Otteluanalyysi: Interin tehokkuus liikaa Hongalle

Filip Valencic on tällä hetkellä pysäyttämätön Vaikkausliigassa. Filip Valencic on tällä hetkellä pysäyttämätön Vaikkausliigassa. Kuva: Markku Jokela

Interin hyökkäysvoima on tällä hetkellä liikaa muille jalkapalloilun Veikkausliigan joukkueille. Interin tehoista sai tuta myös Honka, joka kärsi Kupittaalla tappion 3-1 (1-0) muutoin varsin tasaisessa ottelussa. Inter oli yksinkertaisesti vain parempi tilanteissa, joissa pallo piti panna maaliverkkoon.

Inter nousi voitolla sarjan kakkoseksi 27 pisteellä. Kärjessä on Ilves 29 pisteellä yhden ottelun vähemmän pelanneena. Interin kanssa tasapisteissä ovat KuPS ja Honka yhtä monta peliä pelanneena, joten tasaista on.

Inter oli voittanut Hongan liigassa viimeksi vuonna 2012. Oli siis jo korkea aika.

Maalit: 6. Elias Mastokangas 1-0, 59. Filip Valencic (Mikko Kuningas) 2-0, 82. Abel Suarez (Juha Hakola) 2-1, 90. Timo Furuholm (Valencic) 3-1.

Yleisöä: 2 077.

Kentän kunkku: Filip Valencic, Inter. Tehot ovat kohdillaan. Maali, maalisyöttö ja pohjustus Interin ensimmäiseen maaliin. Valencic johtaa liigan maalipörssiä 13 maalilla ja on kovassa iskussa.

Illan erikoisuus: Ottelun alussa huomio kiintyi siihen, ettei Luciano Balbin ja Alvaro Municin selässä ollut lainkaan nimeä. Balbi pelaa yleensä numerolla 2, nyt selässä oli 27. Municin selässä oli numero 30, kun numero on yleensä 8. Mikä oli syynä? Herrat olivat ilman lupaa vaihtaneet pelipaitaa Bröndby-ottelun jälkeen. Lupa oli vaihtaa vieraspaita, ei kotipaitaa. Varalla ei olut nimellä varustettua paitaa, saati omaa numeroa. Väärinkäsitys kuulemma. Niin kai sitten.

Matsin surkeinta: Honka on hyvä joukkue, mutta yksi osa-alue ei ollut samalla tasolla kuin muut. Hyökkäyspään erikoistilanteista ei saatu mitään aikaiseksi. Lahjapalloja Interin pakeille.

Tuhlaajapoika: Tässä matsissa ei ollut mitä tuhlata. Ainoaa tuhlaamista oli se, ettei Honka saanut pallonhallinnasta huolimatta aikaiseksi laukauksia maalia kohti. Jos Inter oli tehokas, niin Honka oli tehoton.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Henrik Moisander torjui kerran, joten liikaa hommia ei ollut. Yksi pallo livahti selän taakse. Hongan vahti Tim Murray torjui myös vain kerran, tilastojen mukaan, mutta kaivoi pallon maaliverkostaan kolme kertaa.

Mitä sanottiin?:

Jose Riveiro, Inter: Erittäin tärkeät kolme pistettä. Meillä oli kaksi päivää aikaa palautua. Tärkeää on se, miten joukkue ottaa pelin mentaalisesti. Olimme valmiita. Kaikki halusivat pelata. Olisi ollut helppo sanoa, ettei jaksa.

Vesa Vasara, Honka: Inter oli hyvä niissä asioita, joissa odotettiinkin. Ei pystytty ottamaan vahvuuksia pois. Luotiin sellaisia aihioita, että oltaisiin voitu itsekin olla tehokkaampia. Oli muutama läheltä piti -tilanne. Niistä pitäisi tehdä näissä peleissä, jos haluaa pysyä mukana. Inter oli tuon verran parempi.

