Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä. Jussi-Pekka Rämä. Kuva: Lasse Virtanen

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

TPS on edelleen vahvasti kiinni karsijan paikassa, mutta nähdyn kaltaisella esityksellä karsinnoissa ei ole mitään mahdollisuuksia. On aivan sama, onko vastassa KPV, VPS tai RoPS.

Maalit: 45. Alim Moundi 1-0, 48. Eliecer Espinosa (Mika Ääritalo) 2-0, 59. Jussi-Pekka Rämä 1-2, 89. Rämä 2-2.

Yleisöä: 1 827.

Kentän kunkku: Jussi-Pekka Rämä, MYPA. Teki kaksi maalia ja oli tehdä kolmannenkin ottelun lopussa. Se olisi ollut voittomaali. Vasurille avautui tilaa, mutta laukaus painui taivaan tuuliin. Oli kuitenkin todellinen tehomies. On tehnyt Ykkösessä tällä kaudella neljä maalia, joista kaksi syntyi maanantaina Kupittaalla.

Matsin surkeinta: Oskari Jakonen teki 63. peliminuutilla läheltä maalin Mika Ääritalon syötöstä. Yleisön yllätykseksi maali hylättiin paitsiona. TPS-valmentaja Tommi Pikkarainen kertoi pelin jälkeen näyttäneensä tilanteen tallenteelta lipun nostaneelle avustavalle erotuomarille eli islantilaiselle Gunnar Helgasonille. Tämä oli Pikkaraisen mukaan pyytänyt anteeksi tuomiota. Pikkarainen arvioi, että Helgason oli pahasti jäljessä tilanteesta, joka ei voinut olla paitsio. Helgason ei kyennyt puolustautumaan muuta kuin sanomalla: "It was my feeling" (se oli tuntemukseni). Se on laiha lohtu

Tuhlaajapoika: Tuhlaajia oli kentällä paljon, tolpat kolisivat ja ylärimaankin osuttiin. Tittelin saa TPS:n Eliecer Espinosa, joka toki teki maalin, mutta ampui kerran tolppaan ja kerran avotilanteesta päin maalivahtia.

Illan erikoisuus: Sami Rähmönen pelasi 350. sarjaottelunsa TPS-paidassa. Pohjoismainen vaihto-ohjelma tuotti peliin islantilaisen erotuomarin Egill Arnarin ja avustavan erotuomarin Gunnar Helgasonin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Valmentajat eivät olleet tyytyväisiä islantilaiserotuomarin linjaan, mutta hän teki itsestään aika lailla näkymättömän. Se on aina hyvän erotuomarin merkki.

Mitä sanottiin?:

Sami Rähmönen, TPS: Kontrolli katosi. Saatiinkohan viimeiseen 20 minuuttiin kahta peräkkäistä syöttöä omille. Ei voi olla tyytyväinen. Peliin katsomisen paikka.

Tommi Pikkarainen, TPS: Täytyy olla äärimmäisen pettynyt esitykseen. Ensimmäinen kymmenen minuuttia oli hyvä. Puolustaminen oli koko ottelun heikkoa. Ei kukaan ole meitä vastaan saanut noin paljon paikkoja kuin MYPA. Puolustuspelaaminen epäonnistui totaalisesti. Olisimme ihan hyvin voineet hävitä pelin lopussa. Emme olleet ainoita epäonnistujia. Linjatuomarin (avustavan erotuomarin) tuomio 3-1-maalissa oli järkyttävä. Se ei ollut mikään senttituomio. Hirvittävä epäonnistuminen. Hän myönsi virheensä. Vieköön tuskansa Islantiin mennessään. Mutta olisimme itsekin voineet tehdä vaikka kuinka monta maalia. Ihmeellinen pudotus pitkän, hyvän, tasaisen jakson jälkeen.

Jukka Karjalainen, MYPA: Kahden maalin takaa noustiin sarjakakkosta vastaan vieraissa. Sitä ei välttämättä tee sarjan ykkönenkään täällä. Aivan älyttömän tärkeä piste. Kuusi tappiota putkeen ja ollaan tuskailtu maalinteon kanssa. Tämä on henkisesti meille paljon isompi piste kuin muuten osataan nähdä.

Jussi-Pekka Rämä, MYPA: Olisi vielä kolmannenkin voinut tehdä. Oli aika hyvä paikka vasemmalla jalalla, mutta ei mennyt. Vähän keskittyminen herpaantui siinä.

Analyysi: Ennusmerkit olivat ilmassa koko ottelun ajan, vaikka TPS aloittikin räväkästi ja Eliecer Espinosa täräytti heti tolppaan. MYPA ei kuitenkaan nöyristellyt, vaan hyökkäsi rohkeasti ja kykeni luomaan maalipaikkoja.

