Jälkipeli: Erika Rautiainen on maamme aerobicin huippuja

Turun Urheiluliiton Erika Rautiainen osaa yhdistää opiskelun ja työelämän tavoitteellisen urheilijan arkeen. Suomen mestari Rautiainen on kilpa-aerobicissa maamme huippuja. Turun Urheiluliiton Erika Rautiainen osaa yhdistää opiskelun ja työelämän tavoitteellisen urheilijan arkeen. Suomen mestari Rautiainen on kilpa-aerobicissa maamme huippuja. Kuva: Hannu Tuominen

Hymy on herkässä ja se tulee pyytämättä. Vartalo taipuu valokuvausta varten erilaisiin asentoihin niin, että pahaa tekee. Turun Urheiluliiton Erika Rautiaisen laji on kilpa-aerobic, ja hän on siinä valtakunnan aivan absoluuttista kärkeä.

Lajia vähemmän tietävälle tulee sanasta aerobic ensimmäiseksi mieleen Tuuli Matinsalo ja Tiia Piili, aerobicin moninkertaiset Euroopan ja maailmanmestarit. Rautiainen opastaa heti toimittajaa, miten hänen harrastamansa aerobic on todellisuudessa täysin eri laji.

– Vuonna 2005 aerobic siirtyi Kansainvälisen voimisteluliiton alaisuuteen. Yhteistä nykyisellä ja vanhalla on enää nimitys "kilpa-aerobic". Olemme nykyään enemmän voimistelullisempia. Ennen mukana oli fitness-elementtejä, kilpa-asutkin olivat bikinit. Meillä on kilpailuasuna voimistelupuku. Tuulin ja Tiian aikana vartaloa ei juurikaan taivutettu. Nyt saa tehdä akrobaattisia liikkeitäkin, kuten voltteja, kertoo vuonna 2015 Suomen mestaruuden voittanut Rautiainen.

Aerobic on varhaisen erikoistumisen laji. Osalla urheilutaustana voi olla joukkuevoimistelu tai telinevoimistelu, mutta monet tulevat suoraan lajiin.

– Nykyään tullaan lajin pariin nuorena. Tosin maailmalla moni telinevoimistelija on siirtynyt aerobiciin, kun lajit ovat nyt lähellä toisiaan.

Kilpa-aerobic on näyttävä arvostelulaji. Siinä tarvitaan fyysistä voimaa, notkeutta, koordinaatiota ja aerobista kestävyyttä. Intensiivisessä ohjelmanumerossa korostuu luovuus, kun yhdistetään musiikkia, koreografiaa ja akrobaattisia elementtejä.

– Tärkeimmät ominaisuudet ovat notkeus, räjähtävä voima, esiintymisen karisma ja taito tehdä haastavia liikkeitä. Kaikkea voi oppia vielä ”vanhoillakin päivillä”, tosin kilpa-aerobicissa tullaan huipulle yhä nuorempana. Itse 25-vuotiaana olen jo vanha, mutta on lajissa ollut 30-vuotiaitakin maailmanmestareita.

Erika muutti Turkuun Valkeakoskelta. Voimistelu on ollut sellukaupungissa aina suosittua. Pahimmat kotimaiset kilpakumppanitkin ovat tulleet sieltä. Voimistelu-ura alkoi joukkuevoimistelulla. Siirto aerobicin puolelle ei tapahtunut ongelmitta.

– Pidin joukkuevoimistelusta, mutta ryhmämme hajosi. Valmentajamme ehdotti kilpa-aerobicia. Kiukuttelin aluksi, mutta ei mennyt kauaa, kun huomasin, että aerobic on minun lajini.

Turkuun muutto tuli ajankohtaiseksi, kun Erika kaipasi uralleen uusia tuulia. Vaikka hänellä oli jo tradenomin tutkinto suoritettuna, jatko-opiskelut kiinnostivat. Siihen Turku tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

– Moninkertainen Suomen mestari Mira Keränen on ollut esikuvanani jo nuoresta tytöstä alkaen. On upeaa, kun idolini on ollut Turussa mukana valmennustiimissäni. Toinen esikuvani on ollut Miran kanssa samaan aikaan kilpaillut brasilialainen maailmanmestari Marcela Lopez.

