Jälkipeli: Interin vahtien oma koutsi

Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Henrik Moisander on yksi Veikkausliigan kokeneimmista maalivahdeista. Hänet on valittu kahdesti sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Kuva: Hannu Tuominen

Valmennus täyttää Jani Meriläisen arjen

FC Interin edustusjoukkueen päiväharjoitukset ovat juuri päättyneet. Hikiset miehet poistuvat suihkuun. Maalivahtivalmentaja Jani Meriläiseltäkin pukkaa hikeä pintaan siinä kuin pelaajiltakin. Nykyaikainen maalivahtivalmennus vaatii valmentajaltakin hyvää fysiikkaa. Yhden harjoituksen aikana tehtyjen toistojen määrä on Meriläisellä suuri.

– Parhaimmillaan tulee vedettyä yhden harjoituksen aikana noin 400 laukausta. Kun sen toistaa kuudesti viikossa, on määrä suuri. Pakko myöntää, että mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän joudun treenaamaan omalla ajallani, kertoo Meriläinen, joka omaa valtavien toistojensa ansiosta joukkueensa parhaimman potkutekniikan.

Paljon on muuttunut niistä ajoista, kun Meriläisen oma aktiiviura pääsarjatason maalivahtina alkoi 1990-luvulla Rovaniemellä. Maalivahtivalmennukseen erikoistuneet valmentajat olivat harvinaisuuksia.

– Oma potkutekniikkani kehittyi, kun kakkosveskarina lauoin paljon joukkueen ykkösmaalivahdille. Varsinaista maalivahtivalmentajaa ei meillä ollut Rovaniemellä.

Kaudeksi 2001 Meriläinen siirtyi Turkuun FC Interiin. Aktiivipeliura päättyi Kotkassa vuonna 2003, jonka jälkeen Meriläinen palasi Turkuun ja aloitti Interin maalivahtivalmentajana. Nyt Meriläisellä on suoritettuna korkein maalivahtitutkinto, mitä Euroopassa on saatavilla.

– Edustusjoukkueen maalivahtivalmennuksen ohella olen myös joukkueenjohtaja sekä vastaan koko seuran maalivahtivalmennuksesta. Lisäksi valmennan seuran nuorempia ikäluokkia ja toimin U18-maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

Jos on otettu maalivahtivalmennuksessa isoja harppauksia eteenpäin, on myös maalivahdin roolissa tapahtunut Meriläisen aikana iso muutos.

– Iso muutos tapahtui sääntömuutoksen ansiosta. Maalivahti ei voinut enää ottaa palautuspalloa käsiinsä. Jalalla pelaaminen korostui. Sääntömuutos jakoi maalivahdit kahteen ryhmään. Entisaikojen yksijalkaiset maalivahdit olivat vaikeuksissa ja modernit maalivahdit opettelivat pelaamaan molemmilla jaloilla.

Kaukana ovat ajat, jolloin maalivahti vain torjui palloja. Nykyään huippujoukkueet pyrkivät pelaamaan pallonhallinnan kautta. Siinä maalivahdin pelinlukutaito ja jalalla pelaaminen ovat tulleet tärkeiksi. Aktiivisella maalivahdilla voi olla ottelun aikana enemmän pallokosketuksia kuin hyökkääjällä.

– Nykyään maalivahti on osa joukkuetta. Silloin, kun pallo on omalla joukkueella, hän on yksi pelaajista. Maalivahti pystyy antamaan syöttövaihtoehtoja muille pelaajille. Hän uskaltaa pitää palloa hallussa, vaikka vastustaja tulisi lähelle. Samalla hän sitoo yhden vastustajan kenttäpelaajan. Muistan, miten Magnus Bahnen paluun myötä Interin pelaaminen muuttui täysin. Hän pystyi pelaamaan molemmilla jaloilla ja uskalsi pelata ahtaisiin väleihin.

Suomesta on tullut viime vuosina harvakseltaan kansainvälisen tason kenttäpelaajia. Maalivahtien kohdalla tilanne on ollut parempi. Antti Niemi, Jussi Jääskeläinen, Jesse Joronen ja Lukas Hradecky ovat luoneet komean kansainvälisen uran.

Meriläisen mukaan maalivahdin on kenttäpelaajaa helpompi päästä Suomesta maailmalle.

– Skandinaavinen pelaajatyyppi on rauhallinen, tunnollinen ja nöyrä. Nämä kaikki ovat hyviä ominaisuuksia huippumaalivahdille.

Interissä maalivahtitilanne on optimaalinen. Nuori Aati Marttinen, seuran oma kasvatti, haastaa kokeneen Henrik Moisanderin.

– Moisander on Euroopan tasolla jalalla pelaamisessa huippua. Aati on Henkkaa vielä jäljessä, mutta hän on vielä nuori. Marttinen on hyvä esimerkki pelaajapolusta, sillä hän on käynyt läpi koko seuraorganisaation juniorista alkaen. Aati on pelannut koko ajan maalissa, mutta hän ei ollut mikään lapsitähti. Marttinen on saanut kehittyä rauhassa.

