Otteluanalyysi: Haka menee menojaan Ykkösessä

Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen. Matej Hradecký teki vahvan paluun kentille 2,5 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Lasse Virtanen

Valkeakosken Haka venytti kaulaa jo kymmeneen pisteeseen lyömällä TPS:n Kupittaalla 3-2 (2-0) jalkapalloilun Ykkösen kärkikamppailussa. Haka on käynyt kahdesti Kupittaalla ja voittanut kahdesti. Jossiteltavaa ei siis ole. Vai onko kuitenkin? TPS tuli vahvasti lopussa ja pääsi yrittämään tasoitusta, kun Haka panikoi yllättävästi.

Voitto oli sinänsä ansaittu. Haka näyttää sarjan parhaalta ja erittäin tasapainoiselta joukkueelta. Sen pallollinen peli on vahvaa. TPS on karsijan paikalla kakkosena. Eroa Jaroon ja MuSaan on seitsemän pistettä.

Maalit: 35. Salomo Ojala 0-1, 43. Ojala 0-2, 53. Eliecer Espinosa (Albijon Muzaci) 1-2, 83. Ville-Valtteri Starck 1-3, 88. Matej Hradecky 2-3 rp.

Yleisöä: 2 897.

Kentän kunkku: Salomo Ojala, Haka. Kaksi peliä Kupittaalla tällä kaudella, kolme maalia. Nyt kotiin viemisiksi oli kaksi maalia. Kliinistä viimeistelyä. Ojala on Ykkösen maalipörssin kärjessä yhdeksällä maalilla yhdessä TPS:n Eliecer Espinosan kanssa.

Matsin surkeinta: TPS:n erikoistilannepuolustaminen. Haka iski maalia kulmapotkuista. Kaaripallo takakulmalle ja pum, pallo sisään. Merkattu mies Ojala iski ensiksi ja toisessa TPS-kasvatti Ville-Valtteri Starck pääsi yrittämään jopa kahdesti. Mitä tekivät pakit? Pallo tuli viitosen alueen läpi ilman että maalivahti Miikka Mujunen yritti puuttua peliin. Maalivahdit pitää klaarata tämä alue.

Tuhlaajapojat: Hakan vaihtomiehet Elias Ahde ja Jonni Thusberg pääsivät kokeilemaan vastaiskuista, kun TPS satsasi lopussa hyökkäämiseen. Tilanteet valuivat kuitenkin hiekkaan: paitsioon, viivyttelyyn tai huonoon viimeistelyyn. Mujunen torjui kertaalleen mainiosti Thusbergin laukauksen.

Illan erikoisuus: TPS:n Matej Hradecký palasi kentälle 2,5 vuoden pelaamattomuuden jälkeen. Keskikenttämiehen polvi on hajonnut kahdesti, takareisi kerran. Paluu oli vahva. Maali pilkulta ja tasapainoinen peliesitys. Hän tuo johtajuutta ryhmään.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Kuuma ja kesäpäivä ja kärkikamppailu. Hiki oli pinnassa kaikilla, eikä juomataukoja nyt pidetty.

Mitä sanottiin?:

Matej Hradecký: Aika helpottunut olo, yhtä helvettiä ollut 2,5 vuotta. Ihan tunnepohjalta päätin vetää rankkarin. Hyvä, että meni sisään.

Tommi Pikkarainen, TPS: Haka on käynyt täällä kaksi kertaa ja on ollut kaksi kertaa maalin parempi. Tulosta pitää kunnioittaa. Turha siitä vinkua, mutta päästetyt maalit olivat minun silmiini todella, todella halpoja. Kaksi nostoa takatolpalle ja merkattu mies tekee. Tosi ihmeellisiä, olemme olleet todella vahvoja puolustamaan erikoistilanteita. Nyt yhtäkkiä päästettiin kaksi. Pääosin olen tyytyväinen toisen puoliajan intensiteetin nostoon ja siihen, että pystyttiin lähtemään hyökkäämään. Haka on sarjan paras joukkue, mutta tuntuu pirun raskaalta hävitä pelitapahtumiltaan tällä tavalla kulkeva peli.

Teemu Tainio, Haka: Ei missään nimessä saatu omaa peliä käyntiin, se oli TPS:n hyvyyttä. Prässäsivät aggressiivisesti, osasivat peittää oikeat alueet. Tiedettiin, että Tepsi tulee lujaa toiselle puoliajalle ja niinhän siinä kävi. Muutamalta pelaajalta loppuivat jalat ihan kesken. Vastahyökkäyksistä olisi pitänyt naulata peli lopussa. Kulmista on tehty nyt monessa pelissä maaleja. Typerä pilkku lahjoitettiin ja lopussa meni vellit pöksyyn.

