Jälkipeli: Kuuvuoren Laaki on kulkenut Pubiliigasta kohti kirkkaimpia parrasvaloja

Nelosessa pelaava Kuuvuoren Laaki (raidalliset paidat) taistelee sarjapaikastaan. Omaa maalia pitää puolustaa, vaikka vähän ehkä sattuukin. Nelosessa pelaava Kuuvuoren Laaki (raidalliset paidat) taistelee sarjapaikastaan. Omaa maalia pitää puolustaa, vaikka vähän ehkä sattuukin. Kuva: Hannu Tuominen

”Kupittaanpuiston Vartijat” oli yksi vaihtoehdoista uuden seuran nimeksi. Mallia olisi otettu Englannista legendaarisen Queens Park Rangersin mukaan. Onneksi päädyttiin kuitenkin supisuomalaiseen nimeen Kuuvuoren Laaki, KuuLa.

Lähinnä yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijoista muodostunut kaveriporukka aloitti jalkapallon harrastamisen osallistumalla Pubiliigaan 2000-luvun alkuvuosina. Ylioppilaskylän opiskelijoiden silloinen kantapaikka Three Beers eli ”Trebari” toimi joukkueen tukikohtana.

Vaikka pelaajat pitivät Kuuvuoren aluetta henkisenä kaupunginosanaan, ottelut pelattiin aluksi Vesilaitoksen edessä olevalla hiekkakentällä, ei Kuuvuoren kentällä.

Tavoitteet nousivat nopeasti. Joukkue kolusi ensin vaihtelevalla menestyksellä harrastesarjan hiekkakenttiä. Lopulta Pubiliiga vaihtui virallisiin otteluihin. Nyt pelataan jo Nelosessa. Pelipaikka on vaihdellut vuosien aikana Pansion hiekkakentältä Parkin tekonurmelle. Nyt Nelosen ottelut pelataan Urheilupuiston Yläkentällä.

– Vuonna 2003 perustetun seuran alkuperäisiä jäseniä ei ole enää mukana, mutta seuran värit, vihreä ja musta, ovat yhä jäljellä, kertoo seuran puheenjohtaja Leo Brenner, joka yhdistyksen puuhamiehenä on myös yksi joukkueen pelaajista.

Seuran aloitus oli vahvasti akateeminen. Monet alkuperäisjäsenet olivat luonnontieteellisten linjojen opiskelijoita ja tutkijoita. Nyt vuosien myötä mukaan on tullut ”duunariosastoakin”. Silti suurin osa pelaajista tulee yhä korkeakoulumaailmasta. Yhteistä on intohimo jalkapalloon.

Kun seurahistoriaa on jo useampi vuosi, on pelaajisto vaihtunut ajan myötä. Opiskelun jälkeen työpaikka on tuonut uuden elämäntilanteen.

– Työpaikan saamisesta onnitellaan. Se on aina hieno saavutus eikä joukkue jää sitä surkuttelemaan. Siihen kannustetaan, että elämässä pääsee eteenpäin.

Valmentajat päättävät, onko ehdolla oleva pelaaja vahvistus. Valmentajatkin työskentelevät rakkaudesta lajiin, pitävät joukkueelle valmentajablogia ja analysoivat otteluvideot läpi.

– Joukkue muodostuu noin kolmestakymmenestä pelaajasta. Joka kausi seuran pitää tehdä pelaajahankintoja. Vaihtuvuus on muutama pelaaja kausittain. Kertomalla toiminnastamme yliopiston ilmoitustauluilla ja olemalla aktiivinen sosiaalisessa mediassa saamme uusia pelaajia. Pyrimme näyttämään toiminnallamme ulospäin sellaiselta organisaatiolta, mihin halutaan tulla.

Pelaaminen Nelosessa ei ole ilmaista. Kuuvuoren Laakilla on varainhankinnassa jo pitkät perinteet.

– Jäsenmaksut ovat tärkeä osa. Toinen tärkeä tulonlähde on Pubiliigan pyörittäminen. Järjestämme avauskokouksen, otamme vastaan ilmoittautumiset, laadimme otteluohjelman, vastaamme tuomariasettelusta ja ylläpidämme nettisivuja. On hienoa olla mukana osana ainutlaatuista turkulaista jalkapalloperinnettä. Osa tuloista tulee pelaajien työnantajien kautta sponsorituloina.

KuuLa ei halua jämähtää urheilullisesti paikoilleen. Seura haluaa haasteita ja kilpailullisuutta.

– Jalkapallo ei ole kuitenkaan koko elämä, mutta futiksesta saa siihen paljon voimavaroja ja energiaa. Kunnon ylläpitäminen on ensisijaisessa asemassa. Sosiaalisuuskin on tärkeää, mutta luulen, että olemme joukkue, jolle saunaillat eivät ole niitä tärkeimpiä.

Kuuvuoren Laaki on toistaiseksi vain yhden joukkueen seura.

