Kääntyykö senttipeli ruotsinsuomalaisen kiekkohirmun eduksi?

Daniel Ståhlille Turku on tuttu kaupunki, mutta debyyttikisansa Turussa ruotsalainen kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa. Daniel Ståhlille Turku on tuttu kaupunki, mutta debyyttikisansa Turussa ruotsalainen kilpailee Paavo Nurmi Gamesissa. Kuva: Ilkka Lappi

Ruotsinsuomalainen kiekonheittäjä Daniel Ståhl tähyää luottavaisin mielin alkavaan yleisurheilukesään. Miehen kilpailukausi alkaa vapun jälkeen Timanttiliigan Dohan kilpailulla. Vajaata kuukautta ennen kauden starttia mies huokuu levollista itseluottamusta.

– Talvi on mennyt odotusten mukaan. Olen paremmassa kunnossa kuin koskaan. Varsinkin henkisellä puolella olen kehittynyt huomattavasti. Olen erittäin valmis menestymään, Ståhl toteaa.

Ei menestys aiemminkaan huonoa ole ollut. Kesäkuussa 2017 Ståhl heitti voimassaolevan ennätyksensä 71,29. Samalla rikkoutui Ricky Bruchin vuonna 1984 heittämä edellinen Ruotsin ennätys.

Eikä viime kesäkään huonosti sujunut. Vuoden paras noteeraus oli 69,72. Alkavalta kaudelta kaikkien aikojen kiekkotilaston yhdeksännellä sijalla oleva Ståhl odottaa vielä enemmän.

– Odotan omaa ennätystäni, Ståhl sanoo.

Jos Ståhl omaa ennätystään parantaa, myös vuodelta 1986 oleva Jürgen Schultin nimissä oleva maailmanennätys alkaa olla tähtäimessä. Itäsaksalainen heitti parhaimmillaan 74,08.

– Minulla on myös kaikki mahdollisuudet heittää maailmanennätys. Tiedän sen olevan mahdollista, mutta silloin monen asian pitää onnistua. Mieluummin puhun oman ennätykseni parantamisesta.

Yksi tilaisuus ennätyksien tekoon on 11. kesäkuuta, kun Ståhl saapuu kilpailemaan ensimmäistä kertaa Paavo Nurmi Gamesiin. Vaikka omaa ennätystä ei tuolloin syntyisikään, hyvin haarukassa on Pentti Kahman nimissä oleva stadionennätys. Heinäkuussa 1976 Kahma viskasi limpun lukemiin 66,14.

Ståhlille Turussa kilpailemiseen ei tarvitse erikseen latausta hakea. Vaikka hän ei olekaan Turussa kilpaillut, parimetrinen kiekonheittäjä on tuttu näky Aurajoen rannoilla. Side kaupunkiin on vahva, sillä Ståhlin äidin puolen sukujuuret ovat Turussa. Taina-äidin (o.s. Laakso) yleisurheiluihmiset muistavat 1980-luvulta yleisurheilukentiltä ja Ståhlin isoäiti asuu edelleen Turussa.

– Turku on minulle rakas paikka ja täältä minulla on paljon hienoja muistoja lapsuudesta lähtien. Hauskaa, että viimein pääsen kisaamaan myös täällä. Olen kilpaillut monissa kaupungeissa Suomessa, mutta siteeni Turkuun on tietenkin erityinen.

Toinen iso tavoite oman ennätyksen lisäksi on asetettu syys-lokakuun vaihteessa käytäviin MM-kisoihin. Ståhlin palkintokaapista löytyy sekä MM-hopea että EM-hopea, mutta kirkkain arvokisamitali puuttuu.

Kaksi kertaa senttipeli on kääntynyt Ståhlia vastaan. 2017 Lontoossa Ståhl hävisi maailmanmestaruuden kahden sentin erolla. Berliinissä 2018 eroa kultamitaliin kertyi 23 senttiä. Molemmilla kerroilla kulta meni Liettuan Andrius Gudžiusille.

– Tänä kesänä tavoitteeni on saada MM-kulta, Ståhl naulaa.

