Turku modernisoi vaakunaa, ilme yhdenmukaistuu

(PÄIVITETTY )

Turun kaupunki yhtenäistää ilmeensä ja ottaa käyttöön kaupungin historiallisen kruunuvaakunan kaikessa viestinnässään ja markkinoinnissaan. Tavoitteena on yhdenmukaisuus, kaupungin palvelujen tunnistettavuus ja kustannustehokkuus. Ilmeen uudistamisen taustalla on kaupungin uusi strategia, jonka henkeä yhtenäinen ilme korostaa.

Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina 23. helmikuuta. Lausunnot uudistukseen on pyydetty liikunta-, nuoriso- ja kulttuurilautakunnilta, joiden ilmeisiin uudistus vaikuttaa eniten.

Ilmeuudistuksessa Turku siirtyy käyttämään kaikessa viestinnässä ja markkinoinnissa Turun kruunuvaakunasta tyyliteltyä yksiväristä logoa. Turun vaakuna pohjautuu kaupungin sinettiin vuodelta 1309.

– Yhtenäisen ilmeen avulla Turku näyttäytyy sekä sisäisesti että ulospäin yhdenmukaisena toimijana. Yhtenäinen ilme lisää viestinnän tehoa, tunnistettavuutta ja säästää kustannuksia, ja auttaa kaupunkilaisia ja sidosryhmiä tunnistamaan kaupungin palvelut ja mieltämään kaupungin yhdeksi kokonaisuudeksi, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Uuden version vaakunasta on suunnitellut turkulainen mainostoimisto Satumaa.

Logosta luodaan erilaisia kieli- ja toimialaversioita, toimialarajat ylittäviä logoja sekä eri asiayhteyksiin soveltuvia logoja. Kaikissa logoversioissa on aina yksinkertainen tyylitelty vaakuna sekä sana Turku/Åbo teeman tai asiayhteyden lisäksi.

– Turun vaakuna symboloi kaupungin ainutlaatuista historiaa ja on oleellinen osa kaupungin mielikuvaa. Yhteinen ja yhtenäinen vaakunatunnus kunnioittaa kaupungin pitkää historiaa, elää tyyliteltynä vahvasti tätä hetkeä ja kurkottaa rohkeasti tulevaan, sanoo viestintäjohtaja Saara Malila.

Tunnuksesta tehdään mustat ja valkoiset versiot sekä turkoosinsininen versio, joka kuvaa merta ja ympäristöystävällisyyttä. Ilmeuudistusta on Turussa valmisteltu lähes vuoden ajan, ja se on maksanut tähän mennessä reilut 40 000 euroa. Uudistus liittyy kaupungin verkkosivuston uudistamishankkeeseen. Teknisesti vanhentunut nettialusta uusitaan ja kaupunki lupaa parantaa digitaalisia palvelujaan.

Uusi ilme näkyy ensimmäisen kerran laajasti maaliskuun lopulla, kun verkkosivujen beta- eli kehitysversio avataan käyttäjien kommentoitavaksi. Käyttäjien palautteiden pohjalta betaversiota kehitetään lopulliseen muotoonsa loppuvuoden aikana.

Ilmeuudistus valmistuu vuoden aikana. Uudistus tehdään vaiheittain siten, että vanhat materiaalit käytetään ensin loppuun ja logomaailmat uusitaan aina tarpeen mukaan.

Turku luopuu lähes kaikista kaupungin nykyään käyttämistä logoista ja tunnuksista. Kaupungilla on ollut käytössään kymmeniä erilaisia logoja eri palvelukeskuksissa, laitoksissa ja yksiköissä. Kaupungin omistamien yhtiöiden ilmeet säilyvät ennallaan.

– Kuntalaiselle, matkailijalle ja yrittäjälle on tärkeää, että hän saa ennen kaikkea erinomaisia palveluita, mutta myös tunnistaa ne kaupungin tuottamiksi eli kuntalaisen veroillaan maksamiksi, sanoo Malila.

Turun kaupungissa käytetään jatkossa systemaattisesti samaa logoa, tyyliä, värejä ja fontteja. Kruunuvaakunasta on luotu erilaisia versioita toimialojen, lautakuntien ja yksiköiden käyttöön. Turku-vaakuna kulkee läpi kaupungin ulkomarkkinointimateriaaleista koulujen todistuksiin saakka.

Kruunuvaakunan lisäksi Turku käyttää edelleen neliväristä, virallista kruunuvaakunaa ja -logoa kuten ennenkin eli ainoastaan kaupungin virallisissa korkean tason yhteyksissä sekä kaupunginjohtajan, kaupunginvaltuuston ja kaupungin-hallituksen sineteissä ja muissa tunnuksissa.

Turun kaupungin vaakuna pohjautuu keskiaikaiseen sinettiin vuodelta 1309. Vaakunan goottilainen A-kirjain pohjautuu kaupungin latinankielisen nimen Aboa alkukirjaimeen. Lilja on vaakunoissa usein käytetty kuvio. Se symboloi myös Neitsyt Mariaa, jolle Turun tuomiokirkko on pyhitetty.

