Jälkipeli: Valmentaja Heikki Luukkosen vaiherikas matka Turusta maailmalle

Turkulaislähtöisen valmentaja Heikki Luukkosen (vas.) Esport Oilers kohtaa Janne Kainulaisen Turun Palloseuran Salibandyliigan avausottelussa Kupittaan palloiluhallissa. Turkulaislähtöisen valmentaja Heikki Luukkosen (vas.) Esport Oilers kohtaa Janne Kainulaisen Turun Palloseuran Salibandyliigan avausottelussa Kupittaan palloiluhallissa. Kuva: Hannu Tuominen

Rökäletappio 9–3 elokuussa TPS Salibandyä vastaan ei ehkä kerro täyttä totuutta. Kyseessä oli kuitenkin vasta kauden ensimmäinen harjoitusottelu. Esport Oilersin pääkäskijä Heikki Luukkonen on kokenut valmentaja. Hän tietää, että tosipelit pelataan vasta, kun sarja alkaa.

Salibandyliiga alkaa turkulaisittain 21. syyskuuta, kun Luukkonen tuo espoolaiset uudestaan Turun Palloseuraa vastaan Kupittaalle.

Turkulaislähtöisen valmentaja Luukkosen matka espoolaisen liigajoukkueen peräsimeen on ollut vaiherikas. Matkan varrelta on tarttunut paljon kokemusta, ei pelkästään pelistä, vaan myös elämästä yleensä. Reissumieheltä on vaadittu ajoittain rohkeitakin päätöksiä.

Into valmentaa syntyi jo nuorena poikana.

– Valmentajaurani alkoi lukioikäisenä Turun Nappulaliigan Pohjolan korttelijengistä, jota olin itsekin pelaajana edustanut. Muutaman kauden jälkeen olin jo TPS:ssä valmentamassa itseäni vain muutaman vuoden nuorempia poikajunioreita, muistelee Luukkonen valmentajauran ensitaivalta.

Uusi nouseva laji salibandy tuli sattumalta Luukkosen kuvioihin.

– Suikkilan pihapelit ja koululiikunta tarjosivat kosketuksia nousevaan sählybuumiin, mutta minulla ei ollut aikomustakaan hypätä tähän junaan. Ystäväni kuitenkin houkutteli minut pelaamaan salibandyn nelosdivaria. Tutustuin intohimoisiin sählyhörhöihin ja päädyimme täpötäyteen Globeniin katsomaan miesten ensimmäistä MM-finaalia 1996. Olin myyty.

Luukkosen valmentajaura eteni vauhdikkaasti mynämäkeläisen SBS Wirmon ja FBC Turun organisaatioissa. Tämä oli aikaa, kun Turussa ei vielä pelattu miesten liigaotteluita. Niinpä tavoitteet korkealle asettanut valmentajanoviisi suuntasi Tampereelle.

– Yliopisto-opinnot alkoivat olla loppusuoralla ja päätin suunnata Tampereelle Gunnersiin. Pääsin aitiopaikalle toimimaan sekä miesten, että A-poikien joukkueessa lähellä valtakunnan huippua. Miesten joukkueella ylsimme välieriin ja pojissa SM-finaaliin. Joukkueissa oli useampiakin miesten ja poikien maajoukkuepelaajia, joilta sain paljon oppia.

Tampereen Gunnersissa pelasi sveitsiläisvahvistus Mario Scherrer. Hänen palatessaan kotiin Sveitsiin, hän halusi Luukkosen mukaan nostamaan Kloten pääsarjaan. Päätös lähteä siihen aikaan alppimaahan vaati perheelliseltä rohkeutta, mutta se kannatti.

– Oli hienoa huomata, että pärjään. Itseluottamus ja itsensä arvostaminen kasvoi. Nyt tiedän, että pärjään missä tahansa ja tulen toimeen.

Sveitsin vuosista tuli Luukkoselle antoisa ajanjakso. Klotenin jälkeen tuli kutsu berniläisen suurseura SV Wiler-Ersigenin peräsimeen. Menestysten myötä Luukkonen valittiin Sveitsissä Vuoden valmentajaksi.

Valmennusvuodet Sveitsissä ei opettanut pelkästään sujuvaa saksan kielentaitoa, vaan samalla näki, miten eri tavoin erilaisissa yhteiskunnissa toimitaan. Sveitsissä urheilun merkitys ei ole arjessa yhtä tärkeä kuin Suomessa.

– Koulutus, työura ja perhe ovat usein etusijalla. Ei ole mitenkään itsestäänselvyys, että työpaikka tai koulu joustavat urheilun takia samalla lailla kuin Suomessa. Sveitsiläisessä työkulttuurissa hierarkia on jyrkkä ja sama näkyy myös sveitsiläisissä urheilijoissa. Valmentajaa kunnioitetaan selvästi enemmän kuin Suomessa. Toisaalta odotukset ulkomaalaisvahvistukselle ovat seurajohdon suunnalta usein huomattavat, eikä epäonnistumiselle ole sijaa.

