Jälkipeli: Tviitti päivässä pitää urheilijan kiinnostavana

TPS:n Jonne Virtanen on somemaailman tviittikeisari. Sosiaalinen media on kanava, jossa urheilija voi rakentaa tehokkaasti omaa henkilöbrändiään. Suosituimmilla maailmantähdillä on miljoonia seuraajia. TPS:n Jonne Virtanen on somemaailman tviittikeisari. Sosiaalinen media on kanava, jossa urheilija voi rakentaa tehokkaasti omaa henkilöbrändiään. Suosituimmilla maailmantähdillä on miljoonia seuraajia. Kuva: Hannu Tuominen

Kyse ei ole mistään vähäpätöisestä asiasta. Kun jalkapalloilija Cristiano Ronaldon sosiaalisen median seuraajia on ympäri maailmaa yli 200 miljoonaa, se tarkoittaa portugalilaiselle megatähdelle myös megaluokan tuloja. Somesuosionsa avulla Ronaldo on tehnyt elinikäisen sponsorisopimuksen varustevalmistaja Niken kanssa.

Sosiaalinen media on kanava, jonka avulla ”vasen pakki” voi tehdä itsestään seuralle arvokkaamman kuin ykkösketjun taiturin. Vaikka pelitaidot eivät olisi huippuluokkaa, auttaa ahkera ja mielenkiintoien tviittaminen tekemään pelaajasta kiinnostavan. Mitä tunnetumpi pelaaja, sitä houkuttelevampi hän on myös yhteistyökumppaneille. Nykyään sponsorit vaativat urheilijalta muutakin kuin yrityksen logoa rintaan.

Suomalaiset formulakuskit ovat meidän sosiaalisen median seuratuimmat urheilijat. Mutta miltä kuulostavat nimet fitnesstähti Sanna-Mari Seilamo ja rullalautailija Arto Saari? He ovat NHL-kiekkoilijoiden ohella Suomen seuratuimpia urheilijoita. Pienempienkin lajien urheilijat voivat hyötyä sosiaalisen median käytöstä.

TPS:n naisjoukkueen maalivahtinakin tunnetuksi tullut Karoliina Lindstedt teki ammattikorkeakoulussa mielenkiintoisen opinnäytetyön urheilijan markkina-arvon kehittymisessä twitterissä. Hän selvitti muun muassa, miten tviittien avulla eri lajit hyödynsivät kiinnostavuuttaan.

– Somen avulla urheilija voi tehdä itsestään tietynlaisen brändin ja parantaa omaa arvoaan, kuten esimerkiksi tekee TPS:n Jonne Virtanen. Toinen hyvä esimerkki on jääkiekkoilija Susanna Tapani, joka saanut paljon sponsorisopimuksia. Näitä hän tuo esille omissa somekanavissaan. Se pitää kuitenkin tehdä fiksusti. Jos se on pelkkää tuotemainontaa, ei kukaan jaksa niitä pidempään lukea.

Urheilijan kirjoittamista sosiaalisessa mediassa rajoittavat seuran ohjeet. Vaikka joukkueen sisäisistä asioista ei huudella, saattaa fani päästä kuitenkin hieman kurkistamaan kulissien taakse. Urheilijan ja kannattajan välinen side vahvistuu, jos tviittien lähettäjä myös reagoi fanin lähettämiin viesteihin.

– Vastavuoroisesti viesteihin pitäisi reagoida. Jos esimerkiksi nuori fani, joka idolisoi urheilijaa ja lähettää hänelle viestin saamatta vastausta, se voi tuntua murskaavalta. Yhden tviitin tekemiseen ei mene paljoa aikaa.

HC TPS:n parimetrinen järkäle, Jonne Virtanen, on lätkämaailman tviittikeisari. Sanavalmiilla sanasepolla on tuhansia seuraajia. Värikkäillä tviiteillään nimimerkki @monsterimonni ei ole tehnyt pelkästään itseään tunnetuksi, sillä myös oma seura on saanut paljon positiivista julkisuutta. Mitä tunnetumpi kasvo on sosiaalisen median maailmassa, sitä enemmän siitä on hyötyä myös omalle seuralle.

