Pituushyppääjä Taika Koilahti on läpimurron kynnyksellä

Taika Koilahden viikonloppuna hyppäämä 645 on alle 22-vuotiaiden kaikkien aikojen kolmanneksi kovin suomalaistulos. Taika Koilahden viikonloppuna hyppäämä 645 on alle 22-vuotiaiden kaikkien aikojen kolmanneksi kovin suomalaistulos. Kuva: Lennart Holmberg

Suomalaisella yleisurheiluväellä on riittänyt positiivisia ilonaiheita alkuvuoden aikana. Iso joukko urheilijoita on aloittanut kauden positiivisilla tuloksilla. Muun muassa Wilma Murto, Reetta Hurske, Nooralotta Neziri, Miia Sillman ja monet muut ovat aloittaneet kautensa tuloksilla, jotka herättävät isoja odotuksia kesää ajatellen.

Esimerkiksi ensimmäisiä vastauksia Wilma Murron nykykunnosta ja valmentajavaihdoksen tuloksista saatiin tammikuun puolivälissä, kun Murto ylitti Australiassa 451, joka ylitti myös EM-hallikisojen tulosrajan.

Yhdestä alkuvuoden kovimmasta suomalaistuloksesta vastasi viime viikonloppuna Taika Koilahti. Turun Weikkojen 20-vuotias pituushyppääjä ponkaisi Kupittaan urheiluhallissa hurjan tuloksen 645. Se oli Koilahdelle 26 sentin parannus hänen edelliseen parhaaseen hallissa hypättyyn tulokseensa. Ulkona Koilahti on venyttänyt parhaimmillaan 629.

Koilahden hyppyyn perspektiiviä antavat tilastot. 645 on paras suomalaisnaisen hyppäämä pituustulos 11 vuoteen. Se on myös kaikkien aikojen viidenneksi paras suomalaisponkaisu hallissa. Vain kerran 2000-luvulla hallissa on hypätty pidemmälle.

Ringa Ropon Suomen ennätykseen 685 on vielä matkaa 40 senttiä. Se on pitkä matka, mutta ei enää valovuosien päässä.

Tosin puskista turkulaisen noteeraus ei syntynyt. Viime kesän SM-hopeamitalisti on keskittynyt viime aikoina täysillä urheiluun ja saanut harjoitella talven ilman suurempia terveydellisiä murheita.

Lisäksi nuorten SM-kisoissa Koilahti on ollut hallitseva nimi jo useamman vuoden. 2017 hän ponkaisi alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa kahdeksanneksi.

Eikä viikonlopun 645:kään ollut ainoa onnistunut hyppy Koilahdelta Kupittaalla. Kierrosta ennen voittohyppyä hän venytti tuloksen 632.

Koilahden tulos rikkoo myös ensi kesän alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisojen tulosrajan. Kuukauden päästä Glasgow’ssa käytävien EM-hallikisojen tulosrajasta Koilahti jäi viiden sentin päähän.

Yksi alkaneen yleisurheilukauden kiinnostavia kysymyksiä onkin se, mihin asti Koilahti vielä tällä kaudella ponkaisee. Alkukauden ennätystehtailu ei ole ennenkään ollut mikään automaattinen portti koviin tuloksiin myös kesällä, mutta Koilahden tapauksessa 645 luo joka tapauksessa kiinnostavat näkymät kesään 2019.

Jos hän välttyy loukkaantumisilta, yksi ilmeinen kesän kiintopiste on elokuun alussa, jolloin Kalevan kisat käydään Lappeenrannassa. Uran ensimmäinen aikuisten Suomen mestaruus on luonteva välitavoite matkalla kohti Suomen ennätyksen hätyyttelyä.

Ilkka Lappi

Demariryhmä esittää ulkoliikuntakenttää Syvälahden koulun viereen

Syvälahden monitoimitalon liikuntasali on demariryhmän mukaan liian pieni jaettavaksi.

Kaupunginvaltuuston demariryhmä esittää, että liikuntapaikkojen puutteeseen lähdetään hakemaan ratkaisua kartoittamalla todelliset tarpeet ja resurssit. Ensimmäisenä ratkaisuna olisi ulkoliikuntakentän perustaminen Syvälahden koulun viereen.

THL: Perusterveydenhuollossa päästävä nopeammin hoitoon

THL pitää perusteltuna perusterveydenhuollon hoitotakuun selkeää lyhentämistä.

Multa- ja kompostituotteista saattaa löytyä legionellabakteereja

Ruokaviraston ja THL:n käynnissä olevassa tutkimuksessa on selvinnyt, että yli 90 prosenttia maanparannusaineiden ja kasvualustojen näytteistä sisälsi legionellabakteereja, osassa niitä löytyi runsaastikin. Tämä ei ole yllättävää, sillä legionellabakteereja esiintyy yleisesti pieniä määriä luonnon vesissä ja maaperässä.

Pese vaatteet ympäristöystävällisesti

Serto on kehittänyt uuden ympäristöä säästävämmän pesuainereseptin, jonka valmistamiseen kuluu vähemmän vettä, ja jota tarvitsee käyttää vain 27 millilitraa koneellista kohti optimaalisen pesutuloksen saamiseksi. Pesuaine myös hoitaa ja suojaa tekstiilejä, jolloin ne kuluvat vähemmän.

Henrikin seurakuntaneuvosto valitsee uuden kirkkoherran, ehdokkaita viisi

Turun Henrikinseurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra ensi keskiviikkona 22. toukokuuta niin sanotulla välillisellä vaalilla. Kirkkoherran valitsee Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto viidestä kirkkoherraehdokkaasta.

Piiloasunnottomuus tyypillistä naisille

Naiset ottavat usein yhteyttä avuntarjoajiin liian myöhään. Y-Säätiön koordinoima hanke selvittää vähän tunnettua naisten asunnottomuutta ilmiönä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee Valtaojantien liikenteeltä numeron 2 kohdalta 21.–24. toukokuuta.

Raision tulipalo hallinnassa, tulessa viisi henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa

Autopurkaamon pihassa on tulipalo Raisiossa Isosuontiellä. Tulessa on viisi purettavaa henkilöautoa, yksi asuntovaunu ja rengaskasa.

Rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä 1. kesäkuuta alkaen

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.

Urheilu

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Taika Koilahti nauttii urheilijan arjesta

Taika Koilahti nousi viime vuoden aikana kotimaisen pituushypyn eliittiin.

Turun Weikkojen Taika Koilahti on noussut ryminällä kotimaisen pituushypyn kärkikahinaan. Viime vuonna hän hyppäsi Kalevan kisoissa SM-hopeaa ja tämän vuoden helmikuussa Kupittaan urheiluhallissa Koilahti ponkaisi peräti 645. Komea tulos on paitsi Koilahden ennätys myös kaikkien aikojen viidenneksi paras suomalaishyppy hallissa.

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!