Jälkipeli: FC Interin Matias Lahti sai isältään hyvät eväät urheiluun

FC Interissä pelaava Matias Lahti (vas.) on toisen polven urheilija, sillä isä Johannes Lahti (oik.) muistetaan kovatasoisena kymmenottelijana. Isä antoi pojalleen urheilijan geenit sekä opetti tiukkaa asennetta, mikä näkyy nyt kentällä sekä kentän ulkopuolella. FC Interissä pelaava Matias Lahti (vas.) on toisen polven urheilija, sillä isä Johannes Lahti (oik.) muistetaan kovatasoisena kymmenottelijana. Isä antoi pojalleen urheilijan geenit sekä opetti tiukkaa asennetta, mikä näkyy nyt kentällä sekä kentän ulkopuolella. Kuva: Hannu Tuominen/SUL

Isänsä näköinen poika. Kymmenottelija Johannes Lahden poika, Matias Lahti, omaa äijämäistä olemusta, vaikka ikää on kertynyt vasta 19 vuotta. Fysiikasta ei ainakaan jää kiinni Matiaksen mahdollinen ensimmäinen Veikkausliigaottelu.

FC Interin keskikentälle tuli paikattava aukko, kun kaksi pelaajaa, Ivan Sesar ja Lucas Garcia, suuntasivat ulkomaille. FC Inter kartoittanee uusia pelaajia, mutta haluaa antaa mahdollisuuden myös seuran omille nuorille. A-juniori-ikäinen Lahti nostettiin edustuksen vahvuuteen.

Matias ei ole kulkenut edustuksen harjoitusrinkiin ihan normaalia pelaajapolkua. Hän ei ole koskaan ollut junnujoukkueen tähtipelaaja. Nuorten maajoukkue-edustuksia ei ole ainuttakaan. Nykyisin lahjakkaimmat nuoret pelaajat nousevat esiin jo B-juniori-ikäisinä.

– Matias on edennyt ykköshuipun takana. Mutta ei ole sattumaa, että hän nousee nyt tiiviimmin harjoittelemaan edustuksen kanssa. Fysiikkapuoli on ollut aina kunnossa ja tekemällä töitä, myös pallollinen puoli on kehittynyt, kertoo FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki.

Kehittyminen jalkapalloilijana on myös kiinni asenteesta. Kun nykyisin monet junnutähdet kurvaavat paikalle mopoautoillaan, Matias saapuu harjoituksiin polkupyörällä.

– Matias on 100 prosenttinen urheilija. Se näkyy tietysti jo geeneissä, mutta myös siinä, miten hän suhtautuu urheiluun. Kaikki tekeminen on fokusoitu, myös kentän ulkopuolella. Matias tekee kaiken viimeisen päälle. Hänen tulevaisuuttaan on kuitenkin vielä vaikea arvioida. Missä vaiheessa tulee valmennukselle rohkeutta antaa peliaikaa pelaajalla, joka ei ole ollut teinitähti?

Matiaksen isä Johannes Lahti oli ensimmäinen suomalainen, joka ylitti kymmenottelussa 8 000 pisteen rajan. Ennätysten ja mestaruuksien ohella hänet muistetaan Suomen edustajana kaksissa olympiakisoissa. ”Jonski” hyppäsi korkeutta 19-vuotiaana 216 senttiä kierähdystyylillä. Tulos säilyi vuosikausia ikäluokkansa Suomen ennätyksenä.

Johannes Lahti tunnettiin urheilijana kunnianhimoisena ja sisukkaana.

– Isä painotti aina, että koskaan ei saa antaa periksi. Muistan, kun pelasimme jotain pihapeliä, mölkkyä tai heitettiin tikkaa, isä keskittyi monta minuuttia ennen omaa suoritustaan. Hän ei halunnut hävitä missään, muistelee Matias esikuvaansa, isäänsä.

Urheileminen oli huippu-urheilijan pojalle luontainen valita. Isä innosti liikkumaan, mutta lopullisen lajivalinnan poika sai tehdä itse.

– Lapsena harrastin isän innoittamana urheilua monipuolisesti. Sain valita päälajiksi jalkapallon, tärkeintä oli liikkuminen. Aluksi pelasin Liedon Pallossa, josta siirryin B-junnuikäisenä Interiin.

Ehkä syy kehittymiseen jalkapalloilijana takamatkalta johtuu siitä, että Matias on ymmärtänyt panostaa myös koulunkäyntiin. Siitä osoituksena on keväällä saatu valkolakki ja hyvin sujuneet ylioppilaskirjoitukset.

