Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät. Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät. Kuva: Hannu Tuominen

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Yhteistä molemmille veljesparille on halu kehittyä pelaajina. Siksi Mäkiset suuntasivat täksi kaudeksi Turkuun. Kulmalat, Raision Loimun kasvatit, harjoittelevat Tuton edustuksen mukana.

– Olin tarkkailemassa kahta muuta pelaajaa Helsingissä. Silloin kiinnitin huomiota Mäkisen veljeksiin. Häkkipäiset pojat pelasivat Jokereiden A-junioreissa ”tulta ja tappura” -mentaliteetilla. Siitä eteenpäin olen seurannut poikien uraa, kertoo Tuton pelaajatarkkailusta vastaava Elmo Aittola.

Aten ja Miron kiekkouran erikoisuus on pelaaminen Jokereiden KHL-joukkueessa ja sieltä siirtyminen Mestikseen. Nuoresta iästään huolimatta uraan on mahtunut jo monta ikimuistoista hetkeä. Juniorisarjoissa tuli Suomen mestaruuksia. Mestiksen mestaruus toteutui Mikkelin Jukureiden paidassa.

Identtiset Mäkisen kaksoset tulivat tutuiksi pelien myötä Elmo Aitolalle. Veljet ehtivät pelata ennen Turkuun tuloa useasti Tutoa vastaan.

– Vastustajina ovat olleet raivostuttavimmista päästä. Osaavat mennä vastustajan ihon alle, ei pelkästään räksyttämällä, vaan myös pelaamalla. Mäkiset edustavat sellaista pelaajaa, joita haluan nähdä Tutossa. On luonnetta, sisua ja päättäväisyyttä, mutta myös pelaamisen taitoa. Mäkiset ovat yhden tai kahden hyvän harjoittelukauden jälkeen liigapelaajia.

Tuto tunnetaan organisaationa, missä moni mestispelaaja on kehittynyt nopeasti liigatasolle. Anrei Hakulinen, Kalle Valtola, Hannu Kuru ja Matias Lehtonen ovat nimiä, joiden urakehitys lisää nuorien tavoitteellisten pelaajien hinkua Turkuun kehittymään. Jokainen esimerkki tuo aina seuraavan pelaajan.

– Turusta päin tuli paljon kiinnostusta. Muilta pelaajilta olimme kuulleet paljon seurasta hyvää. Tuto on hyvä vaihtoehto siihen, että seuraava askel olisi Liiga, kertovat Atte ja Miro Mäkinen.

Atte keskushyökkääjänä ja Miro laiturina ovat pelanneet vuosien ajan yhdessä. Mikään itsestäänselvyys identtisten kaksosten pelaaminen samassa ketjussa ei kuitenkaan ole. Atte ja Miro tietävät, että valmentajat tekevät päätöksen.

– Jos pelaajat itse vaativat pelaamista yhdessä, he ovat silloin väärässä paikassa. Mutta luontaisesti on helpompi pelata yhdessä, kun siihen on vuosien aikana tottunut. Veljillä on paljon yhteistä kokemusta, tietää Aittola.

Jos Mäkisen kaksoset erottaa kaukalossa pelinumeroista, on Kulmaloiden erottaminen helpompaa. Libero Aatun ja yleispelaaja Eetun tunnistaa erivärisistä pelipaidoista. Tosin Eetukin on nähty toisinaan liberon paikalla.

Juniori-ikäiset Kulmalan kaksoispojat ovat vielä lentopallouran alkutaipaleella, silti kokemusta aikuisten sarjoista on tullut jo kosolti.

– Junioripelaajat saavat pelata kehityspelaajasopimuksella, mikä tehdään seurojen välillä. Kulmalat voivat nyt pelata Tuton edustusjoukkueessa, Loimun kakkosjoukkueessa tai A-junioreissa. Meillä Tutossa on oikeus päättää, missä pojat pelaavat, jos ottelut menevät päällekkäin. Kaksosten kehityksen kannalta nyt ovat kriittiset vuodet sen suhteen tuleeko heistä liigapelaajia, otaksuu joukkueenjohtaja Marko Eko, joka yhdessä veljensä Oskarin kanssa pyörittävät Tuton lentopallotoimintaa.

– Tuton ottelut ovat etusijalla. Jos täällä ei saa riittävästi peliaikaa, sitä voi hakea Loimun kakkosjoukkueesta. Siellä saadaan vastuuta. Pelaaja kehittyy pelaamalla, toteavat Kulmalat.

Kulmalan kaksoset aloittivat lentopallon pelaamisen jo 7-vuotiaana isänsä innoittamana. Urheilusta kiinnostuneiden poikien lajivalikoimaan kuuluivat myös jääkiekko ja jalkapallo.

Tuto Volley on aloittanut sarjanousijaksi ykkössarjan hyvin. Voittoja on kertynyt mukavasti. Kilpailu pelipaikoista on kova. Kaksosten tulevaisuudentavoite on pelata liigaa, mutta sinne mennään askel kerrallaan.

– Me molemmat tavoittelemme vakituista asemaa Tuton kokoonpanosta, vakituista roolia omalla pelipaikalla. Liigaan ei ole vielä kiire, vaan menemme eteenpäin askel kerrallaan.

Vaikka kaksoset ovat edenneet lentopallourallaan samaan tahtiin samassa joukkueessa, ei yhdessä pelaaminen ole itsestäänselvyys. Sen Kulmalat myös tietävät.

– Mutta olisi ihan mukavakin joskus pelata eri joukkueessa. Olisi mielenkiintoista olla vastakkain verkolla.

