollut. Penkillä istui aluksi myös Niklas Blomqvist.

TPS:n hyökkäykset käynnistyivät onnahdellen ja Honka puolusti pitkiä hyökkäyksiä hyvin. TPS:n syöttöpeli oli myös huolimatonta, virheitä tuli liikaa. Parhaimmillaan joukkue oli jälleen nopeissa iskuissa, vaikkakaan tulosta ei syntynyt.

Honka oli kompakti paketti. Sen muoto pysyi kuosissa, otti se kiinni ylhäältä tai vaikka vetäytyi se alemmas. Linjojen väliin oli vaikeaa pelata, eikä TPS siinä juuri onnistunutkaan. Jos onnistui, niin Hongan puolustuslinja peitti erinomaisesti laukaukset. Blokkeja kertyi paljon, eikä maalivahdilla ollut liikaa hommia.

Joakim Latonen pelasi toisen pelinsä, täydet minuutit. Latosessa on jotain kiinnostavaa. Hän liikkuu ketterästi ja kääntyy pienessä tilassa, mikä poikkeuksellista Veikkausliigassa, joka on hidasliikkeisten valtamerialusten sarja. Latonen tekee harvinaisen paljon hyviä ratkaisuja nuoreksi pelaajaksi, vaikka virheitäkin tulee. Opittavaa on etenkin puolustuspäässä, kun hän joutuu kohtaamaan vastustajan ilman varmistusta. Silloin hänet kierretään pelottavan helposti.

Onni Valakarin alkukausi ei ole ollut hohdokas. Valakari on nuori pelaaja, mutta häneltä odotetaan johtajuutta ja ennen kaikkea pelin parempaa rytmittämistä. Tarvitaan avaavia syöttöjä, jotta maalitilanteita ja maaleja syntyy. Ellei Valakari niitä kykene antamaan, on syytä kaivaa Jani "Jamppa" Virtanen naftaliinista.

Hyvää TPS:n esityksessä oli nollapeli, siis se, ettei omissa kolissut. Tällä kertaa TPS ei menettänyt, ainakaan pelillisesti, mitään, vaan voitti yhden pinnan.

TPS: Jonathan Viscosi; Niklas Friberg, Rasmus Holma, Miro Tenho, Sami Rähmönen; Elias Ahde (Drago Milovic), Ben McKendry (68. Niklas Blomqvist), Onni Valakari, Jonni Peräaho, Joakim Latonen; Mika Ääritalo (64. Riku Sjöroos).

Honka: Timothy Murray; Jonas Levänen, Konsta Rasimus, Robert Ivanov, Ahmed El Amrani; Nemanja Obradovic (85. Joni Korhonen), Joel Perovuo, Lucas Kaufmann (77. Antti Mäkijärvi), Javier Hervas Salmoral, Kasperi Liikonen; Youness Rahimi (60. Macoumba Kandji).

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: McKendry, Holma ja Sjöroos, TPS. Rasimus, El Amrani ja Hervas Salmoral, Honka.

Juttua muokattu: TPS:n ensimmäinen kotiottelu oli Valkeakoskella, ei Seinäjoella.

Lasse Virtanen

Rikosuhripäivystys: Lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuutta lisättävä

Rikosuhripäivystys haluaa eduskuntavaalitavoitteissaan seuraavan eduskunnan kiinnittävän erityistä huomiota muun muassa lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuuden lisäämiseen sekä ihmiskaupan uhriksi joutuneiden henkilöiden avunsaannin parantamiseen. Rikosuhripäivystys julkisti tavoitteensa seuraavalle eduskuntavaalikaudelle 2019–23.

Ilmastonmuutoksella monia terveysriskejä

Tunnetun tiedejulkaisu Lancetin asiantuntijaryhmä on tiivistänyt näkemyksensä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista kolmeen johtopäätökseen. Ilmastomuutos muodostaa suuren riskin väestön terveydelle, sen torjunta voi muodostua tämän vuosisadan suurimmaksi terveysteoksi ja haasteet eivät ole teknisiä tai taloudellisia vaan pääosin poliittisia. Oikea aika toimia on nyt, toteavat johtava tutkija Timo Lanki ja THL:n entinen pääjohtaja Juhani Eskola Duodecim -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

Mystiikka ja meditaatio avuksi ympäristöahdistuksessa

Panu Pihkala.

Mystiikkaa tosielämän tarpeisiin -luentosarjan viidennellä luennolla Ympäristöahdistus ja toivo pohditaan, miten mystiikka ja meditaatio voivat auttaa ympäristöahdistuksen käsittelyssä. Luento alkaa Aureliassa, osoitteessa Aurakatu 18, keskiviikkona 27. helmikuuta kello 18.

Hiilinanoputkia voidaan valmistaa grafeenia kiertämällä

Grafeeni on materiaali, joka muodostuu tasoon asettuneista hiiliatomeista. Sen sisarmateriaaleja ovat hiilinanoputket, joita käytetään vahvistavana aineena kestävyyttä vaativissa tuotteissa kuten tuulivoimaloiden osissa, avaruuskomponenteissa, maaleissa ja urheiluvälineissä. Jyväskylän yliopiston tuoreen fysiikan ja nanotieteiden väitöstutkimuksen mukaan hiilinanoputkia voidaan valmistaan uudella tavoin nauhamaista grafeenia kiertämällä.

Kaskenpuiston palvelutaloa aiotaan laajentaa noin 30 uudella asunnolla

Seniorikeskus Kaskenpuiston palvelutalon laajentaminen Vähäheikkiläntien varrella halutaan mahdollistaa asemakaavanmuutoksella. Keskukseen tulee noin 30 uutta asuntoa. Samalla pysäköintialuetta laajennetaan.

Entäs punapartisaanien tappotyöt?

Partisaanien uhrien muistoristiä pystytettiin Juntusrannan-Murtovaaran maantien varrella heinäkuussa 1943.

Nyt ollaan taas saatu tietoon se valtava asia, että suomalaiset SS-miehet ovat tehneet pahojaan. Sodassahan pahoja tehdään aina.

Valtion nettolainanoton tarve kasvaa

Valtion verotuloarviota alennetaan yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Arvonlisäveron tuottoa alennetaan 196 miljoonalla eurolla johtuen muun muassa yksityistä kulutusta koskevien ennusteiden päivittymisestä. Lisäksi ansio- ja pääomatuloveron tuottoa kasvatetaan 156 miljoonalla eurolla ja yhteisöverotuottoa alennetaan 110 miljoonalla eurolla.

Aluehallintovirastoissa ruuhkaa, epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrä moninkertaistunut alkuvuoden aikana

Hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttäminen tammikuussa nousi laajasti julkisuuteen. Sen seurauksena yhteydenotot aluehallintovirastoon ovat moninkertaistuneet aiempaan verrattuna.

Valtion t&k-rahoitus kasvaa kuluvan vuoden talousarviossa

Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus tavoiteluokan mukaan 2018–2019.

Tutkimukseen ja kehittämistoimintaan kohdistuvat valtion talousarvion määrärahat kasvavat Tilastokeskuksen mukaan 107,9 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vuoden 2019 valtion talousarviossa tutkimus- ja kehittämistoimintaan käytettävät määrärahat ovat kokonaisuudessaan 1 991,1 miljoonaa euroa. Julkisen tutkimusrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on arviolta 0,83 prosenttia.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?