Jälkipeli: Urheilulukiossa yhdistetään joustavasti opiskelu ja urheilijaksi kasvaminen

Kerttulin urheilulukio on haluttu opiskelupaikka. Esittelytilaisuuteen oli saapunut salin täydeltä nuoria urheilijoita. Monia heistä kiinnostaa kulkea Teemu Rannikon ja Saku Koivun jalanjälkiä. Kerttulin urheilulukio on haluttu opiskelupaikka. Esittelytilaisuuteen oli saapunut salin täydeltä nuoria urheilijoita. Monia heistä kiinnostaa kulkea Teemu Rannikon ja Saku Koivun jalanjälkiä. Kuva: Hannu Tuominen

Kerttulin lukion sali on täyttynyt ääriään myöten. On menossa urheilulukion esittelytilaisuus. Paikalle on saapunut runsas joukko sporttisen näköisiä tyttöjä ja poikia vanhempineen. Opiskelupaikka Varsinais-Suomen ainoassa urheilulukiossa kiinnostaa monia. Moni innokas nuori urheilija jää kuitenkin ulkopuolelle.

Kun on kyse tavoitteellisesta lukio-opiskelusta, pitää urheilun ohella sujua koulunkäyntikin. Yhtenä tärkeänä urheilulukion valintakriteerinä on opintomenestys peruskoulun lukuaineissa. Pelkkä urheilutausta ja kiitettävä liikunnannumero eivät riitä, jos ei ole muistanut avata oppikirjojaan peruskoulun aikana. Tosin hieman huonompaa keskiarvoa voi kompensoida, jos on omassa lajissaan menestynyt poikkeuksellisen hyvin.

– Ensisijaisia pyrkijöitä on 120–140. Sisälle otetaan 70. Meillä ei ole lajikiintiöitä. Toiseksi hakutoiveeksi kannattaa laittaa Kerttulin yleislinja. Osa yleislinjalaisista urheilullisen tason noustessa selkeästi voi toisinaan siirtyä urheilulinjan puolelle, ohjeistaa Kerttulin lukion rehtori Tapio Laine.

Mielikuva, että huippu-urheilija ei ehdi urheilun ohella opiskella, on vanhanaikainen. Suomeen on luotu laadukkaita opintopolkuja kehittyville urheilijoille, myös niille, jotka tähtäävät lajissaan maailman huipulle. Elämä jatkuu urheilu-uran jälkeen eikä silloin ole pahitteeksi, jos opiskelun avulla lähtökohdat on rakennettu siviilielämää varten vahvemmiksi.

Eikä edes tulevalle NHL-kiekkoilijalle ole pahitteeksi saada sivistystä ja etenkin kielitaitoa, ennen kuin lähtee maailmalle.

Kerttulin urheilulukion tarkoituksena on tarjota nuorille mahdollisuus täyspainoiseen ja juostavasti järjestettyyn lukio-opiskeluun yhdistämällä se laadukkaaseen urheiluvalmennukseen. Tavoite on, että kumpikaan osa-alue ei kärsi opiskelun aikana.

Kyse ei ole pelkästään opiskelusta ja hyvästä ammattivalmennuksesta, vaan urheilevan opiskelijan tukena on poikkeuksellisen laaja tukijoukko. Siihen kuuluvat urheiluun erikoistuneet lääkäri, psykologi, hieroja, fysioterapeutti, ravintospesialisti ja urheilijan oma opinto-ohjaaja. Kyse on kokonaisvaltaisesta urheilijaksi kasvamisesta, jossa tärkeä osa on myös elämänhallinnan oivaltaminen.

– Panostamme hyvin paljon nuorten urheilijoiden hyvinvointiin. Uni, ravinto, lihashuolto ja sosiaalinen elämä täydentävät urheilijan urakehitystä. Vanhempien rooli on todella merkittävä, kun huolehditaan esimerkiksi nuoren urheilijan riittävästä unentarpeesta. Meidän tarjoamat palvelut ovat tärkeitä, mutta oleellisista on, mitä tehdään harjoitusten välillä kotona, kertoo urheilulukion valmennuksen koordinaattori Janne Salmi.

Urheilulukioon pyrittäessä pisteytykseen vaikuttavat peruskoulun opintomenestyksen lisäksi lajiliiton antamat pisteet (maksimi 5 p) sekä urheilulukion tekemien testien soveltuvuuspisteet (maksimi 5 p). Korkein mahdollinen pistemäärä on 20 pistettä, joista puolet määräytyy peruskoulun keskiarvopisteistä. Pääsyraja on ollut 15,5 pisteen paikkeilla.

Urheilulukiolainen suorittaa vähintään 75 kurssia, kuten normaali lukiolainenkin. Urheilulukiossa voi kuitenkin jättää pois opinto-ohjelmasta kahdeksan valtakunnallista pakollista kurssia. Tilalla on useita koulukohtaisia urheiluvalmennuskursseja, joita on suoritettava vähintään kaksitoista.

Kerttulin urheilulukiossa on edustettuna noin 30 urheilulajia. Lajivalmentajiakin on toistakymmentä. Oleellinen osa opiskelua on neljä kertaa viikossa tapahtuva seurasidonnaisuuksista riippumaton aamuharjoittelu lajivalmentajien opastamana. Harjoituspaikkoina toimivat pääosin Turun kaupungin tarjoamat liikunta- ja urheilutilat, joita kaikki opiskelevat urheilijat saavat käyttää maksutta. Osa valmennuksesta tarjotaan yhteistyössä urheiluseurojen kanssa.

Opiskelijat hoitavat itse kuljetukset aamun harjoituspaikoille. Osalta harjoituspaikoilta urheilijoille on järjestetty oma bussikuljetus takaisin koululle.

