Parasta TPS-kiekkoa sitten 1990-luvun?

TPS:n jääkiekkomiehistön alkukausi on ollut vahva myös TPS:n historian valossa. TPS:n jääkiekkomiehistön alkukausi on ollut vahva myös TPS:n historian valossa. Kuva: Jari Laurikko

HC TPS siirtyi Liigan maaottelutauolle sarjakakkosena. 19 ottelusta Palloseura keräsi 41 pistettä. Pelin enemmän pelannut Kärpät saalisti ennen maaottelutaukoa 48 pistettä.

TPS:n alkukausi on Kalle Kaskisen päävalmentaja-aikana vakiintunut nähdyn kaltaiseksi. Myös viime kaudella TPS keräsi ensimmäisestä 19 ottelustaan 41 pistettä. Kaiken lisäksi sekä viime kaudella että kuluvalla kaudella TPS on alkukauden 19 ottelustaan ottanut 11 kolmen pisteen voittoa.

Viime kaudella TPS hävisi ensimmäisen 19 ottelun aikana kaksi ottelua varsinaisella peliajalla. Tänä vuonna ilman pisteitä TPS on poistunut kaukalosta kolme kertaa.

Kaikkien aikojen kauden aluissa TPS:n nykytahti jää kuitenkin kauaksi huippuvuosista. Kun tarkkaillaan kauden aloitusta 20 pelin jaksona, TPS:n liigahistorian paras alkukausi nähtiin vuonna 1999–2000, jolloin Hannu Jortikan komennossa TPS repi kauden 20 ensimmäisestä ottelusta 15 voittoa. Tuolloin TPS pelasi myös kaksi tasapeliä ja hävisi kolmesti.

Vuosituhannen vaihteessa voitosta sai vielä kaksi pistettä, eli saldo 20 kierroksen jälkeen oli 32 pistettä. Mutta jos tuolloinen pistelasku muutetaan vastaamaan nykyistä, keräsi TPS syksyllä 1999 ensimmäisestä 20 ottelusta 47 pistettä.

Lähes yhtä kovaa tahtia TPS piti kaudella 1991–92, jolloin TPS voitti 20 ottelusta 14, pelasi yhden tasan ja hävisi neljä peliä. Pisteitä taulukossa oli 31, eli 46 nykysysteemillä laskettuna.

Myös kausilla 1981–82 (32/46 pistettä), 1996–97 (30/46) ja 1992–93 (31/45) TPS on ollut alkukaudella erityisen vahva.

Viime vuonna TPS:n saldo oli myös 20 ottelun jälkeen 41 pistettä. Maaottelutauon jälkeen, 14. marraskuuta, TPS kohtaa Turkuhallissa Sportin. Tuossa ottelussa TPS:llä on mahdollisuus nousta 44 pisteeseen ja lähes 1990-luvun tasolle alkukauden pisteillä mitattuna.

Kaikkien aikojen vertailussa TPS:n kauden aloitus vajaat 20 vuotta sitten ei kuitenkaan ole kovin. Kaikkien aikojen 20 ottelun paras alkukausi on Lukon 2009–10, jolloin raumalaiset voittivat 16 ottelua 20:stä ja hävisivät varsinaisella peliajalla vain kerran.

16 voittoon ensimmäisessä 20 ottelussa ovat yltäneet myös Jokerit (kaudella 2002–03), Jyp (2010–11), Tappara (1977–78) ja Ilves (1997–98).

Tosin näidenkin tilastojen perusteella vanha sanonta syksyn mestareista pitää paikkansa. SM-liigahistoriassa yhdeksän joukkuetta on voittanut kauden ensimmäisestä 20 ottelusta 15 tai enemmän. Vain kaksi kertaa yli 15 voiton alkukausi on johtanut Kanada-maljan kannatteluun keväällä. TPS onnistui siinä kaudella 1999–2000. Toisen poikkeuksen sääntöön teki HIFK kaudella 1979–1980.

Ilkka Lappi

Somecon Minna Valtari Varsinais-Suomen vuoden nuori yrittäjä

Minna Valtari.

Varsinais-Suomen vuoden 2019 nuori yrittäjä on Somecon perustaja, hallituksen nykyinen puheenjohtaja ja strategi Minna Valtari . 33-vuotias Valtari on toiminut yrittäjänä vuodesta 2009.

Maamme vanhimmissa saviastioissa keiteltiin alkuun vain metsän antimia

Ruokakarstaa Säräisniemi 1 -tyypin noin 6600 vuotta vanhassa keramiikassa, joka on peräisin Pohjanlahden perukoilta Simon Tainiaron asuinpaikalta. Löytö Kansallismuseon kokoelmista.

Kivikaudella Suomen ja Karjalan tasavallan alueen asuttaneet ihmiset valmistivat saviastioissaan alkuun vain metsien lajeja ja vasta satoja vuosia myöhemmin Ahdin antimia, kuten kalaa ja hyljettä. Uusi tutkimus muuttaa näkemyksiä maamme varhaisvaiheen asukkaiden elintavoista.

Väitös: Teosofia, spiritualismi ja esoteerinen henkisyys inspiroivat Akseli Gallen-Kallelaa ja muita tunnettuja suomalaistaiteilijoita

Hugo Simberg, Haavoittunut enkeli, 1903. Tampereen tuomiokirkko.