– Viime aikoina on ollut alustavasti puhetta, että olisi hienoa, jos meillä olisi naisjoukkuekin. Monien pelaajien vaimot ja tyttöystävät pelaavat jo nyt, mutta muissa seuroissa.

Hannu Tuominen

Silta-sarjan tähti parhaillaan Turussa uuden elokuvansa kuvauksissa

Thure Lindhardt näytteli miespääosaa Silta-sarjan uudemmilla kausilla.

Turussa kuvataan syyskuun aikana elokuvaa Nikolai Astrupista , yhdestä1900-luvun tärkeimmistä norjalaisista taidemaalareista. Flame above Jolster -elokuvan pääosassa loistaa muun muassa Silta -sarjasta kansainväliseen maineeseen noussut näyttelijä Thure Lindhardt . Turussa elokuvaa kuvataan muun muassa Turun tuomiokirkossa ja Turun linnassa.

Terho käynnistää selvityksen opintotuen tulorajoista

Opintotuesta vastaava ministeri Sampo Terho (sin.) käynnistää selvityksen opintotuen tulorajoista. Selvityksen laatii Palkansaajien tutkimuslaitos, ja sen on määrä valmistua joulukuussa.

Elomaa: Sotaveteraanien palvelujen parantamisessa ei voi vitkastella

Kike Elomaa.

Eduskuntaryhmät ovat neuvotelleet sotaveteraanien palvelujen järjestämisestä ja päätyneet siihen ratkaisuun, että kaikkien Suomen sodissa palvelleiden tulee olla tasavertaisessa asemassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rintamaveteraaneilla olisi jatkossa oikeus samoihin palveluihin kuin sotainvalideilla. Lakimuutos on tulossa käsiteltäväksi budjettiriihen esityksissä.

Coffee House avaa Wiklundilla

Keskustassa sijaitseva Wiklund uudistuu ja tuo Turkuun uusia ravintolakonsepteja. Ensimmäisenä uusista ravintoloista aukeaa uusi Coffee House Wiklund.

Oikaisu

Ruotsin vaalien äänestysprosentti oli 87,2, ei 84,4, kuten pääkirjoituksessa väitettiin (15.9.)

Tonneittain laittomia kasvinsuojeluaineita poistettu Euroopan markkinoilta

Noin 360 tonnia väärennettyjä tai muuten laittomia kasvinsuojeluaineita löytyi 27 maan yhteisessä tehovalvonnassa keväällä. Suomesta valvontahankkeeseen osallistuivat Tulli ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Suomesta laittomia kasvinsuojeluaineita ei löytynyt.

Urheilu

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

TPS Salibandy valmiina poimimaan työn hedelmät

TPS-paitaan palannut Miko Kailiala on yksi vastuunkantajista, joilta odotetaan hyökkäystehoja.

Viime keväänä TPS:n salibandymiehistön kausi päättyi tutuissa merkeissä, kun Happee oli parempi puolivälieräsarjassa. Kesän aikana Palloseura on vahvistunut muun muassa kotiin palanneella maajoukkuepelaaja Miko Kailialalla . Menestysodotuksia on sekä joukkueen sisällä että salibandyväen kesken. Niitä ei kuitenkaan TPS-leirissä säikähdetä.

Otteluanalyysi: Ääritalo taas Interin tappajana

Mika Ääritalo

Turun derbyt ovat tältä kaudelta ohitse jalkapalloilun Veikkausliigassa. Interin ja TPS:n kauden kolmannen paikalliskamppailun voitti TPS 1-0 (0-0). TPS jäi selvästi niskanpäälle voitettuaan peleistä kaksi. Yksi päättyi tasapeliin.

Jälkipeli: Turun Raittiuskerho on oikea futisseura

Alasarjoissa ei peruutella. Hyökkäys on paras puolustus. Turun Raittiusseura (valkoinen) on vastikään perustettu jalkapalloseura. Punapaitainen vastustaja Atleetikko Klubi Turulla on pelikausia jo useampi.

Turun Raittiuskerho, TuRaKe? Etkö ole koskaan kuullutkaan. Eipä ole ihme, sillä joukkue on vastikään ilmestynyt Turun alueen jalkapallokartalle. Sarjataso on Kutonen, piirin alin sarja.

TU aloitti kauden turnausvoitolla

Turun Uimarien naisten vesipallojoukkueen kausi alkoi voitolla.

Turun Uimareiden naiset lähtivät kauteen panostaen kahteen eri joukkueeseen. Toinen pelaa tähtää kansainvälisiin turnauksiin, toinen kotimaan peleihin. KV-joukkue aloitti kautensa viime viikonloppuna Sveitsissä vakuuttavasti. Uimarit voittivat kaikki neljä otteluaan ja nappasivat turnausvoiton. Uimareiden KV-joukkueen syksyyn kuuluu myös muun muassa EU Nations -turnaus Prahassa sekä lokakuussa Turussa pelattava PM-turnaus.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.