Jälkipeli: Pesäpallolla vahva asema Pöytyällä

Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa. Pesäpallolla on vahva asema Pöytyällä. Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Maaseudulla on kuitenkin omat haasteensa. Yhteistyötä pitää tehdä yli kuntarajojen, muun muassa Turun kanssa. Kuva: Hannu Tuominen

– Pöytyä on pinta-alaltaan kaksinkertainen Turkuun verrattuna. Meillä välimatkat ovat pitkiä. Pienessä seurassa joutuu panostamaan siihen, että lapset ylipäätään pääsevät liikkumaan, kertoo Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallio haasteista, jotka ovat erilaisia maaseudulla kuin kaupungissa.

Syrjäkylillä, päästäkseen harjoituksiin, tarvitaan usein kyytiapua.

– Kaupungissa lapsi voi hypätä bussiin, mutta täällä maaseudulla bussi pysähtyy ensimmäisen kerran Turussa tai Loimaalla.

Siksi onkin hämmästyttävää, miten Turun naapurikunnan Pöytyän Urheilijoiden jäsenmäärä on yli tuhat.

– Suurin ongelma on kuitenkin se, että meillä ei ole riittävästi lapsia. Pöytyällä syntyy sata lasta vuodessa. Jos haluat perustaa pesäpallojoukkueen, siihen tarvitaan kymmenen prosenttia kaikista ikäluokan lapsista.

Kansallispelimme pesäpallo tunnetaan lajina, jota pelataan suurten kasvukeskusten ulkopuolella. Pöytyälläkin on ymmärretty, miten lajin elinvoimaisuuden takia pitää tehdä yhteistyötä yli kuntarajojen. Muun muassa Turku Pesis ja Pöytyän Urheilijat tekevät yhteistyötä.

– Pesäpallon tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että lähikunnat ja -kaupungit tekevät yhteistyötä. Poikien B-junioreissa meillä on yhteisjoukkue Turun kanssa. Teemme yhteistyötä nuorissa myös Mynämäen, Loimaan ja Rauman kanssa. Ykkösessä on yhteistyötä Kankaanpään ja Hyvinkään kanssa. Muutama puhelu on tullut soiteltua, että on saanut luotettavan kumppanin maineen.

Pöytyän Urheilijat tunnetaan pesäpallon ohella hiihdosta. Kunnan suurin urheilijakuuluisuus, Johanna Matintalo, on eturivin hiihtäjiämme. Salibandystä on tullut viime vuosien aikana Pöytyälläkin suosittu laji. Lajien välinen kilpailuasetelma maaseudulla poikkeaa kaupungista.

– Lajien välillä ei voida maaseudulla kilpailla. Täällä ei voi ajatellakaan tilannetta, missä valmentaja kehottaa urheilijaa valitsemaan vain yhden lajin. Voit harrastaa sekä talvi- että kesälajeja.

Eräs voimannäyte pöytyäläisestä yhteishengestä on talkoilla rakennettu liikuntahalli. Pieni kyläyhdistys toteutti 700 neliöisen monitoimihallin Leader-rahoituksen turvin. Talkootyön ansiosta halli saatiin aikaiseksi puolet halvemmalla kuin normaalisti.

– Hallissa on muun muassa kuusi pesäpallon etukenttää syöttölautasineen. Suomessa on harvoja halleja, joissa on pesäpallokentän viivat. Lattiantekijä kertoi tehneensä hallin lattioita jo parikymmentä vuotta, mutta Pöytyän halli on ensimmäinen, mihin on tullut pesäpallokentän viivat.

Pöytyän Urheilijat on perustettu heti sodan jälkeen vuonna 1945. Seuran alajaostoksi perustettiin kymmenen vuotta myöhemmin Loukonkulman Lukko. Sen tarkoituksena oli mahdollistaa kunnan itäisessä osassa hiihdon, yleisurheilun ja pesäpallon harrastaminen.

Pöytyälläkin talkootyön merkitys on suuri. Vaikka vapaaehtoisia olisi useitakin, tarvitaan aina muutama sellainen, jonka panos on ollut seuratoiminnan kannalta korvaamaton.

–- Isäni Markku Kallio oli seuran aktiivinen puuhamies ja pelaaja. Seuratoiminta on tullut minulle verenperintönä. Eräs, joka pitää mainita, kun puhutaan pesäpallosta, on edesmennyt pöytyäläinen Päivi Hongisto. Hänen isänsä, tunnettu pesäpallotuomari, ja minun isäni ovat perhetuttuja. Päivi oli opettaja, joka hengitti pesäpalloa. Hän oli kotiseuransa Pöytyän Urheilijoiden aktiivi sekä toimi pitkään varsinaissuomalaisessa pesäpallossa ja valtakunnallisissa Pesäpalloliiton tehtävissä.

Pöytyän Urheilijoiden naiset pelaavat nyt Ykkösessä.

– Naapurikunnassa Karinaisissa naispesäpallolla oli aikoinaan vahva asema. Kuntaliitoksen myötä naisten toiminta siirtyi Pöytyälle. Nyt naisista 90 prosenttia on omia pelaajiamme. Aikoinaan Suomisarja oli meidän seuran ”Superpesis”, mutta koko ajan olemme menneet eteenpäin. Olisi hienoa, jos naiset jonain vuonna nousisivat pääsarjaan. Puitteet riittävät siihen Pöytyällä.

Pöytyäläisen pesäpallon vahvan aseman taustalla on laadukas juniorityö. Juniorijoukkueet ovat menestyneet valtakunnan tasollakin.

–1993–94-syntyneet pojat saavuttivat SM-hopeamitalit. Heistä monet pelaavat nyt Superia ja Ykköstä. Miehissä on kuitenkin tulevaisuuden kannalta mietinnän paikka. Joukkueessa on neljä omaa. Osa on lähtenyt Superiin. He palaavat ehkä joskus takaisin, mutta siihen menee vielä aikaa.

Vaikka pesäpallolla on Pöytyällä vankka asema, on Kalliola mielessä iso toive – sama, joka on monella muullakin paikkakunnalla.

– Yleisön kiinnostus pitäisi saada vieläkin suuremmaksi. Se on suoraan verrannollinen siihen, kuinka paljon oman kylän tyttöjä ja poikia pelaa. Heitä täällä maaseudulla tullaan katsomaan.

Hannu Tuominen

Kun oman kylän tytöt ja pojat pelaavat, Pöytyälläkin yleisö innostuu. Kun oman kylän tytöt ja pojat pelaavat, Pöytyälläkin yleisö innostuu. Kuva: Hannu Tuominen

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.