Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa. Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa. Kuva: Hannu Tuominen

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

Haastattelun keskeyttää itävaltalainen lumikissan puskulevyn kiinnityskelkka. Turun Slalomseuran kiireinen puheenjohtaja Jari Lehtinen käy vastaanottamassa kaivatun ulkomailta tulleen lähetyksen.

Erikoiselta kuulostava tekninen osa kertoo, miten laskettelukeskuksen ylläpitäminen ei ole pelkästään talkoovoimin ylläpidettävää toimintaa. Jo pelkästään turvallisuustekijät edellyttävät ammattilaisten käyttöä.

– Työllistämme laskettelukauden aikana noin parikymmentä nuorta. Monissa tehtävissä, kuten hissinhoitajan tehtävässä, tarvitaan koulutettua lakisääteistä väkeä. Pelkästään talkooväellä ei rinteitä voida pitää avoinna, kertoo Lehtinen.

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Lunta on tupruttanut taivaalta ja pakkaspäiviä on riittänyt. Voisi olettaa, että Hirvensalossa riemuitaan, kun lunta on tullut runsaasti. Asia ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Ilman tykkejä ei Suomessa pärjää enää yksikään laskettelukeskus.

– Nykyään luonnonlumella on vähäinen merkitys rinteiden kunnossapidon kannalta. Jos saamme puoli metriä luonnonlunta, niin se tiivistyy tampattaessa viiteen senttimetriin. Tarvitsemme rinteeseen puolesta metristä 70 senttiin tiukkaan tampattua tykkilunta. Luonnonlumi on meille markkinoinnin kannalta tärkeä. Kun kaupunki on luminen, ihmiset lähtevät helpommin laskettelemaan.

Rinteiden avaamisen kannalta pakkaset ovat tärkeitä. Jos ne saapuivat ajoissa, rinteetkin saadaan auki varhain. Tänä vuonna maamme ainoa saarella sijaitseva laskettelukeskus avattiin jo viime vuoden puolella joulukuun lopussa. Pahimpina vuosina rinteet on saatu kuntoon vasta helmikuussa. Turussa alppilajeja harrastetaankin Suomen haasteellisimmissa olosuhteissa.

– Pakkanen on meidän kaveri ja pahin vihollinen. Toivomme pakkaskelejä, mutta meidän on tultava sen kanssa toimeen, jotta ei tulisi vahinkoja, kuten putkien jäätymistä. Mitä aikaisemmin pakkaset tulevat, sitä aikaisemmin saamme rinteet auki. Sen myötä tulee myös parempi taloudellinen tulos.

Edelliset vähälumiset talvet johtivat Hirvensalon laskettelukeskuksen ahdinkoon. Uhkana oli koko toiminnan alasajo. Onneksi Turun kaupungin päättäjät ymmärsivät lähiliikuntapaikkansa merkityksen. Lähirinne tarjoaa mahdollisuuden viettää perheen liikunnallista talvipäivää luonnossa ilman pitkiä automatkoja. Lastenrinne ja lastenhissi on kaikille ilmainen.

Turun Slalomseura ja kaupunki tekivät yhteistyösopimuksen, jolla toimintaa voitiin jatkaa. Turun kaupunki muun muassa takasi seuralle 70 00 euron lainan. Tavoite ei ollut pelkästään turvata seuraava kausi, vaan suunnitelmat ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Toiminta halutaan kestävälle pohjalle.

– Koko ajan suunnittelemme myös tulevaisuutta. Kaupungilla on aloitettu alueinfratutkimus, miten aluetta tulisi kehittää jatkossa. Tämä alue alkaisi muistuttaa yhä enemmän liikuntapuistoalueelta. Oma haaveeni on, että tästä tulisi talviliikuntakeskus, missä olisi esimerkiksi luistinkenttä läheisen koulun oppilaiden käytössä.

Aika koululaisten hiihtolomaviikon molemmin puolin on laskettelukeskuksille erityisen merkityksellinen.

– Hiihtolomaviikko on meille tärkein, mutta samalla myös sääherkin. Jos on huono sää, ihmiset menevät kylpylöihin. Jos paistaa aurinko ja on pakkasta, ihmiset tulevat tänne laskettelemaan.

Kunnon pakkastalvena lunta riittäisi Hirvensalon rinteillä pitkälle kevääseen. Ihmisten tottumukset kevätauringossa vaikuttavat hiihtokeskuksen aukioloaikoihin. Vaikka olisi vielä lunta, laskettelijatkin suuntaavat mielenkiintonsa muihin harrastuksiin. Hirvensalon rinteet suljetaan maaliskuussa.

