Jälkipeli: Urheilulukiossa yhdistetään joustavasti opiskelu ja urheilijaksi kasvaminen

Kerttulin urheilulukio on haluttu opiskelupaikka. Esittelytilaisuuteen oli saapunut salin täydeltä nuoria urheilijoita. Monia heistä kiinnostaa kulkea Teemu Rannikon ja Saku Koivun jalanjälkiä. Kerttulin urheilulukio on haluttu opiskelupaikka. Esittelytilaisuuteen oli saapunut salin täydeltä nuoria urheilijoita. Monia heistä kiinnostaa kulkea Teemu Rannikon ja Saku Koivun jalanjälkiä. Kuva: Hannu Tuominen

Kerttulin lukion sali on täyttynyt ääriään myöten. On menossa urheilulukion esittelytilaisuus. Paikalle on saapunut runsas joukko sporttisen näköisiä tyttöjä ja poikia vanhempineen. Opiskelupaikka Varsinais-Suomen ainoassa urheilulukiossa kiinnostaa monia. Moni innokas nuori urheilija jää kuitenkin ulkopuolelle.

Kun on kyse tavoitteellisesta lukio-opiskelusta, pitää urheilun ohella sujua koulunkäyntikin. Yhtenä tärkeänä urheilulukion valintakriteerinä on opintomenestys peruskoulun lukuaineissa. Pelkkä urheilutausta ja kiitettävä liikunnannumero eivät riitä, jos ei ole muistanut avata oppikirjojaan peruskoulun aikana. Tosin hieman huonompaa keskiarvoa voi kompensoida, jos on omassa lajissaan menestynyt poikkeuksellisen hyvin.

– Ensisijaisia pyrkijöitä on 120–140. Sisälle otetaan 70. Meillä ei ole lajikiintiöitä. Toiseksi hakutoiveeksi kannattaa laittaa Kerttulin yleislinja. Osa yleislinjalaisista urheilullisen tason noustessa selkeästi voi toisinaan siirtyä urheilulinjan puolelle, ohjeistaa Kerttulin lukion rehtori Tapio Laine.

Mielikuva, että huippu-urheilija ei ehdi urheilun ohella opiskella, on vanhanaikainen. Suomeen on luotu laadukkaita opintopolkuja kehittyville urheilijoille, myös niille, jotka tähtäävät lajissaan maailman huipulle. Elämä jatkuu urheilu-uran jälkeen eikä silloin ole pahitteeksi, jos opiskelun avulla lähtökohdat on rakennettu siviilielämää varten vahvemmiksi.

Eikä edes tulevalle NHL-kiekkoilijalle ole pahitteeksi saada sivistystä ja etenkin kielitaitoa, ennen kuin lähtee maailmalle.

Kerttulin urheilulukion tarkoituksena on tarjota nuorille mahdollisuus täyspainoiseen ja juostavasti järjestettyyn lukio-opiskeluun yhdistämällä se laadukkaaseen urheiluvalmennukseen. Tavoite on, että kumpikaan osa-alue ei kärsi opiskelun aikana.

Kyse ei ole pelkästään opiskelusta ja hyvästä ammattivalmennuksesta, vaan urheilevan opiskelijan tukena on poikkeuksellisen laaja tukijoukko. Siihen kuuluvat urheiluun erikoistuneet lääkäri, psykologi, hieroja, fysioterapeutti, ravintospesialisti ja urheilijan oma opinto-ohjaaja. Kyse on kokonaisvaltaisesta urheilijaksi kasvamisesta, jossa tärkeä osa on myös elämänhallinnan oivaltaminen.

– Panostamme hyvin paljon nuorten urheilijoiden hyvinvointiin. Uni, ravinto, lihashuolto ja sosiaalinen elämä täydentävät urheilijan urakehitystä. Vanhempien rooli on todella merkittävä, kun huolehditaan esimerkiksi nuoren urheilijan riittävästä unentarpeesta. Meidän tarjoamat palvelut ovat tärkeitä, mutta oleellisista on, mitä tehdään harjoitusten välillä kotona, kertoo urheilulukion valmennuksen koordinaattori Janne Salmi.

Urheilulukioon pyrittäessä pisteytykseen vaikuttavat peruskoulun opintomenestyksen lisäksi lajiliiton antamat pisteet (maksimi 5 p) sekä urheilulukion tekemien testien soveltuvuuspisteet (maksimi 5 p). Korkein mahdollinen pistemäärä on 20 pistettä, joista puolet määräytyy peruskoulun keskiarvopisteistä. Pääsyraja on ollut 15,5 pisteen paikkeilla.

Urheilulukiolainen suorittaa vähintään 75 kurssia, kuten normaali lukiolainenkin. Urheilulukiossa voi kuitenkin jättää pois opinto-ohjelmasta kahdeksan valtakunnallista pakollista kurssia. Tilalla on useita koulukohtaisia urheiluvalmennuskursseja, joita on suoritettava vähintään kaksitoista.

Kerttulin urheilulukiossa on edustettuna noin 30 urheilulajia. Lajivalmentajiakin on toistakymmentä. Oleellinen osa opiskelua on neljä kertaa viikossa tapahtuva seurasidonnaisuuksista riippumaton aamuharjoittelu lajivalmentajien opastamana. Harjoituspaikkoina toimivat pääosin Turun kaupungin tarjoamat liikunta- ja urheilutilat, joita kaikki opiskelevat urheilijat saavat käyttää maksutta. Osa valmennuksesta tarjotaan yhteistyössä urheiluseurojen kanssa.

Opiskelijat hoitavat itse kuljetukset aamun harjoituspaikoille. Osalta harjoituspaikoilta urheilijoille on järjestetty oma bussikuljetus takaisin koululle.

