Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia. Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia. Kuva: Riitta Salmi

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Interin onneksi SJK oli täysin hampaaton, eikä kyennyt edes miesylivoimalla luomaan kunnon painetta saati maalipaikkoja. Inter kunniaksi on todettava, että se puolusti hyvin ja uhrautuvasti. Lopputuloksena oli voitto 2-0 (2-0) SJK:sta.

Voitosta huolimatta Interillä on paljon kehitettävää pelissään, etenkin hyökkäyspelissä. Voitto paransi kuitenkin mukavasti asemaa sarjataulukossa. Eroa syntyi lisää putoamiskamppailuun.

Maalit: 1. Mika Mäkitalo (Mikko Kuningas) 1-0, 16. Teemu Penninkangas 2-0.

Yleisöä: 1 255.

Kentän kunkku: Mika Mäkitalo, Inter. "Muksu" oli nyt elementissään, vaikka Interin hyökkäyspeli oli olematonta. Mäkitalo teki avausmaalin ja samalla voittomaalin ensimmäisellä minuutilla. Mikko Kuningas katkaisi SJK:n Joel Meron syötön ja vapautti Mäkitalon paikkaan, joka ei kuitenkaan ollut helppo. Mäkitalo viimeisteli taidokkaasti. Hän pelasi muutenkin erittäin elegantisti ja viisaasti ja oli se interiläinen, joka pystyi pitämään pallon omalla joukkueella.

Matsin surkeinta: SJK:n virheet ja Mansallyn ulosajo. Seinäjokiset tyrivät pelin ihan itse heti alkuunsa. Avausmaali syntyi Meron kammottavan harhasyötön seurauksena. Toisessa maalissa maalivahti Mihkel Aksalu nyrkkeili Kuninkaan vapaapotkun käsittämättömästi suoraan Teemu Penninkankaan jalkaan. Hänen tarvitsi vain ojentaa kinttua hieman ja pallo oli maalissa. Mansally hankkiutui suihkuun täysin tarpeettomasti ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä. Hän tuli keskialueella myöhässä tilanteeseen ja vetäisi Joona Lautamajalta jalat alta. Mansally oli ainoa, joka purnasi kortista.

Ottelun erikoisuus: Kuuma oli ja se näkyi kentällä. Nyt jos koska juomatauot olivat paikallaan. Niitä pidettiin kummallakin puoliajalla yksi. Toisella puoliajalla tauko oli kello 20.30, jolloin lämpöä oli vielä 26 astetta. Harvinaista Suomessa.

Tuhlaajapoika: Johannes Laaksonen, SJK. Laaksonen pelasi varsin vapaassa roolissa. SJK ei mahdollisuuksilla juhlinut, mutta Laaksosella oli pari hyvää tonttia. Tehoista ei ollut tietoakaan.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Maalivahdit. Interin Jere Koposella oli kolme torjuntaa, SJK:n Mihkel Aksalulla yksi torjunta. Hommat olivat vähissä kummassakin päässä.

Mitä sanottiin?:

John Allen, Inter: Olimme onnekkaita, kun saimme heti alkuun maalin. Olin pettynyt omaan peliimme. Emme saaneet kahta, kolme syöttöä omillen. Puolustaminen oli koko 90 minuutin ajan erinomaista. Mutta haluamme pelata parempaa jalkapalloa, kun meillä on pallo. SJK oli parempi pallon kanssa. Toisella puoliajalla vain puolustimme omaa maaliamme. Kaikki kunnia pojille. He tekivät hienoa työtä. SJK:lla oli vain hyvin vähän paikkoja.

Alexei Eremenko sr., SJK: Ei ole kovin kiva alku, kun ensimmäisellä minuutilla tulee maali. Ei se ole katastrofi, mutta ei kivaakaan. Sitten päästettiin toinen. Ei ollut terävyyttä hyökkäyksessä. Emme olleet tarpeeksi hyviä luomaan tilanteita. Pallokontrolli oli täydellinen. Tämän kanssa täytyy tehdä töitä.

Analyysi: Inter sai mahdollisuutensa heti pelin alussa ja käytti ne tehokkaasti. Kahden maalin johdossa se vetäytyi matalaan blokkiin, eikä hyökkäyspelistä tullut oikeastaan yhtään mitään enää. Mutta eipä tarvinnutkaan.

SJK piti palloa, erityisesti toisella puoliajalla yhden miehen ylivoimalla. Mutta eipä sitten juuri muuta.

Laukauksia vierailijoille kirjattiin 14, vain kolme kohti maalia. Koponen hoiti vähät hommat eleettömän varmasti.

Inter puolusti matalalla oman maalin edessä uhrautuvasti. Yhden miehen vajauksella taktiikka oli täysin oikea. Puolustuspelissä näyttää vihdoin olevan itua ja pitoa. Sille on hyvä rakentaa ja rakennettavaa riittää, sillä hyökkäyspeli oli olematonta kahdesta maalista huolimatta. Poikkeuksellinen kuumuus ja alivoima toki kelpaavat selitykseksi tässä ottelussa.

