Jälkipeli: Erika Rautiainen on maamme aerobicin huippuja

Turun Urheiluliiton Erika Rautiainen osaa yhdistää opiskelun ja työelämän tavoitteellisen urheilijan arkeen. Suomen mestari Rautiainen on kilpa-aerobicissa maamme huippuja. Turun Urheiluliiton Erika Rautiainen osaa yhdistää opiskelun ja työelämän tavoitteellisen urheilijan arkeen. Suomen mestari Rautiainen on kilpa-aerobicissa maamme huippuja. Kuva: Hannu Tuominen

Hymy on herkässä ja se tulee pyytämättä. Vartalo taipuu valokuvausta varten erilaisiin asentoihin niin, että pahaa tekee. Turun Urheiluliiton Erika Rautiaisen laji on kilpa-aerobic, ja hän on siinä valtakunnan aivan absoluuttista kärkeä.

Lajia vähemmän tietävälle tulee sanasta aerobic ensimmäiseksi mieleen Tuuli Matinsalo ja Tiia Piili, aerobicin moninkertaiset Euroopan ja maailmanmestarit. Rautiainen opastaa heti toimittajaa, miten hänen harrastamansa aerobic on todellisuudessa täysin eri laji.

– Vuonna 2005 aerobic siirtyi Kansainvälisen voimisteluliiton alaisuuteen. Yhteistä nykyisellä ja vanhalla on enää nimitys "kilpa-aerobic". Olemme nykyään enemmän voimistelullisempia. Ennen mukana oli fitness-elementtejä, kilpa-asutkin olivat bikinit. Meillä on kilpailuasuna voimistelupuku. Tuulin ja Tiian aikana vartaloa ei juurikaan taivutettu. Nyt saa tehdä akrobaattisia liikkeitäkin, kuten voltteja, kertoo vuonna 2015 Suomen mestaruuden voittanut Rautiainen.

Aerobic on varhaisen erikoistumisen laji. Osalla urheilutaustana voi olla joukkuevoimistelu tai telinevoimistelu, mutta monet tulevat suoraan lajiin.

– Nykyään tullaan lajin pariin nuorena. Tosin maailmalla moni telinevoimistelija on siirtynyt aerobiciin, kun lajit ovat nyt lähellä toisiaan.

Kilpa-aerobic on näyttävä arvostelulaji. Siinä tarvitaan fyysistä voimaa, notkeutta, koordinaatiota ja aerobista kestävyyttä. Intensiivisessä ohjelmanumerossa korostuu luovuus, kun yhdistetään musiikkia, koreografiaa ja akrobaattisia elementtejä.

– Tärkeimmät ominaisuudet ovat notkeus, räjähtävä voima, esiintymisen karisma ja taito tehdä haastavia liikkeitä. Kaikkea voi oppia vielä ”vanhoillakin päivillä”, tosin kilpa-aerobicissa tullaan huipulle yhä nuorempana. Itse 25-vuotiaana olen jo vanha, mutta on lajissa ollut 30-vuotiaitakin maailmanmestareita.

Erika muutti Turkuun Valkeakoskelta. Voimistelu on ollut sellukaupungissa aina suosittua. Pahimmat kotimaiset kilpakumppanitkin ovat tulleet sieltä. Voimistelu-ura alkoi joukkuevoimistelulla. Siirto aerobicin puolelle ei tapahtunut ongelmitta.

– Pidin joukkuevoimistelusta, mutta ryhmämme hajosi. Valmentajamme ehdotti kilpa-aerobicia. Kiukuttelin aluksi, mutta ei mennyt kauaa, kun huomasin, että aerobic on minun lajini.

Turkuun muutto tuli ajankohtaiseksi, kun Erika kaipasi uralleen uusia tuulia. Vaikka hänellä oli jo tradenomin tutkinto suoritettuna, jatko-opiskelut kiinnostivat. Siihen Turku tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

– Moninkertainen Suomen mestari Mira Keränen on ollut esikuvanani jo nuoresta tytöstä alkaen. On upeaa, kun idolini on ollut Turussa mukana valmennustiimissäni. Toinen esikuvani on ollut Miran kanssa samaan aikaan kilpaillut brasilialainen maailmanmestari Marcela Lopez.

Rautiainen elää nyt Turussa huippu-urheilijan arkea. Osa päivästä sujuu Turun seudun urheiluakatemian tiedottajana. Muu aika on varattu enimmäkseen lajiharjoittelulle.

