Parasta TPS-kiekkoa sitten 1990-luvun?

TPS:n jääkiekkomiehistön alkukausi on ollut vahva myös TPS:n historian valossa. TPS:n jääkiekkomiehistön alkukausi on ollut vahva myös TPS:n historian valossa. Kuva: Jari Laurikko

HC TPS siirtyi Liigan maaottelutauolle sarjakakkosena. 19 ottelusta Palloseura keräsi 41 pistettä. Pelin enemmän pelannut Kärpät saalisti ennen maaottelutaukoa 48 pistettä.

TPS:n alkukausi on Kalle Kaskisen päävalmentaja-aikana vakiintunut nähdyn kaltaiseksi. Myös viime kaudella TPS keräsi ensimmäisestä 19 ottelustaan 41 pistettä. Kaiken lisäksi sekä viime kaudella että kuluvalla kaudella TPS on alkukauden 19 ottelustaan ottanut 11 kolmen pisteen voittoa.

Viime kaudella TPS hävisi ensimmäisen 19 ottelun aikana kaksi ottelua varsinaisella peliajalla. Tänä vuonna ilman pisteitä TPS on poistunut kaukalosta kolme kertaa.

Kaikkien aikojen kauden aluissa TPS:n nykytahti jää kuitenkin kauaksi huippuvuosista. Kun tarkkaillaan kauden aloitusta 20 pelin jaksona, TPS:n liigahistorian paras alkukausi nähtiin vuonna 1999–2000, jolloin Hannu Jortikan komennossa TPS repi kauden 20 ensimmäisestä ottelusta 15 voittoa. Tuolloin TPS pelasi myös kaksi tasapeliä ja hävisi kolmesti.

Vuosituhannen vaihteessa voitosta sai vielä kaksi pistettä, eli saldo 20 kierroksen jälkeen oli 32 pistettä. Mutta jos tuolloinen pistelasku muutetaan vastaamaan nykyistä, keräsi TPS syksyllä 1999 ensimmäisestä 20 ottelusta 47 pistettä.

Lähes yhtä kovaa tahtia TPS piti kaudella 1991–92, jolloin TPS voitti 20 ottelusta 14, pelasi yhden tasan ja hävisi neljä peliä. Pisteitä taulukossa oli 31, eli 46 nykysysteemillä laskettuna.

Myös kausilla 1981–82 (32/46 pistettä), 1996–97 (30/46) ja 1992–93 (31/45) TPS on ollut alkukaudella erityisen vahva.

Viime vuonna TPS:n saldo oli myös 20 ottelun jälkeen 41 pistettä. Maaottelutauon jälkeen, 14. marraskuuta, TPS kohtaa Turkuhallissa Sportin. Tuossa ottelussa TPS:llä on mahdollisuus nousta 44 pisteeseen ja lähes 1990-luvun tasolle alkukauden pisteillä mitattuna.

Kaikkien aikojen vertailussa TPS:n kauden aloitus vajaat 20 vuotta sitten ei kuitenkaan ole kovin. Kaikkien aikojen 20 ottelun paras alkukausi on Lukon 2009–10, jolloin raumalaiset voittivat 16 ottelua 20:stä ja hävisivät varsinaisella peliajalla vain kerran.

16 voittoon ensimmäisessä 20 ottelussa ovat yltäneet myös Jokerit (kaudella 2002–03), Jyp (2010–11), Tappara (1977–78) ja Ilves (1997–98).

Tosin näidenkin tilastojen perusteella vanha sanonta syksyn mestareista pitää paikkansa. SM-liigahistoriassa yhdeksän joukkuetta on voittanut kauden ensimmäisestä 20 ottelusta 15 tai enemmän. Vain kaksi kertaa yli 15 voiton alkukausi on johtanut Kanada-maljan kannatteluun keväällä. TPS onnistui siinä kaudella 1999–2000. Toisen poikkeuksen sääntöön teki HIFK kaudella 1979–1980.

Ilkka Lappi

Väitös: Mustaherukan terveelliset yhdisteet talteen uusilla menetelmillä

Mustaherukan uutteilla on antikarsinogeenisia, antioksidatiivisia ja tulehduksia estäviä ominaisuuksia.

Väitöstutkimuksessa kehitettiin uusia teknologisia ratkaisuja mustaherukkamehun valmistamiseksi ja mustaherukan puristuksessa syntyvien sivutuotteiden hyödyntämiseksi. Mustaherukkaa käytetään paljon sen hyvän maun ja terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.

Miestä lyötiin kirveellä ylävartaloon Nousiaisissa

Nousiaisissa tapahtui yksityisellä paikalla viime perjantai-iltana 9. marraskuuta, väkivaltatilanne, jossa lyötiin miestä kirveellä ylävartaloon. Mies toimitettiin sairaalaan, josta hän on jo päässyt pois. Paikalta paennut lyöjä ilmoittautui itse poliisille lauantaina.

Åbo Akademin kanslerin palkinnot Matti Laineelle ja Dmitry Murzinille

Professori Matti Laine (vas.) ja professori Dmitry Murzin.

