Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen. Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Peli ei kuitenkaan näyttänyt hyvältä, eikä se herättänyt suurta luottamusta. Maalipaikkoja joukkue pystyy luomaa ja se puolustaa hyvin. Joukkueen pelimoraali on siinä mielessä korkea, että kaikkia pelaajia tuntuu tulos kiinnostavan.

Ykkösen taulukko näyttää jakavan joukkueet kahtia. Kärkipäässä TPS, Haka, AC Oulu ja Jaro menevät menojaan. Loput jäävät taistelemaan sarjapaikasta. TPS testataan kunnolla vasta, kun vastaan asettuu kärkikastin joukkue. Siihen asti on aikaa parantaa ja panna peli kuntoon. Parannusta esitykseen totisesti tarvitaan.

Maalit: 22. Sami Rähmönen rp. 1-0.

Yleisöä: 1 604.

Kentän kunkku: Peli oli varsin sekava soppa, eikä siinä ollut kunkkuja. Sankareita sentään voidaan nimetä. TPS:n maalivahti Anton Lepola pelasti paljon, kun hän torjui toisen jakson alussa Michel Ibiyomin läheltä tulleen laukauksen. Kärkimies sai pallon TPS-puolustaja Aldayr Hernandezin karmaisevasta harhasyötöstä.

Matsin surkeinta: AC Kajaanin toppari Pessanha loukkaantui vakavasti vaarattoman oloisessa tilanteessa lähellä päätyrajaa. Tilannetta läheltä seurannut kajaanilaisjoukkueen maalivahti Jonathan Jäntti kuvaili pelin jälkeen, että Pessanhan kenkä jäi kiinni nurmeen ja jalka vääntyi pahasti. Mies kannettiin paareilla kentältä ja vietiin ambulanssiin. AC Kajaanin valmentaja Ari Koski tiesi, että nilkka saatiin takaisin paikoillaan ennen sairaalareissua. Pitkä kuntoutus lienee edessä.

Tuhlaajapoika: TPS loi tilanteensa terävistä pystyynjuoksuista ja pystysyötöistä. Mika Ääritalo juoksi pelin alussa tämän tästä karkuun kajaanilaisten toppareilta. Ensimmäisessä läpiajossa hän ajautui ensin liian lähelle maalivahtia, sen jälkeen liian pieneen kulmaan, josta ampui yli maalin. Toinen läpiajo päättyi kamppiin ja rangaistuspotkuun, joka tuotti voittomaalin. Kolmannella kerralla "Ärtsi" ampui päin Jänttiä. Hyvää tekemistä, mutta tällä kertaa ilman tulosta.

Illan erikoisuus: AC Kajaani on varsinainen muukalaislegioona. Avauskokoonpanossa oli vain kaksi suomalaista: maalivahti Jäntti ja laitalinkki Oskari Rounaja. On brassia, meksikolaista, ghanalaista, venäläistä, nigerialaista. Nämä kansallisuudet rosterissa on ainakin. Joukkueessa on hyviä pelaajia mutta ei sitä joukkuetta, ainakaan toistaiseksi. Peli-identiteetistä on turha puhua vielä tässä vaiheessa kautta. Se voi vielä syntyä tai sitten ei.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Pelikieltoaan kärsivä toppari Rasmus Holma istui pressikatsomon edessä eikä katsomossa istuva pelaaja koskaan ei pääse helpolla. Muiden virheet näkyvät hyvin katsomoon ja jännitys on sietämättömämpää kuin kentällä, jossa voi vaikuttaa peliin. Katsomossa ei voi.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Ekalla puoliajalla oli sellaisia paikkoja, että niistä olisi voinut pistää pelin pakettiin. Siinä mielessä yhteneväinen peli muiden kanssa, että maalipaikkoja pystytään luomaan. Rauhallisuus pallollisesta pelaamisesta vielä vähän puuttuu. Puolustus pitää hyvin ja pisteitä on hyvä määrä kasassa. Ei kai tässä oikeasti saa ruttunaamalla olla, jos neljästä ensimmäistä pelistä saa kymmenen pistettä ja on sarjakärjessä. Pitää antaa kunniaa pelaajille. He painavat hommia tosissaan.

Ari Koski, AC Kajaani: Lähdettiin ihan hyvällä sykkeellä peliin. Hyvin pelattiin, ei se siitä jäänyt kiinni. Pienet virheet puolustuksessa (ratkaisivat). Aika tehottomia oltiin hyökkäyspäässä, vaikka hyville paikoille päästiin. Aivan s-tanan huono tuomari oli tänään, puolin ja toisin. Se vaikeutti meidän pelaamista, kun ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei. Toivottavasti ei nähdä enää ikinä. Peli ei ratkennut siihen, vaan omiin virheisiin.