Analyysi: Haka menee menojaan, eikä sitä enää pysäytetä. TPS on tukevasti kiinni karsijan paikassa. Hyvää pelissä oli se, että TPS teki kaksi maalia sarjakärjen verkkoon. Voittamaton Haka oli tätä ennen päästänyt vain kahdeksan maalia 14 ottelussa. Nyt sarake rumeni kahdella lisäosumalla ja Hakan puolustus oli lopussa täydessä paniikissa, kun TPS haki tasoitusta.

Huonoa oli se, että TPS tyri omassa päädyssä kulmapotkuissa karmaisevalla tavalla. Kaksi maalia syntyi takatolpalta. Merkkausvirheitä, eikä pallon olisi edes pitänyt päästä sinne asti.

Haka oli luokkaa parempi pallollisena joukkueena. TPS:n pallollinen peli kyllä parani huomattavasti, kun Hradecký tuli tunnin kohdalla kentälle. Hän tuo rauhallisuutta peliin. Hän sijoittuu hyvin, katkoo varmasti ja syöttää hyvällä prosentilla omille. Se tarkoittaa tasapainoa kenttäryhmityksessä ja rytmiä syöttöpelissä.

Keskialueen pohjalla pelaava Alim Moundi on hyvä katkoissa ja kaksinkamppailuissa, mutta syöttötyöskentelyssä on paljon toivomisen varaa. Joakim Latonen oli tällä kertaa liian kovassa paikassa kymppipaikalla. Hän menetti liikaa palloja ja antoi harhasyöttöjä.

Jonni Peräho, jota on nähty kentällä tällä kaudella vain vähän, pelasi terrierimäisesti, mutta vaihdettiin taktisista syistä kentältä tauolla, kun nurmelle piti saada lisää hyökkäysvoimaa. Eliecer Espinosa näytti heti, miksi häntä tarvitaan. Komea laukaus pamahti yläkulmaan tilanteesta, jossa harva edes tunnisti maalintekomahdollisuutta.

TPS aloitti kolmella topparilla, mutta vaihtoi kahteen toppariin tunnin kohdalla, kun Valtteri Vesiaho teki tilaa Hradeckýlle. Sen jälkeen peli alkoi rullata ja raitapaidat ylsivät kauden parhaaseen pallolliseen peliesitykseen loppuhetkillä. Pallo pysyi hallussa ja murtautumisia tehtiin myös pitkistä hyökkäyksistä.

Hradecký näytti johtajuutta ottamalla pelivälineen, kun pallo piti pistää pilkulta sisään. Tällaisesta ei ollut ennakkoon sovittu. Jonkun on kannettava vastuuta. Sitä Hradecký teki.

Hradeckýa tarvittaisiin myös jatkossa, sillä TPS:n pallollinen peli ei ole ollut vielä sitä, mitä sen pitäisi olla. Se on liian suoraviivaista ruiskimista, se on hätäistä ja huolimatonta. Menetyksiä ja harhasyöttöjä tulee liikaa. TPS on ollut yksilöidensä varassa, sillä materiaalia on Ykkösen tasolle riittävästi. Nopeutta ja taitoa on. Joukkueena TPS oli ja on kuitenkin selvästi Hakaa perässä. TPS on yhden vaihteen joukkue, kun Hakan koneessa vaihteita monta. Teemu Tainio on tehnyt ihmeitä ryhmänsä kanssa. Voittoja on 13, tasapelejä kaksi. Tappioita ei yhtään. Pysäyttäjää ei ole.

Myrkyllisen vivahteen Hakan voittoon tuo se, että joukkueessa on monta TPS-taustaista pelaajaa. Topparit Niklas Friberg ja Ville-Valtteri Starck on nähty myös TPS-paidassa. Starck kävi tekemässä voittomaalin. Myös Elias Ahde on tuttu mies TPS-kannattajille ja maalivahti Santeri Aaltosellakin on TPS-taustaa.

TPS: Miikka Mujunen; Aldayr Hernandez, Rasmus Holma, Valtteri Vesiaho (60. Matej Hradecky); Tatu Varmanen, Jonni Peräaho (46. Eliecer Espinosa), Joakim Latonen (73. Oskari Jakonen), Alim Moundi, Sami Rähmönen; Mika Ääritalo, Albijon Muzaci.

Haka: Santeri Aaltonen; Henri Malundama, Ville-Valtteri Starck, Niklas Friberg, Tino Purme (59. Jami Kyöstilä); Jacob Bushue, Anton Popovitch, Joona Tapani (70. Elias Ahde); Antto Hilska (79. Jonni Thusberg), Salomo Ojala, Samuel Chidi.

Erotuomari: Petri Viljanen.

Varoitukset: Latonen ja Varmanen, TPS. Bushue ja Malundama, Haka.

Lasse Virtanen

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.