Rautiainen elää nyt Turussa huippu-urheilijan arkea. Osa päivästä sujuu Turun seudun urheiluakatemian tiedottajana. Muu aika on varattu enimmäkseen lajiharjoittelulle.

– Aamulla kello 7.30 alkaa parin kolmen tunnin harjoitukset. Sen jälkeen menen urheiluakatemian tiloihin töihin muutamaksi tunniksi. Illalla on päivän toiset harjoitukset. Vapaapäivä kaikesta urheilusta on lauantai. Silloin avantouinti on palautumiseen hyvä.

Kilpa-aerobicissa kilpaillaan seuraavissa luokissa: miehet yksilö, naiset yksilö, parit, joukkueet (kolme henkilöä) ja ryhmät (viisi henkilöä). Kilpailusuorituksen kesto on 1 minuutti ja 20 sekuntia. Lisäksi on kahdeksan hengen aerodance, joka on tanssillisempaa ilman arvosteltavia vaikeusliikkeitä.

Rautiaisen lähitulevaisuuden urheilulliset tavoitteet ovat selvät. Kansainvälisiin arvokisoihin osallistuu yli 50 maata eri puolilta maailmaa. Kovimmat kilpailijat tulevat Itä-Euroopan vahvoista voimistelumaista, mutta myös esimerkiksi Italiasta, Espanjasta ja Brasiliasta. Päästäkseen kansainvälisiin kisoihin, pitää kuitenkin ensin menestyä Suomessa.

– Keväällä on EM-kisojen kaksiosaiset karsinnat. Niiden perusteella valitaan kaksi kilpailijaa edustamaan Suomea yksilölajissa. EM-kisat ovat toukokuussa Azerbaidžanin Bakussa. Suomen mestaruus ratkotaan kesäkuussa Turussa.

Jos Rautiaisen urheilulliset tavoitteet ovatkin kovat, ovat myös siviiliasiat mietitty pitkälle.

– Nyt opiskelen puolen vuoden ajan psykologiaa vapaaoppilaspaikalla Helsingin yliopistossa. Kaupallisten opintojen lisäksi psykologia kiinnostaa. Kilpailu-uran jälkeen olisi mielenkiintoista työskennellä nuorten urheilijoiden psyykkisessä valmennuksessa.

Hannu Tuominen

Onko kaikilla ruokakassin tarve?

Kirjoittaja ihmettelee sitä, että ruoka-apukasseja haetaan hienoilla autoilla.

Kirjoititte kattavan artikkelin Operaatio Ruokakassista ( Aamuset 10.4.) ja siitä miten avuntarvitsijoiden määrä on noussut. Kääntöpuolena on se, kuinka moni oikeasti tarvitsee tätä apua. Piikkiön adventtiseurakunta jakaa ruokakasseja ja koko tämän operaation ajan se on kerännyt yhä enenemissä määrin väkeä.

Liikekiinteistössä tulipalo Runosmäessä

Tyhjillään olevassa liikekiinteistössä syttyi tulipalo lauantaina alkuillasta Friskinkadulla Runosmäessä. Palo sammutettiin.

Parempaa kuin grillimakkara – parsa-makkarasalaatti timjamicrèmellä

Parsa-makkarasalaatti timjamicrémelllä.

HKScanin toteuttamassa kansallisessa grillauskyselyssä kysyttiin suosituinta grillattavaa. Tulos oli selvä: Makkara on suosituin grillattava. Pääsiäisenä Suomessa syödään noin kuusi miljoonaa grillimakkaraa. Grillimakkarasta ja ajankohtaisesta parsasta voi valmistaa pääsiäispöytään juhlavan parsa-makkarasalaatin.

Nuoret sytyttivät tulipaloja Piispanristillä, palavan irtaimen seassa aerosolipulloja

Pelastuslaitos ja poliisi kävivät lauantai-illan aikana kahdella tehtävällä Kaarinassa Piispanristillä. Molemmissa tehtävissä oli kyse nuorison sytyttämästä pienistä paloista.