Analyysi: Kaksikko Filip Valencic-Timo Furuholm on tulikuuma. Valencic oli mukana kaikissa Interin maaleissa ja teki niistä yhden, Furuholm sai myös tililleen maalin. Valencicin saldo on nyt 13 maalia, Furuholmilla on koossa seitsemän maalia. Yhteensä he ovat siis tehneet 20 maalia eli enemmän kuin Ilves (16) tai HJK (19) tai SJK (19). Inter on tehnyt 30 maalia eli enemmän kuin mikään muu joukkue Veikkausliigassa. Hyökkäyspelistä homma ei jää kiinni.

Myös puolustuspeli toimi, etenkin matalalla puolustaminen, jossa on aiemmin ollut vaikeuksia. Honka nosti hyökkäykset hyvin, mutta 30 metriä ennen maalia tuli seinä vastaan. Ei se ollut pelkästään Interin puolustuksen hyvyyttä. Hongan murtautumismallit, jos sellaisia oli, eivät nyt toimineet.

Peli oli kuitenkin paljon tasaisempi kuin numerot osoittavat. Honka on erittäin hyvin organisoitu joukkue. Joukkuepuolustus on erinomainen. Prässi on synkronoitu hyvin, linjat pumppaavat oikeaa aikaan ja välimatkat pysyvät sopivina. Interillä olikin vaikeuksia nostaa hitaita hyökkäyksiään. Pallonhallinta oli selvästi Hongalla. Eikä pallonhallinnassakaan ollut muuta vikaa kuin se, ettei maalipaikkoja kyetty luomaan. Se on toki iso puute jalkapallojoukkueelle. Hallinnasta ei hyötyä, jos ei tee maaleja. Bubismi mutta totuus.

Honka on tehoton, Inter ei ole. Se on hyvä, jos ja kun pääsee lähelle vastustajan rangaistusaluetta. Furuholm viimeistelee hyvin läheltä maalia, Valencic hyvin kauempaa. Murtautumismalleja on ja tilanteita avautuu. Honka puolusti keskialuetta nyt niin hyvin, ettei Inter liian usein päässyt vierailemaan vierailijoiden maalilla. Tuloksena oli silti kolme maalia.

Mika Ojala on loukkaantuneena sivussa, mikä avasi Elias Mastokankaalle paikan avauskokoonpanoon. Hän kiitti tilaisuudesta ja teki Interin avausmaalin. Se oli hänen avausmaalinsa Veikkausliigassa.

Inter: Henrik Moisander; Daan Klinkenberg, Juuso Hämäläinen, Miro Tenho; Luciano Balbi (90. Daniel Kamy), Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (74. Niko Markkula), Niilo Mäenpää; Timo Furuholm, Elias Mastokangas (46. Mikko Kuningas), Filip Valencic.

Honka: Tim Murray; Mikko Sumusalo, Robert Ivanov, Tommi Saarinen, Henri Aalto; Demba Savage (62. Joel Perovuo), Javi Hervas (87. Martin Salin), Duarte Tammilehto (75. Abel Suarez), Juha Hakola; Borjas Martin, Lucas Kaufmann.

Erotuomari: Oskari Hämäläinen.

Varoitukset: Furuholm, Paananen ja Hämäläinen, Inter. Ivanov ja Hervas, Honka.

Lasse Virtanen

Tiede- ja taidefestivaali Aboagorassa pohditaan maata, maapalloa ja niiden tulevaisuutta

Tieteiden ja taiteiden välistä vuoropuhelua edistävässä Aboagora-tapahtumassa syvennytään elämän peruselementteihin tänä vuonna alkavassa The Five Rings -teemakokonaisuudessa. Ensimmäisenä on vuorossa maa, jota tarkastellaan muun muassa arkeologian ja geologian, ympäristö- ja eläinhistorian, kulttuuriperinnön, ekoteologian, runouden, performanssitaiteen ja kuvataiteen keinoin. Aboagora järjestetään Sibelius-museossa 21.–23. elokuuta 2019.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat kesäkuussa

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden kesäkuussa 5,1 prosenttia vuoden 2018 kesäkuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 3,5 prosenttia. Kuluvan vuoden toukokuussa liikevaihto ylsi niin ikään 5,1 prosentin kasvuun, kun taas volyymi nousi tuolloin 3,7 prosenttia vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Hyvinvointivaltion rakenteet voivat ylläpitää eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle

Monien hyvinvointivaltioiden tavoitteena on yhteiskunnallisen tasa-arvoisuuden lisääminen. Turun yliopistossa väittelevän Heta Pöyliön väitöstutkimuksessa selviää, että koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tutkimuksessa järjestelmien on todettu heikentävän etenkin huono-osaisuuden periytyvyyttä, mutta ne voivat myös ylläpitää hyväosaisuuden periytymistä.

