Parasta TPS-kiekkoa sitten 1990-luvun?

TPS:n jääkiekkomiehistön alkukausi on ollut vahva myös TPS:n historian valossa. TPS:n jääkiekkomiehistön alkukausi on ollut vahva myös TPS:n historian valossa. Kuva: Jari Laurikko

HC TPS siirtyi Liigan maaottelutauolle sarjakakkosena. 19 ottelusta Palloseura keräsi 41 pistettä. Pelin enemmän pelannut Kärpät saalisti ennen maaottelutaukoa 48 pistettä.

TPS:n alkukausi on Kalle Kaskisen päävalmentaja-aikana vakiintunut nähdyn kaltaiseksi. Myös viime kaudella TPS keräsi ensimmäisestä 19 ottelustaan 41 pistettä. Kaiken lisäksi sekä viime kaudella että kuluvalla kaudella TPS on alkukauden 19 ottelustaan ottanut 11 kolmen pisteen voittoa.

Viime kaudella TPS hävisi ensimmäisen 19 ottelun aikana kaksi ottelua varsinaisella peliajalla. Tänä vuonna ilman pisteitä TPS on poistunut kaukalosta kolme kertaa.

Kaikkien aikojen kauden aluissa TPS:n nykytahti jää kuitenkin kauaksi huippuvuosista. Kun tarkkaillaan kauden aloitusta 20 pelin jaksona, TPS:n liigahistorian paras alkukausi nähtiin vuonna 1999–2000, jolloin Hannu Jortikan komennossa TPS repi kauden 20 ensimmäisestä ottelusta 15 voittoa. Tuolloin TPS pelasi myös kaksi tasapeliä ja hävisi kolmesti.

Vuosituhannen vaihteessa voitosta sai vielä kaksi pistettä, eli saldo 20 kierroksen jälkeen oli 32 pistettä. Mutta jos tuolloinen pistelasku muutetaan vastaamaan nykyistä, keräsi TPS syksyllä 1999 ensimmäisestä 20 ottelusta 47 pistettä.

Lähes yhtä kovaa tahtia TPS piti kaudella 1991–92, jolloin TPS voitti 20 ottelusta 14, pelasi yhden tasan ja hävisi neljä peliä. Pisteitä taulukossa oli 31, eli 46 nykysysteemillä laskettuna.

Myös kausilla 1981–82 (32/46 pistettä), 1996–97 (30/46) ja 1992–93 (31/45) TPS on ollut alkukaudella erityisen vahva.

Viime vuonna TPS:n saldo oli myös 20 ottelun jälkeen 41 pistettä. Maaottelutauon jälkeen, 14. marraskuuta, TPS kohtaa Turkuhallissa Sportin. Tuossa ottelussa TPS:llä on mahdollisuus nousta 44 pisteeseen ja lähes 1990-luvun tasolle alkukauden pisteillä mitattuna.

Kaikkien aikojen vertailussa TPS:n kauden aloitus vajaat 20 vuotta sitten ei kuitenkaan ole kovin. Kaikkien aikojen 20 ottelun paras alkukausi on Lukon 2009–10, jolloin raumalaiset voittivat 16 ottelua 20:stä ja hävisivät varsinaisella peliajalla vain kerran.

16 voittoon ensimmäisessä 20 ottelussa ovat yltäneet myös Jokerit (kaudella 2002–03), Jyp (2010–11), Tappara (1977–78) ja Ilves (1997–98).

Tosin näidenkin tilastojen perusteella vanha sanonta syksyn mestareista pitää paikkansa. SM-liigahistoriassa yhdeksän joukkuetta on voittanut kauden ensimmäisestä 20 ottelusta 15 tai enemmän. Vain kaksi kertaa yli 15 voiton alkukausi on johtanut Kanada-maljan kannatteluun keväällä. TPS onnistui siinä kaudella 1999–2000. Toisen poikkeuksen sääntöön teki HIFK kaudella 1979–1980.

Ilkka Lappi

Yritysten maksuviiveet kasvoivat viime vuoden lopulla

Yritysten maksuviiveet kasvoivat viime vuoden lopulla. Eniten maksuviiveet kasvoivat sähkö-, kaasu- ja lämpöhuollossa sekä jäähdytysliiketoiminnassa.

Kiinteistöliitolta työkalu taloyhtiön kunnon arvioimiseen

Kiinteistöliitto on julkaissut palvelun, jonka avulla taloyhtiöt saavat käsityksen omien rakennustensa kunnosta ja korjaustarpeista. Rakennuksen kuntosovellus Raku on taloyhtiöille suunnattu verkkosovellus, jonka avulla taloyhtiöt voivat pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti huolehtia kiinteistöomaisuudestaan.

Ville Niinistö lähtee ehdolle eurovaaleihin

Vihreiden turkulainen kansanedustaja Ville Niinistö lähtee ehdokkaaksi eurovaaleihin, jotka pidetään kuluvan vuoden toukokuussa. Niinistö kertoi asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Niinistön kampanjan kärkiteemoja ovat ilmaston, koulutuksen, demokratian ja inhimillisyyden puolustaminen.

