Kupittaanpuiston minigolfkentän ennätykset uusiksi

Karl-Anton Lönnroth. Karl-Anton Lönnroth. Kuva: Nicholas Fomin

Kupittaanpuiston minigolfkentällä pelattiin Finnish Adventure Golf Masters -kilpailut viikonloppuna. Kansainväliseen kilpailuun osallistui noin 30 pelaajaa, joiden joukossa oli useampi maailmanmestari.

Viikonlopun aikana minigolfkentällä koettiin jännittäviä hetkiä, kun lajin harrastajat ottivat mittaa toisistaan. Lauantaina järjestettiin noviisisarja, johon osallistumaan pääsivät vain henkilöt, jotka eivät ole osallistuneet aiemmin liiton virallisiin kilpailuihin. Noviisisarjan paras kierrostulos oli 42 lyöntiä.

Minigolfkentän kierrosennätys meni uuteen uskoon, kun Porvoosta kilpailuun saapunut Karl-Anton Lönnroth pelasi sunnuntaina ennätystuloksen. Minigolfkentän uusi virallinen kierrosennätys on 31 lyöntiä.

– Tältä alustalta minulla on suhteellisen vähän pelikokemusta, siitä johtuen harjoitteluissa en päässyt ihan samoihin tuloksiin, kuin itse kilpailussa. Tämä ennätyskierros oli minulle ylivoimaisesti kesän paras minigolfsuoritus, Lönnroth paljastaa.

Tšekeistä kilpailuun saapuneet Daniel ja Matej Vlcek ehtivät harjoitella kentällä kaksi päivää ennen kilpailua. Mukaansa Suomeen he pakkasivat noin kaksikymmentä palloa ja omat mailat.

– Tänä kesänä pelaamme kymmenkunta kilpailua viidessä eri maassa. Suomi valikoitui pelattavien kenttien listalle, kun kuulimme uudesta kentästä, Daniel Vlcek kertoo.

Danielin poika Matej, 12, on harrastanut minigolfia kuusivuotiaasta saakka. Daniel voitti kokonaiskilpailun ja Matej sijoittui kahdeksanneksi.

– Pelaaminen juniorisarjassa oli tosi hauskaa. Tulisin mielelläni uudelleenkin Suomeen pelaamaan, Matej hehkuttaa.

Ruotsista kilpailemaan saapui senioreiden hallitseva maailmanmestari Jens Bergström. Bergström on ensimmäistä kertaa kilpailemassa Suomessa.

– Kupittaalla on hienot radat, jotka tarjoavat sopivasti haastetta. En ole vieläkään varma löysinkö jokaiseen rataan optimaalisen pelitavan, Bergström pohtii ja kertoo jo suunnitelmistaan tulla uudelleenkin pelaamaan Kupittaalle.

Bergström on harrastanut minigolfia 18 vuotta ja kannustaa lajista kiinnostuneita ottamaan rohkeasti yhteyttä paikalliseen seuraan.

– Alkuun pääsee hankkimalla mailan ja 4–5 kilpapalloa. Tämä on edullinen ja matalan kynnyksen laji, Bergström valottaa.

Kansainvälisten huippujen ja kotimaisten harrastajien lisäksi kilpailussa nähtiin myös turkulaisia pelaajia. Turun Ratagolfseuraa edustanut Petri Lönngren sijoittui kilpailussa seitsemänneksi.

– Tuntui hienolta, että joukkueemme voitti tšekkiläisten joukkueen. Se on kova suoritus, ottaen huomioon, että he pelaavat vain tällä alustalla (Adventure). Lisäksi he ovat menestyneet hyvin MM-kilpailuissa, Lönngren pohjustaa.

Lönngrenin kotikenttänä on Impivaaran minigolfkenttä, jossa on huoparadat.

– Olen pelannut tällä alustalla viimeksi vuonna 2006 British Open -kilpailussa. Viikonlopun kilpailut loivat uskoa, että voisin menestyä tälläkin alustalla – joskin se vaatisi paljon enemmän harjoittelua, Lönngren arvioi.

Kilpapelaajien suoritukset herättivät kiinnostusta myös ohikulkijoissa. Lauantaina ja sunnuntaina kilpailua oli seuraamassa turkulainen Timo Vihersaari.

– En ole vielä ehtinyt pelata näillä uusilla radoilla, mutta 60-luvun lopusta 80-luvun alkuun saakka kävin aktiivisesti pelaamassa Kupittaanpuiston minigolfkentällä. Silloin radat olivat hieman erilaiset ja kierrosennätys oli Raimo Salmen hallussa. Hän pelasi 70-luvun alussa 23 lyönnin kierroksen. Itse pelasin silloin kuukausikilpailussa parhaimmillaan 28 lyönnin kierrostuloksen. Näillä radoilla ei ihan samanlaisia tuloksia nähdä, Vihersaari arvioi.

– Halusin tulla katsomaan kilpailua, kun pallolajit ovat vahvasti verissä. Tämän tyylisiä ratoja en ole ennen nähnyt, mutta hienoltahan ne näyttävät. Olen laittanut merkille, että kilpapelaajien kesken vallitsee hyvä henki ja kaikki kannustavat toisiaan – hyviä suorituksia iloitaan yhdessä, Vihersaari toteaa.

Sandra Walker

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.