Jälkipeli: Hirvensalon rinteet ovat mainiossa kunnossa

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa. Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Iltavalaistuksessa kelpaa lasketella, sillä rinteet ovat hyvässä kunnossa. Kuva: Hannu Tuominen

– Odota! Nyt on pakko keskeyttää haastattelu hetkeksi. Pihalle tuli juuri tärkeä postilähetys Itävallasta.

Haastattelun keskeyttää itävaltalainen lumikissan puskulevyn kiinnityskelkka. Turun Slalomseuran kiireinen puheenjohtaja Jari Lehtinen käy vastaanottamassa kaivatun ulkomailta tulleen lähetyksen.

Erikoiselta kuulostava tekninen osa kertoo, miten laskettelukeskuksen ylläpitäminen ei ole pelkästään talkoovoimin ylläpidettävää toimintaa. Jo pelkästään turvallisuustekijät edellyttävät ammattilaisten käyttöä.

– Työllistämme laskettelukauden aikana noin parikymmentä nuorta. Monissa tehtävissä, kuten hissinhoitajan tehtävässä, tarvitaan koulutettua lakisääteistä väkeä. Pelkästään talkooväellä ei rinteitä voida pitää avoinna, kertoo Lehtinen.

Hirvensalon laskettelukeskuksessa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Lunta on tupruttanut taivaalta ja pakkaspäiviä on riittänyt. Voisi olettaa, että Hirvensalossa riemuitaan, kun lunta on tullut runsaasti. Asia ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Ilman tykkejä ei Suomessa pärjää enää yksikään laskettelukeskus.

– Nykyään luonnonlumella on vähäinen merkitys rinteiden kunnossapidon kannalta. Jos saamme puoli metriä luonnonlunta, niin se tiivistyy tampattaessa viiteen senttimetriin. Tarvitsemme rinteeseen puolesta metristä 70 senttiin tiukkaan tampattua tykkilunta. Luonnonlumi on meille markkinoinnin kannalta tärkeä. Kun kaupunki on luminen, ihmiset lähtevät helpommin laskettelemaan.

Rinteiden avaamisen kannalta pakkaset ovat tärkeitä. Jos ne saapuivat ajoissa, rinteetkin saadaan auki varhain. Tänä vuonna maamme ainoa saarella sijaitseva laskettelukeskus avattiin jo viime vuoden puolella joulukuun lopussa. Pahimpina vuosina rinteet on saatu kuntoon vasta helmikuussa. Turussa alppilajeja harrastetaankin Suomen haasteellisimmissa olosuhteissa.

– Pakkanen on meidän kaveri ja pahin vihollinen. Toivomme pakkaskelejä, mutta meidän on tultava sen kanssa toimeen, jotta ei tulisi vahinkoja, kuten putkien jäätymistä. Mitä aikaisemmin pakkaset tulevat, sitä aikaisemmin saamme rinteet auki. Sen myötä tulee myös parempi taloudellinen tulos.

Edelliset vähälumiset talvet johtivat Hirvensalon laskettelukeskuksen ahdinkoon. Uhkana oli koko toiminnan alasajo. Onneksi Turun kaupungin päättäjät ymmärsivät lähiliikuntapaikkansa merkityksen. Lähirinne tarjoaa mahdollisuuden viettää perheen liikunnallista talvipäivää luonnossa ilman pitkiä automatkoja. Lastenrinne ja lastenhissi on kaikille ilmainen.

Turun Slalomseura ja kaupunki tekivät yhteistyösopimuksen, jolla toimintaa voitiin jatkaa. Turun kaupunki muun muassa takasi seuralle 70 00 euron lainan. Tavoite ei ollut pelkästään turvata seuraava kausi, vaan suunnitelmat ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Toiminta halutaan kestävälle pohjalle.

– Koko ajan suunnittelemme myös tulevaisuutta. Kaupungilla on aloitettu alueinfratutkimus, miten aluetta tulisi kehittää jatkossa. Tämä alue alkaisi muistuttaa yhä enemmän liikuntapuistoalueelta. Oma haaveeni on, että tästä tulisi talviliikuntakeskus, missä olisi esimerkiksi luistinkenttä läheisen koulun oppilaiden käytössä.

Aika koululaisten hiihtolomaviikon molemmin puolin on laskettelukeskuksille erityisen merkityksellinen.

– Hiihtolomaviikko on meille tärkein, mutta samalla myös sääherkin. Jos on huono sää, ihmiset menevät kylpylöihin. Jos paistaa aurinko ja on pakkasta, ihmiset tulevat tänne laskettelemaan.

Kunnon pakkastalvena lunta riittäisi Hirvensalon rinteillä pitkälle kevääseen. Ihmisten tottumukset kevätauringossa vaikuttavat hiihtokeskuksen aukioloaikoihin. Vaikka olisi vielä lunta, laskettelijatkin suuntaavat mielenkiintonsa muihin harrastuksiin. Hirvensalon rinteet suljetaan maaliskuussa.

Hirvensalon laskettelukeidas sijaitsee vain 15 minuutin bussimatkan päässä torilta. Bussilla ehtii Hirvensalon hiihtokeskukseen koulupäivän päätteeksi. Fölin busseissa laskettelu- ja hiihtovälineiden kuljetus on ilmainen.

Hannu Tuominen

Pelimiehen valinta: Heppahullun karmea maailma

Aria ei naurata, eikä naurata pelaajaakaan.

