Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia. Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia. Kuva: Riitta Salmi

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Interin onneksi SJK oli täysin hampaaton, eikä kyennyt edes miesylivoimalla luomaan kunnon painetta saati maalipaikkoja. Inter kunniaksi on todettava, että se puolusti hyvin ja uhrautuvasti. Lopputuloksena oli voitto 2-0 (2-0) SJK:sta.

Voitosta huolimatta Interillä on paljon kehitettävää pelissään, etenkin hyökkäyspelissä. Voitto paransi kuitenkin mukavasti asemaa sarjataulukossa. Eroa syntyi lisää putoamiskamppailuun.

Maalit: 1. Mika Mäkitalo (Mikko Kuningas) 1-0, 16. Teemu Penninkangas 2-0.

Yleisöä: 1 255.

Kentän kunkku: Mika Mäkitalo, Inter. "Muksu" oli nyt elementissään, vaikka Interin hyökkäyspeli oli olematonta. Mäkitalo teki avausmaalin ja samalla voittomaalin ensimmäisellä minuutilla. Mikko Kuningas katkaisi SJK:n Joel Meron syötön ja vapautti Mäkitalon paikkaan, joka ei kuitenkaan ollut helppo. Mäkitalo viimeisteli taidokkaasti. Hän pelasi muutenkin erittäin elegantisti ja viisaasti ja oli se interiläinen, joka pystyi pitämään pallon omalla joukkueella.

Matsin surkeinta: SJK:n virheet ja Mansallyn ulosajo. Seinäjokiset tyrivät pelin ihan itse heti alkuunsa. Avausmaali syntyi Meron kammottavan harhasyötön seurauksena. Toisessa maalissa maalivahti Mihkel Aksalu nyrkkeili Kuninkaan vapaapotkun käsittämättömästi suoraan Teemu Penninkankaan jalkaan. Hänen tarvitsi vain ojentaa kinttua hieman ja pallo oli maalissa. Mansally hankkiutui suihkuun täysin tarpeettomasti ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä. Hän tuli keskialueella myöhässä tilanteeseen ja vetäisi Joona Lautamajalta jalat alta. Mansally oli ainoa, joka purnasi kortista.

Ottelun erikoisuus: Kuuma oli ja se näkyi kentällä. Nyt jos koska juomatauot olivat paikallaan. Niitä pidettiin kummallakin puoliajalla yksi. Toisella puoliajalla tauko oli kello 20.30, jolloin lämpöä oli vielä 26 astetta. Harvinaista Suomessa.

Tuhlaajapoika: Johannes Laaksonen, SJK. Laaksonen pelasi varsin vapaassa roolissa. SJK ei mahdollisuuksilla juhlinut, mutta Laaksosella oli pari hyvää tonttia. Tehoista ei ollut tietoakaan.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Maalivahdit. Interin Jere Koposella oli kolme torjuntaa, SJK:n Mihkel Aksalulla yksi torjunta. Hommat olivat vähissä kummassakin päässä.

Mitä sanottiin?:

John Allen, Inter: Olimme onnekkaita, kun saimme heti alkuun maalin. Olin pettynyt omaan peliimme. Emme saaneet kahta, kolme syöttöä omillen. Puolustaminen oli koko 90 minuutin ajan erinomaista. Mutta haluamme pelata parempaa jalkapalloa, kun meillä on pallo. SJK oli parempi pallon kanssa. Toisella puoliajalla vain puolustimme omaa maaliamme. Kaikki kunnia pojille. He tekivät hienoa työtä. SJK:lla oli vain hyvin vähän paikkoja.

Alexei Eremenko sr., SJK: Ei ole kovin kiva alku, kun ensimmäisellä minuutilla tulee maali. Ei se ole katastrofi, mutta ei kivaakaan. Sitten päästettiin toinen. Ei ollut terävyyttä hyökkäyksessä. Emme olleet tarpeeksi hyviä luomaan tilanteita. Pallokontrolli oli täydellinen. Tämän kanssa täytyy tehdä töitä.

Analyysi: Inter sai mahdollisuutensa heti pelin alussa ja käytti ne tehokkaasti. Kahden maalin johdossa se vetäytyi matalaan blokkiin, eikä hyökkäyspelistä tullut oikeastaan yhtään mitään enää. Mutta eipä tarvinnutkaan.

SJK piti palloa, erityisesti toisella puoliajalla yhden miehen ylivoimalla. Mutta eipä sitten juuri muuta.

Laukauksia vierailijoille kirjattiin 14, vain kolme kohti maalia. Koponen hoiti vähät hommat eleettömän varmasti.