Turun yliopistossa väittelevä Nina Kokkinen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931), Pekka Halosen (1865–1933) ja Hugo Simbergin (1873–1917) taide liittyy 1900-luvun vaihteessa kukoistaneeseen esoteeriseen henkisyyteen. Taiteilijat innostuivat muiden aikalaistensa tavoin muun muassa teosofiasta, spiritualismista, vapaamuurariudesta ja psyykkisestä tutkimuksesta, jota alettiin myöhemmin kutsua parapsykologiaksi. Nämä ilmiöt jättivät näkyviä jälkiä heidän taiteeseensa.

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyjen määrä väheni alkuvuonna yli puolella

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemukset tammi–maaliskuussa 2010–2019.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–maaliskuussa käräjäoikeuksiin jätettiin 564 yksityishenkilöiden velkajärjestelyhakemusta. Hakemuksia jätettiin 613 (52,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Puutiaiskokemukset kiinnostavat tutkijoita

Kohtaamisista puutiaisten kanssa kerätään tietoa ja kertomuksia.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja tutkija Otto Latva keräävät tietoa ja kertomuksia kohtaamisista puutiaisten kanssa erityisesti 1900-luvulla.

Ida Schauman tähtää Euroopan parlamenttiin

Ida Schauman , 30, asettuu ehdolle EU-vaaleissa, tavoitteena olla Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen seuraava europarlamentaarikko. Schauman asettuu ehdolle koska vahva EU on edellytys Suomen kehitykseen ja hyvinvointiin.

Koiranpäivänä tapahtumia eri puolilla Suomea

Valtakunnallista Koiranpäivää vietetään 24. huhtikuuta.

Ensi keskiviikkona 24. huhtikuuta vietetään jo 13. kertaa valtakunnallista Koiranpäivää. Tämän vuoden Tunne koiraystäväsi -kampanjalla tuodaan esille koiran asemaa perheenjäsenenä ja muistutetaan vastuullisuuden tärkeydestä koiran hankinnassa. Koirien omaan juhlapäivään voi osallistua eri puolilla Suomea järjestettävissä tapahtumissa ja jakamalla koiransa tarinan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #koiranpäivä2019.

Kasvitieteellisessä puutarhassa pääsiäisenä kaneja, sammakoita ja aarteenetsintää

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on pääsiäiseen liittyviä yllätyksiä.

Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on 18.–22. huhtikuuta esillä pääsiäiseen liittyviä yllätyksiä. Puutarhan sammakkonäyttely on auki vielä huhtikuun loppuun asti.

Asuntokauppamäärät laskussa, neliöhinnat nousevat

Maaliskuu ei tuonut suurta muutosta asuntomarkkinan yleistilanteeseen. Kokonaiskauppamäärien lasku jatkuu koko Suomessa, mutta asuntotyypeittäin sekä alueittain löytyy myös positiivista muutosta vuoden ensimmäisenä kvartaalina. Pienillä markkina-alueilla kausivaihtelut esimerkiksi säästä ja lumen runsaudesta johtuen, sekä eduskuntavaalit, ovat saattaneet vaikuttaa myyjien ja ostajien aktiivisuuteen.

Urheilu

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Kasper Vuorinen vaihtaa passaamisen valmentamiseen ja ryhtyy Loimun päävalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Raision Loimu on solminut päävalmentajasopimuksen komean pelaajauransa kevääseen päättäneen Kasper Vuorisen , 34, kanssa. Vuorinen oli vielä päättyneellä kaudella toinen Loimun passareista, mutta hän on panostanut jo uransa aikana paljon myös valmennusuran valmisteluun.

Susanna Tapanin rohkeus kuvastaa nykyurheilijoita

TPS:n Susanna Tapani on esimerkki nykyisestä huippu-urheilusukupolvesta, jolla on kanttia yrittää kovia ratkaisuja tiukassa paikassa.

Muistatteko mitä tapahtui viime sunnuntaina? Pelataan jääkiekon maailmanmestaruudesta, ensimmäistä kertaa Suomen naisten historiassa. Edessä on Suomen viides rangaistuslaukaus. Siitä on pakko tehdä maali, jotta taistelu jatkuu.

Kolme TPS-pelaajaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Aarne Intonen.

Jääkiekkoilun alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Uumajassa 18.–28. huhtikuuta.

Zhbankov jatkaa Tuto Volleyn valmentajana, kaksi Tuomasta vahvistuksiksi

Ruslan Zhbankov.

Debyyttikaudellaan lentopallon ykkössarjassa runkosarjan kolmanneksi sijoittunut ja välieriin edennyt Tuto Volley jatkaa ensi kaudella Ruslan Zhbankovin alaisuudessa. Tuto Volleyn debyyttikausi päättyi välierissä kultaisen erän jälkeen lopulta koko sarjan voittanutta ja Mestaruusliigaan noussutta Karelian Hurmosta vastaan.

Tuto Hockey päätti kautensa pronssijuhliin

Miro Mäkinen teki pronssiottelussa kaksi maalia.

Tuto Hockey voitti jääkiekon Mestiksen pronssiottelussa Lempäälässä LeKin maalein 3-1.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!