Jälkipeli: Matti Lepänhaara hämmästytti urkuineen 1970-luvulla Kupittaalla

Matti Lepänhaara ja urkumusiikki ilmestyi Kupittaan jäähalliin 1970-luvulla. Turkulaiset olivat ihmeissään, monet näreissään. Lepänhaara palasi 49 vuotta myöhemmin tutulle paikalleen halliin muistelemaan menneitä. Matti Lepänhaara ja urkumusiikki ilmestyi Kupittaan jäähalliin 1970-luvulla. Turkulaiset olivat ihmeissään, monet näreissään. Lepänhaara palasi 49 vuotta myöhemmin tutulle paikalleen halliin muistelemaan menneitä. Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo / Toivo Köpilä, Hannu Tuominen

”Hiiteen koko homma. Tämä on urheilua eikä mitään pelleilyä!” Eletään vuotta 1976. Kupittaan jäähallissa koetaan jotain uutta ja erikoista. Matti Lepänhaara liruttelee sähköuruillaan TPS:n jääkiekkopelin pelikatkojen aikana rytmikästä musiikkia. Osa turkulaisista katsojista ei sulata uutta ideaa lainkaan.

Näistä ikimuistoisista ajoista on vierähtänyt yli neljäkymmentä vuotta. Nyt sama organisaatio lupaa tälle kaudelle Turkuhallin liigapeleihin kaikkien aikojen alkushow’n. Visuaaliset elementit saavat haukkomaan henkeä, lupaavat nykytekijät.

Vuosikymmenien aikana kaikki on kääntynyt jääkiekko-ottelussa päälaelleen.

– Olen iloinen, kun sain elää jääkiekon kulta-ajan. Kupittaan jäähalli natisi liitoksissaan. Yleisö saapui katsomaan pelejä ja värikkäitä persoonia. Se oli kirkonkylän henkeä. Moni pelaaja oli seuraikoni. Katsomo oli niin lähellä kenttää, että jäähileet lensivät pelaajien luistimista naamalle. Nyt, jos joukkue ei pärjää, ylisuuressa hallissa ei ole juuri ketään, mutta tekemällä tehty meteli on kova, toteaa Lepänhaara.

Kanada toimi Kupittaan urkumusiikin esikuvana.

– Telkkarista näin ensimmäisen kerran, kun Canada cupissa esiintyi urkuri. Jo seuraavana päivänä TPS:n markkinointipäällikkö Juhani Högblom otti minuun yhteyttä ja aloitimme yhteistyön. Siitä se lähti.

– Toin halliin omat urut. Kupittaan urheiluhallista tuotiin vaatimattomat kaiuttimet. Pian ostin Matilta ja Tepolta paremmat äänentoistolaitteet.

Hallissa raikasivat sen ajan iskelmät, kuten Kalle Kustaan muori, Isontalon Antti ja Rannanjärvi, We shall overcome, Volgan lautturi ja Letkajenkka.

– Olin ensimmäinen joka soitti lätkämatsissa Säkkijärven polkkaa ja se soi halleissa vieläkin.

Usean tuhannen hengen yleisön mielenkiinnon kohteeksi joutunut Lepänhaara sai aluksi kipakkaa palautetta.

– Paljon oli kaikenlaista haistattelua ja negatiivisia kirjoituksia. Kerran Ässien ollessa vieraana, soitin heidän maalin kunniaksi Porilaisten marssia. Turkulaiset eivät tykänneet. Niskaan alkoi lentää kolikoita ja juomatölkkejä.

Kun peli ei kulkenut, sekin saattoi olla urkurin vika.

– Kerran Tepsin ja HIFK:n pronssipelissä helsinkiläisten hävitessä HIFK:n toimitusjohtaja Göran Stubbin vaimo kiskaisi kiukuspäissään korkokenkänsä kohti urkuria.

Tappara uhkasi jättää ottelun väliin, jos hallissa soi urkumusiikki.

– Kun kotijoukkue teki maalin, painoin uruilla menemään täysillä. Se harmitti vierasjoukkuetta. Kun vastustajan pelaaja joutui jäähylle, soitin vanhaa kansanlaulua Nyt mua viedään linnasta linnaan. Monet pelaajat mulkoilivat vihaisina.

Uutta olivat myös ottelutaukojen aikana kerrotut mainokset.

– Aloin keräämään oma-aloitteisesti mainoksia turkulaisilta yrityksiltä. Välitin niitä mikrofonilla ottelun aikana. Väritin mainoksia, esimerkiksi kertomalla, miten Katiska sijaitsee sopivasti viinakauppaa vastapäätä. Yleisö tykkäsi kovasti. Erään mattofirman mainoksen luin näin: Yllätä vaimosi iloisesti, tee se uudella matolla.

Aulis Virtanen oli otteluiden kuuluttajana.

– Luulen, että Aulis ei oikein tykännyt uudesta ilmiöstä. Piti tarkkaan seurata, että en puhunut Auliksen kuulutuksien päälle. Aulis oli persoona ja minä mukauduin tilanteeseen.

Lepänhaara sai pienen korvauksen urkurin hommista, mutta tärkeitä oli kuitenkin olla osa joukkuetta.

– Pelaajat ottivat minun hyvin mukaan. Erätauoilla istuin heidän kanssaan samassa pukukopissa juomassa kahvia. Moni pyysi tiettyä kappaletta, kun tekee maalin. Olin toisinaan mukana pelireissuillakin. Valmentaja Raimo Määttäsen mukaan pelaajilla piti olla muutakin ajateltavaa kuin peli. Kerroin pelimatkalla vitsejä ja laulatin poikia.