Ilkka Lappi

Juuri kortin saanut nuorukainen törmäsi heti vastaantulijaan

Poliisi hälytettiin pääsiäismaanantaina aamulla kymmeneltä Loimaalla Karhulankyläntielle. Äskettäin kortin saanut 18-vuotias nuorukainen ajoi tieosuudella sen verran kovaa ylinopeutta, että kohti Mellilän keskustaa mennessään hän menetti ajoneuvonsa hallinnan ja heittelehti pitkin tietä.

Lyömäsoitinkonsertto Veni, veni, Emmanuel Konserttitalossa

Simone Rubino.

Kansainvälisen Malko-kapellimestarikilpailun voittaja Ryan Bancroft johtaa Turussa torstaina 25. huhtikuuta kello 19 Konserttitalossa. Turun filharmonisen orkesterin konsertissa solistina nähdään kovassa nousussa ja suosiossa oleva italialainen Simone Rubino .

Tsekkaa kesätyöpaikkoja Vimmassa

Vimmassa järjestetään kesätyötapahtuma.

Jos olet kesätyöpaikkaa vailla, niin vielä ehtii sellaisen löytämään. Vimmassa järjestetään alle 30-vuotiaille kesätyötapahtuma 26. huhtikuuta kello 13–15. Ota mukaan CV ja käy katsomassa, löytyykö sinulle vielä kesätyöpaikka täksi kesäksi osoitteessa: Vimma, Aurakatu 16, Turku.

Sairaanhoitopiiri vahvistaa tietopalvelujaan

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vahvistaa tietopalveluitaan henkilöstölisäyksillä. Hallitus päätti tiistaina, että tietopalveluyksikköön perustetaan tietopalvelujohtajan virka sekä kaksi it-suunnittelijan, yksi projektipäällikön ja yksi biostatistikon toimi. Tällä hetkellä tietopalvelussa työskentelee tietoarkkitehti ja tietokoordinaattori.

Suosittu Poikien puhelin

Väestöliiton Poikien puhelin osoitti jälleen viime vuonna tarpeellisuutensa, sillä siihen soitettiin yli 14 500 kertaa vuoden aikana. Suosituimpia puheenaiheita olivat edellisten vuosien tapaan esimerkiksi seksi ja murrosikä. Poikien Puhelimen kohderyhmä, eli alle 20-vuotiaat pojat ja nuoret miehet, löysivät tiensä entistä paremmin arkipäivisin palvelevaan chattiin sekä Poikien puhelimen Youtube -kanavan kommenttipalstalle.

Tarkempi seuranta ja oireenmukainen hoito voisivat parantaa idiopaattista keuhkofibroosia sairastavien elämänlaatua

Idiopaattista keuhkofibroosia sairastaville potilaille tulisi tehdä säännöllisiä oirekyselyjä, ja heidän tulisi päästä hyvissä ajoin palliatiivisen hoidon piiriin, sanoo aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt erikoislääkäri Kaisa Rajala.

Suu makeaksi kasviksilla

Ysanne Spevackin nerokas keittokirja Kakkuja kasviksista (Minerva) osoittaa, miten erinomaisesti kasvikset sopivat myös makeaan leivontaan. Ne tarjoavat hienostuneita makuja ja värejä ja ovat täynnä hyviä ravinteita. Kaikkien tuntema porkkanakakku ei suinkaan ole ainoa makea leivonnainen, jonka mehevyyden salaisuus on vihanneksissa.

Nuuskaus lisääntyy, joka kymmenes nuori tupakoi yhä

Röökikroppa vie seikkailulle ihmisen elimistöön. Nuorille suunnattu sivusto näyttää, millaisia haittavaikutuksia tupakan ja nuuskan käytöstä voi seurata nopeastikin ja millaisia sairauksia pitkäaikainen käyttö aiheuttaa. Tupakan käyttö on suurin yksittäinen sairastavuutta ja kuolleisuutta aiheuttava tekijä.