Voisi olettaa, että nykymaalivahdin pitää olla vähintään 190 senttimetriä pitkä.

– Pituus asettaa omia rajoitteita. Tilanteita tulee nopeasti ja kova ponnistusvoima ei auta, jos ei ehdi ponnistamaan. Suomessa kuitenkin pelaajamäärät ovat vähäiset, joten ei voida vetää pituusrajaa. Vielä, kun nuorten perusmotoriset taidot ovat heikentyneet, niin melko kapeasta kärjestä pitää kehittää huippuvahteja.

Meriläisen mukaan paras nimitys olisi valmentaja, joka on erikoistunut maalivahtivalmennukseen. Tavoite on, että maalivahtivalmentajat olisivat tulevaisuudessa osana valmennustiimiä. Meriläisellä on valmennusapuna Interin eri ikäryhmissä Onni Sillanpää, Jussi Liikanen ja Kaj Loven.

– Juniorimaalivahdeissa kiinnitän huomiota urheilullisuuteen sekä juniorin haluun harjoitella ja kehittyä. Lapsista ei voi kuitenkaan ennakoida heidän tulevaisuuttaan, vaikka olisivatkin jo hyviä. Interissä on kyllä potentiaalisia tulevaisuudenlupauksia.

Hannu Tuominen

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

Valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään syyskuussa

Viherkasvit ovat osa kotoilua, jolloin niiden avulla tehdään kotipesästä viihtyisää.

Huonekasvien harrastamisesta on tullut yhä tärkeämpi osa suomalaisten elämää. Kiinnostus on kasvanut erityisesti nuorten aikuisten parissa. Huonekasviseura ry ja Puutarhaliitto ry järjestävät ensimmäisen valtakunnallisen Huonekasviviikon 16.-22. syyskuuta. Järjestäjien arvioiden mukaan ainakin joka toisessa suomalaisessa kodissa on useita huonekasveja, ja kiinnostus kasvaa edelleen.

TAFF tulee taas

Turku Animated Film Festivalia vietetään tänä vuonna 21.–25. elokuuta. TAFFin pääpaikkana toimii Manilla, mutta tapahtumia on myös muualla Turun keskustassa. Tapahtuman odotetaan tuovan tänäkin vuonna Turkuun tuhansia animaatioharrastajia ympäri maailmaa.

Cryptid-sarja etsii nuoria avustajiksi

Turussa kuvataan ruotsalaisen Dramacorpin ja suomalaisen Fisher Kingin yhteistyönä elo-lokakuussa 10-osaista sarjaa Cryptid . Cryptid on toiminnallinen kauhusarja, joka sijoittuu skandinaaviseen pieneen kaupunkiin, jota ravistelee kauhistuttavien ja selittämättömien tapahtumien sarja. Sarja on sekoitus mysteeriä, high school -draamaa ja kauhua.

Myös koiran kannattaa olla tarkkana sienimetsällä

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa sienten etsintään. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä ja vaarallisia koirille, joten sienimetsällä tulee olla tarkkana koiran kanssa. Lue miten tunnistat myrkkysienen aiheuttamat myrkytyksen oireet.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä joutuu turvautumaan soviteltuun työttömyystukeen

Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti−kesäkuussa. Ennätysmäärä vastaajia mahdollisti vastausten alueellisen tarkastelun sekä esimiesten vastausten erottelun matkailu- ja ravintola- sekä kaupan alalla.

Halti tuo Värejä talvikauteen

Haltin syksyn ja talven mallisto on houkuttelevan värikäs ja tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja liikkujalle, joka haluaa tulla nähdyksi. Neonvärit ovat syysmuodin vahva trendi, ja ne ovat erittäin toiminnallisia ulkoilu- ja urheiluvaatteissa näkyvyytensä vuoksi. Neonvärejä löytyy korallinvärisenä, oranssina ja keltaisena sekä naisten, miesten että lasten mallistoista. Vaihtoehtoja on niiden lisäksi tarjolla paljon myös hillitymmän tyylin ystävälle.

Turun kaupunki on näyttävästi esillä Turun Messuilla

Turun kaupunki on vahvasti mukana elokuun lopulla, 23.–25. elokuuta, järjestettävillä Turun Messuilla. Messujen teemana on turkulaisuus.

Kaupunki
Urheilu

Joel Laitinen Interin edustuksen harjoitusvahvuuteen

PEPO Lappeenrannan kapteeni Joel Laitinen harjoittelee loppukauden FC Interin edustusjoukkueen mukana. Laitinen pelaa kuitenkin PEPO:n mukana jäljellä olevissa Kakkosen otteluissa, ellei vielä tulevassa kuun vaihteessa toisin sovita.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.