Lotossa ei täysosumia, potti nousee 6,5 miljoonaan euroon

Lottoarvonnassa ei löytynyt täysosumia lauantaina (kierros 16/2019), joten ensi viikolla potissa on 6,5 miljoonaa euroa.

Pääsiäisyön messu Martinkirkossa

Martinkirkon pääsiäisyön messu toteutetaan Taizé-lauluin.

Martinkirkon pääsiäisyön messu toteutetaan perinteisesti meditatiivisin Taizé-lauluin lauantaina 20. huhtikuuta kello 23 alkaen.

Elinkeinoelämän tyytyväisyys väyläverkkoon ja liikennejärjestelmään laskussa

Elinkeinoelämän tyytyväisyys väyliin ja kuljetuksiin Suomessa on kauttaaltaan hieman heikentynyt. Asia selviää Väylän tutkimuksesta, joka tehdään kahden vuoden välein. Tutkimukseen vastasi vuoden alussa yli 1 700 elinkeinoelämän edustajaa.

Markkinaoikeus kielsi harhaanjohtavat väitteet alennetuista hinnoista

Markkinaoikeus on kuluttaja-asiamiehen hakemuksesta kieltänyt urheiluvälineliike SGN Sportia Oy:tä käyttämästä harhaanjohtavia ilmaisuja markkinoinnissaan. Sportiaa kiellettiin vertaamasta myyntihintaa niin sanottuun ohjevähittäishintaan tai suositushintaan, jos tämä hinta ei vastaa yleistä markkinahintaa.

Sijoituspalveluyritysten palkkiotuotot ja liikevoitto laskivat viime vuoden lopulla

Sijoituspalveluyritysten liikevoitto neljänneksittäin 2014-2018, milj. euroa.

Sijoituspalveluyritysten liikevoitto oli 34 miljoonaa euroa vuoden 2018 neljännellä neljänneksellä. Liikevoittoa kertyi 29 miljoonaa euroa vähemmän edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna. Palkkiotuotot laskivat 52 miljoonalla eurolla 99 miljoonaan euroon. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen sijoituspalveluyritystilastosta.

Urheilu

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Kasper Vuorinen vaihtaa passaamisen valmentamiseen ja ryhtyy Loimun päävalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Raision Loimu on solminut päävalmentajasopimuksen komean pelaajauransa kevääseen päättäneen Kasper Vuorisen , 34, kanssa. Vuorinen oli vielä päättyneellä kaudella toinen Loimun passareista, mutta hän on panostanut jo uransa aikana paljon myös valmennusuran valmisteluun.

Susanna Tapanin rohkeus kuvastaa nykyurheilijoita

TPS:n Susanna Tapani on esimerkki nykyisestä huippu-urheilusukupolvesta, jolla on kanttia yrittää kovia ratkaisuja tiukassa paikassa.

Muistatteko mitä tapahtui viime sunnuntaina? Pelataan jääkiekon maailmanmestaruudesta, ensimmäistä kertaa Suomen naisten historiassa. Edessä on Suomen viides rangaistuslaukaus. Siitä on pakko tehdä maali, jotta taistelu jatkuu.

Kolme TPS-pelaajaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Aarne Intonen.

Jääkiekkoilun alle 18-vuotiaiden poikien maailmanmestaruudesta pelataan Ruotsin Örnsköldsvikissä ja Uumajassa 18.–28. huhtikuuta.

Zhbankov jatkaa Tuto Volleyn valmentajana, kaksi Tuomasta vahvistuksiksi

Ruslan Zhbankov.

Debyyttikaudellaan lentopallon ykkössarjassa runkosarjan kolmanneksi sijoittunut ja välieriin edennyt Tuto Volley jatkaa ensi kaudella Ruslan Zhbankovin alaisuudessa. Tuto Volleyn debyyttikausi päättyi välierissä kultaisen erän jälkeen lopulta koko sarjan voittanutta ja Mestaruusliigaan noussutta Karelian Hurmosta vastaan.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!