Jälkipeli: Kuuvuoren Laaki on kulkenut Pubiliigasta kohti kirkkaimpia parrasvaloja

Nelosessa pelaava Kuuvuoren Laaki (raidalliset paidat) taistelee sarjapaikastaan. Omaa maalia pitää puolustaa, vaikka vähän ehkä sattuukin. Nelosessa pelaava Kuuvuoren Laaki (raidalliset paidat) taistelee sarjapaikastaan. Omaa maalia pitää puolustaa, vaikka vähän ehkä sattuukin. Kuva: Hannu Tuominen

”Kupittaanpuiston Vartijat” oli yksi vaihtoehdoista uuden seuran nimeksi. Mallia olisi otettu Englannista legendaarisen Queens Park Rangersin mukaan. Onneksi päädyttiin kuitenkin supisuomalaiseen nimeen Kuuvuoren Laaki, KuuLa.

Lähinnä yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijoista muodostunut kaveriporukka aloitti jalkapallon harrastamisen osallistumalla Pubiliigaan 2000-luvun alkuvuosina. Ylioppilaskylän opiskelijoiden silloinen kantapaikka Three Beers eli ”Trebari” toimi joukkueen tukikohtana.

Vaikka pelaajat pitivät Kuuvuoren aluetta henkisenä kaupunginosanaan, ottelut pelattiin aluksi Vesilaitoksen edessä olevalla hiekkakentällä, ei Kuuvuoren kentällä.

Tavoitteet nousivat nopeasti. Joukkue kolusi ensin vaihtelevalla menestyksellä harrastesarjan hiekkakenttiä. Lopulta Pubiliiga vaihtui virallisiin otteluihin. Nyt pelataan jo Nelosessa. Pelipaikka on vaihdellut vuosien aikana Pansion hiekkakentältä Parkin tekonurmelle. Nyt Nelosen ottelut pelataan Urheilupuiston Yläkentällä.

– Vuonna 2003 perustetun seuran alkuperäisiä jäseniä ei ole enää mukana, mutta seuran värit, vihreä ja musta, ovat yhä jäljellä, kertoo seuran puheenjohtaja Leo Brenner, joka yhdistyksen puuhamiehenä on myös yksi joukkueen pelaajista.

Seuran aloitus oli vahvasti akateeminen. Monet alkuperäisjäsenet olivat luonnontieteellisten linjojen opiskelijoita ja tutkijoita. Nyt vuosien myötä mukaan on tullut ”duunariosastoakin”. Silti suurin osa pelaajista tulee yhä korkeakoulumaailmasta. Yhteistä on intohimo jalkapalloon.

Kun seurahistoriaa on jo useampi vuosi, on pelaajisto vaihtunut ajan myötä. Opiskelun jälkeen työpaikka on tuonut uuden elämäntilanteen.

– Työpaikan saamisesta onnitellaan. Se on aina hieno saavutus eikä joukkue jää sitä surkuttelemaan. Siihen kannustetaan, että elämässä pääsee eteenpäin.

Valmentajat päättävät, onko ehdolla oleva pelaaja vahvistus. Valmentajatkin työskentelevät rakkaudesta lajiin, pitävät joukkueelle valmentajablogia ja analysoivat otteluvideot läpi.

– Joukkue muodostuu noin kolmestakymmenestä pelaajasta. Joka kausi seuran pitää tehdä pelaajahankintoja. Vaihtuvuus on muutama pelaaja kausittain. Kertomalla toiminnastamme yliopiston ilmoitustauluilla ja olemalla aktiivinen sosiaalisessa mediassa saamme uusia pelaajia. Pyrimme näyttämään toiminnallamme ulospäin sellaiselta organisaatiolta, mihin halutaan tulla.

Pelaaminen Nelosessa ei ole ilmaista. Kuuvuoren Laakilla on varainhankinnassa jo pitkät perinteet.

– Jäsenmaksut ovat tärkeä osa. Toinen tärkeä tulonlähde on Pubiliigan pyörittäminen. Järjestämme avauskokouksen, otamme vastaan ilmoittautumiset, laadimme otteluohjelman, vastaamme tuomariasettelusta ja ylläpidämme nettisivuja. On hienoa olla mukana osana ainutlaatuista turkulaista jalkapalloperinnettä. Osa tuloista tulee pelaajien työnantajien kautta sponsorituloina.

KuuLa ei halua jämähtää urheilullisesti paikoilleen. Seura haluaa haasteita ja kilpailullisuutta.

– Jalkapallo ei ole kuitenkaan koko elämä, mutta futiksesta saa siihen paljon voimavaroja ja energiaa. Kunnon ylläpitäminen on ensisijaisessa asemassa. Sosiaalisuuskin on tärkeää, mutta luulen, että olemme joukkue, jolle saunaillat eivät ole niitä tärkeimpiä.

Kuuvuoren Laaki on toistaiseksi vain yhden joukkueen seura.

– Viime aikoina on ollut alustavasti puhetta, että olisi hienoa, jos meillä olisi naisjoukkuekin. Monien pelaajien vaimot ja tyttöystävät pelaavat jo nyt, mutta muissa seuroissa.

