Maradona – pyhimys ja luopio

Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla. Diego Maradona pelasi parhaat vuotensa Napolissa 1980-luvun lopulla. Kuva: Cinemahouse)

Asif Kapadia keskittyy dokumentissaan Diego Maradonan vuosiin Napolissa

Maailman kaikkien aikojen parhaan jalkapalloilijan tittelistä voi olla monta mieltä, mutta isolle osalle 1980-luvulla jalkapalloon hurahtaneista kysymykseen on vain yksi oikea vastaus. Sukupolvelliselle pikkulapsia Argentiinan Diego Maradona (s. 1960) oli mies, joka teki pallolla jumalaisia temppuja, joita sitten matkittiin pihoilla.

Toisaalta Maradona oli pelaaja, jonka temput masensivat pienempiä ja isompia lapsia. Itselleni kovin paikka oli, kun Italian kisoissa 1990 Maradonan oivallus johti voittomaaliin Brasiliaa vastaan.

Maradona oli jo peliurallaan, ja on ollut senkin jälkeen, ristiriitainen hahmo. Nero pallon kanssa ja raikulipoika kentän ulkopuolella. Maradonassa on ollut jotain hyvin samankaltaista kuin Matti Nykäsessä.

Maradonan dualistista persoonaa valottaa myös Asif Kapadian dokumenttielokuva Diego Maradona. Hän rakentaa dokumenttinsa samankaltaisen ristiriitaisuuden varaan kuin aiemmat menestyselokuvat Ayrton Sennasta ja Amy Winehousesta. Tosin, toisin kuin Sennan ja Winehousen kohdalla, Maradonan kohdalla dokumentti ei saa päätepistettään kuoleman kautta.

Kapadian dokumentti keskittyy pääasiassa Maradonan vuosiin Napolissa, eli vuosiin 1984–91. Noina vuosina Maradona oli uransa huipulla. Hän muun muassa johti Napolin kahteen Italian mestaruuteen ja Argentiinan maailmanmestariksi 1986 Meksikossa.

Nuo vuodet johtivat lopulta myös Maradonan alamäkeen. Maradonalla meni kentän ulkopuolella lujaa, mutta koska menestystä kentällä tuli, Maradonaa suojeltiin. Eikä vähiten sen vuoksi, että hänellä oli läheiset välit Napolin mafiaan.

Traagisiin sankareihin mieltynyt Kapadia tekee taattua työtä myös Diego Maradonan tarinan kanssa. Hän on perannut valtavat määrät arkistomateriaalia ja koostanut toimivan dokumentin. Kapadia esittää myös tulkinnan, mikä lopulta johti Maradonan sädekehän romuttumiseen Napolissa. Se tapahtui Italian MM-kisoissa, mutta siemenet tuholle kylvettiin jo aiemmin.

Vaikka Maradonan tarina on yhtä lailla dramaattinen kuin Sennan ja Winehousenkin tarinat, aivan yhtä väkevillä kierroksilla Maradonan tarina ei kulje. Todennäköisesti syynä on se, että Maradona on kaikesta huolimatta yhä elossa.

Joka tapauksessa dokumentti on pakollista kauraa kaikille jalkapallofaneille. Maradonan tarinan lisäksi dokumentti tulee sivulauseessa kertoneeksi siitä, kuinka paljon jalkapallo on runsaassa 30 vuodessa muuttunut. Vaikka Maradona oli aikanaan ylivertainen pelaaja, ei hänen elämäntavoillaan paraskaan nousisi tänä vuonna maailman parhaaksi.

Se ei tosin muuta sitä tosiasiaa, että Maradona on yhä suurempi kuin Lionel Messi.

Ilkka Lappi

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.