Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia. Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia. Kuva: Riitta Salmi

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Interin onneksi SJK oli täysin hampaaton, eikä kyennyt edes miesylivoimalla luomaan kunnon painetta saati maalipaikkoja. Inter kunniaksi on todettava, että se puolusti hyvin ja uhrautuvasti. Lopputuloksena oli voitto 2-0 (2-0) SJK:sta.

Voitosta huolimatta Interillä on paljon kehitettävää pelissään, etenkin hyökkäyspelissä. Voitto paransi kuitenkin mukavasti asemaa sarjataulukossa. Eroa syntyi lisää putoamiskamppailuun.

Maalit: 1. Mika Mäkitalo (Mikko Kuningas) 1-0, 16. Teemu Penninkangas 2-0.

Yleisöä: 1 255.

Kentän kunkku: Mika Mäkitalo, Inter. "Muksu" oli nyt elementissään, vaikka Interin hyökkäyspeli oli olematonta. Mäkitalo teki avausmaalin ja samalla voittomaalin ensimmäisellä minuutilla. Mikko Kuningas katkaisi SJK:n Joel Meron syötön ja vapautti Mäkitalon paikkaan, joka ei kuitenkaan ollut helppo. Mäkitalo viimeisteli taidokkaasti. Hän pelasi muutenkin erittäin elegantisti ja viisaasti ja oli se interiläinen, joka pystyi pitämään pallon omalla joukkueella.

Matsin surkeinta: SJK:n virheet ja Mansallyn ulosajo. Seinäjokiset tyrivät pelin ihan itse heti alkuunsa. Avausmaali syntyi Meron kammottavan harhasyötön seurauksena. Toisessa maalissa maalivahti Mihkel Aksalu nyrkkeili Kuninkaan vapaapotkun käsittämättömästi suoraan Teemu Penninkankaan jalkaan. Hänen tarvitsi vain ojentaa kinttua hieman ja pallo oli maalissa. Mansally hankkiutui suihkuun täysin tarpeettomasti ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä. Hän tuli keskialueella myöhässä tilanteeseen ja vetäisi Joona Lautamajalta jalat alta. Mansally oli ainoa, joka purnasi kortista.

Ottelun erikoisuus: Kuuma oli ja se näkyi kentällä. Nyt jos koska juomatauot olivat paikallaan. Niitä pidettiin kummallakin puoliajalla yksi. Toisella puoliajalla tauko oli kello 20.30, jolloin lämpöä oli vielä 26 astetta. Harvinaista Suomessa.

Tuhlaajapoika: Johannes Laaksonen, SJK. Laaksonen pelasi varsin vapaassa roolissa. SJK ei mahdollisuuksilla juhlinut, mutta Laaksosella oli pari hyvää tonttia. Tehoista ei ollut tietoakaan.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Maalivahdit. Interin Jere Koposella oli kolme torjuntaa, SJK:n Mihkel Aksalulla yksi torjunta. Hommat olivat vähissä kummassakin päässä.

Mitä sanottiin?:

John Allen, Inter: Olimme onnekkaita, kun saimme heti alkuun maalin. Olin pettynyt omaan peliimme. Emme saaneet kahta, kolme syöttöä omillen. Puolustaminen oli koko 90 minuutin ajan erinomaista. Mutta haluamme pelata parempaa jalkapalloa, kun meillä on pallo. SJK oli parempi pallon kanssa. Toisella puoliajalla vain puolustimme omaa maaliamme. Kaikki kunnia pojille. He tekivät hienoa työtä. SJK:lla oli vain hyvin vähän paikkoja.

Alexei Eremenko sr., SJK: Ei ole kovin kiva alku, kun ensimmäisellä minuutilla tulee maali. Ei se ole katastrofi, mutta ei kivaakaan. Sitten päästettiin toinen. Ei ollut terävyyttä hyökkäyksessä. Emme olleet tarpeeksi hyviä luomaan tilanteita. Pallokontrolli oli täydellinen. Tämän kanssa täytyy tehdä töitä.

Analyysi: Inter sai mahdollisuutensa heti pelin alussa ja käytti ne tehokkaasti. Kahden maalin johdossa se vetäytyi matalaan blokkiin, eikä hyökkäyspelistä tullut oikeastaan yhtään mitään enää. Mutta eipä tarvinnutkaan.

SJK piti palloa, erityisesti toisella puoliajalla yhden miehen ylivoimalla. Mutta eipä sitten juuri muuta.

Laukauksia vierailijoille kirjattiin 14, vain kolme kohti maalia. Koponen hoiti vähät hommat eleettömän varmasti.

Inter puolusti matalalla oman maalin edessä uhrautuvasti. Yhden miehen vajauksella taktiikka oli täysin oikea. Puolustuspelissä näyttää vihdoin olevan itua ja pitoa. Sille on hyvä rakentaa ja rakennettavaa riittää, sillä hyökkäyspeli oli olematonta kahdesta maalista huolimatta. Poikkeuksellinen kuumuus ja alivoima toki kelpaavat selitykseksi tässä ottelussa.