Orpotyttö, hevonen ja pieni maailma pelastettavana – oma tarina kerrottavana. Ensiaskeleitaan avoimen pelien maailmassa ottava lapsi (tai muuten vain heppahullu) tuskin voisi toivoa parempaa, etenkään kun käsissä oleva peli Windstorm – Ari’s Arrival (PS4, Nintendo Switch) jatkaa varsin mukavat arviot saanutta Windstorm-pelisarjaa.

Radisson Blu Marina Palace Hotel sai juhlatilalleen Paistinkääntäjien kilven

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi.

Radisson Blu Marina Palace Hotelin Juhlakerrokselle on myönnetty Suomen Paistinkääntäjät ry:n Chaine des Rôtisseurs -kilpi. Kilven paljasti keskiviikkona Suomen Paistinkääntäjien valtavouti, Bailli Délégué Johanna Hornborg-Ojala Radisson Blu Marina Palacen Kristallisalissa.

Keskittyminen kiihtyy entisestään

Turun seutu on yksi Suomen kolmesta merkittävästä kasvukeskuksesta.

Miltä Suomi näyttää vuonna 2040.? Mikäli ennusteisiin on uskominen, väestö keskittyy entistä enemmän ja kiihtyvällä vauhdilla etelän kasvukeskuksiin eli suurten kaupunkien työssäkäyntialueille. Muu maa autioituu.

Vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi nimettiin turkulainen Päivi Mattila

Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina toimiva Päivi Mattila on valittu vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi. Mattila johtaa hätäkeskuksen salitoimintaa vankalla ammattitaidolla ja rautaisilla hermoilla.

Uutuusteos Time of My Life johdattaa kuuman tanssin pyörteisiin 1980-luvun tanssilattialle

Aurinkobaletin syyskauden ohjelmisto on julkaistu. Syksyn ensi-iltateoksena on 1980-luvun kuumalle tanssilattialle tempaiseva, Sanna Silvennoisen ohjaama, Time of My Life . Ohjelmistossa jatkavat lastenteos Todellinen prinssi ja tanssisatu Snödrottningen – Lumikuningatar .

Espanjan suurlähettiläs vierailulla Turussa

Luis Tejada Chacón ja Jussi Hakala.

Espanjan suurlähettiläs Luis Tejada Chacón on keskiviikkona ollut vierailulla Turussa. Suurlähettilään vierailua isännöi muun muassa Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja, Espanjan kunniakonsuli Jussi Hakala .

Noin sataneliöinen ulkorakennus tulessa Tarvasjoella

Noin sataneliöinen ulkorakennus palaa Tarvasjoen keskustassa Hämeen Härkätiellä.

Tupakkatuotteiden jäljitettävyysvaatimukset tulevat voimaan porrastetusti

Tupakkalain jäljitettävyysjärjestelmää koskeva sääntely tulee voimaan porrastetusti 20. toukokuuta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa sääntely koskee savukkeita ja kääretupakkaa ja toisessa vaiheessa (20.5.2024 alkaen) kaikkia muitakin tupakkatuotteita.

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadulla keskiviikkona illalla

Silmukoiden sahaus sulkee ajokaistoja Savitehtaankadun ja Vanhan Littoistentien risteysalueella 22. toukokuuta kello 18–2.

Urheilu

Oskari Siiki vahvistaa Tuton hyökkäystä

Oskari Siiki vetää ensi kaudella päälleen Tuton paidan.

Tuto Hockey ja Oskari Siiki ovat solmineet kauden 2019–20 kattavan pelaajasopimuksen. Siiki siirtyy Tutoon Turun Palloseurasta.

Jere Karlssonille ja Eetu Salmelalle jatkosopimukset Tuto Hockeyn kanssa

Jere Karlsson.

Jere Karlsson ja Eetu Salmela ovat tehneet Tuto Hockeyn kanssa jatkosopimukset kaudelle 2019–20.

Uran joukkue rakentuu pala kerrallaan

Kristian Palotien työ Uran päävalmentajana jatkuu.

Paikkansa Korisliigassa karsintojen jälkeen säilyttänyt Kaarinan Ura Basket kokoaa vähitellen ensi kauden palapeliään. Viime viikolla pari isompaa palasta loksahti paikalleen, kun Ura tiedotti päävalmentaja Kristian Palotien sopimuksen jatkumisesta. Lisäksi Ura julkisti sopimukset Miikka Luosmaan ja Marius van Andringan kanssa.

Kankaisten Golfille Golfliiton junioritoiminnan laatuseuramerkki

Kankaisten Golf ry:lle myönnettiin lauantaina Suomen Golfliiton junioritoiminnan Laatuseuramerkki. Tunnustus vastaan otettiin Kankaisten Golfin avoimien ovien päivän yhteydessä ja sen kävi luovuttamassa Golfliiton seurakehittäjä Hannu Paatelo . Tunnustusta olivat ottamassa vastaan seuran junioritoimikunnan puheenjohtaja Mika Aho ja seuran puheenjohtaja Timo Vainio .

Nimpparisankari: Tavallinen Minna sopii hyvin

Minna Grusander viihtyy tavallisen nimisenä.

Vuonna 1989 vapaaottelija Minna Grusanderin vanhempien piti antaa tyttärelleen nimeksi Anu, mutta sattuman vuoksi piti turvautua b-suunnitelmaan ja antaa tytölle nimeksi Minna.

Tuto teki jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa

Juho Mäkelä.

Jääkiekon Mestiksessä pelaava Tuto Hockey on tehnyt jatkosopimukset Juho Mäkelän ja Juho Virtasen kanssa. Hyökkääjien sopimukset kattavat kauden 2019–20.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!