Myöskään valmentajille ajatus kaksosten pelaamisesta yhtä aikaa ei ole ongelma.

– Ei ole edes keskusteltu. Eikä ole edes mitään syytä. Kaksoset ovat luonteeltaan ja pelityyliltään erilaisia. Aatu on luonteeltaan rauhallisempi. Eetu tykkää lyödä enemmän palloa. Eetu on yleispelaaja ja Aatu on libero, kertoo urheilutoimenjohtaja Oskari Eko.

Jääkiekossa vain osa etenee ammattilaisuralle. Lentopallossa ammattilaiseksi yltäminen on vieläkin haasteellisempaan. Sekä Mäkisillä että Kulmaloilla opiskelut sujuvat urheiluharrastuksen ohessa.

– Opiskellemme kiekon ohella lätkänpelaajille tarkoitetussa opintopolussa. Kyseessä on avoin ammattikorkeakoulu. Osa opiskelusta tapahtuu etänä. Tuottaa aika paljon työtä, mutta motivaatio opiskeluun on korkealla, toteavat Mäkisen kaksoset.

– Meillä molemmilla on tieto- ja viestintäteknologian opinnot loppusuoralla. Tutkinto on sama, mutta käymme eri koulua. Aatu opiskelee RaSeKo:ssa ja Eetu Turun ammattikoulussa, kertovat Kulmalat.

Hannu Tuominen

Lihan kuljetusavustus viime vuodelta haettavissa

Kirjanpitovelvolliset lihan ostajat voivat hakea kuljetusavustusta nautojen, sikojen, lampaiden, siipikarjan, hevosten ja vuohien kuljetuksiin Lapin maakunnassa sijaitsevalta tuotantopaikalta teurastamoon.

Konkurssit kääntyivät viidenneksen kasvuun

Konkurssikehitys niin Suomessa kuin Ruotsissakin on kääntynyt monen laskuvuoden jälkeen nousuun. Suomessa konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 860 yritystä, kertovat Asiakastieto Groupin tilastot. Konkurssien määrä kasvoi lähes viidenneksellä (19 %), kun tätä ennen konkurssiin asetettujen yritysten määrä oli laskenut neljä vuotta peräkkäin.

Opintotuen tulorajoja voisi selvityksen mukaan nostaa reippaasti

Opintotuen tulorajat aiheuttavat opiskelijoille merkittäviä tulojen menetyksiä, ja tilanteen muuttamiseksi niitä tulisi joko nostaa nykyisistä huomattavasti tai muuttaa opintotuen takaisinperintä rajaveroasteen tapaiseksi säännöksi. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemä selvitys opintotuen tulorajojen vaihtoehdoista luovutettiin ministeri Sampo Terholle (sin.) 17. tammikuuta.

Rakennuspalo sammutettu Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Urpomäentiellä Kaarinassa aamulla syttynyt rakennuspalo on sammutettu.

Suomessa useita seksikaupan uhreja

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään on vuonna 2018 otettu 163 uutta asiakasta. Heistä 52 on arvioitu joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa.

Flame Jazzin kevät käynnistyy kansainvälisellä huippuvierailulla

Jochen Rueckert Quartet avaa Flame Jazzin kevätkauden.

Jazz City Turun uusi vuosi alkaa, kun Flame Jazz saa vieraakseen rumpali Jochen Rueckertin nimekkään kvartetin. Logomon Move-salissa vietetään perjantai-iltaa New Yorkin klubitunnelmissa loistokkaiden solistien seurassa perjantaina 18. tammikuuta kello 19.

Ensimmäiset ojaisännöitsijät valmistuneet

Ojitusten, vesistöjen ja pienvesien kunnostusprojektit ovat olleet pitkälti vetäjiä vailla. Tähän tarpeeseen järjestettiin maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella ensimmäinen ojaisännöintikoulutus laaja-alaisena yhteistyönä, jossa olivat mukana Varsinais-Suomen ELY-keskus, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Koulutuskeskus SEDU ja Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK. 25 osallistujalle suunniteltu kurssi täyttyi hetkessä.

Suomalaiset matkustavat maailman jokaiseen kolkkaan

Suomalaiset matkustavat kaikkialle maailmaan. Viime vuonna matkustusilmoituksen ulkoministeriölle teki reilut 241 000 suomalaista. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 92 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Talo tulessa Kaarinassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan rakennuspalon sammutustyöt käynnissä Urpomäentiellä Kaarinassa.

Kaupunki
Urheilu

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Tomi Kallio San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa

Tomi Kallio.

Syksyllä HC TPS:n pelaajatarkkailijana aloittanut Tomi Kallio on nimitetty NHL-seura San Jose Sharksin pelaajatarkkailijaksi Suomessa. Kallion työtehtävään kuuluu tarkkailla Suomessa pelaavia pelaajia San Josen organisaation hyödyksi.

TPS mukana suomalaisen salibandyn kehittämisessä

Salibandyn valmennuspäällikkö Michael Fager uskoo, että Elite-ohjelma palvelee koko seuraa. – Kun valmentajien osaamista kehitetään, se vaikuttaa myös yksilöiden kehittymiseen, mikä on yksi iso tavoite meillä.

Tämän vuoden alussa käynnistyi Salibandyliiton ja Eerikkilän urheiluopiston Maajoukkuetie FBA:n Elite-ohjelma. Ensimmäisessä vaiheessa Elite-ohjelmaan valittiin neljä seuraa, joista yksi on TPS Salibandy. Muut seurat ovat Classic, EräViikingit ja Oilers.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?