Suomelle kaksi MM-kultaa valmentanut Petteri Nykky vaihtoi Sveitsin valmentajaksi. Hän pyysi Luukkosta mukaan valmennustiimiinsä. Kahden vuoden yhteinen matka päättyi välierätappioon Suomelle jatkoajalla.

MM-projektin päätyttyä Wileristä oli tehty selväksi, ettei toimiminen seura- ja maajoukkueessa käynyt enää päinsä.

– Päätin palata Suomeen ja tarttua Nokian KrP:n sekä poikien maajoukkueen peräsimeen. Päätöstä ei ole tarvinnut katua. Neljässä vuodessa KrP nousi putoajakandidaatista pudotuspelien vakiokasvoksi ja Suomen pojissa juhlimme kahta MM-kultaa.

Nokialla työ alkoi perusasioista.

– Aikanaan siirtyessäni KrP:hen harjoitus- ja toimintakulttuuri oli retuperällä. Kärsivällisellä työnteolla rakensimme uuden kulttuurin pala palalta ja urheilullinen menestys tuli mahdolliseksi.

Neljän Nokia-vuoden jälkeen tuli siirto Espooseen. Kun perhekuviotkin saatiin sovittua pääkaupunkiseudulle, oli järkevää ottaa vastaan uusi haaste.

– Oilersissa työn kuva on ollut samankaltainen kuin Nokialla. Joukkue on nuorentunut viime vuosina merkittävästi ja sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tarkoituksena on ollut uudistaa koko toimintakulttuuri ja rakentaa kärsivällisesti pohjaa tulevalle menestykselle. Ensiaskeleet ovat olleet rohkaisevia, mutta matka on vasta alussa.

Hannu Tuominen

Uusi Niro puhuu suomea

Kia esitteli syyskuun alussa uudistuneen Niro-hybridi-crossverin Suomessa syyskuussa. Auto on saanut uuden keulamaskin lisäksi uudet etu- ja takapuskurit, alumiinivanteet sekä näyttävät led-ajovalot eteen ja taakse. Sisällä uutta on koko kojelauta 7-tuumaista digitaalimittaristoa myöten.

Ylinopeus ei ole sallittua ohituksissakaan

Liikennesääntöjä noudatetaan pääasiassa hyvin, mutta joissain tilanteissa liikennesäännöt voivat tuntua jopa maalaisjärjen vastaisilta.

Raision kirjastossa nähdään uusi dokumenttielokuva Märketistä, laivojen hautausmaasta

Märketin majakka.

Suomen Majakkaseuran leffakiertue pysähtyy Raision Kirjastotalossa lauantaina 28. syyskuuta kello 14. Martinsalissa katsotaan kaksi filmiä, Tulitornit ja Haaksirikkojen Märket , joka on aivan uusi elokuva Märketin majakasta.

Pankkibarometri: Yritysten halukkuus ottaa luottoa investointeihin heikkenemässä

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan yritysten luotonkysyntä on vuoden kolmannella neljänneksellä ollut vaimeampaa kuin toisella neljänneksellä. Yritysten luotonkysynnän odotetaan heikkenevän merkittävästi loppuvuoden aikana.

Vanha herkku Japanista

Pienikokoinen ja sipulinmuotoinen hokkaido on vanha japanilainen kurpitsalajike. Hokkaidokurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Makeahkon makunsa ansiosta hokaidokurpitsa käy mainiosti makeisiin jälkiruokiin, kuten kurpitsapiirakan täytteeksi.

Moni ulkomailta lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on työsuojeluviranomaisen valvontahavaintojen mukaan paljon puutteita. Tavallinen puute on, että lisät jäävät maksamatta tai peruspalkka alittaa työehtosopimuksen minimitason.

Suomenruotsalaista bluesia ruotsiksi Café Tiljanissa

SeglarJerrys Ånger esiintyy Åbo Svenska Teatterissa, Café Tiljanissa lauantaina 28. syyskuuta.

Pekka Munsterhjelm ja Jerry Wahlforss alkoivat vuonna 2017 tekemään bluesia äidinkielellään, siis ruotsiksi.

Fölin busseihin 5G:tä hyödyntävä WiFi

Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on maanantaina tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden loppuun asti.

Kauden trendit tummia ja muhkeita

Habitare 2019 -messuilla trendit näkyvät selkeästi: skandinaavinen värimaailma saa väistyä. Nyt tummanvihreä, viininpunainen, ruskea ja tummansininen ovat trendivärejä. Kuosit voivat olla esimerkiksi plyysiä tai samettia, mutta myös villahuovat ja -kuosit ovat säilyttäneet paikkansa.

Urheilu

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Jälkipeli: Tuton valmentaja Antti Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää

Komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut Tuto Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen tietää, mitä menestyminen vaatii.

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.