Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät. Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät. Kuva: Hannu Tuominen

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Yhteistä molemmille veljesparille on halu kehittyä pelaajina. Siksi Mäkiset suuntasivat täksi kaudeksi Turkuun. Kulmalat, Raision Loimun kasvatit, harjoittelevat Tuton edustuksen mukana.

– Olin tarkkailemassa kahta muuta pelaajaa Helsingissä. Silloin kiinnitin huomiota Mäkisen veljeksiin. Häkkipäiset pojat pelasivat Jokereiden A-junioreissa ”tulta ja tappura” -mentaliteetilla. Siitä eteenpäin olen seurannut poikien uraa, kertoo Tuton pelaajatarkkailusta vastaava Elmo Aittola.

Aten ja Miron kiekkouran erikoisuus on pelaaminen Jokereiden KHL-joukkueessa ja sieltä siirtyminen Mestikseen. Nuoresta iästään huolimatta uraan on mahtunut jo monta ikimuistoista hetkeä. Juniorisarjoissa tuli Suomen mestaruuksia. Mestiksen mestaruus toteutui Mikkelin Jukureiden paidassa.

Identtiset Mäkisen kaksoset tulivat tutuiksi pelien myötä Elmo Aitolalle. Veljet ehtivät pelata ennen Turkuun tuloa useasti Tutoa vastaan.

– Vastustajina ovat olleet raivostuttavimmista päästä. Osaavat mennä vastustajan ihon alle, ei pelkästään räksyttämällä, vaan myös pelaamalla. Mäkiset edustavat sellaista pelaajaa, joita haluan nähdä Tutossa. On luonnetta, sisua ja päättäväisyyttä, mutta myös pelaamisen taitoa. Mäkiset ovat yhden tai kahden hyvän harjoittelukauden jälkeen liigapelaajia.

Tuto tunnetaan organisaationa, missä moni mestispelaaja on kehittynyt nopeasti liigatasolle. Anrei Hakulinen, Kalle Valtola, Hannu Kuru ja Matias Lehtonen ovat nimiä, joiden urakehitys lisää nuorien tavoitteellisten pelaajien hinkua Turkuun kehittymään. Jokainen esimerkki tuo aina seuraavan pelaajan.

– Turusta päin tuli paljon kiinnostusta. Muilta pelaajilta olimme kuulleet paljon seurasta hyvää. Tuto on hyvä vaihtoehto siihen, että seuraava askel olisi Liiga, kertovat Atte ja Miro Mäkinen.

Atte keskushyökkääjänä ja Miro laiturina ovat pelanneet vuosien ajan yhdessä. Mikään itsestäänselvyys identtisten kaksosten pelaaminen samassa ketjussa ei kuitenkaan ole. Atte ja Miro tietävät, että valmentajat tekevät päätöksen.

– Jos pelaajat itse vaativat pelaamista yhdessä, he ovat silloin väärässä paikassa. Mutta luontaisesti on helpompi pelata yhdessä, kun siihen on vuosien aikana tottunut. Veljillä on paljon yhteistä kokemusta, tietää Aittola.

Jos Mäkisen kaksoset erottaa kaukalossa pelinumeroista, on Kulmaloiden erottaminen helpompaa. Libero Aatun ja yleispelaaja Eetun tunnistaa erivärisistä pelipaidoista. Tosin Eetukin on nähty toisinaan liberon paikalla.

Juniori-ikäiset Kulmalan kaksoispojat ovat vielä lentopallouran alkutaipaleella, silti kokemusta aikuisten sarjoista on tullut jo kosolti.

– Junioripelaajat saavat pelata kehityspelaajasopimuksella, mikä tehdään seurojen välillä. Kulmalat voivat nyt pelata Tuton edustusjoukkueessa, Loimun kakkosjoukkueessa tai A-junioreissa. Meillä Tutossa on oikeus päättää, missä pojat pelaavat, jos ottelut menevät päällekkäin. Kaksosten kehityksen kannalta nyt ovat kriittiset vuodet sen suhteen tuleeko heistä liigapelaajia, otaksuu joukkueenjohtaja Marko Eko, joka yhdessä veljensä Oskarin kanssa pyörittävät Tuton lentopallotoimintaa.

– Tuton ottelut ovat etusijalla. Jos täällä ei saa riittävästi peliaikaa, sitä voi hakea Loimun kakkosjoukkueesta. Siellä saadaan vastuuta. Pelaaja kehittyy pelaamalla, toteavat Kulmalat.

Kulmalan kaksoset aloittivat lentopallon pelaamisen jo 7-vuotiaana isänsä innoittamana. Urheilusta kiinnostuneiden poikien lajivalikoimaan kuuluivat myös jääkiekko ja jalkapallo.

Tuto Volley on aloittanut sarjanousijaksi ykkössarjan hyvin. Voittoja on kertynyt mukavasti. Kilpailu pelipaikoista on kova. Kaksosten tulevaisuudentavoite on pelata liigaa, mutta sinne mennään askel kerrallaan.

– Me molemmat tavoittelemme vakituista asemaa Tuton kokoonpanosta, vakituista roolia omalla pelipaikalla. Liigaan ei ole vielä kiire, vaan menemme eteenpäin askel kerrallaan.

Vaikka kaksoset ovat edenneet lentopallourallaan samaan tahtiin samassa joukkueessa, ei yhdessä pelaaminen ole itsestäänselvyys. Sen Kulmalat myös tietävät.

– Mutta olisi ihan mukavakin joskus pelata eri joukkueessa. Olisi mielenkiintoista olla vastakkain verkolla.

Myöskään valmentajille ajatus kaksosten pelaamisesta yhtä aikaa ei ole ongelma.

– Ei ole edes keskusteltu. Eikä ole edes mitään syytä. Kaksoset ovat luonteeltaan ja pelityyliltään erilaisia. Aatu on luonteeltaan rauhallisempi. Eetu tykkää lyödä enemmän palloa. Eetu on yleispelaaja ja Aatu on libero, kertoo urheilutoimenjohtaja Oskari Eko.

Jääkiekossa vain osa etenee ammattilaisuralle. Lentopallossa ammattilaiseksi yltäminen on vieläkin haasteellisempaan. Sekä Mäkisillä että Kulmaloilla opiskelut sujuvat urheiluharrastuksen ohessa.

– Opiskellemme kiekon ohella lätkänpelaajille tarkoitetussa opintopolussa. Kyseessä on avoin ammattikorkeakoulu. Osa opiskelusta tapahtuu etänä. Tuottaa aika paljon työtä, mutta motivaatio opiskeluun on korkealla, toteavat Mäkisen kaksoset.

– Meillä molemmilla on tieto- ja viestintäteknologian opinnot loppusuoralla. Tutkinto on sama, mutta käymme eri koulua. Aatu opiskelee RaSeKo:ssa ja Eetu Turun ammattikoulussa, kertovat Kulmalat.

Hannu Tuominen

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.