Jälkipeli: Tuton identtiset tuplakaksoset haluavat liigapelaajiksi

Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät. Tutossa jääkiekkoa pelaavat Atte (vas) ja Miro Mäkinen ovat asettaneet tavoitteekseen edetä liigapelaajiksi. Tuton Volleyn Eetu ja Aatu Kulmalan tulevaisuuden tavoite on myös liigakentät. Kuva: Hannu Tuominen

Melkoinen erikoisuus. Tuton organisaatiossa on sattumalta kaksi identtistä kaksosta. 22-vuotiaat Atte ja Miro Mäkinen pelaavat Tuton Mestis-joukkueessa. 18-vuotiaat Aatu ja Eetu Kulmala pelaavat Tuto Volleyn ykkössarjan lentopallojoukkueessa.

Yhteistä molemmille veljesparille on halu kehittyä pelaajina. Siksi Mäkiset suuntasivat täksi kaudeksi Turkuun. Kulmalat, Raision Loimun kasvatit, harjoittelevat Tuton edustuksen mukana.

– Olin tarkkailemassa kahta muuta pelaajaa Helsingissä. Silloin kiinnitin huomiota Mäkisen veljeksiin. Häkkipäiset pojat pelasivat Jokereiden A-junioreissa ”tulta ja tappura” -mentaliteetilla. Siitä eteenpäin olen seurannut poikien uraa, kertoo Tuton pelaajatarkkailusta vastaava Elmo Aittola.

Aten ja Miron kiekkouran erikoisuus on pelaaminen Jokereiden KHL-joukkueessa ja sieltä siirtyminen Mestikseen. Nuoresta iästään huolimatta uraan on mahtunut jo monta ikimuistoista hetkeä. Juniorisarjoissa tuli Suomen mestaruuksia. Mestiksen mestaruus toteutui Mikkelin Jukureiden paidassa.

Identtiset Mäkisen kaksoset tulivat tutuiksi pelien myötä Elmo Aitolalle. Veljet ehtivät pelata ennen Turkuun tuloa useasti Tutoa vastaan.

– Vastustajina ovat olleet raivostuttavimmista päästä. Osaavat mennä vastustajan ihon alle, ei pelkästään räksyttämällä, vaan myös pelaamalla. Mäkiset edustavat sellaista pelaajaa, joita haluan nähdä Tutossa. On luonnetta, sisua ja päättäväisyyttä, mutta myös pelaamisen taitoa. Mäkiset ovat yhden tai kahden hyvän harjoittelukauden jälkeen liigapelaajia.

Tuto tunnetaan organisaationa, missä moni mestispelaaja on kehittynyt nopeasti liigatasolle. Anrei Hakulinen, Kalle Valtola, Hannu Kuru ja Matias Lehtonen ovat nimiä, joiden urakehitys lisää nuorien tavoitteellisten pelaajien hinkua Turkuun kehittymään. Jokainen esimerkki tuo aina seuraavan pelaajan.

– Turusta päin tuli paljon kiinnostusta. Muilta pelaajilta olimme kuulleet paljon seurasta hyvää. Tuto on hyvä vaihtoehto siihen, että seuraava askel olisi Liiga, kertovat Atte ja Miro Mäkinen.

Atte keskushyökkääjänä ja Miro laiturina ovat pelanneet vuosien ajan yhdessä. Mikään itsestäänselvyys identtisten kaksosten pelaaminen samassa ketjussa ei kuitenkaan ole. Atte ja Miro tietävät, että valmentajat tekevät päätöksen.

– Jos pelaajat itse vaativat pelaamista yhdessä, he ovat silloin väärässä paikassa. Mutta luontaisesti on helpompi pelata yhdessä, kun siihen on vuosien aikana tottunut. Veljillä on paljon yhteistä kokemusta, tietää Aittola.

Jos Mäkisen kaksoset erottaa kaukalossa pelinumeroista, on Kulmaloiden erottaminen helpompaa. Libero Aatun ja yleispelaaja Eetun tunnistaa erivärisistä pelipaidoista. Tosin Eetukin on nähty toisinaan liberon paikalla.