Professorit Matti Laine ja Dmitry Murzin saivat keskiviikkona Åbo Akademin kanslerilta palkinnot menestyksekkäästä tutkimustyöstä.

Mutaatio aiheuttaa sydämen läppävikaa

Sydämen läppäviasta kärsii noin kolme prosenttia maailman väestöstä. Se on myös yleisin sydänleikkausten syy, sillä lääkehoitoa ei ole vielä saatavilla. Tuore tutkimus tuo uutta tietoa sydämen läppävikaa aiheuttavasta mutaatiosta ja auttaa sairauden syntymekanismin selvittämistä sekä lääkehoidon kehittämistä.

Meripelastusharjoitus Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri vinssaa maalihenkilöitä ja lennättää heidät joko Nauvon Pärnäisiin tai Turkuun.

Länsi-Suomen merivartiosto järjestää yhdessä Utin jääkärirykmentin kanssa Janette 18 -meripelastus- ja vinssausharjoituksen Nauvon ja Korppoon välisellä merialueella torstaina 15. marraskuuta.

Kotimaisen kalan kulutus ennallaan, tuontilohen kulutus kasvoi hieman

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna kotimaista kalaa hieman yli neljä kiloa asukasta kohti fileepainoksi laskettuna. Tuontikalaa käytettiin lähes kymmenen kiloa. Kalan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastosta.

Elomaa: Paikallislehtien olemassaolo turvattava

Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (ps.) tiedustelee jättämässään kirjallisessa kysymyksessä hallituksen näkemystä paikallislehtien toimintaedellytysten turvaamisesta tulevaisuudessa jakeluhintoihin puuttumalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää tekijänoikeuskorvauksien perinnän lainmukaisuutta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut syksyn aikana useita ilmoituksia, joissa kerrotaan erään perintäyhtiön perineen tekijänoikeusrikkomuksiin perustuvia korvauksia. Perintäyhtiön lähettämissä kirjeissä on peritty korvauksia tekijänoikeuksien alaisien nettisisältöjen lataamisesta tai välittämisestä.

Kansantalous kasvoi syyskuussa

Tuotannon volyymi 2005–2018, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi syyskuussa 0,6 prosenttia edelliskuukaudesta. Syyskuun työpäiväkorjattu tuotanto oli 3,2 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Elokuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,6 prosenttia (oli 2,3) edellisvuoden elokuusta.

Urheilu

Seppo Jalava on poissa

Ilpo Rissanen, Seppo Jalava, Seppo Sonkeri, Pekka Lindberg ja Keijo Ketonen juhlivat Turun NMKY:n mestaruutta toukokuussa 1975.

Turun NMKY:n 1970-luvun menestysaikojen joukkueeseen kuulunut Seppo Jalava kuoli 10. marraskuuta pitkälle edenneeseen syöpään. Vuonna 1952 syntynyt Jalava oli kuollessaan 66-vuotias. Jalava pelasi Turun NMKY:ssa 1972–77 voittaen jokaisella kaudella mitalin. Joukkuekavereiden keskuudessa Jalava muistetaan hiljaisena, mutta huumorintajuisena ihmisenä, joka oli haka muun muassa tietokilpailuissa.

Jesse Uusiperhe palaa Turun Urheiluliiton paitaan

Jesse Uusiperhe.

Alle 23-vuotiaiden maajoukkuepyöräilijä Jesse Uusiperhe , 20, siirtyy kaudesta 2019 alkaen Turun Urheiluliiton sopimusjoukkueen riveihin.

Petteri Joensuu TPS:n naisten päävalmentajaksi

TPS:n naisten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on nimitetty Petteri Joensuu . Vaasasta kotoisin oleva Joensuu ja TPS ovat solmineet yksivuotisen valmennussopimuksen kaudeksi 2019. Joensuu aloitti uuden valmennuspestinsä maanantaina, kun TPS palasi loman jälkeen yhteisharjoituksiin Kupittaalla.

Näkökulma: Pikkuhelmareilla mahdollisuus yllättää jälleen

Anna Koivunen on pikkuhelmareiden kantavia voimia.

Suomalaiseen jalkapallohistoriaan kirjoitetaan uusi luku tiistai-iltana, kun Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa taipaleensa Uruguayn MM-kisoissa.

Menoviikko: Voittoputken metsästystä ja kalavelkoja

Tuto palaa kotikaukaloon marraskuun puolivälissä.

Kun jääkiekon maajoukkuetauko on saatu lusittua, jääkiekkoa on tarjolla sekä Liigassa että Mestiksessä. TPS yrittää ottaa kolmannen peräkkäisen kotivoittonsa keskiviikkona 14. marraskuuta, kun Sport vierailee Turussa. Ottelu alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Vaasassa TPS vei nimiinsä.

Tuto kohtaa Puolan maajoukkueen

Tomek Valtonen luotsaa Puolan maajoukkuetta.

Tuto pelaa harjoitusottelun Tomek Valtosen luotsaamaa Puolan maajoukkuetta vastaan keskiviikkona 12. joulukuuta Kupittaalla. Ottelu on osa Puolan maajoukkueen harjoitusleiriä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.