Otteluanalyysi: TPS nappaa voittoja nihkeillä esityksillä

Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen. Tommi Pikkarainen ja Kristian Heinolainen.

Onkohan tämä mikään ongelma ollenkaan? Kerrotaan se silti. TPS nappaa voittoja ja pisteitä jalkapalloilun Ykkösessä, vaikka peliesitys ei ole järin häävi. Nyt uhriksi joutui AC Kajaani, jonka TPS päihitti kapteeni Sami Rähmösen rankkarimaalilla. TPS keikkuu sarjataulukon kärjessä.

Peli ei kuitenkaan näyttänyt hyvältä, eikä se herättänyt suurta luottamusta. Maalipaikkoja joukkue pystyy luomaa ja se puolustaa hyvin. Joukkueen pelimoraali on siinä mielessä korkea, että kaikkia pelaajia tuntuu tulos kiinnostavan.

Ykkösen taulukko näyttää jakavan joukkueet kahtia. Kärkipäässä TPS, Haka, AC Oulu ja Jaro menevät menojaan. Loput jäävät taistelemaan sarjapaikasta. TPS testataan kunnolla vasta, kun vastaan asettuu kärkikastin joukkue. Siihen asti on aikaa parantaa ja panna peli kuntoon. Parannusta esitykseen totisesti tarvitaan.

Maalit: 22. Sami Rähmönen rp. 1-0.

Yleisöä: 1 604.

Kentän kunkku: Peli oli varsin sekava soppa, eikä siinä ollut kunkkuja. Sankareita sentään voidaan nimetä. TPS:n maalivahti Anton Lepola pelasti paljon, kun hän torjui toisen jakson alussa Michel Ibiyomin läheltä tulleen laukauksen. Kärkimies sai pallon TPS-puolustaja Aldayr Hernandezin karmaisevasta harhasyötöstä.

Matsin surkeinta: AC Kajaanin toppari Pessanha loukkaantui vakavasti vaarattoman oloisessa tilanteessa lähellä päätyrajaa. Tilannetta läheltä seurannut kajaanilaisjoukkueen maalivahti Jonathan Jäntti kuvaili pelin jälkeen, että Pessanhan kenkä jäi kiinni nurmeen ja jalka vääntyi pahasti. Mies kannettiin paareilla kentältä ja vietiin ambulanssiin. AC Kajaanin valmentaja Ari Koski tiesi, että nilkka saatiin takaisin paikoillaan ennen sairaalareissua. Pitkä kuntoutus lienee edessä.

Tuhlaajapoika: TPS loi tilanteensa terävistä pystyynjuoksuista ja pystysyötöistä. Mika Ääritalo juoksi pelin alussa tämän tästä karkuun kajaanilaisten toppareilta. Ensimmäisessä läpiajossa hän ajautui ensin liian lähelle maalivahtia, sen jälkeen liian pieneen kulmaan, josta ampui yli maalin. Toinen läpiajo päättyi kamppiin ja rangaistuspotkuun, joka tuotti voittomaalin. Kolmannella kerralla "Ärtsi" ampui päin Jänttiä. Hyvää tekemistä, mutta tällä kertaa ilman tulosta.

Illan erikoisuus: AC Kajaani on varsinainen muukalaislegioona. Avauskokoonpanossa oli vain kaksi suomalaista: maalivahti Jäntti ja laitalinkki Oskari Rounaja. On brassia, meksikolaista, ghanalaista, venäläistä, nigerialaista. Nämä kansallisuudet rosterissa on ainakin. Joukkueessa on hyviä pelaajia mutta ei sitä joukkuetta, ainakaan toistaiseksi. Peli-identiteetistä on turha puhua vielä tässä vaiheessa kautta. Se voi vielä syntyä tai sitten ei.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Pelikieltoaan kärsivä toppari Rasmus Holma istui pressikatsomon edessä eikä katsomossa istuva pelaaja koskaan ei pääse helpolla. Muiden virheet näkyvät hyvin katsomoon ja jännitys on sietämättömämpää kuin kentällä, jossa voi vaikuttaa peliin. Katsomossa ei voi.

Mitä sanottiin?:

Tommi Pikkarainen, TPS: Ekalla puoliajalla oli sellaisia paikkoja, että niistä olisi voinut pistää pelin pakettiin. Siinä mielessä yhteneväinen peli muiden kanssa, että maalipaikkoja pystytään luomaan. Rauhallisuus pallollisesta pelaamisesta vielä vähän puuttuu. Puolustus pitää hyvin ja pisteitä on hyvä määrä kasassa. Ei kai tässä oikeasti saa ruttunaamalla olla, jos neljästä ensimmäistä pelistä saa kymmenen pistettä ja on sarjakärjessä. Pitää antaa kunniaa pelaajille. He painavat hommia tosissaan.