Inter puolusti matalalla oman maalin edessä uhrautuvasti. Yhden miehen vajauksella taktiikka oli täysin oikea. Puolustuspelissä näyttää vihdoin olevan itua ja pitoa. Sille on hyvä rakentaa ja rakennettavaa riittää, sillä hyökkäyspeli oli olematonta kahdesta maalista huolimatta. Poikkeuksellinen kuumuus ja alivoima toki kelpaavat selitykseksi tässä ottelussa.

Kuumuus selittänee myös osaksi SJK:n saamattomuutta. Se oli puhditon ja ideaton. Pallo pysyi hallussa, mutta mitään ei saatu aikaiseksi. Esitys oli yksi aneemisimmista Kupittaalla tällä kaudella nähdyistä. Samalla katkesi SJK:n kolmen tappiottoman ottelun putki. Inter sen sijaan otti toisen peräkkäisen voittonsa. Interillä on viime vuosina ollut suuria vaikeuksia pitää virettä yllä ja siirtää hyvää esitystä seuraavaan peliin. Allenilla on nyt näytön paikka. Putoamispeikko olisi syytä karistaa kintereiltä.

Inter: Jere Koponen; Teemu Penninkangas, Daniel Kamy, Tero Mäntylä, Arttu Hoskonen; Mikko Kuningas, Niilo Mäenpää (87. Ari Nyman), Mika Mäkitalo; Abdoulie Mansally, Timo Furuholm (74. Benjamin Källman), Joona Järvistö (78. Mika Ojala).

SJK: Mihkel Aksalu; Joonas Sundman (70. Jordan Mustoe), Joel Mero, Jarkko Hurme, Joona Lautamaja (60. Daniel O´Brien); Paul Tendeng, Anders Bååth, Reuben Ayarna (60. Maximo Tolonen), Matti Klinga; Aristote Mboma, Johannes Laaksonen.

Erotuomari: Jari Järvinen.

Varoitukset: Mansally, Penninkangas, Mäntylä ja Koponen, Inter. Hurme, SJK.

Ulosajo: Mansally (45.) kahdella varoituksella.

Lasse Virtanen

Tarkista jääkaapin lämpötila ajoittain

Kylmälaitteiden lämpötilat tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin. Eviran ohjeistuksen mukaan jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2-6 astetta. Sen voi tarkistaa jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla. Tee mittaus useammasta eri kohdasta, sillä eri elintarvikkeiden suositellut säilytyslämpötilat vaihtelevat. Lämpötilan saa mitattua tarkimmin useita tunteja suljettuna olleesta jääkaapista.

Parsakaali tykkää seesamiöljystä

Keitä parsakaali vähässä vedessä tai höyryssä juuri ja juuri kypsäksi. Tarjoiltaessa parsakaalin rakenteen tulee olla edelleen napakka. Parsakaalin väristä saa entistä houkuttelevamman lisäämällä keitinveteen muutaman tipan sitruunanmehua.

Energian hinnan roima nousu lisää viljelijän kuluja

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2015–6/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 2,5 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 2,7 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 1,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Eniten kallistui energian hinta keskimäärin reilun kymmenyksen, moottoripolttoaineet jopa viidenneksen.

HPV-rokotteen ei havaittu lisäävän tyttöjen riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin

Ihmisen papilloomavirusrokotteen (HPV) saaneilla 11-15-vuotiailla tytöillä ei havaittu kohonnutta riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin rokotuksen saamisen jälkeen verrattuna samanikäisiin HPV-rokottamattomiin tyttöihin, kertoo tuore suomalaistutkimus. Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Vaccine -lehdessä.

Luonnonvarakeskus: Maatalouden kannattavuus kuivuu kokoon

Vuonna 2018 maatalouden kannattavuus painuu vielä viimevuotistakin heikommaksi, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuore ennuste. Kannattavuustavoitteesta saavutetaan vain 17 prosenttia, mikä on heikoin tulos koko 2000-luvulla.

Vähittäiskaupan myynti kasvoi kesäkuussa 1,2 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan myynti kasvoi kesäkuussa 1,6 prosenttia vuoden 2017 kesäkuusta. Tukkukaupan myynti kasvoi 1,7 prosenttia ja vähittäiskaupan myynti puolestaan 1,2 prosenttia. Vähittäiskaupan toimialoista myynti kasvoi päivittäistavarakaupassa 3,3 prosenttia, kun taas tavaratalokaupassa myynti supistui 1,0 prosenttia vuotta aiemmasta. Autokaupan myynti kasvoi 2,2 prosenttia vuoden 2017 kesäkuuhun verrattuna.

