Otteluanalyysi: Muzacin pusku takasi voiton AC Oulusta

Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa. Toppari Valtteri Vesiaho debytoi onnistuneesti TPS-paidassa. Kuva: Lasse Virtanen

Kova ottelu, hyvä ottelu. Maalitilanteita ei ollut paljon, mutta TPS loi niitä enemmän kuin AC Oulu ja käytti niistä yhden. Vaihtomies Albijon Muzaci puski kulmasta voitto-osuman, ja TPS löi AC Oulun 1-0 (0-0) Kupittaalla Ykkösen kärkipään kamppailussa. Asetelma Ykkösen kärjessä säilyi entisellään, sillä Haka löi Jaron. TPS repi kuitenkin lisää kaulaa muihin, sillä Jaro ja MuSa ovat jo kymmenen pisteen päässä.

TPS on seitsemän pisteen päässä Hakasta. Mahdollisuus kuroa etumatkaa kiinni tulee jo ensi lauantaina, kun Haka matkustaa Kupittaalle TPS:n vieraaksi.

Maali: 81. Albijon Muzaci (Sami Rähmönen) 1-0.

Yleisöä: 1 894.

Kentän kunkku: Albijon Muzaci, TPS. Supersub Muzaci tuli vaihdosta kentälle ja oli kova. Prässäsi, voitti kaksinkamppailuja ja iski voittomaalin. Sami Rähmönen lähetti kulmapotkun, jonka Muzaci puski verkkoon.

Matsin surkeinta: TPS-kärki Eliecer Espinosa loukkasi pahannäköisesti kolarissa Oulun Felix Orishanin kanssa. Osuiko Espinosan päähän vastustajan pää vai kyynärpää? Joka tapauksessa Espinosa oli minuutteja liikkumattomana kentän pinnassa ja vietiin paareilla kentältä. Pelin jälkeen hän oli sentään jo jalkeilla eikä tarvinnut ambulanssia, joka odotteli pukukoppien edustalla, mutta tuskin hän ilman aivotärähdystä kolhusta selviää. Kortti heilahti tulostaulun mukaan David Ramadingayelle.

Tuhlaajapoika: Solomon Duah, TPS. "Solmu" irtosi useampaan kertaan Oulun puolustukselta, mutta aina iski se tavanomainen "tenkapoo". Viimeinen ratkaisu ei ollut muun tekemisen tasolla. Joko syöttö oli kelvoton, harhautus ei onnistunut tai laukaus oli kevyt. On turhauttavaa, kun pelaajalla on kyvykkyys päästä hyville paikoille, mutta ei enää kykyä saada hyvää lopputulosta. Jos olisi, Duah pelaisi jossain muualla, jossain muussa sarjassa.

Illan erikoisuus: AC Oulu aloitti Kupittaalla harvinaisen hyökkäysvoittoisella ryhmityksellä. Se pelasi kolmella topparilla ja sai ylivoiman keskialueella. Wingbackit Loorents Hertsi ja Fugo Segawa eivät hekään olleet varsinaisia pakkeja, mutta etenkin Hertsi oli vahva puolustussuuntaan. Oulu ei kuitenkaan pystynyt hyödyntämään asetelmallista yliotettaan. Hyökkäyspeli oli heiveröistä, eikä maalitilanteita juuri syntynyt. Asenne oli silti oikea. AC Oulu on satsannut tähän kauteen paljon, vaikka nousu näyttää jäävän toteutumatta. Se kirvoitti TPS-fanit lauluun: "AC Oulu ei nouse koskaan".

Kuka pääsi helpoimmalla?: Erotuomari Dennis Antamo ei päässyt. Intohimoinen kotiyleisö vaati Espinosan kolhimisesta punaista korttia ja ihmetystä herätti myös tilanne, jossa Sami Rähmönen sai kortin. Edeltävässä tilanteessa Oulun Jere Aallikko näytti huitaisevan Rähmöstä kädellään, mutta hän selvisi ilman rangaistusta. Ottelu ei ollut helppo. Panokset olivat kovat ja ajoittain myös otteet.

Mitä sanottiin?:

Valtteri Vesiaho: Tuntui tosi kivalta päästä pelaaman. Hyviä jätkiä vierellä, mikäs siinä ollessa. Aluksi oltiin liian passiivisia. Toisella puoliajalla saatiin painetta Oulun päätyyn ja siitä se maalikin syntyi.