Ari Koski, AC Kajaani: Lähdettiin ihan hyvällä sykkeellä peliin. Hyvin pelattiin, ei se siitä jäänyt kiinni. Pienet virheet puolustuksessa (ratkaisivat). Aika tehottomia oltiin hyökkäyspäässä, vaikka hyville paikoille päästiin. Aivan s-tanan huono tuomari oli tänään, puolin ja toisin. Se vaikeutti meidän pelaamista, kun ei tiedä mitä saa tehdä ja mitä ei. Toivottavasti ei nähdä enää ikinä. Peli ei ratkennut siihen, vaan omiin virheisiin.

Analyysi: TPS on saanut aloittaa sarjan häntäpään valvojia vastaan ja on selvinnyt urakastaan kunnialla tai oikeastaan loistavasti. Pisteitä sataa, kärkipaikka on hallussa. Kaikki siis hyvin? No ei. Peli ei kulje kuin joillakin osa-alueilla. Pelinkääntäminen tuottaa nopeita hyökkäyksiä ja parhaiten tulosta. Ne johtavat maalitilanteisiin. Maalejakin syntyy. Puolustus pitää. Puolustus klaarasi erityisen hyvin erikoistilanteet ja keskityspallot. Niistä AC Kajaani ei saanut mitään aikaiseksi. Pelimoraali on hyvä ja nollapeli aina hyvä suoritus.

Murheitakin on. Pelinrakentelu ontuu. Syöttösarjoja ei synny, sillä pallo menetetään tai syötetään harhaan. Palloa lykätään turhan hanakasti joka tilanteessa pystyyn. Valmentaja Tommi Pikkarainen luonnehti pelaamista rauhattomaksi ja sitähän se on. Pikkaraisen mukaan tavoitteenakaan ei ole voittaa pallonhallinnan avulla. Mutta mutta. Pallonhallinta on myös puolustamista ja se on tapa kontrolloida peliä. Jos pelivälineen antaa aina heti naapurille, siitä seuraa kiire omassa päässä.

Esitys AC Kajaania vastaan muistutti TPV-peliä. Molemmista oli tuloksena voitto, mutta muuta muistettavaa ei kovin paljon jäänyt. Ensimmäisessä pelissä TPS sentään paransi esitystä toiselle jaksolle. Nyt kävi päinvastoin. Avauspuolikkaalla oli tilanteita, joista olisi pitänyt naulata toinenkin maali. Toinen puoliaika oli selvästi heikompi. Jostain syystä TPS luovutti kentän vastustajalle. AC Kajaani jätti miehitykseensä isoja reikiä, etenkin keskikentälle, mutta TPS ei osannut niihin iskeä. Olisi pitänyt pelata tyhjään tilaan, mutta heitettiin silti pitkään vastustajan toppareille. Miksi?

Asetelma on silti hyvä, ellei erinomainen. Tulokset ovat olleet hyviä, sarja-asema paras mahdollinen eli kärkitila. Enää pitäisi saada peli toiminaan. Välillä täytyy pystyä pelaamaan pitkä hyökkäys, jotta ei tarvitse koko ajan juosta omaa maalia kohti. Kontrollia täytyy parantaa.

Ääritalo näytti vaarallisuutensa pelin alussa. Tuloksena oli tällä kertaa vain rankkari, mutta sekin riitti. Adim Moundi keskialueen pohjalla puolustaa hyvin, mutta pallollisessa pelissä on paljon parannettavaa. Toppari Alday Hernandez on vahva kaksinkamppailuissa. Miinusta näytti pahasta harhasyötöstä, joka oli johtaa takaiskumaaliin.

TPS: Anton Lepola; Kristian Heinolainen, Aldayr Hernandez, Sami Rähmönen, Jonni Peräaho; Joakim Latonen (64. Albijon Mucazi), Alim Moundi, Mika Mäkitalo, Solomon Duah; Jani Virtanen (46. Eliecer Espinosa), Mika Ääritalo (81. Juho Salminen).

AC Kajaani: Jonathan Jäntti; Jurgen Castañeda, Pessanha Dos Santos (43. Tatu Hoffren), Giordano Müeller Piffero, Jordi Lahnalakso; Danila Yashchuk (71. Lawson Bekui), Brite Andoh, Fabricio Lusa, Oskari Rounaja (71. Samuel Mahlamäki), Michael Ibiyomi, Trindade De Moura Thiago.