Niille opiskelijoille, joille ei ole mahdollista osallistua oman lajin lajivalmennukseen, tarjotaan niin sanottua ominaisuusvalmennusta. Sen avulla pyritään kehittämään urheilijan fyysisiä ominaisuuksia kokonaisvaltaisesti.

Koulupäivän jälkeen urheilulukiolaiset osallistuvat iltaisin oman seuransa harjoituksiin.

Kerttulin urheilulukio on osa Turun Seudun Urheiluakatemiaa (TSUA). Akatemian muita toisen asteen yhteistyökumppaneita ovat Turun Ammatti-instituutti ja ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo. TSUA ulottaa toimintansa myös toisen asteen oppilaitosten ulkopuolelle korkeakouluihin (Turun yliopisto, Åbo Akademi, AMK) ja perusopetuksen puolelle. Näin urheilusta kiinnostuneet lahjakkaat nuoret saavat koulutyön ohella valmennusta aina valmistumiseensa asti. Monet nuorista haluavatkin jatkaa opintojaan korkea-asteella.

Hannu Tuominen

Salibandy houkuttelee opiskelijoita urheilulukioon. Muun muassa TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine (kesk.) on Kerttulin urheilulukion kasvatteja. Salibandy houkuttelee opiskelijoita urheilulukioon. Muun muassa TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine (kesk.) on Kerttulin urheilulukion kasvatteja. Kuva: Hannu Tuominen

Taideakatemian uuden taiteilijasukupolven nykytaidetta esillä Vanhan Suurtorin alueella

NYTT 2019 -näyttely esittelee 26.4.–19.5. Turun AMK:n Taideakatemialta valmistuvan uuden taiteilijasukupolven. Nähtävillä on laaja kirjo nykytaidetta historiallisella Vanhan Suurtorin alueella.

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Työllisyyspalvelukeskuksen asiakkaille ihon- ja hiustenhoidon palveluja

Turun ammatti-instituutin hius- ja kauneudenhoitoala on aloittanut yhteistyön Työllisyyspalvelukeskuksen kanssa. Työllisyyspalvelukeskuksen asiakkaille tarjotaan kevään aikana ohjausta hiusten ja ihon hoitoon, neuvontaa oikeiden tuotteiden valintaan sekä hiusten leikkausta.

Onko kaikilla ruokakassin tarve?

Kirjoittaja ihmettelee sitä, että ruoka-apukasseja haetaan hienoilla autoilla.

Kirjoititte kattavan artikkelin Operaatio Ruokakassista ( Aamuset 10.4.) ja siitä miten avuntarvitsijoiden määrä on noussut. Kääntöpuolena on se, kuinka moni oikeasti tarvitsee tätä apua. Piikkiön adventtiseurakunta jakaa ruokakasseja ja koko tämän operaation ajan se on kerännyt yhä enenemissä määrin väkeä.

Liikekiinteistössä tulipalo Runosmäessä

Tyhjillään olevassa liikekiinteistössä syttyi tulipalo lauantaina alkuillasta Friskinkadulla Runosmäessä. Palo sammutettiin.

Parempaa kuin grillimakkara – parsa-makkarasalaatti timjamicrèmellä

Parsa-makkarasalaatti timjamicrémelllä.

HKScanin toteuttamassa kansallisessa grillauskyselyssä kysyttiin suosituinta grillattavaa. Tulos oli selvä: Makkara on suosituin grillattava. Pääsiäisenä Suomessa syödään noin kuusi miljoonaa grillimakkaraa. Grillimakkarasta ja ajankohtaisesta parsasta voi valmistaa pääsiäispöytään juhlavan parsa-makkarasalaatin.

Nuoret sytyttivät tulipaloja Piispanristillä, palavan irtaimen seassa aerosolipulloja

Pelastuslaitos ja poliisi kävivät lauantai-illan aikana kahdella tehtävällä Kaarinassa Piispanristillä. Molemmissa tehtävissä oli kyse nuorison sytyttämästä pienistä paloista.

Lotossa ei täysosumia, potti nousee 6,5 miljoonaan euroon

Lottoarvonnassa ei löytynyt täysosumia lauantaina (kierros 16/2019), joten ensi viikolla potissa on 6,5 miljoonaa euroa.

Pääsiäisyön messu Martinkirkossa

Martinkirkon pääsiäisyön messu toteutetaan Taizé-lauluin.

Martinkirkon pääsiäisyön messu toteutetaan perinteisesti meditatiivisin Taizé-lauluin lauantaina 20. huhtikuuta kello 23 alkaen.

Urheilu

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Kasper Vuorinen vaihtaa passaamisen valmentamiseen ja ryhtyy Loimun päävalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Raision Loimu on solminut päävalmentajasopimuksen komean pelaajauransa kevääseen päättäneen Kasper Vuorisen , 34, kanssa. Vuorinen oli vielä päättyneellä kaudella toinen Loimun passareista, mutta hän on panostanut jo uransa aikana paljon myös valmennusuran valmisteluun.

Susanna Tapanin rohkeus kuvastaa nykyurheilijoita

TPS:n Susanna Tapani on esimerkki nykyisestä huippu-urheilusukupolvesta, jolla on kanttia yrittää kovia ratkaisuja tiukassa paikassa.

Muistatteko mitä tapahtui viime sunnuntaina? Pelataan jääkiekon maailmanmestaruudesta, ensimmäistä kertaa Suomen naisten historiassa. Edessä on Suomen viides rangaistuslaukaus. Siitä on pakko tehdä maali, jotta taistelu jatkuu.

Kolme TPS-pelaajaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Aarne Intonen.

Jääkiekkoilun alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Uumajassa 18.–28. huhtikuuta.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!