Tommi Pikkarainen, TPS: Aloitettiin hiukan passiivisesti. Oudosti jätettiin turvametri pallon lähellä olevalle pelaajalle. Jouduttiin juoksemaan ja tekemään duunia. Intensiteetti oli hyvä. Aika korkeatasoinen ottelu tähän sarjaan. Oli tunnelatausta. Oli draamaa, vaikka mitään tahallisesta ei varmana tilanteissa ollut. Varmaan kovin ottelu, mitä meillä on tänä vuonna ollut. Pelaajat laittoivat hienosti itsensä likoon.

Rauno Ojanen, AC Oulu: Ei ollut ensimmäinen 1-0-peli TPS:n kanssa. Nämä ovat maalin pelejä. Kerran on täällä voitettu, useammin on tullut TPS:ltä 1-0 turpaan. TPS on vaikea vastustaja. Jos peli olisi päättynyt 0-0, niin se olisi ollut maalipaikkojen suhteen reilu tulos. Aloitettiin hyvin, mutta toisella jaksolla ruvettiin tekemään asioita, joita ei olisi pitänyt tehdä. Tämä on valmentajaurani ylivoimaisesti kovin paikka.

Analyysi: AC Oulu ei tullut peruuttelemaan Kupittaalle. Kenttäryhmitys oli hyökkäysvoittoinen ja niin sen pitikin olla, sillä Oulu tarvitsee voittoja. Kausi on sujunut alavireisesti, vaikka joukkueeseen on satsattu ja tavoitteena oli nousu. Sitä ei ole tulossa.

Oulu otti tilan pois TPS:ltä, mutta ei hyökkäyspelissään saanut juuri mitään aikaiseksi. TPS yritti, aivan oikein, kääntää peliä nopeasti pallonriistojen jälkeen, mutta sortui jälleen liialliseen suoraviivaisuuteen. Oulun puolustuslinjan taakse heitettiin pitkää palloa, mutta kovin epätarkasti.

Kotijoukkue pääsi koko ajan vahvemmin kiinni peliin ja pystyi luomaan puolittaisia maalitilanteita. Parhaat tilanteet syntyivät toisella puoliajalla kuitenkin Oulun puolustuksen hölmöilyistä. Mika Ääritalo oli kahdesti päästä kiinni huonoon syöttöön, mutta laukaukset pystyttiin peittämään.

TPS oli vahva Rähmösen antamissa kulmapotkuissa ja kulmasta syntyi myös voittomaali. Muzaci puski tyylipuhtaasti pallon verkkoon.

TPS:llä on edelleen samoja ongelmia pallollisessa pelissä kuin ennenkin. Kiire on liian kova ja syöttöjä karkaa harhateille. Hyvää on se, mikä ennenkin. Joukkue pääsee maalipaikoille. Ja tekee myös maaleja. Nyt tosin vain yhden, mutta se riitti.

Kentällä nähtiin mielenkiintoisia taistelupareja. Oulun 36-vuotias kärki Juho Mäkelä pelasi TPS ensikertalaista, 19-vuotiasta topparia Valtteri Vesiahoa vastaan ja oli täysin näkymätön. Vesiaho selvisi ensi testistään kunnialla. TPS:n vasemmalla sivustalla ottivat toisistaan mittaa laitapakki Tatu Varmanen ja Oulun wingback Loorents Hertsi, joka oli puolustussuuntaan erinomainen. Varmanen pelasi siitä huolimatta hyvän ottelun.

Kummankaan hyökkäyspelissä ei ollut kehumista, mutta jännitettä riitti. Ykkösen otteluksi peli oli hyvätasoinen ja tarjolla oli kovaa kamppailua. Tämä ei ollut mitäänsanomaton pilipaliosaston juttu. Nyt pelattiin täysillä ja homma otettiin todesta.

TPS: Miikka Mujunen; Tatu Varmanen, Aldayr Hernandez, Valtteri Vesiaho, Sami Rähmönen; Joakim Latonen (58. Albijon Muzaci), Alim Moundi, Mika Mäkitalo (88. Rasmus Holma), Solomon Duah; Mika Ääritalo, Eliecer Espinosa (72. Oskari Jakonen).

AC Oulu: Juhani Pennanen; Venicio Ferreira (83. Samuli Leppälä), Lassi Nurmos, Alexander Jibrin; Fugo Segawa, Joni Korhonen (80. Aleksi Gullsten), Felix Orishani (70. Juuso Kemppainen), David Ramadingaye, Loorents Hertsi; Juho Mäkelä, Jere Aallikko.

Erotuomari: Dennis Antamo.

Varoitukset: Hernandez ja Rähmönen, TPS. Hertsi, Ramadingaye ja Segawa, AC Oulu.

Lasse Virtanen

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.