Erotuomari: Jesse Kananen.

Varoitukset: Heinolainen ja Hernandez, TPS. Pessanha, Piffero ja Lahnalakso, AC Kajaani.

Lasse Virtanen

Keskitetyillä asiakas- ja potilastietojärjestelmillä säästetään työaikaa ja luodaan entistä laadukkaampia palveluita

Pirstaleisia sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja on pitkään hyödynnetty vain yksilön akuutin ongelman ratkaisemiseen, mikä on hidastanut terveydenhuoltoa. Keskitetyillä tiedonhallinta-alustoilla voidaan kuitenkin luoda mahdollisuuksia tiedon tehokkaalle ja reaaliaikaiselle hyödyntämiselle. Keskitettyjen potilas- ja asiakastietojärjestelmien ansiota yksilön terveystiedot löytyvät samasta paikasta, mikä nopeuttaa terveydenhoitoa.

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista

Työryhmä valmistelee luottolaitos- ja kriisinratkaisulainsäädännön tarkistamista. Valmisteltavien lainmuutosten tavoitteena on parantaa pankkien kykyä sietää häiriöitä. Suomi panee muutoksilla täytäntöön niin sanotun EU:n pankkipaketin.

Oletko tietämättäsi värisokea?

Mistä johtuu, että toiset näkevät sen värikkäämpänä kuin toiset? Miten värisokeus ilmenee, ja miten se vaikuttaa elämään? Specsaversin optikko Sauli Karvinen listaa viisi faktaa värisokeudesta.

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä

Asfaltointityö haittaa liikennettä Pernontiellä keskiviikosta perjantaille. Työaika on kello 7–17. Työkoneita on liikenteen seassa.

Fingrid lisää säätösähkön reaaliaikaista markkinatietoa

Fingrid laajentaa säätösähkön reaaliaikaisen hintatiedon julkaisun testiä. Tavoitteena on sekä lisätä sähkömarkkinoiden läpinäkyvyyttä, että luoda kaikille toimijoille yhtenäiset toimintamahdollisuudet markkinoilla. Fingrid haluaa osaltaan mahdollistaa joustavan sähkön kulutuksen, tuotannon ja varastojen osallistumisen yhä lähempänä reaaliaikaa käytävään sähkökauppaan.

Uusi EU-asetus suitsii määräysten vastaisten tuotteiden kauppaa

Uusi EU-asetus tuotteiden markkinavalvonnasta tuli voimaan 15. heinäkuuta, ja sitä aletaan soveltaa pääosin kesällä 2021. Asetuksella pyritään aiempaa paremmin varmistamaan, että EU:ssa myytävät tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa vuodentakaisesta, laskua edelliskuukauteen

Tuotannon volyymi 2005–2019, trendi ja kausitasoitettu sarja.

Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 0,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2019 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 1,8 prosenttia (oli 2,8) edellisvuoden huhtikuusta.

Uusia varotoimia suositellaan metotreksaatin annosteluvirheiden välttämiseksi

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee uusia varotoimia metotreksaattia sisältävien valmisteiden annosteluvirheiden välttämiseksi, sillä jotkut potilaat ovat virheellisesti ottaneet lääkettä joka päivä kerran viikossa tapahtuvan annostelun sijaan.

Kestävää ulkoilua kierrätysmateriaalista

Ulkoilualan arvostettu ISPO Outstanding Outdoor -tuotekilpailu valitsi Halti Hiker Next Generation -takin parhaaksi tuotteeksi Outdoor Lifestyle Apparel -tuotekategoriassa. Takki syntyi born to be recycled -ajattelutavasta, jossa tuotteen elinkaaren loppuvaiheet otetaan huomioon jo tuotekehityksessä. Takki on tehty osin kierrätetystä materiaalista ja se on veden- ja tuulenpitävä. Tuote on osa Outdoor-mallistoa ja saatavilla kaupoissa keväällä 2020.

Urheilu

Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth.

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla.

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa.

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa.

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

Missäs oot?: Rankkuutta kaipaava Suomen mestari

Antti-Jussi Juntunen.

Tavoitimme Turun Urheiluliittoa edustavan maantiepyöräilijä Antti-Jussi Juntusen perjantaina 5. heinäkuuta kello 11.40.

Åboraakkeli: Hyppytuliaisia Gävlestä?

Taika Koilahti.

Mitä tulee Suomen menestymismahdollisuuksiin, yleisurheilukesän kiinnostavimmat arvokisat alkavat torstaina, kun Gävlessä kisataan 22-vuotiaiden EM-kisat 11.–14. heinäkuuta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.