Jälkipeli: Urheilulukiossa yhdistetään joustavasti opiskelu ja urheilijaksi kasvaminen

Kerttulin urheilulukio on haluttu opiskelupaikka. Esittelytilaisuuteen oli saapunut salin täydeltä nuoria urheilijoita. Monia heistä kiinnostaa kulkea Teemu Rannikon ja Saku Koivun jalanjälkiä. Kerttulin urheilulukio on haluttu opiskelupaikka. Esittelytilaisuuteen oli saapunut salin täydeltä nuoria urheilijoita. Monia heistä kiinnostaa kulkea Teemu Rannikon ja Saku Koivun jalanjälkiä. Kuva: Hannu Tuominen

Kerttulin lukion sali on täyttynyt ääriään myöten. On menossa urheilulukion esittelytilaisuus. Paikalle on saapunut runsas joukko sporttisen näköisiä tyttöjä ja poikia vanhempineen. Opiskelupaikka Varsinais-Suomen ainoassa urheilulukiossa kiinnostaa monia. Moni innokas nuori urheilija jää kuitenkin ulkopuolelle.

Kun on kyse tavoitteellisesta lukio-opiskelusta, pitää urheilun ohella sujua koulunkäyntikin. Yhtenä tärkeänä urheilulukion valintakriteerinä on opintomenestys peruskoulun lukuaineissa. Pelkkä urheilutausta ja kiitettävä liikunnannumero eivät riitä, jos ei ole muistanut avata oppikirjojaan peruskoulun aikana. Tosin hieman huonompaa keskiarvoa voi kompensoida, jos on omassa lajissaan menestynyt poikkeuksellisen hyvin.

– Ensisijaisia pyrkijöitä on 120–140. Sisälle otetaan 70. Meillä ei ole lajikiintiöitä. Toiseksi hakutoiveeksi kannattaa laittaa Kerttulin yleislinja. Osa yleislinjalaisista urheilullisen tason noustessa selkeästi voi toisinaan siirtyä urheilulinjan puolelle, ohjeistaa Kerttulin lukion rehtori Tapio Laine.

Mielikuva, että huippu-urheilija ei ehdi urheilun ohella opiskella, on vanhanaikainen. Suomeen on luotu laadukkaita opintopolkuja kehittyville urheilijoille, myös niille, jotka tähtäävät lajissaan maailman huipulle. Elämä jatkuu urheilu-uran jälkeen eikä silloin ole pahitteeksi, jos opiskelun avulla lähtökohdat on rakennettu siviilielämää varten vahvemmiksi.

Eikä edes tulevalle NHL-kiekkoilijalle ole pahitteeksi saada sivistystä ja etenkin kielitaitoa, ennen kuin lähtee maailmalle.

Kerttulin urheilulukion tarkoituksena on tarjota nuorille mahdollisuus täyspainoiseen ja juostavasti järjestettyyn lukio-opiskeluun yhdistämällä se laadukkaaseen urheiluvalmennukseen. Tavoite on, että kumpikaan osa-alue ei kärsi opiskelun aikana.

Kyse ei ole pelkästään opiskelusta ja hyvästä ammattivalmennuksesta, vaan urheilevan opiskelijan tukena on poikkeuksellisen laaja tukijoukko. Siihen kuuluvat urheiluun erikoistuneet lääkäri, psykologi, hieroja, fysioterapeutti, ravintospesialisti ja urheilijan oma opinto-ohjaaja. Kyse on kokonaisvaltaisesta urheilijaksi kasvamisesta, jossa tärkeä osa on myös elämänhallinnan oivaltaminen.

– Panostamme hyvin paljon nuorten urheilijoiden hyvinvointiin. Uni, ravinto, lihashuolto ja sosiaalinen elämä täydentävät urheilijan urakehitystä. Vanhempien rooli on todella merkittävä, kun huolehditaan esimerkiksi nuoren urheilijan riittävästä unentarpeesta. Meidän tarjoamat palvelut ovat tärkeitä, mutta oleellisista on, mitä tehdään harjoitusten välillä kotona, kertoo urheilulukion valmennuksen koordinaattori Janne Salmi.

Urheilulukioon pyrittäessä pisteytykseen vaikuttavat peruskoulun opintomenestyksen lisäksi lajiliiton antamat pisteet (maksimi 5 p) sekä urheilulukion tekemien testien soveltuvuuspisteet (maksimi 5 p). Korkein mahdollinen pistemäärä on 20 pistettä, joista puolet määräytyy peruskoulun keskiarvopisteistä. Pääsyraja on ollut 15,5 pisteen paikkeilla.

Urheilulukiolainen suorittaa vähintään 75 kurssia, kuten normaali lukiolainenkin. Urheilulukiossa voi kuitenkin jättää pois opinto-ohjelmasta kahdeksan valtakunnallista pakollista kurssia. Tilalla on useita koulukohtaisia urheiluvalmennuskursseja, joita on suoritettava vähintään kaksitoista.

Kerttulin urheilulukiossa on edustettuna noin 30 urheilulajia. Lajivalmentajiakin on toistakymmentä. Oleellinen osa opiskelua on neljä kertaa viikossa tapahtuva seurasidonnaisuuksista riippumaton aamuharjoittelu lajivalmentajien opastamana. Harjoituspaikkoina toimivat pääosin Turun kaupungin tarjoamat liikunta- ja urheilutilat, joita kaikki opiskelevat urheilijat saavat käyttää maksutta. Osa valmennuksesta tarjotaan yhteistyössä urheiluseurojen kanssa.

Opiskelijat hoitavat itse kuljetukset aamun harjoituspaikoille. Osalta harjoituspaikoilta urheilijoille on järjestetty oma bussikuljetus takaisin koululle.

Niille opiskelijoille, joille ei ole mahdollista osallistua oman lajin lajivalmennukseen, tarjotaan niin sanottua ominaisuusvalmennusta. Sen avulla pyritään kehittämään urheilijan fyysisiä ominaisuuksia kokonaisvaltaisesti.

Koulupäivän jälkeen urheilulukiolaiset osallistuvat iltaisin oman seuransa harjoituksiin.

Kerttulin urheilulukio on osa Turun Seudun Urheiluakatemiaa (TSUA). Akatemian muita toisen asteen yhteistyökumppaneita ovat Turun Ammatti-instituutti ja ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo. TSUA ulottaa toimintansa myös toisen asteen oppilaitosten ulkopuolelle korkeakouluihin (Turun yliopisto, Åbo Akademi, AMK) ja perusopetuksen puolelle. Näin urheilusta kiinnostuneet lahjakkaat nuoret saavat koulutyön ohella valmennusta aina valmistumiseensa asti. Monet nuorista haluavatkin jatkaa opintojaan korkea-asteella.

Hannu Tuominen

Salibandy houkuttelee opiskelijoita urheilulukioon. Muun muassa TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine (kesk.) on Kerttulin urheilulukion kasvatteja. Salibandy houkuttelee opiskelijoita urheilulukioon. Muun muassa TPS Salibandyn kapteeni Olli Laine (kesk.) on Kerttulin urheilulukion kasvatteja. Kuva: Hannu Tuominen

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista. Valmisteltavien lainmuutosten tavoitteena on parantaa pankkien kykyä sietää häiriöitä. Suomi panee muutoksilla täytäntöön niin sanotun EU:n pankkipaketin.

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.