Jälkipeli: Matti Lepänhaara hämmästytti urkuineen 1970-luvulla Kupittaalla

Matti Lepänhaara ja urkumusiikki ilmestyi Kupittaan jäähalliin 1970-luvulla. Turkulaiset olivat ihmeissään, monet näreissään. Lepänhaara palasi 49 vuotta myöhemmin tutulle paikalleen halliin muistelemaan menneitä. Matti Lepänhaara ja urkumusiikki ilmestyi Kupittaan jäähalliin 1970-luvulla. Turkulaiset olivat ihmeissään, monet näreissään. Lepänhaara palasi 49 vuotta myöhemmin tutulle paikalleen halliin muistelemaan menneitä. Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo / Toivo Köpilä, Hannu Tuominen

”Hiiteen koko homma. Tämä on urheilua eikä mitään pelleilyä!” Eletään vuotta 1976. Kupittaan jäähallissa koetaan jotain uutta ja erikoista. Matti Lepänhaara liruttelee sähköuruillaan TPS:n jääkiekkopelin pelikatkojen aikana rytmikästä musiikkia. Osa turkulaisista katsojista ei sulata uutta ideaa lainkaan.

Näistä ikimuistoisista ajoista on vierähtänyt yli neljäkymmentä vuotta. Nyt sama organisaatio lupaa tälle kaudelle Turkuhallin liigapeleihin kaikkien aikojen alkushow’n. Visuaaliset elementit saavat haukkomaan henkeä, lupaavat nykytekijät.

Vuosikymmenien aikana kaikki on kääntynyt jääkiekko-ottelussa päälaelleen.

– Olen iloinen, kun sain elää jääkiekon kulta-ajan. Kupittaan jäähalli natisi liitoksissaan. Yleisö saapui katsomaan pelejä ja värikkäitä persoonia. Se oli kirkonkylän henkeä. Moni pelaaja oli seuraikoni. Katsomo oli niin lähellä kenttää, että jäähileet lensivät pelaajien luistimista naamalle. Nyt, jos joukkue ei pärjää, ylisuuressa hallissa ei ole juuri ketään, mutta tekemällä tehty meteli on kova, toteaa Lepänhaara.

Kanada toimi Kupittaan urkumusiikin esikuvana.

– Telkkarista näin ensimmäisen kerran, kun Canada cupissa esiintyi urkuri. Jo seuraavana päivänä TPS:n markkinointipäällikkö Juhani Högblom otti minuun yhteyttä ja aloitimme yhteistyön. Siitä se lähti.

– Toin halliin omat urut. Kupittaan urheiluhallista tuotiin vaatimattomat kaiuttimet. Pian ostin Matilta ja Tepolta paremmat äänentoistolaitteet.

Hallissa raikasivat sen ajan iskelmät, kuten Kalle Kustaan muori, Isontalon Antti ja Rannanjärvi, We shall overcome, Volgan lautturi ja Letkajenkka.

– Olin ensimmäinen joka soitti lätkämatsissa Säkkijärven polkkaa ja se soi halleissa vieläkin.

Usean tuhannen hengen yleisön mielenkiinnon kohteeksi joutunut Lepänhaara sai aluksi kipakkaa palautetta.

– Paljon oli kaikenlaista haistattelua ja negatiivisia kirjoituksia. Kerran Ässien ollessa vieraana, soitin heidän maalin kunniaksi Porilaisten marssia. Turkulaiset eivät tykänneet. Niskaan alkoi lentää kolikoita ja juomatölkkejä.

Kun peli ei kulkenut, sekin saattoi olla urkurin vika.

– Kerran Tepsin ja HIFK:n pronssipelissä helsinkiläisten hävitessä HIFK:n toimitusjohtaja Göran Stubbin vaimo kiskaisi kiukuspäissään korkokenkänsä kohti urkuria.

Tappara uhkasi jättää ottelun väliin, jos hallissa soi urkumusiikki.

– Kun kotijoukkue teki maalin, painoin uruilla menemään täysillä. Se harmitti vierasjoukkuetta. Kun vastustajan pelaaja joutui jäähylle, soitin vanhaa kansanlaulua Nyt mua viedään linnasta linnaan. Monet pelaajat mulkoilivat vihaisina.

