Kääntyykö senttipeli ruotsinsuomalaisen kiekkohirmun eduksi?

Daniel Ståhlille Turku on tuttu kaupunki, mutta debyyttikisansa Turussa ruotsalainen kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa. Daniel Ståhlille Turku on tuttu kaupunki, mutta debyyttikisansa Turussa ruotsalainen kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa. Kuva: Ilkka Lappi

Ruotsinsuomalainen kiekonheittäjä Daniel Ståhl tähyää luottavaisin mielin alkavaan yleisurheilukesään. Miehen kilpailukausi alkaa vapun jälkeen Timanttiliigan Dohan kilpailulla. Vajaata kuukautta ennen kauden starttia mies huokuu levollista itseluottamusta.

– Talvi on mennyt odotusten mukaan. Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Varsinkin henkisellä puolella olen kehittynyt huomattavasti. Olen erittäin valmis menestymään, Ståhl toteaa.

Ei menestys aiemminkaan huonoa ole ollut. Kesäkuussa 2017 Ståhl heitti voimassaolevan ennätyksensä 71,29. Samalla rikkoutui Ricky Bruchin vuonna 1984 heittämä edellinen Ruotsin ennätys.

Eikä viime kesäkään huonosti sujunut. Vuoden paras noteeraus oli 69,72. Alkavalta kaudelta kaikkien aikojen kiekkotilaston yhdeksännellä sijalla oleva Ståhl odottaa vielä enemmän.

– Odotan omaa ennätystäni, Ståhl sanoo.

Jos Ståhl omaa ennätystään parantaa, myös vuodelta 1986 oleva Jürgen Schultin nimissä oleva maailmanennätys alkaa olla tähtäimessä. Itäsaksalainen heitti parhaimmillaan 74,08.

– Minulla on myös kaikki mahdollisuudet heittää maailmanennätys. Tiedän sen olevan mahdollista, mutta silloin monen asian pitää onnistua. Mieluummin puhun oman ennätykseni parantamisesta.

Yksi tilaisuus ennätyksien tekoon on 11. kesäkuuta, kun Ståhl saapuu kilpailemaan ensimmäistä kertaa Paavo Nurmi Gamesiin. Vaikka omaa ennätystä ei tuolloin syntyisikään, hyvin haarukassa on Pentti Kahman nimissä oleva stadionennätys. Heinäkuussa 1976 Kahma viskasi limpun lukemiin 66,14.

Ståhlille Turussa kilpailemiseen ei tarvitse erikseen latausta hakea. Vaikka hän ei olekaan Turussa kilpaillut, parimetrinen kiekonheittäjä on tuttu näky Aurajoen rannoilla. Side kaupunkiin on vahva, sillä Ståhlin äidin puolen sukujuuret ovat Turussa. Taina-äidin (o.s. Laakso) yleisurheiluihmiset muistavat 1980-luvulta yleisurheilukentiltä ja Ståhlin isoäiti asuu edelleen Turussa.

– Turku on minulle rakas paikka ja täältä minulla on paljon hienoja muistoja lapsuudesta lähtien. Hauskaa, että viimein pääsen kisaamaan myös täällä. Olen kilpaillut monissa kaupungeissa Suomessa, mutta siteeni Turkuun on tietenkin erityinen.

Toinen iso tavoite oman ennätyksen lisäksi on asetettu syys-lokakuun vaihteessa käytäviin MM-kisoihin. Ståhlin palkintokaapista löytyy sekä MM-hopea että EM-hopea, mutta kirkkain arvokisamitali puuttuu.

Kaksi kertaa senttipeli on kääntynyt Ståhlia vastaan. 2017 Lontoossa Ståhl hävisi maailmanmestaruuden kahden sentin erolla. Berliinissä 2018 eroa kultamitaliin kertyi 23 senttiä. Molemmilla kerroilla kulta meni Liettuan Andrius Gudžiusille.

– Tänä kesänä tavoitteeni on saada MM-kulta, Ståhl naulaa.

Ilkka Lappi

Omakotitalon alakerrassa tulipalo Raisiossa

Noin 200-neliöisen omakotitalon alakerran makuuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Raisiossa Ailakkikujalla.

Sairaanhoitopiiri hakee uutta johtajaa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) hallitus päätti, että avoinna oleva sairaanhoitopiirin johtajan virka julistetaan haettavaksi. Tavoitteena on, että hallitus voisi tehdä esityksen valittavasta henkilöstä valtuuston 26. marraskuuta pidettävään kokoukseen. Virka vapautui, kun sitä kolme vuotta hoitanut Leena Setälä siirtyi sairaanhoitopiirin strategiajohtajaksi 16. kesäkuuta alkaen. Viransijaisena on Göran Honga .

