Syksyn urheilukirjat nostivat myös naiset esiin

Tänäkin syksynä on ilmestynyt monta kiinnostavaa urheilukirjaa. Poimimme laajasta tarjonnasta muutaman joululahjavinkin.

Vastatuulesta myötämäkeen

Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat ennenkin kunnostautuneet suomalaisen urheiluhistorian parissa muun muassa Kiveen hakatut -kirjasarjallaan.

Tänä vuonna Teronen ja Vuolle ovat tiukasti ajankohtaisia, vaikka marraskuussa ilmestynyt Vastatuulesta myötämäkeen – naiset suomalaisessa urheilussa historiaa käsitteleekin.

Koko suomalaisen naisurheilun historiaa Teronen ja Vuolle eivät sentään yritä paketoida yksien kansien väliin. Vastamäestä myötätuuleen kattaa neljä lajia: yleisurheilun, hiihdon, pikaluistelun ja uinnin.

Kuten aina, Teronen ja Vuolle tekevät ansiokasta työtä ja Vastamäestä myötätuuleen on pakollista luettavaa kaikille suomalaisesta urheiluhistoriasta kiinnostuneille. On myös helppo ounastella kirjan saavan jatkoa, sillä valtava määrä suomalaisen urheilun menestystarinoita jää kertomatta. Esimerkiksi joukkuelajeihin ja kamppailu-urheiluun keskittyviin kirjoihin löytyisi helposti runsaasti materiaalia.

Tuntematon Kimi Räikkönen

Ei ihme, että alkusyksystä ilmestynyt Tuntematon Kimi Räikkönen on rikkonut urheilukirjojen myyntiennätyksiä. Kimi Räikkösen aura on vuosia ollut kiinnostava, eikä ”Jäämiehen” kuoren alle ole julkisuudessa pahemmin kurkisteltu. Kun vielä kirjoitusprosessiin ryhtyi 1990-luvulta lähtien Suomen luetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Kari Hotakainen, crossover-suosiolle oli merkit ilmassa.

Paitsi, että Räikkösen tarina kiinnostaa urheiluihmisiä, Hotakainen on onnistunut myös kaivamaan ihmisen julkisen kuvan takaa esiin. Tuntematon Kimi Räikkönen ei ole mikään valtava paljastuskirja, mutta nimensä mukainen teos se on, jonka luettuaan tietää ainakin hieman enemmän siitä, millainen ihminen viimeisin suomalainen F1-maailmanmestari on.

Paroni Jarno Saarinen

Turkulaisen urheilun suurimpiin legendoihin kuuluva Jarno Saarinen on viime vuosina noussut jälleen monissa yhteyksissä ihmisten huulille. Tänä syksynä ilmestyi Pirita TolvasenParoni – Jarno Saarisen elämä, jonka myötä vuonna 1973 Monzassa kuollut ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari tullee tutuksi jälleen uudelle sukupolvelle.

Tolvasen kirja on ennen kaikkea lastenkirja, vaikka tarina on silkkaa faktaa. Tolvanen vastaa myös kirjan värikkäästä kuvituksesta. Idea ja toteutus ovat poikkeuksellisia. Paroni – Jarno Saarisen elämä noteerattiin tänä vuonna myös yhdeksi Vuoden urheilukirja -ehdokkaaksi.

Kiira

Yksi kuluneen syksyn kiinnostavimmista urheilukirjoista oli Kiira Korven ja Jere NurmisenKiira – Ehjäksi särkynyt. Korpi repii kirjassa riekaleiksi puhtoisen julkisuuskuvan, jonka häntä ympäröi suurimman osan aktiiviuraansa.

Vaikka taitoluistelu ei olisikaan lähellä sydäntä, Korven kirja on suositeltavaa luettavaa kaikille burnoutin kokeneille tai lähellä sitä käyneille.

Ilkka Lappi

Jarno Saarisen tarina päätyi lastenkirjaksi Pirita Tolvasen innostuttua aiheesta. Jarno Saarisen tarina päätyi lastenkirjaksi Pirita Tolvasen innostuttua aiheesta.

Rakennuspalo sammutettu Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Urpomäentiellä Kaarinassa aamulla syttynyt rakennuspalo on sammutettu.

Suomessa useita seksikaupan uhreja

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on vuonna 2018 otettu 163 uutta asiakasta. Heistä 52 on arvioitu joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa.

Flame Jazzin kevät käynnistyy kansainvälisellä huippuvierailulla

Jochen Rueckert Quartet avaa Flame Jazzin kevätkauden.

Jazz City Turun uusi vuosi alkaa, kun Flame Jazz saa vieraakseen rumpali Jochen Rueckertin nimekkään kvartetin. Logomon Move-salissa vietetään perjantai-iltaa New Yorkin klubitunnelmissa loistokkaiden solistien seurassa perjantaina 18. tammikuuta kello 19.

Ensimmäiset ojaisännöitsijät valmistuneet

Ojitusten, vesistöjen ja pienvesien kunnostusprojektit ovat olleet pitkälti vetäjiä vailla. Tähän tarpeeseen järjestettiin maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella ensimmäinen ojaisännöintikoulutus laaja-alaisena yhteistyönä, jossa olivat mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Koulutuskeskus SEDU ja Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK. 25 osallistujalle suunniteltu kurssi täyttyi hetkessä.

Suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Suomalaiset matkustavat kaikkialle maailmaan. Viime vuonna matkustusilmoituksen ulkoministeriölle teki reilut 241 000 suomalaista. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Talo tulessa Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rakennuspalon sammutustyöt käynnissä Urpomäentiellä Kaarinassa.

Missä aura-auto viipyy?

Vilkkaan liikenteen päätiet aurataan ensin, joten vähäliikenteiselle tielle voi aura-auton saapumiseen kulua pidempään.

Lumentulo on havaittavissa myös Väylän ja ELY-keskusten yhteisessä asiakaspalvelussa. Toisinaan aura-autoa ei kuulu, mutta mitä tehdä, kun se ajaa kapealla tiellä vastaan? Muita suosittuja aiheita ovat olleet aurauskaluston taso ja yksityisteitä koskeva ilmoitusvelvollisuus.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Sitra: Datajättien törttöily voi romuttaa toiveita paremmasta digitulevaisuudesta

Kansainvälisen kyselytutkimuksen perusteella ihmisten luottamuspula on pullonkaula digitaalisen liiketoiminnan kasvulle. Myös tekoälyn mahdollistama kehitys on vaarassa, jos dataa ei saada.

Kaupunki
Urheilu

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?