Kaupunki teettää lisätutkimuksia Sepänkatu 2:n tiloissa, koulutyö jatkuu normaalisti

Turun kaupunginhallitus on saanut tilannekatsauksen maanantain kokouksessaan Puolalan koulun väistötilana toimivan Sepänkatu 2:n tilanteesta. Ennen kokousta kaupunginhallituksen jäsenet tapasivat myös Puolalan koulun huoltajia.

Yritysten varastojen arvo kasvoi vuoden toisella neljänneksellä

Varastojen arvon vuosimuutos teollisuudessa, kaivostoiminnassa ja sähköntuotannossa II/2018– II/2019 (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 6,9 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 7,0 prosenttia vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 6,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Key Ensemblen uusi konserttifoorumi haastaa pohtimaan

Innovatiivisista ohjelmistoideoistaan tunnettu kamarikuoro Key Ensemble tuulettaa turkulaista kuorokonserttitarjontaa järjestämällä syksyllä teemallisen konserttifoorumisarjan eri puolille kaupunkia.

OP:n ekonomistit ennustavat vain niukkaa talouskasvua

OP:n ekonomistit laskevat kasvuennustettaan ja ennakoivat kuluvalle vuodelle enää 1,2 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu hidastuu yhä ja työllisyyden kasvu Suomessa lähes pysähtyy.

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa ajorataa ympäröivillä kaduilla

Poliisitalon ikkunoiden pesu kaventaa kevyenliikenteenväylää ja ajorataa Sairashuoneenkadulla 20. elokuuta kello 15-22, Eerikinkadulla 21. elokuuta kello 15-22 ja Puistokadulla 22. elokuuta kello 15-22.

Kaupunki
Urheilu

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

TPS Salibandy palkittiin viime kauden Salibandyteosta

TPS Salibandy palkittiin lauantaina 17. elokuuta Lempäälän Ideaparkissa kauden 2018-2019 Salibandyteosta. Palkinnon perusteena oli ennen kaikkea kohentunut ottelutapahtuma.

TPS lainaa Isiguzon Savonlinnaan

HC TPS on lainannut puolustaja Bernard Isiguzon Mestiksessä pelaavaan SaPKoon. Lainasopimus on voimassa toistaiseksi.

NHL:n työsulkukausi 2012–13 toi Mestikseenkin suuren maailman tuulia

Jesse Winchester poikkesi Kupittaan valoissa NHL:n työsulkukaudella 2012-13.

Vaikka kiekkokausi ei päättyisikään mestaruusjuhliin, saattaa kaudesta muodostua ikimuistoinen. Näin kävi Tuton urheilutoimenjohtaja Elmo Aittolalle NHL:n työsulkukaudella 2012–13.

Puukkokatsomo: Kiinnostavia änäriasetelmia

NHL-kauden alkuun on vielä vajaat pari kuukautta, mutta laineet taalakaukaloiden ympärillä lyövät jo korkeina. Vastikään pohjoisamerikkalaisessa mediassa ryöpytettiin Rasmus Ristolaista TSN:n toimittajan toimesta.

Tuto Hockey ja Forssan Palloseura yhteistyöhön

Mestiksen Tuto Hockey ja Suomi-sarjassa pelaava Forssan Palloseura ovat sopineet kaudelle 2019-20 yhteistyösopimuksesta, joka sisältää seurojen välisen pelaajaliikennesopimuksen. Tämän tarkoituksena on parantaa yhteistyötä sekä edustusjoukkueiden että A-nuorten välillä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.