Turku modernisoi vaakunaa, ilme yhdenmukaistuu

(PÄIVITETTY )

Turun kaupunki yhtenäistää ilmeensä ja ottaa käyttöön kaupungin historiallisen kruunuvaakunan kaikessa viestinnässään ja markkinoinnissaan. Tavoitteena on yhdenmukaisuus, kaupungin palvelujen tunnistettavuus ja kustannustehokkuus. Ilmeen uudistamisen taustalla on kaupungin uusi strategia, jonka henkeä yhtenäinen ilme korostaa.

Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina 23. helmikuuta. Lausunnot uudistukseen on pyydetty liikunta-, nuoriso- ja kulttuurilautakunnilta, joiden ilmeisiin uudistus vaikuttaa eniten.

Ilmeuudistuksessa Turku siirtyy käyttämään kaikessa viestinnässä ja markkinoinnissa Turun kruunuvaakunasta tyyliteltyä yksiväristä logoa. Turun vaakuna pohjautuu kaupungin sinettiin vuodelta 1309.

– Yhtenäisen ilmeen avulla Turku näyttäytyy sekä sisäisesti että ulospäin yhdenmukaisena toimijana. Yhtenäinen ilme lisää viestinnän tehoa, tunnistettavuutta ja säästää kustannuksia, ja auttaa kaupunkilaisia ja sidosryhmiä tunnistamaan kaupungin palvelut ja mieltämään kaupungin yhdeksi kokonaisuudeksi, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Uuden version vaakunasta on suunnitellut turkulainen mainostoimisto Satumaa.

Logosta luodaan erilaisia kieli- ja toimialaversioita, toimialarajat ylittäviä logoja sekä eri asiayhteyksiin soveltuvia logoja. Kaikissa logoversioissa on aina yksinkertainen tyylitelty vaakuna sekä sana Turku/Åbo teeman tai asiayhteyden lisäksi.

– Turun vaakuna symboloi kaupungin ainutlaatuista historiaa ja on oleellinen osa kaupungin mielikuvaa. Yhteinen ja yhtenäinen vaakunatunnus kunnioittaa kaupungin pitkää historiaa, elää tyyliteltynä vahvasti tätä hetkeä ja kurkottaa rohkeasti tulevaan, sanoo viestintäjohtaja Saara Malila.

Tunnuksesta tehdään mustat ja valkoiset versiot sekä turkoosinsininen versio, joka kuvaa merta ja ympäristöystävällisyyttä. Ilmeuudistusta on Turussa valmisteltu lähes vuoden ajan, ja se on maksanut tähän mennessä reilut 40 000 euroa. Uudistus liittyy kaupungin verkkosivuston uudistamishankkeeseen. Teknisesti vanhentunut nettialusta uusitaan ja kaupunki lupaa parantaa digitaalisia palvelujaan.

Uusi ilme näkyy ensimmäisen kerran laajasti maaliskuun lopulla, kun verkkosivujen beta- eli kehitysversio avataan käyttäjien kommentoitavaksi. Käyttäjien palautteiden pohjalta betaversiota kehitetään lopulliseen muotoonsa loppuvuoden aikana.

Ilmeuudistus valmistuu vuoden aikana. Uudistus tehdään vaiheittain siten, että vanhat materiaalit käytetään ensin loppuun ja logomaailmat uusitaan aina tarpeen mukaan.

Turku luopuu lähes kaikista kaupungin nykyään käyttämistä logoista ja tunnuksista. Kaupungilla on ollut käytössään kymmeniä erilaisia logoja eri palvelukeskuksissa, laitoksissa ja yksiköissä. Kaupungin omistamien yhtiöiden ilmeet säilyvät ennallaan.

– Kuntalaiselle, matkailijalle ja yrittäjälle on tärkeää, että hän saa ennen kaikkea erinomaisia palveluita, mutta myös tunnistaa ne kaupungin tuottamiksi eli kuntalaisen veroillaan maksamiksi, sanoo Malila.

