Jälkipeli: Niko Markkula juoksi kipeän jalkansa hampaat irvessä pelikuntoon

FC Interin ottelussa IFK Mariehamnia vastaan koettiin hieno hetki, kun kolme maalia tehnyt Benjamin Källmän (vas.) teki tilaa Niko Markkulalle. Jälkimmäiselle vaihto oli erityisen tunteikas, sillä Markkula pääsi yli vuoden kestäneen vammakierteen jälkeen ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä eteen. FC Interin ottelussa IFK Mariehamnia vastaan koettiin hieno hetki, kun kolme maalia tehnyt Benjamin Källmän (vas.) teki tilaa Niko Markkulalle. Jälkimmäiselle vaihto oli erityisen tunteikas, sillä Markkula pääsi yli vuoden kestäneen vammakierteen jälkeen ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä eteen. Kuva: Henrik Siiskonen

– Jos ei onnistu, niin nappikset naulaan ja muita hommia.

Näin totesi FC Interin Niko Markkula keväällä, kun Aamuset tiedusteli kovia kokeneen pelimiehen elämänkäänteitä.

Talvi uitiin syvissä vesissä. Kyse ei ollut enää peliuran jatkumisesta, vaan kovista kivuista ja masennuksesta selviämisestä. Kipeytynyttä jalkaa yritettiin kuntouttaa talven aikana monella eri tavalla. Mitkään keinot eivät auttaneet.

Näytti vakavasti siltä, että jalkapallojumalat olivat todella kääntäneet selkänsä Markkulalle. Toisin kuitenkin kävi, vaikka toukokuisen haastattelun jälkeen tilanne äityi vieläkin pahemmaksi. Jalasta otetut uudet kuvat paljastivat, miten edistystä ei ollutkaan tapahtunut. Kesäiselle sinitaivaalle kertyi vielä kerran mustia pilviä.

Nyt pari kuukautta myöhemmin Markkula kirmaa Kupittaan viheriöllä pallon perässä. Jalkapallojumalat eivät sittenkään unohtaneet lyhyessä ajassa FC Interin kannattajien suosikiksi noussutta pelaajaa.

Markkula otti surullisen vammakierteen jälkeen ensimmäiset pelilliset kosketukset jalkapalloon olemalla mukana FC Interin kakkosjoukkueen pelissä. Olisin pelannut enemmänkin kuin 45 minuuttia, totesi Markkula ottelun jälkeen FC Interin tekemässä haastattelussa.

– Itselläni ei ollut mitään suuria odotuksia, kunhan pysyn pystyssä. Meni kuitenkin paremmin. En keksi mitään parempaa kuin kesä ja futis. Osan arvostaa tätä enemmän, kun kaikki on hyvin, kertoi onnellinen Markkula.

Viimeiset viikot Markkula on harjoitellut edustusjoukkueen mukana. Rovaniemellä tuli jo muutama minuutti Veikkausliiga-peliä yli vuoden odottamisen jälkeen. Ja vihdoin ottelussa Maarianhaminaa vastaan koitti hetki, kun Markkula pääsi ensimmäisen kerran kotiyleisönsä eteen. Ottelun loppupuolella Benjamin Källman teki tilaa Markkulalle.

Miten yllättävä muutos parempaan suuntaan todellisuudessa tapahtui?

– Kun jalasta otetut kuvat eivät luvanneet pikaista paranemista, lähdin kuukaudeksi kotipuoleen Jyväskylään. Isä ehdotti, että käyn vielä näyttämässä jalkaani keskussairaalan ylilääkärille. Onneksi kävin. Lääkärillä oli ollut sama vaiva. Hän ehdotti, että lähden kivuista huolimatta juoksemaan. Itku kurkussa juoksin ensimmäiset lenkkini. Aika hurjalta kuulostaa, mutta tällä tavoin sain jalkani kuntoon.

Miten tästä eteenpäin?

– Onhan tämä ihan uskomaton fiilis. Vähitellen peliminuutteja lisää. Tosin joukkueen pelit kulkevat. Voittavaa kokoonpanoa ei helpolla vaihdetta, mutta minulla ei ole mikään kiire päästä heti avaukseen. Kausi on vielä kesken.