Ällistynyt tyhmyyden määrästä

Tapahtuipa Turun yliopiston parkkipaikalla Vatselankadulla ihan biologian- ja kemianlaitosten ikkunan alla: noin 40–50 puuta kaadettiin parkkipaikan ympäriltä, aikana kun keskustelu on kiivasta hiilinieluista. Kuinka paljon nämäkin puut olisivat sitoneet hiilidioksiinia alueella, missä autoja on paljon ja talviaikaan tyhjäkäyntiä on valtavasti – lämmitystolppia alueella ei ole.

Urheilu

Tuto Volleyn naisten joukkue nousi ykkössarjaan

Tuto Volley nousi ykkössarjaan.

Lentopalloilun naisten kakkossarja sinetöitiin pääsiäisenä. Tuto Volleyn naiset voittivat niin alkusarjan kuin ylemmän jatkosarjan lohkonsa. Tuto aloitti finaalit kotiedun turvin Turussa pitkäperjantaina voittamalla Pihtiputaan Plokin 3–1. Joukkue matkusti lauantaina Jyväskylään valmistautumaan sunnuntain peliin. Hotellin palohälyttimet laukesivat keskellä yötä ja koko hotelli heräsi piinaavaan summerin sointiin kello 2 yöllä. Siitä huolimatta Tuto voitti sunnuntaina 3–0 Pihtiputaalla.

Åboraakkeli: Sahaako Fifa futiksen oksaa?

Gianni Infantino.

Keskustelu jalkapallon MM-kisojen laajenemisen ympärillä on käynyt vilkkaana sen jälkeen, kun Gianni Infantinosta tuli kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan puheenjohtaja. On varmaa, että kisat pelataan 48 maan suuruisina megakisoina 2026, mutta italialainen haluaisi laajentaa kisoja jo 2022 valmiiksi ristiriitaisiin Qatarin kisoihin.

Jälkipeli: Kuuluttaja ei voi möläyttää mitä tahansa

TPS:n kotiotteluiden kuulutukset hoitaa nykyään Iku Viitanen (toinen vas.). Otteluiden toimitsijat ovat Turun Erotuomarikerhon jäseniä. Liiga antaa tarkat ohjeet, mitä kuulutetaan eri tilanteissa.

Selostaja- ja kuuluttajalegenda Aulis Virtanen kuulutti omalla haluamallaan tavallaan. Tyyli oli hioutunut vuosikymmenien aikana ensin Kupittaalla ja myöhemmin Auliksen viimeisten vuosien aikana Artukaisten Turkuhallissa. Turkulaiset tykkäsivät, mutta jääkiekon SM-liigan päättäjät eivät. Auliksen omintakeinen tyyli oli vastoin SM-liigan virallisia määräyksiä.

Daniel Forsbergille pitkä sopimus

Daniel Forsberg.

Turkulainen thainyrkkeilijä Daniel Forsberg on tehnyt usean ottelun sopimuksen liettualaisen King of Kings -organisaation kanssa.

Jälkipeli: Finaaleissa pelaavalla TPS Salibandyllä on ollut kivinen tie kuljettavana

Pitkä tie on kuljettu ennen tätä hetkeä. TPS:n eteneminen ensimmäistä kertaa finaaleihin on vaatinut paljon sekä pelaajilta ja etenkin taustatyöntekijöiltä. Kun seura on ajautunut vaikeuksiin, on tarvittu yksittäisten seurauskollisten korvaamatonta apua.

Kupittaan palloiluhallissa on alkamassa historiallinen Salibandyliigan ensimmäinen finaaliottelu Turussa. Katsomossa istuu kaveri, jonka tunteet ovat varmasti pinnassa. TPS Salibandyn kunniajäsen, eräs seuran perustajista, Tomi Aaltonen , näkee unelmansa toteutuvan. TPS pelaa ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Maalivahti Julius Pohjanoksa ja puolustaja Aleksi Anttalainen TPS:n tuoreimmat kiinnitykset

Julius Pohjanoksa.

Turun Palloseuran ensi kauden Liiga-joukkueen runko on kasassa. TPS kiinnitti maalivahti Julius Pohjanoksan ja puolustaja Aleksi Anttalaisen kahden vuoden sopimuksilla.

Täysosuma
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!