Jälkipeli: Matti Lepänhaara hämmästytti urkuineen 1970-luvulla Kupittaalla

Matti Lepänhaara ja urkumusiikki ilmestyi Kupittaan jäähalliin 1970-luvulla. Turkulaiset olivat ihmeissään, monet näreissään. Lepänhaara palasi 49 vuotta myöhemmin tutulle paikalleen halliin muistelemaan menneitä. Matti Lepänhaara ja urkumusiikki ilmestyi Kupittaan jäähalliin 1970-luvulla. Turkulaiset olivat ihmeissään, monet näreissään. Lepänhaara palasi 49 vuotta myöhemmin tutulle paikalleen halliin muistelemaan menneitä. Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo / Toivo Köpilä, Hannu Tuominen

”Hiiteen koko homma. Tämä on urheilua eikä mitään pelleilyä!” Eletään vuotta 1976. Kupittaan jäähallissa koetaan jotain uutta ja erikoista. Matti Lepänhaara liruttelee sähköuruillaan TPS:n jääkiekkopelin pelikatkojen aikana rytmikästä musiikkia. Osa turkulaisista katsojista ei sulata uutta ideaa lainkaan.

Näistä ikimuistoisista ajoista on vierähtänyt yli neljäkymmentä vuotta. Nyt sama organisaatio lupaa tälle kaudelle Turkuhallin liigapeleihin kaikkien aikojen alkushow’n. Visuaaliset elementit saavat haukkomaan henkeä, lupaavat nykytekijät.

Vuosikymmenien aikana kaikki on kääntynyt jääkiekko-ottelussa päälaelleen.

– Olen iloinen, kun sain elää jääkiekon kulta-ajan. Kupittaan jäähalli natisi liitoksissaan. Yleisö saapui katsomaan pelejä ja värikkäitä persoonia. Se oli kirkonkylän henkeä. Moni pelaaja oli seuraikoni. Katsomo oli niin lähellä kenttää, että jäähileet lensivät pelaajien luistimista naamalle. Nyt, jos joukkue ei pärjää, ylisuuressa hallissa ei ole juuri ketään, mutta tekemällä tehty meteli on kova, toteaa Lepänhaara.

Kanada toimi Kupittaan urkumusiikin esikuvana.

– Telkkarista näin ensimmäisen kerran, kun Canada cupissa esiintyi urkuri. Jo seuraavana päivänä TPS:n markkinointipäällikkö Juhani Högblom otti minuun yhteyttä ja aloitimme yhteistyön. Siitä se lähti.

– Toin halliin omat urut. Kupittaan urheiluhallista tuotiin vaatimattomat kaiuttimet. Pian ostin Matilta ja Tepolta paremmat äänentoistolaitteet.

Hallissa raikasivat sen ajan iskelmät, kuten Kalle Kustaan muori, Isontalon Antti ja Rannanjärvi, We shall overcome, Volgan lautturi ja Letkajenkka.

– Olin ensimmäinen joka soitti lätkämatsissa Säkkijärven polkkaa ja se soi halleissa vieläkin.

Usean tuhannen hengen yleisön mielenkiinnon kohteeksi joutunut Lepänhaara sai aluksi kipakkaa palautetta.

– Paljon oli kaikenlaista haistattelua ja negatiivisia kirjoituksia. Kerran Ässien ollessa vieraana, soitin heidän maalin kunniaksi Porilaisten marssia. Turkulaiset eivät tykänneet. Niskaan alkoi lentää kolikoita ja juomatölkkejä.

Kun peli ei kulkenut, sekin saattoi olla urkurin vika.

– Kerran Tepsin ja HIFK:n pronssipelissä helsinkiläisten hävitessä HIFK:n toimitusjohtaja Göran Stubbin vaimo kiskaisi kiukuspäissään korkokenkänsä kohti urkuria.

Tappara uhkasi jättää ottelun väliin, jos hallissa soi urkumusiikki.

– Kun kotijoukkue teki maalin, painoin uruilla menemään täysillä. Se harmitti vierasjoukkuetta. Kun vastustajan pelaaja joutui jäähylle, soitin vanhaa kansanlaulua Nyt mua viedään linnasta linnaan. Monet pelaajat mulkoilivat vihaisina.

Uutta olivat myös ottelutaukojen aikana kerrotut mainokset.

– Aloin keräämään oma-aloitteisesti mainoksia turkulaisilta yrityksiltä. Välitin niitä mikrofonilla ottelun aikana. Väritin mainoksia, esimerkiksi kertomalla, miten Katiska sijaitsee sopivasti viinakauppaa vastapäätä. Yleisö tykkäsi kovasti. Erään mattofirman mainoksen luin näin: Yllätä vaimosi iloisesti, tee se uudella matolla.

Aulis Virtanen oli otteluiden kuuluttajana.

– Luulen, että Aulis ei oikein tykännyt uudesta ilmiöstä. Piti tarkkaan seurata, että en puhunut Auliksen kuulutuksien päälle. Aulis oli persoona ja minä mukauduin tilanteeseen.

Lepänhaara sai pienen korvauksen urkurin hommista, mutta tärkeitä oli kuitenkin olla osa joukkuetta.

– Pelaajat ottivat minun hyvin mukaan. Erätauoilla istuin heidän kanssaan samassa pukukopissa juomassa kahvia. Moni pyysi tiettyä kappaletta, kun tekee maalin. Olin toisinaan mukana pelireissuillakin. Valmentaja Raimo Määttäsen mukaan pelaajilla piti olla muutakin ajateltavaa kuin peli. Kerroin pelimatkalla vitsejä ja laulatin poikia.

Lepänhaaran pesti jäi lyhyeksi, sillä jo parin vuoden kuluttua puhalsivat uudet tuulet.

– TPS:n toimitusjohtajaksi tuli Johan Hollsten. Mainosmyynti siirtyi kokonaan seuralle eikä urkuriakaan enää tarvittu. Kupittaan jäähallin pesti oli minulle kuitenkin tärkeä, sillä sen avulla nimi tuli tutuksi ja keikkoja alkoi kertyä.

Hannu Tuominen

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!