Niille opiskelijoille, joille ei ole mahdollista osallistua oman lajin lajivalmennukseen, tarjotaan niin sanottua ominaisuusvalmennusta. Sen avulla pyritään kehittämään urheilijan fyysisiä ominaisuuksia kokonaisvaltaisesti.

Koulupäivän jälkeen urheilulukiolaiset osallistuvat iltaisin oman seuransa harjoituksiin.

Kerttulin urheilulukio on osa Turun Seudun Urheiluakatemiaa (TSUA). Akatemian muita toisen asteen yhteistyökumppaneita ovat Turun Ammatti-instituutti ja ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo. TSUA ulottaa toimintansa myös toisen asteen oppilaitosten ulkopuolelle korkeakouluihin (Turun yliopisto, Åbo Akademi, AMK) ja perusopetuksen puolelle. Näin urheilusta kiinnostuneet lahjakkaat nuoret saavat koulutyön ohella valmennusta aina valmistumiseensa asti. Monet nuorista haluavatkin jatkaa opintojaan korkea-asteella.

Hannu Tuominen

Salibandy houkuttelee opiskelijoita urheilulukioon. Muun muassa TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine (kesk.) on Kerttulin urheilulukion kasvatteja. Salibandy houkuttelee opiskelijoita urheilulukioon. Muun muassa TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine (kesk.) on Kerttulin urheilulukion kasvatteja. Kuva: Hannu Tuominen

Ilmastonmuutoksella monia terveysriskejä

Tunnetun tiedejulkaisu Lancetin asiantuntijaryhmä on tiivistänyt näkemyksensä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista kolmeen johtopäätökseen. Ilmastomuutos muodostaa suuren riskin väestön terveydelle, sen torjunta voi muodostua tämän vuosisadan suurimmaksi terveysteoksi ja haasteet eivät ole teknisiä tai taloudellisia vaan pääosin poliittisia. Oikea aika toimia on nyt, toteavat johtava tutkija Timo Lanki ja THL:n entinen pääjohtaja Juhani Eskola Duodecim -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

Mystiikka ja meditaatio avuksi ympäristöahdistuksessa

Panu Pihkala.

Mystiikkaa tosielämän tarpeisiin -luentosarjan viidennellä luennolla Ympäristöahdistus ja toivo pohditaan, miten mystiikka ja meditaatio voivat auttaa ympäristöahdistuksen käsittelyssä. Luento alkaa Aureliassa, osoitteessa Aurakatu 18, keskiviikkona 27. helmikuuta kello 18.

Hiilinanoputkia voidaan valmistaa grafeenia kiertämällä

Grafeeni on materiaali, joka muodostuu tasoon asettuneista hiiliatomeista. Sen sisarmateriaaleja ovat hiilinanoputket, joita käytetään vahvistavana aineena kestävyyttä vaativissa tuotteissa kuten tuulivoimaloiden osissa, avaruuskomponenteissa, maaleissa ja urheiluvälineissä. Jyväskylän yliopiston tuoreen fysiikan ja nanotieteiden väitöstutkimuksen mukaan hiilinanoputkia voidaan valmistaan uudella tavoin nauhamaista grafeenia kiertämällä.

Kaskenpuiston palvelutaloa aiotaan laajentaa noin 30 uudella asunnolla

Seniorikeskus Kaskenpuiston palvelutalon laajentaminen Vähäheikkiläntien varrella halutaan mahdollistaa asemakaavanmuutoksella. Keskukseen tulee noin 30 uutta asuntoa. Samalla pysäköintialuetta laajennetaan.

Entäs punapartisaanien tappotyöt?

Partisaanien uhrien muistoristiä pystytettiin Juntusrannan-Murtovaaran maantien varrella heinäkuussa 1943.

Nyt ollaan taas saatu tietoon se valtava asia, että suomalaiset SS-miehet ovat tehneet pahojaan. Sodassahan pahoja tehdään aina.

Valtion nettolainanoton tarve kasvaa

Valtion verotuloarviota alennetaan yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Arvonlisäveron tuottoa alennetaan 196 miljoonalla eurolla johtuen muun muassa yksityistä kulutusta koskevien ennusteiden päivittymisestä. Lisäksi ansio- ja pääomatuloveron tuottoa kasvatetaan 156 miljoonalla eurolla ja yhteisöverotuottoa alennetaan 110 miljoonalla eurolla.

Aluehallintovirastoissa ruuhkaa, epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrä moninkertaistunut alkuvuoden aikana

Hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttäminen tammikuussa nousi laajasti julkisuuteen. Sen seurauksena yhteydenotot aluehallintovirastoon ovat moninkertaistuneet aiempaan verrattuna.

Valtion t&k-rahoitus kasvaa kuluvan vuoden talousarviossa

Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus tavoiteluokan mukaan 2018–2019.

Tutkimukseen ja kehittämistoimintaan kohdistuvat valtion talousarvion määrärahat kasvavat Tilastokeskuksen mukaan 107,9 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vuoden 2019 valtion talousarviossa tutkimus- ja kehittämistoimintaan käytettävät määrärahat ovat kokonaisuudessaan 1 991,1 miljoonaa euroa. Julkisen tutkimusrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on arviolta 0,83 prosenttia.

Taksvärkki ry:n Ole rohkea! -valokuvanäyttely esillä Turun kaupunginkirjastossa

Taksvärkki ry:n Ole rohkea! -valokuvanäyttely on parhaillaan esillä Turun kaupunginkirjaston lasten ja nuorten osasto Stoorissa. Seuraavat viikot näyttely kiertää Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa (vk 9), Kaarinan pääkirjastossa (vk 10) ja Teräsrautelan nuorisotilassa (vk 11).

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?