Avioero lisää psyykenlääkitystä ja nostaa kuolleisuusriskiä

Pitkissä avo- ja avioliitoissa vain harvat käyttävät psyykenlääkkeitä, mutta eroprosessin aikana lääkitys yleistyy selvästi. Myös tapaturmaisen, väkivaltaisen tai alkoholiperäisen kuoleman riski on voimakkaasti koholla heti avioeron jälkeen, varsinkin miehillä. Eroa harkitsevien ja eroprosessia läpi käyvien parien tukemiseen olisikin hyvä löytää uusia keinoja, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Lasten kotiturva huolettaa

Jopa 63 prosenttia suomalaisista on huolissaan lastensa turvallisuudesta heidän ollessaan yksin kotona, paljastaa Verisuren Turvabarometri-tutkimus. Huolta aiheuttavat etenkin onnettomuuden ja tulipalon pelko. Koulujen alkaessa lasten turvallisuus on vanhemmille erityisen ajankohtainen asia, kun lapset ovat useammin yksin kotona koulun jälkeen ja aamuisin. Suomalaisista yli 60 prosenttia on huolissaan lastensa turvallisuudessa, kun lapset ovat yksin kotona. Tutkimuksen mukaan erityisesti naiset, lähes 70 prosenttia, ovat huolissaan kotona olevista lapsista. Miehistä huolta kokee hieman harvempi (57 %).

Jatkuuko Koposen nollaputki Kupittaalla?

Inter pääsi heinäkuussa Veikkausliigassa hyvään vauhtiin. 4. heinäkuuta tulleen KuPS-tappion jälkeen Inter on pelannut viisi peliä, joista saldona on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Interin maalilla Jere Koposen nollaputki on jo 388 minuuttia. Nollaputkea on mahdollisuus pidentää 18. elokuuta Kupittaalla. Samalla on mahdollisuus ottaa revanssi KuPSista kello 17 alkavassa ottelussa. KuPS on voittanut molemmat kauden aiemmat kohtaamiset.

Kaupunki
Urheilu

Jatkuuko Koposen nollaputki Kupittaalla?

Inter pääsi heinäkuussa Veikkausliigassa hyvään vauhtiin. 4. heinäkuuta tulleen KuPS-tappion jälkeen Inter on pelannut viisi peliä, joista saldona on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Interin maalilla Jere Koposen nollaputki on jo 388 minuuttia. Nollaputkea on mahdollisuus pidentää 18. elokuuta Kupittaalla. Samalla on mahdollisuus ottaa revanssi KuPSista kello 17 alkavassa ottelussa. KuPS on voittanut molemmat kauden aiemmat kohtaamiset.

Puukkokatsomo: Arvovalinnan aika

Tilanne ei jätä selittelyille sijaa. Mitalittomuus ei edes yllätä. Se oli odotettavissa. Yksikään suomalainen ei lähtenyt Berliiniin mitalisuosikkina. Mitalit olisivat vaatineet täydellistä onnistumista.

Jälkipeli: Kesäinen katusählyturnaus on liikuntaa ja hauskanpitoa

FBC Turku on järjestänyt kesäisen katusählyturnauksen jo 1990-luvun puolivälistä alkaen. Nykyiseksi turnauspaikaksi on vakiintunut Länsikeskuksen Citymarketin parkkipaikka. Pelit pelataan pilke silmäkulmassa, mutta tosissaan. Parhaat yltävät Helsingissä järjestettävään lopputurnaukseen.

Palikkapojut, Sumuiset Pelisilmät, SB TosiRento, Peltsin Puput, Suokurpat, Perässähiihtäjät. Vain mielikuvitus on rajana, kun sählyporukat keksivät joukkueelleen nimiä. Perinteinen katusählyturnaus on kuulunut jo vuosien ajan monen pelurin kesäohjelmaan.

Sterling Yateke TPS-paitaan loppukaudeksi

Sterling Yateke on edustuskelpoinen, kun TPS pelaa Kupittaalla perjantaina.

Veikkausliigapaikastaan taisteleva TPS on vahvistunut loppukaudeksi jo kolmannella uudella pelaajalla, kun Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva, vuonna 1999 syntynyt, Sterling Yateke on solminut tämän kauden loppuun asti kattavan sopimuksen raitapaitojen kanssa.

Matti Nuutisen koripalloura jatkuu Espanjassa

Viime vuosina Kreikassa, Ranskassa ja Romaniassa pelannut Suomen koripallomaajoukkueen puolustuspään dynamo Matti Nuutinen siirtyy tulevaksi kaudeksi Espanjan kakkosliigan CB Oviedoon Roope Ahosen aisapariksi. Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti hakee uusine joukkueineen nousua Espanjan ACB-liigaan asti.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.