Uutta olivat myös ottelutaukojen aikana kerrotut mainokset.

– Aloin keräämään oma-aloitteisesti mainoksia turkulaisilta yrityksiltä. Välitin niitä mikrofonilla ottelun aikana. Väritin mainoksia, esimerkiksi kertomalla, miten Katiska sijaitsee sopivasti viinakauppaa vastapäätä. Yleisö tykkäsi kovasti. Erään mattofirman mainoksen luin näin: Yllätä vaimosi iloisesti, tee se uudella matolla.

Aulis Virtanen oli otteluiden kuuluttajana.

– Luulen, että Aulis ei oikein tykännyt uudesta ilmiöstä. Piti tarkkaan seurata, että en puhunut Auliksen kuulutuksien päälle. Aulis oli persoona ja minä mukauduin tilanteeseen.

Lepänhaara sai pienen korvauksen urkurin hommista, mutta tärkeitä oli kuitenkin olla osa joukkuetta.

– Pelaajat ottivat minun hyvin mukaan. Erätauoilla istuin heidän kanssaan samassa pukukopissa juomassa kahvia. Moni pyysi tiettyä kappaletta, kun tekee maalin. Olin toisinaan mukana pelireissuillakin. Valmentaja Raimo Määttäsen mukaan pelaajilla piti olla muutakin ajateltavaa kuin peli. Kerroin pelimatkalla vitsejä ja laulatin poikia.

Lepänhaaran pesti jäi lyhyeksi, sillä jo parin vuoden kuluttua puhalsivat uudet tuulet.

– TPS:n toimitusjohtajaksi tuli Johan Hollsten. Mainosmyynti siirtyi kokonaan seuralle eikä urkuriakaan enää tarvittu. Kupittaan jäähallin pesti oli minulle kuitenkin tärkeä, sillä sen avulla nimi tuli tutuksi ja keikkoja alkoi kertyä.

Hannu Tuominen

Tammikuun Turku Band Festival etsii esiintyjiä

Turku Rock Academyn masinoima Turku Band Festival valtaa esiintymislavat 9.–12. tammikuuta 2019. Haku tapahtuman esiintyjäksi on käynnissä lokakuun loppuun asti.

Tieliikenteessä kuoli 19 ihmistä syyskuussa

Tieliikenteessä kuolleet 1/1985 - 9/2018. 12 viime kuukauden aikana kuolleet kuukausittain.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui syyskuussa 389 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 19 ja loukkaantui 440 ihmistä. Kuolleita oli viisi enemmän ja loukkaantuneita 73 vähemmän kuin vuoden 2017 syyskuussa.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistoja Virvoituksentiellä joulukuun alkuun asti

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ja kaventaa ajokaistoja Virvoituksentiellä perjantaista alkaen.

Turun ja Tampereen kauppakamarit vaativat Turku–Toijala-radan sisällyttämistä rautateiden runkoverkkoon

Turun ja Tampereen kauppakamarit vaativat yhdessä alueen yritysten kanssa Turku–Toijala-radan sisällyttämistä rautateiden runkoverkkoon.

HKScan käynnistää nuorille tuottajille suunnatun koulutusohjelman

HKScan käynnistää nuorille tuottajille suunnatun Next Generation -koulutusohjelman. Tavoitteena on ohjelman avulla varmistaa tilojen sukupolvenvaihdokset sekä turvata kotimaisen tuotannon kilpailukyky myös tulevaisuudessa. Ohjelmassa tarjotaan osallistujille työkaluja innovatiivisen ja menestyvän maatilan kehittämiseen ja johtamiseen.

Grail Quest toista kertaa Turussa

Qrail Guest järjestetään toista kertaa Turussa.

Grail Quest on toista kertaa järjestettävä jokaisen pelaajan suurtapahtuma, jossa on mahdollista kokea pelaamisen koko kirjo yhden viikonlopun aikana. Ohjelmassa on muun muassa uutuuspelien ja -teknologian esittelyjä, kilpailuja, messutoimintaa, lavaohjelmaa sekä elektronisen urheilun SM-kilpailuja.

