TU takaa-ajajana vesipallofinaaliin

Mika Wikström. Mika Wikström. Kuva: Jane Iltanen

Naisten vesipallon SM-sarjassa aloitetaan finaaliottelut lauantaina. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa. Finalistit saatiin viime viikonloppuna selville, kun Turun Uimarit voitti Porin Sentterit välierissä otteluvoitoin 2–0 ja Espoon Cetus teki saman tempun Uinti Tampereelle.

Puolustavan Suomen mestarin TU:n lähtökohdat mestaruuden puolustamiseen eivät kauden alkaessa näyttäneet kovinkaan hyviltä. Joukkue menetti kolme tärkeää kevään mestaruusjoukkueen pelaajaa tulevalle finaalivastustajalleen ja Melisa Niskasen Ruotsiin.

Joukkueen mestaruuteen torjunut maalivahti Vilma Seppänen lopetti viime kauden jälkeen. Ennen ensimmäistä runkosarjaottelua vielä kokenut seura PM-kisoissa syksyllä loistanut Aija Hakala loukkaantui ja joutui jättämään pelit tällä kaudella väliin.

Menetyksiä paikkaamaan saatiin venäläinen Diana Samsonova sekä yhden välikauden viettänyt alunperin porilainen mutta Turkuun opiskelemaan kotiutunut maalivahti Erika Alander. Välivuoden altaasta pitänyt vasuri Nea Kolu palasi myös joukkueeseen. Muuten lähteneiden isot saappaat ovat täyttäneet seuran omat junioritytöt.

Joukkueen pääsy finaaliin on iso saavutus, sillä sekä Cetus että UiTa paperilla huomattavasti kokeneempia joukkueita ja molemmissa pelaa useampikin TU:n vetämän kansainvälisiin peleihin osallistuneen joukkueen runkopelaaja. Valmentaja Mika Wikström tietää, että finaalipeleissä kokemus on valttia ja TU:n nuoret tytöt joutuvat kovaan paikkaan.

Cetuksen joukkueessa pelaa kolmen viime kauden Suomen mestarin lisäksi Porin Senttereistä sinne siirtynyt kokenut Mikaela Tanke, joka on tottunut finaalipelien paineisiin. Joukkueen paras maalintekijä tähän asti on ollut Julia Mähönen, joka pidettyään vuoden tauon vesipallosta näyttää jatkavan siitä mihin on totuttu. Cetuksen kokemuksesta kertoo sekin, että kun viimeksi joukkue pelasi SM-sarjassa kaudella 2014–15, niin joukkueesta on edelleen mukana seitsemän pelaajaa.

Finaaleissa TU:n vastassa on Suomen vesipallosarjojen ainoa ammattivalmentaja kreikkalainen Anestis Pesmatzoglou. Cetus on kyseenalaistanut TU:n venäläispelaajan pelioikeuden vetoamalla finaalien kynnyksellä Uimaliiton sääntöpykälään, joka TU:n tulkinnan mukaan on laadittu yksilölajeja varten. Vesipallosarjoissa on vuosien myötä pelannut useitakin ulkomaalaispelaajia. Aikaisemmin tätä sääntöpykälää ei ole vaadittu noudatettavaksi. Asiaa selvitellään Euroopan kattojärjestössä (LEN).

Wikströmin mukaan TU lähtee takaa-ajajan roolistaan huolimatta taistelemaan jokaiseen finaalipeliin. TU oli runkosarjan kohtaamisissa parempi, mutta finaalivoitot vaativat joukkueelta täydellistä onnistumista.

Ensimmäinen finaali pelataan lauantaina 6. huhtikuuta Impivaarassa kello 18.30, toinen sunnuntaina 7. huhtikuuta Espoonlahdessa. Kolmannen vuoro on perjantaina 12. huhtikuuta Impivaarassa. Tarvittaessa pelataan vielä lauantaina 13. huhtikuuta Espoonlahdessa ja sunnuntaina 14. huhtikuuta Impivaarassa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.