Lepänhaaran pesti jäi lyhyeksi, sillä jo parin vuoden kuluttua puhalsivat uudet tuulet.

– TPS:n toimitusjohtajaksi tuli Johan Hollsten. Mainosmyynti siirtyi kokonaan seuralle eikä urkuriakaan enää tarvittu. Kupittaan jäähallin pesti oli minulle kuitenkin tärkeä, sillä sen avulla nimi tuli tutuksi ja keikkoja alkoi kertyä.

Hannu Tuominen

Nyt on eläkeläisten vuoro

Suomessa on paljon eläkeläisiä, joille arki on sinnittelyä päivästä toiseen. Poliitikot ovat luvanneet eläkeläisille vuosien saatossa vaikka mitä. Erityisesti vaalien alla eläkeläisiä muistetaan, mutta vaalikentillä annetut lupaukset harvemmin päätyvät hallitusohjelmaan ja sitä kautta pysyviksi parannuksiksi. Eläkeläiset ovat olleet mukana talkoissa rakentamassa yhteiskuntaamme. Nyt on yhteiskunnan aika huolehtia heistä.

Maskussa tulipalo omakotitalon saunatilassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan omakotitalon saunatilassa syttyi tulipalo lauantaina illalla Maskussa Halisojantiellä.

Uutta tieliikennelakia täydennetään

Uuteen tieliikennelakiin tehdään täydennyksiä. Lain hyväksymisen jälkeen muualla lainsäädännössä on tapahtunut muutoksia, jotka edellyttävät täsmennyksiä myös tieliikennelakiin.

Katovuodet nostivat rehuviljan hinnan ennätystasolle

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi ja kuluttajahintaindeksi 2015=100, 1/2010–12/2018.

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat nousivat 5,5 prosenttia vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 6,8 prosenttia enemmän ja maatalouden investoinnit 2,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Rehujen hinnat nousivat keskimäärin 14 prosenttia.

Fimea: Apteekkien taloustilanne edelleen hyvä

Fimean tekemän apteekkien talouden kehittymistä kuvaavan tilinpäätösanalyysin perusteella apteekkien toiminta on vuonna 2017 ollut liiketaloudellisesti kannattavaa ja apteekit ovat pääsääntöisesti vakavaraisia, vaikka liikevaihdoissa, liikevoitoissa ja myyntikatteissa oli havaittavissa laskua ja apteekkien maksuvalmius oli heikentynyt. Maakunnissa ja paikkakunnilla, joissa väestömäärä apteekkia kohden on suuri, voitaisiin apteekkien määrää hyvin talouslukujen perusteella lisätä.

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä, erityisesti ajoneuvojen kuntoa

Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko maassa maanantaista sunnuntaihin 18.-24. helmikuuta.

Rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat tammikuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 2,5 prosenttia, työpanosten hinnat 1,4 prosenttia ja palveluiden hinnat 0,7 prosenttia edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna.

Varhaiskasvatusmaksuihin tehdyt alennukset hillitsevät lapsiperheiden pienituloisuuden kasvua

Lapsilisien, kotihoidontuen ja yleisen asumistuen indeksileikkaukset, eli etuuksien vuosittaisista korotuksista luopuminen, ovat lisänneet lapsiperheiden pienituloisuutta tällä hallituskaudella. Toisaalta varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan korotus ovat tasoittaneet tilannetta, kertoo THL:n tuore selvitys.

Pudota lumi turvallisesti

Karkeana suosituksena voidaan sanoa, että kun lumen korkeus katolla lähentelee puolta metriä, olisi viimeistään hyvä aika ryhtyä lumenpudotusurakkaan.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkolegenda Ville Vahalahden komea ura tuli päätökseen

Vahalahden koko perhe oli mukana hienosti järjestetyssä juhlaottelussa.

- Totta kai järjestämme! Ville Vahalahti on loistava pelaaja ja upea ihminen.

Aleksi "Sählä" Salonen tuo ääntä ja huumoria TPS:n koppiin

Aleksi Salonen tuli Turkuun ottamaan isoa vastuuta ja kovia peliminuutteja.

Kun jääkiekkoilija siirtyy seurasta toiseen, moni asia muuttuu. Jos siirto tapahtuu kesken kauden, muutoksen pureskeluun ei pahemmin jää aikaa.

Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa.

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

TPS:n Julius Perälä U18-leirille

TPS:n Julius Perälä matkaa alle 18-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen vuoden avaavalle leirille Eerikkilän urheiluopistolle. Kaikkiaan päävalmentaja Kai Nyyssönen nimesi leiriryhmään 27 pelaajaa.

Åboraakkeli: Odottaako tulevaisuus häkissä?

Olli Santalahti.

Tulevana lauantaina, 16. helmikuuta, Helsingissä otellaan vapaaottelutapahtuma Cage 46. Illassa on turkulaisittain panoksia parissakin ottelussa.

Näkökulma: Tallinder – yksi parhaista

Henrik Tallinderin pitkä ura päättyi loukkaantumiseen, mutta miehen vaikutus TPS:lle on ollut todella suuri.

Kuinka moni muistaa, että kauden 2000–2001 alla TPS:ään tuli Ruotsista kaksi uutta pelimiestä? Molemmat olivat 21-vuotiaita. Toinen Tukholman AIK:n juniorimyllyn läpikäynyt ja toinen Färjestadissa edeltäneet vuodet pelannut.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?