Yleinen työttömyyskassa YTK laskee jäsenmaksuaan

Yleinen työttömyyskassa YTK:n hallitus on päättänyt laskea ensi vuoden jäsenmaksun 92 euroon, mikä on kahdeksan euroa nykyistä vähemmän. Jäsenmaksua lasketaan jo toisena vuotena peräkkäin. Jäsenmaksun lasku on mahdollista alentuneen työttömyysasteen ansiosta. Työmarkkinoiden hyvä vire ei ole heikentänyt työttömyysvakuutuksen kysyntää. YTK:hon on liittynyt jo yli 50 000 uutta jäsentä vuoden 2018 aikana.

Sunborn Yacht Hotels ehdolla kansainvälisessä palkintogaalassa

Sunborn Gibraltar on viiden tähden luksuskohde Gibraltarilla.

Sunborn Yacht Hotels on ehdolla palkittavaksi parhaasta innovaatiosta hotelli- ja matkailualan arvostetussa The Worldwide Hospitality Awards -palkintogaalassa. Best Innovation in Hotel Concept -kategoriassa palkitaan uusi konsepti tai palvelu, jossa ilmenee erityisen hyvin alan uudistumiskyky ja kehityspotentiaali.

Onko suunnitelmia Pohjois-Turkuun?

Pohjois-Turun tulevaisuus mietityttää kirjoittajaa.

Turun kaupungin pohjoisin kaupunginosa on Paattinen. Sen palveluiden heikentymisestä on vuosien varrella keskusteltu varsin paljon. Joku on jopa ehkä hieman ironisesti joskus todennut, että ainoa asia mitä paattislaiset kaupungilta ovat viimeisten vuosikymmenien aikana saaneet ovat katulamput – ovat ne sitten päällä tai eivät. No onhan sinne jokunen vuosi sitten uusi koulukin toki saatu, mutta kuitenkin…

Urheilu

Puukkokatsomo: Huuhkajat siivillään

Lukas Hradecky.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on monella tapaa poikkeuksellisessa, jopa historiallisessa, tilanteessa. 15. lokakuuta otettu Kreikasta otettu 2–0-voitto tarkoitti ensinnäkin sitä, että Huuhkajat ovat hyvin lähellä lohkovoittoa Kansojen liigassa. Lohkovoitto avaa tien jatkokarsintoihin, joiden voittaja selviää EM-kisoihin.

Janne Tikkaojasta Tuton viestintäpäällikkö

Janne Tikkaoja ja Roope Paltta.

Tuto Hockey Oy vahvistaa organisaatiota nimittämällä Janne Tikkaojan viestintäpäälliköksi. Viestintäpäällikön työnkuvaan kuuluu tiedotuksesta, viestinnästä ja sisältömarkkinoinnista vastaaminen.

Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa

Voittoisa joukkue Elukat, jossa tanssivat Matlena Karvonen (vas.), Nea Mäntylä, Venni Varjonen, Wilma Enroth, Ina Haavisto ja Olivia Kaskinen. Koreografina oli Suvi Nieminen.

Turkulaisen tanssikoulun Dance Studio Funkyn junioreiden pienryhmä voitti EM-kultaa IDO World & European Championships -tanssikilpailuissa Pietarissa. Torstaista sunnuntaihin jatkuneisiin jazz- ja modernintanssin EM-kilpailuihin osallistui 22 maata.

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Jälkipeli: Roope Paltta ja Tuto haluavat tarjota kaupungin värikkäintä lätkää

Mestiksessä yksikään joukkue ei pelaa keskialueen träppiä. Peli ei ole niin kontrolloitua kuin Liigassa. Tuto ja toimitusjohtaja Roope Paltta lupaavatkin katsojille kaupungin värikkäintä lätkää.

Tuton toimitusjohtaja Roope Paltta kiertelee ottelun erätauoilla Kupittaan jäähallin käytävillä. Joka toisella askeleella ison miehen käsi heilahtaa tervehtien vastaantulevia. Aikaa riittää aina myös pieneen rupatteluun.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.