TPS lähti peliin kolmella topparilla ja wingbackeillä. Keskikentällä oli siis viisi miestä, mutta se ei jostain syystä näkynyt pelin kulussa. Keskialueen puolustaminen oli täyttä reikäjuustoa, MYPA juoksi muodosta läpi ja jätti pakit suojattomiksi ottamaan seisovilta jaloilta vastaan hyökkäyksiä.

Toppari Aldayr Hernandez loukkasi toisella puoliajalla kylkensä ja hänet otettiin vaihtoon. Tilalle juoksi Oskari Jakonen ja puolustus muuttui neljän linjaksi. Vasta sen jälkeen alkoi tulla lunta kunnolla tupaan. MYPA iski kaksi maalia ja oli tehdä lopussa kolmannenkin. TPS oli lopussa puolustussuuntaan täysin tuuliajolla, eikä tappio ollut kaukana. Huono puolustaminen ei ehkä sittenkään johtunut muodosta, vaan ... huonosta puolustamisesta.

Kolikon toinen puoli oli se, että TPS loi pelissä tasaiseen tahtiin maalipaikkoja, hyviä sellaisia, ja se olisi voinut paremmalla viimeistelyllä viedä pelin leikitellen.

Oma lukunsa on Jakosen paitsiona hylätty maali. Se olisi vienyt TPS:n johtoon jo 3-1. Se olisi todennäköisesti tappanut pelin. Jos ja jos. Hyökkäyssuuntaan täysin kelvollinen esitys, joskin huolimaton ja toisaikainen, oli puolustussuuntaan täysin kelvoton. Pakkeja ei voi yksin syyttää. Keskialueen puolustus petti pahasti. Maalivahti Miikka Mujunen on hyvä reaktiotorjuja ja kykenee ihmepelastuksiin, mutta yhtä hän ei hoida. Keskityspallot ovat Akilleen kantapää. Joukkue on hermostunut kulmapotkuissa, sillä maalivahti ei klaaraa keskityksiä edes omalla vitosen alueella. Se on merkittävä heikkous.

TPS:n on ryhdistäydyttävä ja pantava puolustus kuntoon. Se on voittanut huonommallakin hyökkäyspelillä, sillä on kykyä ja voimaa ratkaista. Mutta jos puolustus ei pidä, ei karsintaotteluissa ole mitään mahdollisuuksia. Jos sinne asti edes päästään.

TPS: Miikka Mujunen; Aldayr Hernandez (53. Oskari Jakonen), Rasmus Holma, Valtteri Vesiaho; Jonni Peräaho, Alim Moundi (65. Otto Ollikainen), Matej Hradecky, Mika Mäkitalo (84. Jani Virtanen), Sami Rähmönen; Eliecer Espinosa, Mika Ääritalo.

MYPA: Tomas Turunen; Rico Finnäs, Johannes Kytilä, Tino Palmasto, Nuutti Laaksonen; Maksim Gussel, Samuel Lindeman (81. Roni Huhtala), Jari Hassel, Karel Usta (90. Oskari Pasanen); Anttoni Huttunen (78. Tomi Saarelma), Jussi-Pekka Rämä.

Erotuomari: Egill Arnar, Islanti.

Varoitukset: Kytilä, MYPA.

Lasse Virtanen

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Hevoset aiheuttivat ketjukolarin Liedossa

Tampereen valtatiellä oli maanantaina aamulla Liedossa neljän auton ketjukolari. Autoissa oli seitsemän henkilöä, mutta kolari ei aiheuttanut vakavia loukkaantumisia.

Taagelta uusi single

Taage Laiho.

Muun muassa Kilven keulakuvana tunnettu Taage Laiho valmistelee soololevyään. Tulevan levyn materiaalia on pudoteltu pikku hiljaa parin viime vuoden aikana.

Tutkijat ehdottavat uutta palveluverkkoa ratkaisuksi sote-ongelmaan, lisää hoitajia ei tarvita

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on siirryttävä nykyisestä porrastetusta toimintamallista palveluverkkoajatteluun, vaativat emeritusprofessorit Erkki Vauramo ja Olli-Pekka Ryynänen KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusraportissa Sote – pyramidista palveluverkkoon. Ikääntyminen ja niukka tulevaisuus . Sote vaatii uudenlaisen tuotantorakenteen, toiminnan vaikuttavuuden hallinnan ja kestävän rahoituksen. Hallinnon muutos ei riitä.

Urheilu

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

PNG kurottaa kohti kultaa

Paavo Nurmi Games hakee Continental Circuit -sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa ensi vuodeksi kisajärjestelmäänsä. Timanttiliiga-kisojen alle tulee kolmiportainen World Athletics Continental Circuit -sarja. Paavo Nurmi Games hakee sarjan korkeimmalle, niin sanotulle kultatasolle.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.