On esitetty, että vaakunan A-kirjaimeksi tulkittu merkki pohjautuu keskiaikaiseen monogrammiin, jossa on koristeellisesti kirjoitettuna A ja M -kirjaimet päällekkäin symboloiden Ave Mariaa. Paavi Nikolaus IV:n bullassa 1292 mainitaan "cathedralis ecclesia beatae Mariae Aboensis”. Vastaava monogrammi löytyy esimerkiksi Maarian ja Västeråsin vaakunoista.

Nykyisen vaakunan on virallisesti piirtänyt Tauno Torpo vuonna 1965. Herttuankruunu vaakunan laella viittaa Turun sijaintiin Varsinais-Suomen maakunnassa, jonka historiallinen vaakuna on ollut varustettu herttuankruunulla vuodesta 1557.

Invapysäköintipaikat lumen säilytyspaikkoina

Vammaisen pysäköintitunnuksella varustettuja pysäköintipaikkoja on eri puolella kaupunkia. Muun muassa Ursininkadulla sijaitsevan, Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:n ylläpitämän avoin ja esteetön kohtaamispaikka Happy Housen edessä on kolme invapaikkaa.

Hallitus vahvisti vuoden keskeiset kansalliset maataloustuet

Hallitus päätti 17. tammikuuta maa- ja puutarhatalouden keskeisistä kansallisista tuista vuodelle 2019. Valtioneuvoston asetuksilla vahvistettu kansallisten tukien kokonaisuus muodostuu pohjoisesta tuesta, Etelä-Suomen kansallisesta tuesta ja sokerijuurikkaan kansallisesta tuesta.

Turku Craft Beer Festival palaa VPK:n talolle maaliskuussa

Turku Craft Beer Festival täyttää VPK-talon maaliskuussa.

Turun VPK:n talo täyttyy 8.-9. maaliskuuta pienpanimoista, käsityöläissiidereistä, viskeistä, viinistä ja ruoasta. Ensimmäisenä vuonna loppuun myynyt Turku Craft Beer Festival odottaa väen täyttävän Turun VPK:n talon jo toistamiseen. Tänä vuonna tapahtumaan tulee myös uuden alkoholilain mahdollistama olutpuoti, josta voi ostaa oluet myös kotiin.

Influenssaepidemia käynnistymässä, mutta hitaasti

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) alueella influenssaepidemia on käynnistymässä, mutta hitaasti. Influenssanäytteistä on nyt vain kolme prosenttia positiivisia. Luku on normaalisti ei-epidemiakaudella 1–2 prosenttia.

Puolet suomalaisista säästää, toinen puoli ei

Vaikka suomalaisista 37 prosenttia uskoo, että heidän henkilökohtaisen taloudellinen tilanteensa tulee olemaan parempi kuin heidän vanhemmillaan, osan suomalaisista velkaantuminen syvenee.

Raision Kuninkojankaarelta varastettiin viisi perämoottoria, poliisi kaipaa vihjeitä

Raision Kuninkojankaarelta varastettiin viisi veneen perämoottoria tiistain ja keskiviikon välisen illan ja yön aikana (15.–16.1.).

Kevytauto Suomen teille

Suomessa otetaan käyttöön uusi ajoneuvoryhmä, kevytauto, jonka nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Kevytautojen käyttöönoton tavoitteena on tarjota nuorille uusi turvallisempi liikkumisen muoto.

Omaisuusrikosten määrä väheni

Omaisuusrikoksia tuli viime vuoden aikana tietoon yhteensä 205 100, mikä on 5 700 (2,7 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna. Petoksia (petos, lievä petos, törkeä petos RL 36:1–3) tuli ilmi 23 800, mikä on 1,9 prosenttia edellisvuotta enemmän. Törkeitä petoksia tuli ilmi 1 650, mikä on 15,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Urheilu

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Jere Koponen VPS:n testiin

Jere Koponen.

Maalivahti Jere Koponen liittyi maanantaina VPS:n harjoituksiin, kertoo seuran nettisivusto. 26-vuotias maalivahti on joukkueen mukana ainakin tämän viikon. Testimaalivahdeista VPS:n liigajoukkueen kanssa harjoittelevat edelleen saksalainen Martin Kompalla sekä ranskalainen Vincent Dorel .

TS: Interin pelaajat eivät saa syytettä ottelumanipulaatiosta

Ottelumanipulaatiosta epäillyt Interin jalkapallomiehistön pelaajat eivät saa syytettä, kertoo Turun Sanomat . Kahden pelaajan otteita HJK–Inter-ottelussa tutkittiin lahjuksen ottamisena elinkeinotoiminnassa. Kihlakunnansyyttäjä Kai Selander ei nosta syytteitä. Syyllisyyden tueksi ei Selanderin mukaan ole todennäköisiä syitä.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?