Tuliko heti kiire?

Palasitko lomalta, ja heti tuli kiire? Jason Friedin ja David Heinemeier Hansonin Kesytä töiden hullunmylly pureutuu nykypäivän stressaavaan työkulttuuriin. Kirja tarjoaa runsaasti konkreettisia ideoita, miten työt saa tehtyä keskeytyksettä ja riittävän hyvin. Usein kiire ja stressi ovat itseaiheutettuja, joskus kyse on työpaikan kiirettä lisäävästä ilmapiiristä.

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus voimaan vuoden 2020 alusta

Kilpailulakiin on lisätty uusi säännös, jonka perusteella julkisyhteisön on 1.1.2020 alkaen eriytettävä kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamansa taloudellinen toiminta kirjanpidossaan. Säännös ehkäisee kilpailuneutraliteettiongelmien syntymistä. Samalla se tehostaa kilpailuneutraliteetin valvontaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston saadessa luotettavaa kirjanpitoon perustuvaa ja tilintarkastuksen piiriin kuuluvaa tietoa selvityksiään varten.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Kuningatarten ja katunaisten juoma

Paula Hottin Gini – kuningatarten ja katunaisten juoma (Avain) kertoo ginin tarinan aina juoman alkulähteiltä moderneihin artesaanitislaamoihin. Teos tarjoaa lukijalle historiallisen ginimatkan; sivuilla vieraillaan keskiaikaisissa munkkiluostareissa, Pariisin alkemistien kammioissa, Hollannin Kauppakomppanian ruumissa ja 1700-luvun alun Lontoossa, jossa gini oli leipääkin halvempaa.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi kesäkuussa 4,5 prosenttia

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, %, (TOL 2008).

Teollisuuden työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden päätoimialoista työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu oli voimakkainta sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 33,3 prosenttia. Myös teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto kasvoi hieman, kasvua oli 0,4 prosenttia toukokuuhun verrattuna.

Suomalaislasten kuukausirahat ovat Pohjoismaiden korkeimmat, ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomalaislapset saavat viikkorahaa keskimäärin 6,35 euroa viikossa, eli noin 27,6 euroa kuukaudessa. Heikoimmat kuukausirahat ovat Ruotsissa.

Mielenilmaisut aiheuttavat pysäytyksiä liikenteessä keskustan alueella sunnuntaina

Turun keskustan alueella järjestetään kaksi mielenilmaisua sunnuntaina. Mielenilmaisuihin liittyvät myös paraatit ja niiden edetessä saattaa aiheutua hetkellisiä pysäytyksiä liikenteelle.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Otteluanalyysi: Inter taisteluvoitolla sarjan kärkeen

Interin valmentaja Jose Riveiro ja HIFK:n Tor Thodesen.

Vartissa neljä maalia. HIFK yllätti Interin jalkapallon Veikkausliigan taistossa räväkällä alulla. Se tuli ryminällä matsiin ja meni kahdesti johtoon. Mutta nykykuntoista Interiä vastaan se välttämättä riitä. Inter punnersi kahdesti rinnalle ja lopulta ohi voittaen ottelun 3-2 (2-2). Kun Ilves hävisi kotonaan KuPSille, Inter meni maalieron turvin sarjakärkeen. Ilveksellä on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

TPS:n salibandymiehiä maajoukkuetehtäviin

Lauri Stenfors valittiin maajoukkueeseen.

TPS Salibandyn Mikko Hautaniemi sekä Lauri Stenfors on valittu 7. syyskuuta Ruotsin Alingsåsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Mukana on sekä viime MM-kisoista että kesän leirityksistä tuttu ryhmä.

Futisstudio: Turkulaisjoukkueet puolivälin krouvissa

Juuso Hämäläinen.

Aamusten ja EOM-jalkapallolehden yhteistuotantona toteuttu jalkapallomakasiini pureutuu FC Interin ja TPS:n kuluvaan kauteen. Interin tilannetta valottaa puolustaja Juuso Hämäläinen ja TPS:n osalta laitalinkki Mika Ääritalo . Asiantuntijana on tuttuun tapaan Pauno Kymäläinen ja toimittajana Kimmo Muttilainen .

Paroni-Saarisesta kansainvälinen draamasarja

Suomalaisen ratamoottoripyöräilylegenda Jarno Saarisen tarinasta on suunnitteilla kansainvälinen draamasarja. Saarinen oli ensimmäinen suomalainen ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari voitettuaan 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.