– Keväällä kirjoitin ylioppilaaksi. Pääsin papereilla suoraan Vaasan ja Oulun kauppakorkeakouluun, mutta en ole vielä ottanut vastaan opiskelupaikkaa. Armeijaan meno on edessä ensi vuoden tammikuussa. Nyt haluan katsoa, kuinka pitkälle yllän jalkapallossa. Tavoite on päästä pelaamaan Veikkausliigaa.

Hannu Tuominen

Mikä geokätköilyssä koukuttaa?

Mikä geokätköilyssä koukuttaa? Hyvä kysymys, johon voi olla monta hienoa syytä. Itselläni ne ovat ulkoilu, tavoitteellinen sellainen. En enää oikein osaa enää kävellä lenkkejä ilman tavoitetta löytää geokätkö. Tänä syksynä olen ottanut askelmittarin myös käyttöön.

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta opintomatkalle Hollantiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutetaan tekemään edellä mainitussa kokoonpanossa edellä esitetyn opintomatkan Hollantiin. Opintomatkasta aiheutuvat kustannukset ovat yhteensä noin 39 500 euroa.

Neljä päivää, yli 50 bändiä

Con Trane esiintyi vuoden 2016 Turku Band Festivaleilla Tiirikkalassa.

Turku Band Festival järjestetään seuraavan kerran 9.–12. tammikuuta. Neljän päivän aikana turkulaisissa keikkapaikoissa esiintyy yli 50 bändiä, muun muassa Lama-ajan lapset ja Kupittaa. Tällä kertaa keikkoja järjestetään 14 paikassa.

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset muuttuvat 1.1.2019. Hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 775 eurosta 799,84 euroon.

Menoviikko: Joulun kunniaksi Kiviä taskuun

Martti Suosalon (vas.) ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa täyttää salit vuodesta toiseen.

Kulttimainetta nauttiva Martti Suosalon ja Mika Nuojuan Kiviä taskussa palaa Turun kaupunginteatteriin joulun alla. Kiviä taskussa esitetään päänäyttämöllä 21. joulukuuta kello 19 ja 22. joulukuuta kello 14. Lisäksi kolmas Kiviä taskussa -esitys on ensi vuoden puolella, 25. helmikuuta.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa ensi kevääseen asti

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Laurinkujalla Raisiossa 17. joulukuuta alkaen 31. toukokuuta asti.

Pohjolan appelsiini, mikä se on?

Pohjolan appelsiiniksikin kutsuttu lanttu oli ennen vanhaan tärkeä C-vitamiinin lähde. Saamme siitä myös meille tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, fosforia ja magnesiumia. Lantun ominainen maku tulee sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista.

Rivitaloasunnossa tulipalo Vahdolla

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rivitalossa syttyi sunnuntaina aamulla Vahdolla Suntionpolulla yhdessä asunnossa tulipalo, jonka pelastuslaitos sammutti.

Urheilu

FBC:n Sokasta marraskuun pelaaja

Miikka Sokka.

Salibandyn Divarin marraskuun parhaaksi pelaajaksi on valittu FBC:n Miikka Sokka . Keskushyökkääjänä pelaava Sokka teki marraskuun neljässä pelissä tehot 3+11 ja johdatti joukkueensa neljään voittoon yhtä monesta pelistä. Koko Divarin pistepörssissä Sokka on neljäntenä.

Puukkokatsomo: Salibandyväen iso haaste

Lauri Stenfors.

Suomi juhli sunnuntaina toista peräkkäistä miesten maailmanmestaruutta. MM-finaalissa Ruotsi kaatui suorastaan suvereenilla esityksellä.

Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät.

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Montola ja Latonen tekivät jatkosopimuksen TPS:n kanssa

Joakim Latonen.

Jalkapallon Ykköseen valmistautuva TPS on solminut kaksi uutta pelaajasopimusta. Keskikenttäpelaaja Juho Montola ja hyökkääjä Joakim Latonen jatkavat TPS:n riveissä kauden 2019 kattavalla jatkosopimuksella.

Petrus Palmu palaa TPS:aan

Petrus Palmu.

Turun Palloseura saa riveihinsä paluumuuttajan, kun viime kaudella TPS:n paidassa Liigan vuoden tulokkaaksi valittu Petrus Palmu , 21, liittyy mustavalkoisten riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?