Kuumuus selittänee myös osaksi SJK:n saamattomuutta. Se oli puhditon ja ideaton. Pallo pysyi hallussa, mutta mitään ei saatu aikaiseksi. Esitys oli yksi aneemisimmista Kupittaalla tällä kaudella nähdyistä. Samalla katkesi SJK:n kolmen tappiottoman ottelun putki. Inter sen sijaan otti toisen peräkkäisen voittonsa. Interillä on viime vuosina ollut suuria vaikeuksia pitää virettä yllä ja siirtää hyvää esitystä seuraavaan peliin. Allenilla on nyt näytön paikka. Putoamispeikko olisi syytä karistaa kintereiltä.

Inter: Jere Koponen; Teemu Penninkangas, Daniel Kamy, Tero Mäntylä, Arttu Hoskonen; Mikko Kuningas, Niilo Mäenpää (87. Ari Nyman), Mika Mäkitalo; Abdoulie Mansally, Timo Furuholm (74. Benjamin Källman), Joona Järvistö (78. Mika Ojala).

SJK: Mihkel Aksalu; Joonas Sundman (70. Jordan Mustoe), Joel Mero, Jarkko Hurme, Joona Lautamaja (60. Daniel O´Brien); Paul Tendeng, Anders Bååth, Reuben Ayarna (60. Maximo Tolonen), Matti Klinga; Aristote Mboma, Johannes Laaksonen.

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Mansally, Penninkangas, Mäntylä ja Koponen, Inter. Hurme, SJK.

Ulosajo: Mansally (45.) kahdella varoituksella.

Lasse Virtanen

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille ei sisälly budejttiehdotukseen

Turun lentoaseman suosio on kasvussa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve ehdottaa Turun kaupungille ensi vuodeksi budjettia, joka on 20,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talouden tasapainoa tavoitellaan vuodelle 2021. Veroprosentti säilyy entisellään (19,50). Lisää lainaa otetaan 99 miljoonaa euroa.

Anna Sirkiä luopuu keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajuudesta

Anna Sirkiä.

Turkulainen Anna Sirkiä ilmoitti keskiviikkona luopuvansa keskustan Varsinais-Suomen piirin varapuheenjohtajan tehtävästä.

Lakiluonnos irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä arviointineuvostoon

Työ- ja elinkeinoministeriö on antanut lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi luonnoksen hallituksen esityksestä, jolla työntekijästä johtuvia irtisanomisperusteita kevennettäisiin alle kymmenen hengen yrityksissä.

Suomalaiset kannattavat talviaikaan siirtymistä

Suurin osa suomalaisista haluaa, että kellojen viisarien siirtelystä luovutaan. Se, olisiko siirryttävä talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan, jakaa mielipiteitä huomattavasti enemmän.

Martinseurakunta toivoo runsasta yleisöä radiojumalanpalvelukseen

Kakskerrankirkon radiojumalanpalvelukseen toivotaan runsaslukuista yleisöä.

Yle radioi valtakunnallisen radiojumalanpalveluksen Kakskerran kirkosta ensi sunnuntaina 21. lokakuuta kello 10. Radiojumalanpalveluksen toimittaa pastori Ilona Hägglund . Jumalanpalveluksessa avustaa pastori Seppo Riihimäki . Musiikista jumalanpalveluksessa vastaa kanttori Atte Tenkanen . Kirkkoon toivotaan mahdollisimman runsasta yleisöä.

Matemaatikko Kaisa Matomäelle kansainvälinen New Horizons -palkinto

Kaisa Matomäki.

Turun yliopiston akatemiatutkija Kaisa Matomäelle myönnetään kansainvälinen tiedepalkinto New Horizons in Mathematics Prize tunnustuksena hänen perustavanlaatuisista tieteellisistä läpimurroistaan alkulukujen parissa. New Horizons -palkinto on suuruudeltaan 100 000 dollaria, ja Matomäki jakaa sen yhdessä California Institute of Technologyn professorin Maksym Radziwillin kanssa.

Öljylämmitys – tie onneen?

Hiuksetkin päästä vihmovat syyssäät koettavat parhaillaan pureutua joka iikan seinien välistä sisään. Miten kylmyyttä vastaan pitäisi sitten varautua?

Kitarajazzia Sibelius-museossa keskiviikkona

Sibelius-museossa kuullaan kitarajazzia keskiviikkona 17. lokakuuta. Ruokangas – Hako-Rita on vuonna 2012 perustettu oululainen jazz/avantgarde-kitaraduo. Ohjelmiston ilmaisu liikkuu herkästä ja melodisesta tunnelmasta lähes väkivaltaisen revittelyyn, jossa soittajien välinen vuorovaikutus ja intensiteetti ovat keskeisissä rooleissa.

Open Ship -tapahtuma Turussa merisotaharjoituksen yhteydessä

Turussa järjestetään Open Ship -tapahtuma 27.–28. lokakuuta. Suomen johtaman kansainvälisen merisotaharjoituksen NOCO18 yhteydessä yleisöllä on mahdollisuus tutustua harjoitukseen osallistuviin aluksiin Turussa.

Urheilu

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.