Lausteen koulun liikuntasali suljettu sisäilmaongelmien takia

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta.

Lausteen koulun liikuntasali on suljettu sisäilmaongelmien 21. tammikuuta. Sali on suljettu, koska sieltä on löytynyt viite mikrobivauriosta. Lausteen koulusta tehtiin syksyllä rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Kuntoarvion perusteella tehtiin jatkotutkimuksia ja loppuraportti koulusta valmistui 16. tammikuuta.

Avantouinti alkaa Hovirinnan rannassa

Avantouinti alkaa taas Hovirinnan rannalla.

Sauna lämpiää avantouimareille Hovirinnan rannassa lauantaista 26. tammikuuta lähtien.

Alaikäisiltä ennätysmäärä seksuaalirikoksiin liittyviä avunpyyntöjä joulukuussa

Viime vuonna avattu sosiaalisen median käyttäjille suunnattu Someturva-oikeuspalvelu auttoi viime vuonna 843 suomalaista. Sosiaalisessa mediassa ja muilla verkkoalustoilla tapahtuva kiusaaminen, häirintä ja erilaiset rikokset ovat saaneet 8–70-vuotiaat hakemaan Someturvalta apua tilanteeseensa.

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä edelleen selvässä laskussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin syys–marraskuun aikana 7,3 miljoonalle kuutiometrille. Määrä väheni 29,6 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennustyypeittäin tarkasteltuna lupakuutiomäärä väheni merkittävästi liike- ja toimistorakennuksissa, 47,1 prosenttia. Myös asuinrakentamiseen ja teollisuus- ja varastorakentamiseen myönnetyt kuutiomäärät vähenivät runsaasti vuodentakaisesta.

Televisiovuosi suoran lähetyksen juhlaa

Finnpanelin tv-mittaritutkimuksen mukaan suomalaiset katsoivat televisiota viime vuonna kaksi tuntia 45 minuuttia vuorokaudessa. Tv-ruudun äärellä vietetty kokonaisaika on kasvanut viime vuosina. Suurimmat katsojaluvut keräsivät kulttuuri- ja urheilutapahtumat sekä television kestosuosikit. Nuoret ovat löytäneet televisiosisällöt myös muilta päätelaitteilta.

Urheilu

Jesse Perry vahvistamaan Ura Basketin sisäpeliä

Jesse Perry pukeutuu seuraavaksi Ura Basketin paitaan.

Loukkaantumissuman keskellä taisteleva Ura Basket on täydentänyt rosteriaan. St. Louis, Missourissa syntynyt 28-vuotias Jesse Perry tuodaan vahvistaman joukkueen sisäpeli- ja levarivoimaa.

Venezuelalaishakkuri vahvistamaan Loimua

Loimun hakkuri Samuli Kaislasalo sai sopimuksen ulkomaille ja lähti Kreikan liigaan. Toinen ottelukohtaisella sopimuksella Loimun mukana ollut eli Jan Helenius jättää myös oranssimustan pelipaidan ja siirtyy loppukaudeksi Viron liigaan Tarton joukkueeseen.

Ramirent mukaan tukemaan TPS Juniorijääkiekkoa

Ramirent Finland Oy ja TPS Juniorijääkiekko ry ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Ramirent näkyy pääyhteistyökumppanina muun muassa TPS Juniorijääkiekon keväällä järjestämässä Ramirent Super Cupissa sekä kesän kiekkokouluissa.

Jälkipeli: Kosken Kaiun pingisdynastian lonkerot ulottuvat Turkuun

Jouko Manni tunnetaan pitkäaikaisena pingisvaikuttajana. Pelitaidot Manni oppi Koskella useiden muiden kotimaisten huippujen tavoin. Manni oli perustamassa myös Turun Kaikua. Pöytätennistä harrastetaan yhä aktiivisesti Koskella. Kuva on Kosken Malja -turnauksesta.

Kosken kunta on ollut kummajainen Suomen pingiskartalla. Isojen kaupunkien joukossa 2 500 tuhannen asukkaan piskuinen Kosken kunta ja Kosken Kaiku ovat tuottaneet tukun mestaritason pelaajia. Syystäkin koskelaiset ovat olleet ylpeitä kotikuntaa edustaneiden pingispelaajien saavutuksista.

Inter kannua puolustamaan

Inter puolustaa cupin voittoa.

FC Inter aloittaa taipaleensa Suomen Cupin lohkovaiheessa kolmen kotiottelun putkella. Ensimmäisen kotiottelunsa Inter pelaa 26. tammikuuta Javenture-areenalla IFK Mariehamnia vastaan. Muut lohkovaiheen vastustajat Interillä ovat HJK, FC Lahti ja FC Honka.

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?