Jälkipeli: Niko Markkula juoksi kipeän jalkansa hampaat irvessä pelikuntoon

FC Interin ottelussa IFK Mariehamnia vastaan koettiin hieno hetki, kun kolme maalia tehnyt Benjamin Källmän (vas.) teki tilaa Niko Markkulalle. Jälkimmäiselle vaihto oli erityisen tunteikas, sillä Markkula pääsi yli vuoden kestäneen vammakierteen jälkeen ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä eteen. FC Interin ottelussa IFK Mariehamnia vastaan koettiin hieno hetki, kun kolme maalia tehnyt Benjamin Källmän (vas.) teki tilaa Niko Markkulalle. Jälkimmäiselle vaihto oli erityisen tunteikas, sillä Markkula pääsi yli vuoden kestäneen vammakierteen jälkeen ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä eteen. Kuva: Henrik Siiskonen

– Jos ei onnistu, niin nappikset naulaan ja muita hommia.

Näin totesi FC Interin Niko Markkula keväällä, kun Aamuset tiedusteli kovia kokeneen pelimiehen elämänkäänteitä.

Talvi uitiin syvissä vesissä. Kyse ei ollut enää peliuran jatkumisesta, vaan kovista kivuista ja masennuksesta selviämisestä. Kipeytynyttä jalkaa yritettiin kuntouttaa talven aikana monella eri tavalla. Mitkään keinot eivät auttaneet.

Näytti vakavasti siltä, että jalkapallojumalat olivat todella kääntäneet selkänsä Markkulalle. Toisin kuitenkin kävi, vaikka toukokuisen haastattelun jälkeen tilanne äityi vieläkin pahemmaksi. Jalasta otetut uudet kuvat paljastivat, miten edistystä ei ollutkaan tapahtunut. Kesäiselle sinitaivaalle kertyi vielä kerran mustia pilviä.

Nyt pari kuukautta myöhemmin Markkula kirmaa Kupittaan viheriöllä pallon perässä. Jalkapallojumalat eivät sittenkään unohtaneet lyhyessä ajassa FC Interin kannattajien suosikiksi noussutta pelaajaa.

Markkula otti surullisen vammakierteen jälkeen ensimmäiset pelilliset kosketukset jalkapalloon olemalla mukana FC Interin kakkosjoukkueen pelissä. Olisin pelannut enemmänkin kuin 45 minuuttia, totesi Markkula ottelun jälkeen FC Interin tekemässä haastattelussa.

– Itselläni ei ollut mitään suuria odotuksia, kunhan pysyn pystyssä. Meni kuitenkin paremmin. En keksi mitään parempaa kuin kesä ja futis. Osan arvostaa tätä enemmän, kun kaikki on hyvin, kertoi onnellinen Markkula.

Viimeiset viikot Markkula on harjoitellut edustusjoukkueen mukana. Rovaniemellä tuli jo muutama minuutti Veikkausliiga-peliä yli vuoden odottamisen jälkeen. Ja vihdoin ottelussa Maarianhaminaa vastaan koitti hetki, kun Markkula pääsi ensimmäisen kerran kotiyleisönsä eteen. Ottelun loppupuolella Benjamin Källman teki tilaa Markkulalle.

Miten yllättävä muutos parempaan suuntaan todellisuudessa tapahtui?

– Kun jalasta otetut kuvat eivät luvanneet pikaista paranemista, lähdin kuukaudeksi kotipuoleen Jyväskylään. Isä ehdotti, että käyn vielä näyttämässä jalkaani keskussairaalan ylilääkärille. Onneksi kävin. Lääkärillä oli ollut sama vaiva. Hän ehdotti, että lähden kivuista huolimatta juoksemaan. Itku kurkussa juoksin ensimmäiset lenkkini. Aika hurjalta kuulostaa, mutta tällä tavoin sain jalkani kuntoon.

Miten tästä eteenpäin?

– Onhan tämä ihan uskomaton fiilis. Vähitellen peliminuutteja lisää. Tosin joukkueen pelit kulkevat. Voittavaa kokoonpanoa ei helpolla vaihdetta, mutta minulla ei ole mikään kiire päästä heti avaukseen. Kausi on vielä kesken.

Minkälaisia ajatuksia on ensi kaudesta?

– Elän viikon kerrallaan, mutta toki ensi kausikin on jo jossain takaraivossa. Turussa haluaisin jatkaa. Europelitkin kiinnostavat. Paljon olen itsekin velkaa seuralle.

Hannu Tuominen

Paavo Nurmi Marathonilla tutkitaan sydäninfarktiriskejä

Maratonin juoksemiseen, kuten muihinkin pitkäkestoisiin ja rasittaviin urheilusuorituksiin, liittyy hieman lisääntynyt sydäninfarktien riski. Tyksin kardiologit mittaavat MaraCat-tutkimuksessa Paavo Nurmi Marathonin juoksijoiden sydäntapahtumien riskiä uusilla tutkimusmenetelmillä.