Analyysi: TPS on saanut aloittaa sarjan häntäpään valvojia vastaan ja on selvinnyt urakastaan kunnialla tai oikeastaan loistavasti. Pisteitä sataa, kärkipaikka on hallussa. Kaikki siis hyvin? No ei. Peli ei kulje kuin joillakin osa-alueilla. Pelinkääntäminen tuottaa nopeita hyökkäyksiä ja parhaiten tulosta. Ne johtavat maalitilanteisiin. Maalejakin syntyy. Puolustus pitää. Puolustus klaarasi erityisen hyvin erikoistilanteet ja keskityspallot. Niistä AC Kajaani ei saanut mitään aikaiseksi. Pelimoraali on hyvä ja nollapeli aina hyvä suoritus.

Murheitakin on. Pelinrakentelu ontuu. Syöttösarjoja ei synny, sillä pallo menetetään tai syötetään harhaan. Palloa lykätään turhan hanakasti joka tilanteessa pystyyn. Valmentaja Tommi Pikkarainen luonnehti pelaamista rauhattomaksi ja sitähän se on. Pikkaraisen mukaan tavoitteenakaan ei ole voittaa pallonhallinnan avulla. Mutta mutta. Pallonhallinta on myös puolustamista ja se on tapa kontrolloida peliä. Jos pelivälineen antaa aina heti naapurille, siitä seuraa kiire omassa päässä.

Esitys AC Kajaania vastaan muistutti TPV-peliä. Molemmista oli tuloksena voitto, mutta muuta muistettavaa ei kovin paljon jäänyt. Ensimmäisessä pelissä TPS sentään paransi esitystä toiselle jaksolle. Nyt kävi päinvastoin. Avauspuolikkaalla oli tilanteita, joista olisi pitänyt naulata toinenkin maali. Toinen puoliaika oli selvästi heikompi. Jostain syystä TPS luovutti kentän vastustajalle. AC Kajaani jätti miehitykseensä isoja reikiä, etenkin keskikentälle, mutta TPS ei osannut niihin iskeä. Olisi pitänyt pelata tyhjään tilaan, mutta heitettiin silti pitkään vastustajan toppareille. Miksi?

Asetelma on silti hyvä, ellei erinomainen. Tulokset ovat olleet hyviä, sarja-asema paras mahdollinen eli kärkitila. Enää pitäisi saada peli toiminaan. Välillä täytyy pystyä pelaamaan pitkä hyökkäys, jotta ei tarvitse koko ajan juosta omaa maalia kohti. Kontrollia täytyy parantaa.

Ääritalo näytti vaarallisuutensa pelin alussa. Tuloksena oli tällä kertaa vain rankkari, mutta sekin riitti. Adim Moundi keskialueen pohjalla puolustaa hyvin, mutta pallollisessa pelissä on paljon parannettavaa. Toppari Alday Hernandez on vahva kaksinkamppailuissa. Miinusta näytti pahasta harhasyötöstä, joka oli johtaa takaiskumaaliin.

TPS: Anton Lepola; Kristian Heinolainen, Aldayr Hernandez, Sami Rähmönen, Jonni Peräaho; Joakim Latonen (64. Albijon Mucazi), Alim Moundi, Mika Mäkitalo, Solomon Duah; Jani Virtanen (46. Eliecer Espinosa), Mika Ääritalo (81. Juho Salminen).

AC Kajaani: Jonathan Jäntti; Jurgen Castañeda, Pessanha Dos Santos (43. Tatu Hoffren), Giordano Müeller Piffero, Jordi Lahnalakso; Danila Yashchuk (71. Lawson Bekui), Brite Andoh, Fabricio Lusa, Oskari Rounaja (71. Samuel Mahlamäki), Michael Ibiyomi, Trindade De Moura Thiago.

Erotuomari: Jesse Kananen.

Varoitukset: Heinolainen ja Hernandez, TPS. Pessanha, Piffero ja Lahnalakso, AC Kajaani.

Lasse Virtanen

Lukemisen edelleen suosittu ajanviettotapa

Tuoreesta Suomi lukee -tutkimuksesta selviää lukemisen olevan edelleen suosittu ajanviettotapa. Kirjoja lukee mielellään 85 prosenttia suomalaisista.

Kialta kompakti katumaasturi

Kia on paljastanut ensimmäiset kuvat uudesta kompaktista katumaasturistaan, joka esitellään virallisesti kesällä. Uusi malli yhdistää käytännölliset sisätilat ja ominaisuudet kompaktin katumaasturin kokoon.

Nuoriso viihtyy pyörillä

Lapset ja nuoret pitävät pyöräilystä. Nuorten vapaa-aikatutkimuksessa pyöräily nousi 10–14 -vuotiaiden suosituimmaksi liikuntalajiksi. Nuoremmilla, 6–9 -vuotiailla, pyöräily on toiseksi suosituin liikuntalaji heti ulkoilun tai kävelyn jälkeen.

