Jälkipeli: Erika Rautiainen on maamme aerobicin huippuja

Turun Urheiluliiton Erika Rautiainen osaa yhdistää opiskelun ja työelämän tavoitteellisen urheilijan arkeen. Suomen mestari Rautiainen on kilpa-aerobicissa maamme huippuja. Turun Urheiluliiton Erika Rautiainen osaa yhdistää opiskelun ja työelämän tavoitteellisen urheilijan arkeen. Suomen mestari Rautiainen on kilpa-aerobicissa maamme huippuja. Kuva: Hannu Tuominen

Hymy on herkässä ja se tulee pyytämättä. Vartalo taipuu valokuvausta varten erilaisiin asentoihin niin, että pahaa tekee. Turun Urheiluliiton Erika Rautiaisen laji on kilpa-aerobic, ja hän on siinä valtakunnan aivan absoluuttista kärkeä.

Lajia vähemmän tietävälle tulee sanasta aerobic ensimmäiseksi mieleen Tuuli Matinsalo ja Tiia Piili, aerobicin moninkertaiset Euroopan ja maailmanmestarit. Rautiainen opastaa heti toimittajaa, miten hänen harrastamansa aerobic on todellisuudessa täysin eri laji.

– Vuonna 2005 aerobic siirtyi Kansainvälisen voimisteluliiton alaisuuteen. Yhteistä nykyisellä ja vanhalla on enää nimitys "kilpa-aerobic". Olemme nykyään enemmän voimistelullisempia. Ennen mukana oli fitness-elementtejä, kilpa-asutkin olivat bikinit. Meillä on kilpailuasuna voimistelupuku. Tuulin ja Tiian aikana vartaloa ei juurikaan taivutettu. Nyt saa tehdä akrobaattisia liikkeitäkin, kuten voltteja, kertoo vuonna 2015 Suomen mestaruuden voittanut Rautiainen.

Aerobic on varhaisen erikoistumisen laji. Osalla urheilutaustana voi olla joukkuevoimistelu tai telinevoimistelu, mutta monet tulevat suoraan lajiin.

– Nykyään tullaan lajin pariin nuorena. Tosin maailmalla moni telinevoimistelija on siirtynyt aerobiciin, kun lajit ovat nyt lähellä toisiaan.

Kilpa-aerobic on näyttävä arvostelulaji. Siinä tarvitaan fyysistä voimaa, notkeutta, koordinaatiota ja aerobista kestävyyttä. Intensiivisessä ohjelmanumerossa korostuu luovuus, kun yhdistetään musiikkia, koreografiaa ja akrobaattisia elementtejä.

– Tärkeimmät ominaisuudet ovat notkeus, räjähtävä voima, esiintymisen karisma ja taito tehdä haastavia liikkeitä. Kaikkea voi oppia vielä ”vanhoillakin päivillä”, tosin kilpa-aerobicissa tullaan huipulle yhä nuorempana. Itse 25-vuotiaana olen jo vanha, mutta on lajissa ollut 30-vuotiaitakin maailmanmestareita.

Erika muutti Turkuun Valkeakoskelta. Voimistelu on ollut sellukaupungissa aina suosittua. Pahimmat kotimaiset kilpakumppanitkin ovat tulleet sieltä. Voimistelu-ura alkoi joukkuevoimistelulla. Siirto aerobicin puolelle ei tapahtunut ongelmitta.

– Pidin joukkuevoimistelusta, mutta ryhmämme hajosi. Valmentajamme ehdotti kilpa-aerobicia. Kiukuttelin aluksi, mutta ei mennyt kauaa, kun huomasin, että aerobic on minun lajini.

Turkuun muutto tuli ajankohtaiseksi, kun Erika kaipasi uralleen uusia tuulia. Vaikka hänellä oli jo tradenomin tutkinto suoritettuna, jatko-opiskelut kiinnostivat. Siihen Turku tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

– Moninkertainen Suomen mestari Mira Keränen on ollut esikuvanani jo nuoresta tytöstä alkaen. On upeaa, kun idolini on ollut Turussa mukana valmennustiimissäni. Toinen esikuvani on ollut Miran kanssa samaan aikaan kilpaillut brasilialainen maailmanmestari Marcela Lopez.

Rautiainen elää nyt Turussa huippu-urheilijan arkea. Osa päivästä sujuu Turun seudun urheiluakatemian tiedottajana. Muu aika on varattu enimmäkseen lajiharjoittelulle.

– Aamulla kello 7.30 alkaa parin kolmen tunnin harjoitukset. Sen jälkeen menen urheiluakatemian tiloihin töihin muutamaksi tunniksi. Illalla on päivän toiset harjoitukset. Vapaapäivä kaikesta urheilusta on lauantai. Silloin avantouinti on palautumiseen hyvä.

Kilpa-aerobicissa kilpaillaan seuraavissa luokissa: miehet yksilö, naiset yksilö, parit, joukkueet (kolme henkilöä) ja ryhmät (viisi henkilöä). Kilpailusuorituksen kesto on 1 minuutti ja 20 sekuntia. Lisäksi on kahdeksan hengen aerodance, joka on tanssillisempaa ilman arvosteltavia vaikeusliikkeitä.

Rautiaisen lähitulevaisuuden urheilulliset tavoitteet ovat selvät. Kansainvälisiin arvokisoihin osallistuu yli 50 maata eri puolilta maailmaa. Kovimmat kilpailijat tulevat Itä-Euroopan vahvoista voimistelumaista, mutta myös esimerkiksi Italiasta, Espanjasta ja Brasiliasta. Päästäkseen kansainvälisiin kisoihin, pitää kuitenkin ensin menestyä Suomessa.

– Keväällä on EM-kisojen kaksiosaiset karsinnat. Niiden perusteella valitaan kaksi kilpailijaa edustamaan Suomea yksilölajissa. EM-kisat ovat toukokuussa Azerbaidžanin Bakussa. Suomen mestaruus ratkotaan kesäkuussa Turussa.

Jos Rautiaisen urheilulliset tavoitteet ovatkin kovat, ovat myös siviiliasiat mietitty pitkälle.

– Nyt opiskelen puolen vuoden ajan psykologiaa vapaaoppilaspaikalla Helsingin yliopistossa. Kaupallisten opintojen lisäksi psykologia kiinnostaa. Kilpailu-uran jälkeen olisi mielenkiintoista työskennellä nuorten urheilijoiden psyykkisessä valmennuksessa.

Hannu Tuominen

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista. Valmisteltavien lainmuutosten tavoitteena on parantaa pankkien kykyä sietää häiriöitä. Suomi panee muutoksilla täytäntöön niin sanotun EU:n pankkipaketin.

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.