Lindstedt selvitti opinnäytettä varten, mitkä lajit ovat sosiaalisen median innokkaimmat ja vähinten tviittaavat. Erot lajien välissä olivat suuret.

– Salibandy on ylivoimainen muihin lajeihin verrattuna. Lentopallo erottui muista hyvin pienellä tviittimäärällään. Tosin lentopalloilija Olli-Pekka Ojansivu on erittäin ahkera tviittaaja.

Sosiaaliseen mediaan nopeasti leviävään tviittin liittyy myös oma vaaransa. Osa seuroista kieltää tviittien lähettämisen heti ottelun jälkeen.

– Kun viestin lähettäminen on niin nopeaa, voi äkkipikaiselle käydä huonosti. Pahimmassa tapauksessa väärällä sananvalinnalla voi saada potkut.

Hannu Tuominen

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään syyskuussa

Viherkasvit ovat osa kotoilua, jolloin niiden avulla tehdään kotipesästä viihtyisää.

Huonekasvien harrastamisesta on tullut yhä tärkeämpi osa suomalaisten elämää. Kiinnostus on kasvanut erityisesti nuorten aikuisten parissa. Huonekasviseura ry ja Puutarhaliitto ry järjestävät ensimmäisen valtakunnallisen Huonekasviviikon 16.-22. syyskuuta. Järjestäjien arvioiden mukaan ainakin joka toisessa suomalaisessa kodissa on useita huonekasveja, ja kiinnostus kasvaa edelleen.

TAFF tulee taas

Turku Animated Film Festivalia vietetään tänä vuonna 21.–25. elokuuta. TAFFin pääpaikkana toimii Manilla, mutta tapahtumia on myös muualla Turun keskustassa. Tapahtuman odotetaan tuovan tänäkin vuonna Turkuun tuhansia animaatioharrastajia ympäri maailmaa.

Cryptid-sarja etsii nuoria avustajiksi

Turussa kuvataan ruotsalaisen Dramacorpin ja suomalaisen Fisher Kingin yhteistyönä elo-lokakuussa 10-osaista sarjaa Cryptid . Cryptid on toiminnallinen kauhusarja, joka sijoittuu skandinaaviseen pieneen kaupunkiin, jota ravistelee kauhistuttavien ja selittämättömien tapahtumien sarja. Sarja on sekoitus mysteeriä, high school -draamaa ja kauhua.

Myös koiran kannattaa olla tarkkana sienimetsällä

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa sienten etsintään. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä ja vaarallisia koirille, joten sienimetsällä tulee olla tarkkana koiran kanssa. Lue miten tunnistat myrkkysienen aiheuttamat myrkytyksen oireet.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä joutuu turvautumaan soviteltuun työttömyystukeen

Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti−kesäkuussa. Ennätysmäärä vastaajia mahdollisti vastausten alueellisen tarkastelun sekä esimiesten vastausten erottelun matkailu- ja ravintola- sekä kaupan alalla.

Halti tuo Värejä talvikauteen

Haltin syksyn ja talven mallisto on houkuttelevan värikäs ja tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja liikkujalle, joka haluaa tulla nähdyksi. Neonvärit ovat syysmuodin vahva trendi, ja ne ovat erittäin toiminnallisia ulkoilu- ja urheiluvaatteissa näkyvyytensä vuoksi. Neonvärejä löytyy korallinvärisenä, oranssina ja keltaisena sekä naisten, miesten että lasten mallistoista. Vaihtoehtoja on niiden lisäksi tarjolla paljon myös hillitymmän tyylin ystävälle.

Turun kaupunki on näyttävästi esillä Turun Messuilla

Turun kaupunki on vahvasti mukana elokuun lopulla, 23.–25. elokuuta, järjestettävillä Turun Messuilla. Messujen teemana on turkulaisuus.

Kaupunki
Urheilu

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.