Hirvensalon laskettelukeidas sijaitsee vain 15 minuutin bussimatkan päässä torilta. Bussilla ehtii Hirvensalon hiihtokeskukseen koulupäivän päätteeksi. Fölin busseissa laskettelu- ja hiihtovälineiden kuljetus on ilmainen.

Hannu Tuominen

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve keskustelee Euroopan tulevaisuudesta Eurocities-kaupunginjohtajien huippukokouksessa Brysselissä

Samaan aikaan kun EU-maiden johtajat keskustelevat Euroopan tulevaisuudesta Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa, noin 60 Eurocities-kaupunginjohtajaa kokoontui torstaina Brysseliin julkistamaan kaupunkien asialistan Euroopalle. Verkoston kaupungit edustavat noin 130 miljoonaa ihmistä. Suomesta paikalla ovat Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Oulun ja Turun kaupunginjohtajat.

Siivous harmittaa suomalaisia arkirutiineista eniten

Suomalaisten arjen ilonaiheet liittyvät ystäviin, yhdessäoloon, perheen kanssa vietettyyn aikaan, lapsiin ja lapsenlapsiin, ruokailuun ja ruoanlaittoon, liikuntaan ja harrastuksiin sekä työhön ja työkavereihin. Sekä lapsiperheillä että pariskunnilla isoin arjen tyytyväisyyttä lisäävä asia on parisuhde ja perhe. Yksinasuvat puolestaan ovat tyytyväisimpiä vapaa-ajan laatuun ja määrään.

Turvaistuimen käytöstä lipsutaan liian usein

Pienelle lapselle turvallisinta on matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimesta vähintään kolmivuotiaaksi.

Liikenneturva ja poliisi tarkastelivat viime viikolla päiväkoti-ikäisten lasten kuljettamista autossa ja turvaistuinten käyttöä. Suuri osa lapsista matkusti asianmukaisesti, mutta turvaistuinratsioissa ilmeni myös erittäin huolestuttavia puutteita. Turvaistuimesta oli luovuttu liian aikaisin ja pieni lapsi matkusti vain auton turvavöissä, muutamassa tapauksessa ei edes niissä. Pienimpien lasten kohdalla korostui se riski, että lapsi oli käännetty matkustamaan kasvot menosuuntaan aivan liian aikaisin.

Näitä seksiaiheisia kysymyksiä suomalaiset kysyvät nimettömästi verkossa

Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen on vastannut suomalaisten seksiin ja seksivälineisiin liittyviin kysymyksiin lähes kymmenen vuoden ajan. Nimettömästi verkossa esitettävät kysymykset madaltavat kynnystä kysyä asiantuntijalta. Kaalimato listasi yleisimmät kysymykset ja vastaukset niihin.

Endometrioosia sairastaa jopa 200 000 naista Suomessa

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 25.–31. maaliskuuta. Viikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja se huipentuu lauantaina 30.3 maailmalla samaan aikaan järjestettäviin EndoMarch-tapahtumiin.

Suomalainen humala kiinnostaa viljelijöitä ja panimoita

Humalan viljely on Suomessa vielä vähäistä.

Suomalaiset humalakannat ovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan kansainvälisesti varsin ainoalaatuisia. Osa niistä on mielenkiintoisia myös oluen panon kannalta. Pitkän aikavälin tavoitteena on valikoida humalista viljelyominaisuuksiltaan ja oluen teon kannalta parhaat kasvikannat viljelyyn.

Turun kaupungin tilinpäätös 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen

Turun kaupungin tilinpäätös vuodelta 2018 on 47,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä kokouksessaan 25. maaliskuuta.

Työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa lunastuslain korvausperusteiden uudistamista. Tarkoituksena on turvata lunastettavan omaisuuden haltijan asemaa ja varmistaa, että lunastuskorvaus täyttää perustuslain edellyttämän täyden korvauksen vaatimuksen kaikissa tilanteissa.

Opetuslupalaiset useammin läpi ensimmäisellä yrityskerralla ajokokeesta

Viime heinäkuussa voimaan tullut kuljettajantutkintouudistus lisäsi opetuslupaopetuksen hyödyntämistä ajokorttia suorittavien parissa. Tutkinnossa vaaditaan aiempaa kokonaisvaltaisempaa ajotaidon hallintaa, mikä näkyy myös ensimmäisellä kerralla läpipäässeiden osuuksissa.

Urheilu

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Seppo Paju kolmonen frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Yhdysvalloissa

Seppo Paju.

Vuoden miespelaajaksi Euroopassa valittu lietolainen Seppo Paju sijoittui kolmanneksi frisbeegolfin Disc Golf Pro Tourin osakilpailussa Teksasissa Yhdysvalloissa. Pajun sijoitus sivuaa parasta suomalaistulosta Disc Golf Pro Tourilla.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?