Juniori-ikäiset Kulmalan kaksoispojat ovat vielä lentopallouran alkutaipaleella, silti kokemusta aikuisten sarjoista on tullut jo kosolti.

– Junioripelaajat saavat pelata kehityspelaajasopimuksella, mikä tehdään seurojen välillä. Kulmalat voivat nyt pelata Tuton edustusjoukkueessa, Loimun kakkosjoukkueessa tai A-junioreissa. Meillä Tutossa on oikeus päättää, missä pojat pelaavat, jos ottelut menevät päällekkäin. Kaksosten kehityksen kannalta nyt ovat kriittiset vuodet sen suhteen tuleeko heistä liigapelaajia, otaksuu joukkueenjohtaja Marko Eko, joka yhdessä veljensä Oskarin kanssa pyörittävät Tuton lentopallotoimintaa.

– Tuton ottelut ovat etusijalla. Jos täällä ei saa riittävästi peliaikaa, sitä voi hakea Loimun kakkosjoukkueesta. Siellä saadaan vastuuta. Pelaaja kehittyy pelaamalla, toteavat Kulmalat.

Kulmalan kaksoset aloittivat lentopallon pelaamisen jo 7-vuotiaana isänsä innoittamana. Urheilusta kiinnostuneiden poikien lajivalikoimaan kuuluivat myös jääkiekko ja jalkapallo.

Tuto Volley on aloittanut sarjanousijaksi ykkössarjan hyvin. Voittoja on kertynyt mukavasti. Kilpailu pelipaikoista on kova. Kaksosten tulevaisuudentavoite on pelata liigaa, mutta sinne mennään askel kerrallaan.

– Me molemmat tavoittelemme vakituista asemaa Tuton kokoonpanosta, vakituista roolia omalla pelipaikalla. Liigaan ei ole vielä kiire, vaan menemme eteenpäin askel kerrallaan.

Vaikka kaksoset ovat edenneet lentopallourallaan samaan tahtiin samassa joukkueessa, ei yhdessä pelaaminen ole itsestäänselvyys. Sen Kulmalat myös tietävät.

– Mutta olisi ihan mukavakin joskus pelata eri joukkueessa. Olisi mielenkiintoista olla vastakkain verkolla.

Myöskään valmentajille ajatus kaksosten pelaamisesta yhtä aikaa ei ole ongelma.

– Ei ole edes keskusteltu. Eikä ole edes mitään syytä. Kaksoset ovat luonteeltaan ja pelityyliltään erilaisia. Aatu on luonteeltaan rauhallisempi. Eetu tykkää lyödä enemmän palloa. Eetu on yleispelaaja ja Aatu on libero, kertoo urheilutoimenjohtaja Oskari Eko.

Jääkiekossa vain osa etenee ammattilaisuralle. Lentopallossa ammattilaiseksi yltäminen on vieläkin haasteellisempaan. Sekä Mäkisillä että Kulmaloilla opiskelut sujuvat urheiluharrastuksen ohessa.

– Opiskellemme kiekon ohella lätkänpelaajille tarkoitetussa opintopolussa. Kyseessä on avoin ammattikorkeakoulu. Osa opiskelusta tapahtuu etänä. Tuottaa aika paljon työtä, mutta motivaatio opiskeluun on korkealla, toteavat Mäkisen kaksoset.

– Meillä molemmilla on tieto- ja viestintäteknologian opinnot loppusuoralla. Tutkinto on sama, mutta käymme eri koulua. Aatu opiskelee RaSeKo:ssa ja Eetu Turun ammattikoulussa, kertovat Kulmalat.

Hannu Tuominen

Ahvenanmaalta löytyi 5 000 vuotta vanha ohranjyvä

Tutkijat selvittivät tuhansia vuosia vanhojen ohranjyvien iän radiohiiliajoituksen avulla.

Uudet löydöt paljastavat, että metsästäjä-keräilijät omaksuivat maanviljelyn Ahvenmaalla ja Itä-Ruotsissa jo 5 000 vuotta sitten.