– Aamulla kello 7.30 alkaa parin kolmen tunnin harjoitukset. Sen jälkeen menen urheiluakatemian tiloihin töihin muutamaksi tunniksi. Illalla on päivän toiset harjoitukset. Vapaapäivä kaikesta urheilusta on lauantai. Silloin avantouinti on palautumiseen hyvä.

Kilpa-aerobicissa kilpaillaan seuraavissa luokissa: miehet yksilö, naiset yksilö, parit, joukkueet (kolme henkilöä) ja ryhmät (viisi henkilöä). Kilpailusuorituksen kesto on 1 minuutti ja 20 sekuntia. Lisäksi on kahdeksan hengen aerodance, joka on tanssillisempaa ilman arvosteltavia vaikeusliikkeitä.

Rautiaisen lähitulevaisuuden urheilulliset tavoitteet ovat selvät. Kansainvälisiin arvokisoihin osallistuu yli 50 maata eri puolilta maailmaa. Kovimmat kilpailijat tulevat Itä-Euroopan vahvoista voimistelumaista, mutta myös esimerkiksi Italiasta, Espanjasta ja Brasiliasta. Päästäkseen kansainvälisiin kisoihin, pitää kuitenkin ensin menestyä Suomessa.

– Keväällä on EM-kisojen kaksiosaiset karsinnat. Niiden perusteella valitaan kaksi kilpailijaa edustamaan Suomea yksilölajissa. EM-kisat ovat toukokuussa Azerbaidžanin Bakussa. Suomen mestaruus ratkotaan kesäkuussa Turussa.

Jos Rautiaisen urheilulliset tavoitteet ovatkin kovat, ovat myös siviiliasiat mietitty pitkälle.

– Nyt opiskelen puolen vuoden ajan psykologiaa vapaaoppilaspaikalla Helsingin yliopistossa. Kaupallisten opintojen lisäksi psykologia kiinnostaa. Kilpailu-uran jälkeen olisi mielenkiintoista työskennellä nuorten urheilijoiden psyykkisessä valmennuksessa.

Hannu Tuominen

Rikosuhripäivystys: Lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuutta lisättävä

Rikosuhripäivystys haluaa eduskuntavaalitavoitteissaan seuraavan eduskunnan kiinnittävän erityistä huomiota muun muassa lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuuden lisäämiseen sekä ihmiskaupan uhriksi joutuneiden henkilöiden avunsaannin parantamiseen. Rikosuhripäivystys julkisti tavoitteensa seuraavalle eduskuntavaalikaudelle 2019–23.

Ilmastonmuutoksella monia terveysriskejä

Tunnetun tiedejulkaisu Lancetin asiantuntijaryhmä on tiivistänyt näkemyksensä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista kolmeen johtopäätökseen. Ilmastomuutos muodostaa suuren riskin väestön terveydelle, sen torjunta voi muodostua tämän vuosisadan suurimmaksi terveysteoksi ja haasteet eivät ole teknisiä tai taloudellisia vaan pääosin poliittisia. Oikea aika toimia on nyt, toteavat johtava tutkija Timo Lanki ja THL:n entinen pääjohtaja Juhani Eskola Duodecim -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan.

Mystiikka ja meditaatio avuksi ympäristöahdistuksessa

Panu Pihkala.

Mystiikkaa tosielämän tarpeisiin -luentosarjan viidennellä luennolla Ympäristöahdistus ja toivo pohditaan, miten mystiikka ja meditaatio voivat auttaa ympäristöahdistuksen käsittelyssä. Luento alkaa Aureliassa, osoitteessa Aurakatu 18, keskiviikkona 27. helmikuuta kello 18.

Hiilinanoputkia voidaan valmistaa grafeenia kiertämällä

Grafeeni on materiaali, joka muodostuu tasoon asettuneista hiiliatomeista. Sen sisarmateriaaleja ovat hiilinanoputket, joita käytetään vahvistavana aineena kestävyyttä vaativissa tuotteissa kuten tuulivoimaloiden osissa, avaruuskomponenteissa, maaleissa ja urheiluvälineissä. Jyväskylän yliopiston tuoreen fysiikan ja nanotieteiden väitöstutkimuksen mukaan hiilinanoputkia voidaan valmistaan uudella tavoin nauhamaista grafeenia kiertämällä.

Kaskenpuiston palvelutaloa aiotaan laajentaa noin 30 uudella asunnolla

Seniorikeskus Kaskenpuiston palvelutalon laajentaminen Vähäheikkiläntien varrella halutaan mahdollistaa asemakaavanmuutoksella. Keskukseen tulee noin 30 uutta asuntoa. Samalla pysäköintialuetta laajennetaan.

Entäs punapartisaanien tappotyöt?

