Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Vastatuulesta myötämäkeen

Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat ennenkin kunnostautuneet suomalaisen urheiluhistorian parissa muun muassa Kiveen hakatut -kirjasarjallaan.

Tänä vuonna Teronen ja Vuolle ovat tiukasti ajankohtaisia, vaikka marraskuussa ilmestynyt Vastatuulesta myötämäkeen – naiset suomalaisessa urheilussa historiaa käsitteleekin.

Koko suomalaisen naisurheilun historiaa Teronen ja Vuolle eivät sentään yritä paketoida yksien kansien väliin. Vastamäestä myötätuuleen kattaa neljä lajia: yleisurheilun, hiihdon, pikaluistelun ja uinnin.

Kuten aina, Teronen ja Vuolle tekevät ansiokasta työtä ja Vastamäestä myötätuuleen on pakollista luettavaa kaikille suomalaisesta urheiluhistoriasta kiinnostuneille. On myös helppo ounastella kirjan saavan jatkoa, sillä valtava määrä suomalaisen urheilun menestystarinoita jää kertomatta. Esimerkiksi joukkuelajeihin ja kamppailu-urheiluun keskittyviin kirjoihin löytyisi helposti runsaasti materiaalia.

Tuntematon Kimi Räikkönen

Ei ihme, että alkusyksystä ilmestynyt Tuntematon Kimi Räikkönen on rikkonut urheilukirjojen myyntiennätyksiä. Kimi Räikkösen aura on vuosia ollut kiinnostava, eikä ”Jäämiehen” kuoren alle ole julkisuudessa pahemmin kurkisteltu. Kun vielä kirjoitusprosessiin ryhtyi 1990-luvulta lähtien Suomen luetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Kari Hotakainen, crossover-suosiolle oli merkit ilmassa.

Paitsi, että Räikkösen tarina kiinnostaa urheiluihmisiä, Hotakainen on onnistunut myös kaivamaan ihmisen julkisen kuvan takaa esiin. Tuntematon Kimi Räikkönen ei ole mikään valtava paljastuskirja, mutta nimensä mukainen teos se on, jonka luettuaan tietää ainakin hieman enemmän siitä, millainen ihminen viimeisin suomalainen F1-maailmanmestari on.

Paroni Jarno Saarinen

Turkulaisen urheilun suurimpiin legendoihin kuuluva Jarno Saarinen on viime vuosina noussut jälleen monissa yhteyksissä ihmisten huulille. Tänä syksynä ilmestyi Pirita TolvasenParoni – Jarno Saarisen elämä, jonka myötä vuonna 1973 Monzassa kuollut ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari tullee tutuksi jälleen uudelle sukupolvelle.

Tolvasen kirja on ennen kaikkea lastenkirja, vaikka tarina on silkkaa faktaa. Tolvanen vastaa myös kirjan värikkäästä kuvituksesta. Idea ja toteutus ovat poikkeuksellisia. Paroni – Jarno Saarisen elämä noteerattiin tänä vuonna myös yhdeksi Vuoden urheilukirja -ehdokkaaksi.

Kiira

Yksi kuluneen syksyn kiinnostavimmista urheilukirjoista oli Kiira Korven ja Jere NurmisenKiira – Ehjäksi särkynyt. Korpi repii kirjassa riekaleiksi puhtoisen julkisuuskuvan, jonka häntä ympäröi suurimman osan aktiiviuraansa.

Vaikka taitoluistelu ei olisikaan lähellä sydäntä, Korven kirja on suositeltavaa luettavaa kaikille burnoutin kokeneille tai lähellä sitä käyneille.

Ilkka Lappi

Jarno Saarisen tarina päätyi lastenkirjaksi Pirita Tolvasen innostuttua aiheesta. Jarno Saarisen tarina päätyi lastenkirjaksi Pirita Tolvasen innostuttua aiheesta.

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.