Järvien jäät heikkenevät ja jokien jäät lähtevät Etelä- ja Länsi-Suomessa

Etelä- ja Länsi-Suomen järvillä aurinko on alkanut heikentää jään rakennetta, ja jää voi olla petollisen heikkoa. Jään kokonaispaksuus on näillä alueilla vielä 30–45 senttiä, mutta se ei kuvaa jään kantavuutta, koska suuri osa jääkerroksesta on selvästi teräsjäätä hauraampaa ja heikompaa. Monelta joelta jäät ovat jo lähteneet erityisesti etelä- ja lounaisrannikolla.

Tyhmää ihannoida typeryyttä

Kirjoittaja kritisoi autoja, joissa on kaksi pakoputkea, vaikka kaikki ovat hyvin tietoisia päästörajoituksista ja niiden tärkeydestä.

Vaikuttavimmat teot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat isojen toimijoiden asia, mutta kuten usein on todettu, jokainen ihminen voi omalta osaltaan toimia nykyistä järkevämmin. Tämähän ei ollenkaan tarkoita, että pitää luopua jostain välttämättömästä ja tarpeellisesta, sen sijaan nykyinen kulutushysteria ja sen seurauksena tapahtuva toiminta ovat asioita, joista voidaan huomattavasti tinkiä.

Partiolaiset kannustavat nuoria vaikuttamiseen lauantaina

Turun Aureliassa järjestetään 23. maaliskuuta kello 12–15 nuorten partiolaisten järjestämä nuorille suunnattu vaalipaneeli, Nuori ääni 2.0 -tapahtuma. Nuori ääni 2.0 on vaikuttamistapahtuma, jossa nuorilla on mahdollisuus tavata eri järjestöjen ja puolueiden nuoria toimijoita. Päivän aikana on mahdollista kuunnella puolue- ja järjestöpaneelia tai löytää itselleen sopivia uusia vaikuttamisen kanavia työpajojen avulla.

Naantalinsalmen sillat korjataan Rymättyläntiellä Naantalissa

Naantalinsalmen sillat korjataan.

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloittaa Naantalissa maantiellä 189 sijaitsevien Naantalinsalmen siltojen korjaustyöt viikolla 13. Korjaustyöt kestävät syyskuuhun saakka. Siltojen korjaustyön aikana väylän leveyttä joudutaan rajoittamaan 6,5 metriin.

Maatalousmuovijätteen kierrätystä hankaloittavat tiedon puute ja korkeat kustannukset

 Leena Erälinna.

Suomessa syntyy arvioiden mukaan vuosittain noin 12 000 tonnia maatalousmuovijätettä. Maatalousmuovista kierrätetään Suomessa materiaalina vain viidennes, ja valtaosa käytetään energiaksi tai hävitetään muilla keinoilla. Likaisen muovijätteen keräys ja kierto (LiMuKe) -hankkeen juuri julkaistusta loppuraportista käy ilmi, että muovijätteen kierrätystä vaikeuttavat maaseutuyrittäjien puutteelliset tiedot eri kierrätysvaihtoehdoista sekä muovijätteen korkeat keräys- ja kierrätyskustannukset.

Liikenne- ja viestintävirasto: Taksien hinnat laskeneet Varsinais-Suomessa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom seuraa liikennepalvelulain ja sen tuoman taksiuudistuksen vaikutuksia erilaisten mittareiden ja tutkimusten avulla. Kansalaisten ja taksialan yrittäjien näkemyksiä kartoittava kyselytutkimus ja taksiliikenteen hintaseurantaa täydentävä hintaindeksi on julkaistu.

Tuberkuloosiin sairastuneiden määrä on pysynyt viime vuosina Suomessa ennallaan

Tuberkuloosiin sairastuu vuosittain yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Viime vuonna Suomessa todettiin 226 uutta tuberkuloositapausta. Suomessa tautiin sairastuneiden määrä on laskenut pitkään ja pysynyt viime vuosina ennallaan.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?