Hannu Tuominen

Kuntoutus- ja työkyvyttömyyseläkehakemukset kasvussa viime vuonna

Viime vuoden eläketilastoja leimasi Varmassa sekä kuntoutus- että työkyvyttömyyseläkehakemusten kasvu. Eniten kasvua oli kuntoutushakemuksissa, noin 13 prosenttia. Uusien työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä kasvoi 12 prosenttia.

Viro hallinnut suomalaisten matkailun listakärkeä jo 20 vuotta

Viro on pysynyt suomalaisten suosikkikohteena vuodesta 1998 lähtien, jolloin se ohitti siihen saakka matkakohdelistan kärkisijaa hallinnoineen Ruotsin. Tuolloin suomalaiset tekivät Viroon yhteensä 1,25 miljoonaa matkaa, johon verrattuna vuotuisten Viron-matkojen määrä on nykyisin yli kaksinkertaistunut.

Yritysten maksuviiveet kasvoivat viime vuoden lopulla

Yritysten maksuviiveet kasvoivat viime vuoden lopulla. Eniten maksuviiveet kasvoivat sähkö-, kaasu- ja lämpöhuollossa sekä jäähdytysliiketoiminnassa.

Kiinteistöliitolta työkalu taloyhtiön kunnon arvioimiseen

Kiinteistöliitto on julkaissut palvelun, jonka avulla taloyhtiöt saavat käsityksen omien rakennustensa kunnosta ja korjaustarpeista. Rakennuksen kuntosovellus Raku on taloyhtiöille suunnattu verkkosovellus, jonka avulla taloyhtiöt voivat pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti huolehtia kiinteistöomaisuudestaan.

Ville Niinistö lähtee ehdolle eurovaaleihin

Vihreiden turkulainen kansanedustaja Ville Niinistö lähtee ehdokkaaksi eurovaaleihin, jotka pidetään kuluvan vuoden toukokuussa. Niinistö kertoi asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Niinistön kampanjan kärkiteemoja ovat ilmaston, koulutuksen, demokratian ja inhimillisyyden puolustaminen.

Lausteen koulun liikuntasali suljettu sisäilmaongelmien takia

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta.

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu sisäilmaongelmien 21. tammikuuta. Sali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta. Lausteen koulusta tehtiin syksyllä rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Kuntoarvion perusteella tehtiin jatkotutkimuksia ja loppuraportti koulusta valmistui 16. tammikuuta.

Avantouinti alkaa Hovirinnan rannassa

Avantouinti alkaa taas Hovirinnan rannalla.

Sauna lämpiää avantouimareille Hovirinnan rannassa lauantaista 26. tammikuuta lähtien.

Alaikäisiltä ennätysmäärä seksuaalirikoksiin liittyviä avunpyyntöjä joulukuussa

Viime vuonna avattu sosiaalisen median käyttäjille suunnattu Someturva-oikeuspalvelu auttoi viime vuonna 843 suomalaista. Sosiaalisessa mediassa ja muilla verkkoalustoilla tapahtuva kiusaaminen, häirintä ja erilaiset rikokset ovat saaneet 8–70-vuotiaat hakemaan Someturvalta apua tilanteeseensa.

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Urheilu

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Venezuelalaishakkuri vahvistamaan Loimua

Loimun hakkuri Samuli Kaislasalo sai sopimuksen ulkomaille ja lähti Kreikan liigaan. Toinen ottelukohtaisella sopimuksella Loimun mukana ollut eli Jan Helenius jättää myös oranssimustan pelipaidan ja siirtyy loppukaudeksi Viron liigaan Tarton joukkueeseen.

Ramirent mukaan tukemaan TPS Juniorijääkiekkoa

Ramirent Finland Oy ja TPS Juniorijääkiekko ry ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Ramirent näkyy pääyhteistyökumppanina muun muassa TPS Juniorijääkiekon keväällä järjestämässä Ramirent Super Cupissa sekä kesän kiekkokouluissa.

Jälkipeli: Kosken Kaiun pingisdynastian lonkerot ulottuvat Turkuun

Jouko Manni tunnetaan pitkäaikaisena pingisvaikuttajana. Pelitaidot Manni oppi Koskella useiden muiden kotimaisten huippujen tavoin. Manni oli perustamassa myös Turun Kaikua. Pöytätennistä harrastetaan yhä aktiivisesti Koskella. Kuva on Kosken Malja -turnauksesta.

Kosken kunta on ollut kummajainen Suomen pingiskartalla. Isojen kaupunkien joukossa 2 500 tuhannen asukkaan piskuinen Kosken kunta ja Kosken Kaiku ovat tuottaneet tukun mestaritason pelaajia. Syystäkin koskelaiset ovat olleet ylpeitä kotikuntaa edustaneiden pingispelaajien saavutuksista.

Inter kannua puolustamaan

Inter puolustaa cupin voittoa.

FC Inter aloittaa taipaleensa Suomen Cupin lohkovaiheessa kolmen kotiottelun putkella. Ensimmäisen kotiottelunsa Inter pelaa 26. tammikuuta Javenture-areenalla IFK Mariehamnia vastaan. Muut lohkovaiheen vastustajat Interillä ovat HJK, FC Lahti ja FC Honka.

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?