Minkälaisia ajatuksia on ensi kaudesta?

– Elän viikon kerrallaan, mutta toki ensi kausikin on jo jossain takaraivossa. Turussa haluaisin jatkaa. Europelitkin kiinnostavat. Paljon olen itsekin velkaa seuralle.

Hannu Tuominen

Rakennustyö haittaa liikennettä Eerikinkadulla, Sairashuoneenkadulla ja Puistokadulla

Katualueelle ulottuva rakennustyö sulkee tai kaventaa ajokaistaa ja kevyenliikenteenväylää Eerikinkadun ja Sairashuoneenkadun sekä Eerikinkadun ja Puistokadun risteysalueilla perjantaina kello 8-15.30.

Katualueelle ulottuva rakennustyö sulkee ajokaistan Kokkakadulla Korppolaismäessä

Katualueelle ulottuva rakennustyö sulkee ajokaistan ja kevyenliikenteenväylän Kokkakatu 8:n kohdalta Korppolaismäessä perjantaina kello 8-12.

Työttömien Keskusjärjestö: Työmarkkinatuen korotustarve huomioitava työttömyysturvan uudistamisessa

Työttömien Keskusjärjestö katsoo, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) viime keväänä käynnistämä ja 30. marraskuuta julkistettu työttömyysturvaselvitys on vaillinainen. Siinä olisi pitänyt huomioida työmarkkinatuen nostamisen tarve. Työmarkkinatuki on yleisin työttömyysturvan muoto ja pohja työttömän perusturvalle. Euroopan neuvosto on toistuvasti puuttunut Suomen liian alhaisen perusturvan tasoon ja antanut siitä huomautuksia.

Omatoimisen työnhaun mallin valmistelua jatketaan kolmikantaisesti

Työministeri Jari Lindström (sin.) on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on jatkaa omatoimisen työnhaun mallin valmistelua. Mallin tavoitteena on työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttaminen siirryttäessä maakuntamalliin.

Selvityksessä ehdotetaan oikeusapu- ja edunvalvontaviraston perustamista

Oikeusministeriön asettamat selvitysmiehet esittävät valtakunnallisen oikeusapu- ja edunvalvontaviraston perustamista. Selvityksen mukaan uudistus keventäisi hallintoa ja mahdollistaisi palveluiden yhtenäistämisen.

Sairaanhoitopiiri aloittaa valtion kanssa neuvottelut Paimion parantolasta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensi tiistaina kokoontuvalle hallitukselle esitetään, että VSSHP aloittaa neuvottelut valtion ja muiden osallistuvien tahojen kanssa kohteeseen soveltuvan hallinta- ja ylläpitomallin muodostamiseksi.

Valtiolta 46 miljoonan euron pääoma yliopistoille

Valtioneuvosto päätti torstain yleisistunnossaan julkisoikeudellisille yliopistoille ja säätiöyliopistoille kohdennettavasta pääomittamisesta. Yliopistoja pääomitetaan 46 miljoonalla eurolla vuonna 2018.

Kuntien vanhuspalveluista vastaavat huolissaan kotihoidon riittävyydestä

Kuntien vanhuspalveluista vastaavat ovat huolissaan kotihoidon riittävyydestä, ilmenee THL:n kunnille, kuntayhtymille ja yhteistoiminta-alueille lähettämästä kyselystä. Vain noin puolet (54 %) vastaajista on sitä mieltä, että alueella on riittävästi kotihoidon palveluja. Tilanne on heikentynyt vuodesta 2016.

Esitys kalastuslain muuttamisesta eteni eduskunnan käsiteltäväksi

Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kalastuslain muuttamista koskevan hallituksen esityksen. Esityksen muutosehdotukset koskevat uhanalaisten ja taantuneiden kalalajien laittomaan pyyntiin liittyvän rangaistusjärjestelmän kehittämistä sekä Ylä-Lapin asukkaiden kalastusmahdollisuuksien parantamista.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.