Virtuaalivaluutan tarjoajat rahanpesun estämisen valvonnan piiriin

Virtuaalivaluutan tarjoajien ja palvelujen rekisteröinti ja valvonta tuo alan toimijat rahanpesun estämistä koskevan sääntelyn piiriin. Sääntely ei kuitenkaan tuo virtuaalivaluuttoja sijoittajansuojan piiriin, joten virtuaalivaluuttasijoittamiseen liittyvät riskit pysyvät ennallaan. Finanssivalvonta kannustaa edelleen sijoittajia arvioimaan tarkkaan virtuaalivaluuttoihin liittyviä riskejä ennen sijoituspäätöstä.

Moottoripyörällä nopeutta 189 km/h Raisiossa, kuski määrättiin ajokieltoon

Poliisimoottoripyöränkuljettaja mittasi lauantaina kello 22.20 Raisiossa kasitiellä moottoripyörälle nopeuden 189 kilometriä tunnissa. Tiellä oli suurin sallittu nopeus 100 kilometriä tunnissa.

Toteutuneita unelmia Blomberginaukiolla

Blomberginaukiolle kokoontui pari tuhatta motoristia.

Kupittaan Blomberginaukio oli 11. toukokuuta tupaten täynnä toinen toistaan upeampia moottoripyöriä ja samalla siis useimpien ajajiensa toteutuneita unelmia. Lähtö Lietoon kuin juhlakulkueessa oli houkutellut paikalle huikean määrän matkaanlähtijöitä. Samanhenkisyys selvästi yhdisti heitä vaikkei perillä odottava hartaushetki ehkä olisikaan kaikkia matkaan motivoimaan pystynytkään.

Uunissa paahdetut retiisit

Uunissa paahdetut, hunajaiset retiisit ovat toukokuun herkkua. Huuhtele ja puolita pari nippua retiisejä. Laita leivinpaperin päälle uuninpellille ja pirskottele päälle öljyä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria. Lisää vielä hieman tuoretta rosmariinia ja lorauta päälle hunajaa.

Kahdella moottoripyörällä nopeutta 203 km/h, kuskit ajokieltoon

Poliisipartio mittasi lauantaina kello 23.50 Turussa kasitiellä kahdelle moottoripyörälle nopeudet 203 kilometriä tunnissa.

Puuvahoilla ilmettä kotiin

Väreillä saa helposti uuden ilmeen sisustukseen. Värillisiä puuvahoja voidaan käyttää kodin puupintojen, kuten seinien, kattojen, huonekalujen ja väliovien suojaamiseen ja sävyttämiseen. Puuvahat imeytyvät puuhun korostaen pinnan eloisuutta ja muotoja.

Urheilu

Jälkipeli: Rauteen suku on tärkeä osa Turun Kisa-Veikkojen historiaa

Rauteen suku on ollut Turun Kisa-Veikkojen toiminnassa mukana jo kolmen sukupolven ajan. Isoisä Urho Rautee aloitti, pojat Pekka (vas.) ja Matti jatkoivat. Nyt Pekan poika Mikko vetää seuran jääkiekkotoimintaa ja tytär, Katja, on koko seuran puheenjohtaja.

Historiallinen Rientolan urheilutalo on täyttynyt ääriään myöten. Turun Kisa-Veikkojen talvikauden päätöstilaisuus todistaa, miten perinteitä huokuvalla seuralla menee hyvin. ”Kisurit” on tärkeä osa turkulaista urheiluseuraperinnettä.

Otteluanalyysi: Inter jatkoi voittoputkea KuPS:n kustannuksella

Maalivahti Aati Marttinen piti nollan.

Neljäs voitto putkeen. Tällä kertaa jalkoihin jäi KuPS. Inter korjasi Veikkausliigan pisteet 1-0 (1-0). Peli kulkee, tulosta tulee. Eikä haitannut, vaikka Timo Furuholm ja Niko Markkula olivat pelikiellon takia sivussa. Paikkaajia löytyy.

Esimakua finaalista jo alkukaudesta?

Trojansin naisten joukkue kohtaa Roostersin lauantaina.

Naisten amerikkalaisen jalkapallon kausi on vasta päässyt käyntiin, kun nousijajoukkue Turun Trojans matkustaa 18. toukokuuta Helsinkiin Roostersin vieraaksi. Trojans on asettanut kauden tavoitteekseen finaalipaikan. Naisten Vaahteraliigan kestomenestyjiin kuuluva Roosters on hyvä mittari, missä Trojans tällä hetkellä menee.

Puukkokatsomo: Sundin kokoinen aukko

Antero Niittymäki.

TPS:n jääkiekkomiehistö koki pahan takaiskun jo toukokuussa, kun Vaasan Sportista hankittu puolustaja Tony Sund teki NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa.

SM-kisoihin tulossa lähes tuhat voimistelijaa

Joka toinen vuosi järjestettävät voimistelun kaikkien lajien yhteiset SM-kilpailut järjestetään 24.–26. toukokuuta Turussa Kupittaan urheilupuistossa. Viidettä kertaa järjestettävä voimistelulajien yhteinen SM-viikonloppu kokoaa maan parhaat voimistelijat urheiluhalliin ja palloiluhalliin.

Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!