Partisaanien uhrien muistoristiä pystytettiin Juntusrannan-Murtovaaran maantien varrella heinäkuussa 1943.

Nyt ollaan taas saatu tietoon se valtava asia, että suomalaiset SS-miehet ovat tehneet pahojaan. Sodassahan pahoja tehdään aina.

Valtion nettolainanoton tarve kasvaa

Valtion verotuloarviota alennetaan yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Arvonlisäveron tuottoa alennetaan 196 miljoonalla eurolla johtuen muun muassa yksityistä kulutusta koskevien ennusteiden päivittymisestä. Lisäksi ansio- ja pääomatuloveron tuottoa kasvatetaan 156 miljoonalla eurolla ja yhteisöverotuottoa alennetaan 110 miljoonalla eurolla.

Aluehallintovirastoissa ruuhkaa, epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrä moninkertaistunut alkuvuoden aikana

Hoivakoti Ulrikan toiminnan keskeyttäminen tammikuussa nousi laajasti julkisuuteen. Sen seurauksena yhteydenotot aluehallintovirastoon ovat moninkertaistuneet aiempaan verrattuna.

Valtion t&k-rahoitus kasvaa kuluvan vuoden talousarviossa

Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus tavoiteluokan mukaan 2018–2019.

Tutkimukseen ja kehittämistoimintaan kohdistuvat valtion talousarvion määrärahat kasvavat Tilastokeskuksen mukaan 107,9 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vuoden 2019 valtion talousarviossa tutkimus- ja kehittämistoimintaan käytettävät määrärahat ovat kokonaisuudessaan 1 991,1 miljoonaa euroa. Julkisen tutkimusrahoituksen osuus bruttokansantuotteesta on arviolta 0,83 prosenttia.

Urheilu

Puukkokatsomo: Kuivin jaloin

Susanna Tapani, numero 77.

Naisten jääkiekon SM-liigaan täksi kaudeksi noussut TPS selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin, kun se onnistui välttämään karsinnat, mikä oli joukkueen tavoitteena.

Raision Loimun passari Kasper Vuorinen naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi

Kasper Vuorinen.

Lentopallon naisten maajoukkueen kakkosvalmentajaksi on valittu Kasper Vuorinen . Raision Loimun passarina Mestaruusliigassa pelaava Vuorinen on opiskellut valmennusta Jyväskylän yliopistossa ja on hakenut valmennusoppia myös ulkomailta.

Jääkiekkoharrastuksen jatkumiseen vaikuttaa monta tekijää juniori-iässä

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kolmen vuoden seurantatutkimuksen mukaan 15-vuotiaana jääkiekkoa harrastaneista 60 prosenttia jatkoi lajia edelleen 18-vuotiaana. Alueelliset erot harrastuksen jatkumisessa olivat kuitenkin suuria vaihdellen 20–80 prosentin välillä. Mitä aikaisemmin jääkiekko oli aloitettu, sitä todennäköisempää oli harrastuksen jatkuminen.

Teemu Packalénin paluu häkkiin lähestyy

Teemu Packalén hioo parhaillaan huippukuntoa Montrealissa maineikkaalla Tristar-salilla. Miehen tähtäimessä on paluu tositoimiin vielä tänä keväänä.

Suomalainen vapaaotteluväki on joutunut odottamaan pitkään Teemu Packalénin paluuta tositoimiin. Turkulaisen edellisestä ottelusta tulee maaliskuussa kuluneeksi kaksi vuotta. Tuolloin ottelu päättyi puolessa minuutissa tyrmäystappioon Marc Diakiesea vastaan.

Kankaisten Golf ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa

Timo Tuominen.

Maskussa toimiva Kankaisten Golf ry on ehdolla vuoden golfseuraksi Suomessa. Kankaisten Golfin lisäksi ehdolla ovat Espoon Ringside Golf ja oululainen Virpiniemi Golf. Vuoden golfseura julkistetaan lauantaina 16. maaliskuuta Helsingissä pidettävässä Golfgaalassa.

Åboraakkeli: Huuhkajat laskeutuvat Kupittaalle?

Päävalmentaja Markku Kanerva ja Huuhkajat valmistautuivat Kupittaalla Turkki-otteluun lokakuussa 2017.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taival EM-karsinnoissa alkaa runsaan kuukauden kuluttua. Tänä vuonna Suomi pelaa kymmenen karsintaottelua, joista viisi kotikentällä. Bosnia-Hertsegovina, Kreikka ja Italia kohdataan varmuudella Tampereella, mutta lokakuun Armenia-ottelun ja marraskuun Liechtenstein-ottelun pelipaikkaa ei ole vielä päätetty.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?