Kuumuus selittänee myös osaksi SJK:n saamattomuutta. Se oli puhditon ja ideaton. Pallo pysyi hallussa, mutta mitään ei saatu aikaiseksi. Esitys oli yksi aneemisimmista Kupittaalla tällä kaudella nähdyistä. Samalla katkesi SJK:n kolmen tappiottoman ottelun putki. Inter sen sijaan otti toisen peräkkäisen voittonsa. Interillä on viime vuosina ollut suuria vaikeuksia pitää virettä yllä ja siirtää hyvää esitystä seuraavaan peliin. Allenilla on nyt näytön paikka. Putoamispeikko olisi syytä karistaa kintereiltä.

Inter: Jere Koponen; Teemu Penninkangas, Daniel Kamy, Tero Mäntylä, Arttu Hoskonen; Mikko Kuningas, Niilo Mäenpää (87. Ari Nyman), Mika Mäkitalo; Abdoulie Mansally, Timo Furuholm (74. Benjamin Källman), Joona Järvistö (78. Mika Ojala).

SJK: Mihkel Aksalu; Joonas Sundman (70. Jordan Mustoe), Joel Mero, Jarkko Hurme, Joona Lautamaja (60. Daniel O´Brien); Paul Tendeng, Anders Bååth, Reuben Ayarna (60. Maximo Tolonen), Matti Klinga; Aristote Mboma, Johannes Laaksonen.

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Mansally, Penninkangas, Mäntylä ja Koponen, Inter. Hurme, SJK.

Ulosajo: Mansally (45.) kahdella varoituksella.

Lasse Virtanen

Katualueelle ulottuva rakennustyö sulkee ajokaistan Kokkakadulla Korppolaismäessä

Katualueelle ulottuva rakennustyö sulkee ajokaistan ja kevyenliikenteenväylän Kokkakatu 8:n kohdalta Korppolaismäessä perjantaina kello 8-12.

Työttömien Keskusjärjestö: Työmarkkinatuen korotustarve huomioitava työttömyysturvan uudistamisessa

Työttömien Keskusjärjestö katsoo, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) viime keväänä käynnistämä ja 30. marraskuuta julkistettu työttömyysturvaselvitys on vaillinainen. Siinä olisi pitänyt huomioida työmarkkinatuen nostamisen tarve. Työmarkkinatuki on yleisin työttömyysturvan muoto ja pohja työttömän perusturvalle. Euroopan neuvosto on toistuvasti puuttunut Suomen liian alhaisen perusturvan tasoon ja antanut siitä huomautuksia.

Omatoimisen työnhaun mallin valmistelua jatketaan kolmikantaisesti

Työministeri Jari Lindström (sin.) on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on jatkaa omatoimisen työnhaun mallin valmistelua. Mallin tavoitteena on työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttaminen siirryttäessä maakuntamalliin.

Selvityksessä ehdotetaan oikeusapu- ja edunvalvontaviraston perustamista

Oikeusministeriön asettamat selvitysmiehet esittävät valtakunnallisen oikeusapu- ja edunvalvontaviraston perustamista. Selvityksen mukaan uudistus keventäisi hallintoa ja mahdollistaisi palveluiden yhtenäistämisen.

Sairaanhoitopiiri aloittaa valtion kanssa neuvottelut Paimion parantolasta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensi tiistaina kokoontuvalle hallitukselle esitetään, että VSSHP aloittaa neuvottelut valtion ja muiden osallistuvien tahojen kanssa kohteeseen soveltuvan hallinta- ja ylläpitomallin muodostamiseksi.

Valtiolta 46 miljoonan euron pääoma yliopistoille

Valtioneuvosto päätti torstain yleisistunnossaan julkisoikeudellisille yliopistoille ja säätiöyliopistoille kohdennettavasta pääomittamisesta. Yliopistoja pääomitetaan 46 miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Kuntien vanhuspalveluista vastaavat huolissaan kotihoidon riittävyydestä

Kuntien vanhuspalveluista vastaavat ovat huolissaan kotihoidon riittävyydestä, ilmenee THL:n kunnille, kuntayhtymille ja yhteistoiminta-alueille lähettämästä kyselystä. Vain noin puolet (54 %) vastaajista on sitä mieltä, että alueella on riittävästi kotihoidon palveluja. Tilanne on heikentynyt vuodesta 2016.

Esitys kalastuslain muuttamisesta eteni eduskunnan käsiteltäväksi

Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kalastuslain muuttamista koskevan hallituksen esityksen. Esityksen muutosehdotukset koskevat uhanalaisten ja taantuneiden kalalajien laittomaan pyyntiin liittyvän rangaistusjärjestelmän kehittämistä sekä Ylä-Lapin asukkaiden kalastusmahdollisuuksien parantamista.

Motivaatioerot kehittyvät jo ennen esiopetusikää

Satu Laitinen.

Koulutuksemme ja varhaiskasvatuksen yksi haaste on ylläpitää ja ruokkia lasten oppimismotivaatiota. Oppimismotivaatiota pidetään oppimisen ja lapsen kehittymisen keskeisenä ehtona. Lasten motivaatiota tutkinut KM Satu Laitinen osoitti väitöstutkimuksessaan, että lasten motivaatio oppimistilanteissa eriytyy jo päiväkoti-iässä.

Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.