Kadunrakennustöitä Puutarhakadulla marraskuun loppuun

Kadunrakennustyö kaventaa ajoratoja ja kevyen liikenteen väyliä Puutarhakadulla välillä Aurakatu–Käsityöläiskatu 16.8.–30.11. Ajoittaisia lyhyitä pysähdyksiä liikenteelle saattaa esiintyä.

Bongaa työ- tai opiskelupaikka Yliopistonkadun kävelykadulta

Koulutus- ja työmahdollisuuksia etsivä tai nuorten palveluista kiinnostunut voi löytää uuden suunnan tai idean tulevaan syksyyn Uusia alkuja -esittelytapahtumassa, joka levittäytyy Turun keskustan kävelykadulle tiistaina 21. elokuuta kello 14–18.

Salon ekovoimalaitoshanke etenee

Salon Korvenmäessä on tehty tämän viikon aikana ekovoimalaitoksen rakentamista ennakoivia pohjatutkimuksia. Tutkimuksilla selvitetään maaperän koostumusta laitokselle varatulla alueella. Samaan aikaan laitoksen rakennuttava Lounavoima on vahvistunut uudella osaajalla.

Tarkista jääkaapin lämpötila ajoittain

Kylmälaitteiden lämpötilat tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin. Eviran ohjeistuksen mukaan jääkaapin lämpötilan tulisi olla 2-6 astetta. Sen voi tarkistaa jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla. Tee mittaus useammasta eri kohdasta, sillä eri elintarvikkeiden suositellut säilytyslämpötilat vaihtelevat. Lämpötilan saa mitattua tarkimmin useita tunteja suljettuna olleesta jääkaapista.

Parsakaali tykkää seesamiöljystä

Keitä parsakaali vähässä vedessä tai höyryssä juuri ja juuri kypsäksi. Tarjoiltaessa parsakaalin rakenteen tulee olla edelleen napakka. Parsakaalin väristä saa entistä houkuttelevamman lisäämällä keitinveteen muutaman tipan sitruunanmehua.

Energian hinnan roima nousu lisää viljelijän kuluja

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2015–6/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 2,5 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 2,7 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 1,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Eniten kallistui energian hinta keskimäärin reilun kymmenyksen, moottoripolttoaineet jopa viidenneksen.

HPV-rokotteen ei havaittu lisäävän tyttöjen riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin

Ihmisen papilloomavirusrokotteen (HPV) saaneilla 11-15-vuotiailla tytöillä ei havaittu kohonnutta riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin rokotuksen saamisen jälkeen verrattuna samanikäisiin HPV-rokottamattomiin tyttöihin, kertoo tuore suomalaistutkimus. Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Vaccine -lehdessä.

Kaupunki
Urheilu

Jatkuuko Koposen nollaputki Kupittaalla?

Inter pääsi heinäkuussa Veikkausliigassa hyvään vauhtiin. 4. heinäkuuta tulleen KuPS-tappion jälkeen Inter on pelannut viisi peliä, joista saldona on neljä voittoa ja yksi tasapeli. Interin maalilla Jere Koposen nollaputki on jo 388 minuuttia. Nollaputkea on mahdollisuus pidentää 18. elokuuta Kupittaalla. Samalla on mahdollisuus ottaa revanssi KuPSista kello 17 alkavassa ottelussa. KuPS on voittanut molemmat kauden aiemmat kohtaamiset.

Puukkokatsomo: Arvovalinnan aika

Tilanne ei jätä selittelyille sijaa. Mitalittomuus ei edes yllätä. Se oli odotettavissa. Yksikään suomalainen ei lähtenyt Berliiniin mitalisuosikkina. Mitalit olisivat vaatineet täydellistä onnistumista.

Jälkipeli: Kesäinen katusählyturnaus on liikuntaa ja hauskanpitoa

FBC Turku on järjestänyt kesäisen katusählyturnauksen jo 1990-luvun puolivälistä alkaen. Nykyiseksi turnauspaikaksi on vakiintunut Länsikeskuksen Citymarketin parkkipaikka. Pelit pelataan pilke silmäkulmassa, mutta tosissaan. Parhaat yltävät Helsingissä järjestettävään lopputurnaukseen.

Palikkapojut, Sumuiset Pelisilmät, SB TosiRento, Peltsin Puput, Suokurpat, Perässähiihtäjät. Vain mielikuvitus on rajana, kun sählyporukat keksivät joukkueelleen nimiä. Perinteinen katusählyturnaus on kuulunut jo vuosien ajan monen pelurin kesäohjelmaan.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.