Turun kaupungissa käytetään jatkossa systemaattisesti samaa logoa, tyyliä, värejä ja fontteja. Kruunuvaakunasta on luotu erilaisia versioita toimialojen, lautakuntien ja yksiköiden käyttöön. Turku-vaakuna kulkee läpi kaupungin ulkomarkkinointimateriaaleista koulujen todistuksiin saakka.

Kruunuvaakunan lisäksi Turku käyttää edelleen neliväristä, virallista kruunuvaakunaa ja -logoa kuten ennenkin eli ainoastaan kaupungin virallisissa korkean tason yhteyksissä sekä kaupunginjohtajan, kaupunginvaltuuston ja kaupungin-hallituksen sineteissä ja muissa tunnuksissa.

Turun kaupungin vaakuna pohjautuu keskiaikaiseen sinettiin vuodelta 1309. Vaakunan goottilainen A-kirjain pohjautuu kaupungin latinankielisen nimen Aboa alkukirjaimeen. Lilja on vaakunoissa usein käytetty kuvio. Se symboloi myös Neitsyt Mariaa, jolle Turun tuomiokirkko on pyhitetty.

On esitetty, että vaakunan A-kirjaimeksi tulkittu merkki pohjautuu keskiaikaiseen monogrammiin, jossa on koristeellisesti kirjoitettuna A ja M -kirjaimet päällekkäin symboloiden Ave Mariaa. Paavi Nikolaus IV:n bullassa 1292 mainitaan "cathedralis ecclesia beatae Mariae Aboensis”. Vastaava monogrammi löytyy esimerkiksi Maarian ja Västeråsin vaakunoista.

Nykyisen vaakunan on virallisesti piirtänyt Tauno Torpo vuonna 1965. Herttuankruunu vaakunan laella viittaa Turun sijaintiin Varsinais-Suomen maakunnassa, jonka historiallinen vaakuna on ollut varustettu herttuankruunulla vuodesta 1557.

600 puutarhaa odottaa vierailijoita 7. heinäkuuta

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina järjestetään jälleen Avoimet puutarhat -päivä, jolloin avautuu yli 600 ainutkertaista puutarhakohdetta ympäri Suomea. Puutarhat ovat avoinna 7. heinäkuuta kello 12–17. Kohteisiin voi tutustua etukäteen täällä .

Liikunta suojaa tehokkaasti hengenvaaralliselta aivoverenvuodolta

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä, lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta.

Käsityöläismuseo viettää syntymäpäivää makeissa merkeissä

Marsipaanit ovat vanhan ajan jouluherkkuja.

Juhlia vietetään 29. kesäkuuta, jolloin luvassa on monia entisajan herkkuja. Myynnissä on muun muassa vanhan ajan kirkkokaramelleja, nekkuja, lakuja ja käsintehtyä suklaata.

Yleisökaivaukset johdattelevat arkeologin työhön

Aboa Vetus & Ars Novan arkeologit tekevät läpi kesän arkeologisia kaivauksia museon sisäpihalla, Itäisen Rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa.

Immunologien löydös avaa uusia käyttömahdollisuuksia vasta-ainehoidoille

Turun yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet reitin, jonka avulla ihon alle annostellut vasta-aineet kulkevat sekunneissa imusolmukkeen sisään. Löydös mahdollistaa elimistön puolustusjärjestelmän paikalliset täsmähoidot.

Vesijohtotyö Rasintiellä ensi vuoden kesäkuuhun saakka

Viemäri- ja vesijohtotyö haittaa liikennteetä Hämeen valtatien ja Rasintien risteysalueelta 26. kesäkuuta alkaen. Työt alueella kestävät 30. kesäkuuta 2020 saakka.

Fölin työmatkalinjojen liikenne harvenee heinäkuussa

Linjat 58, 91 ja 93 lopettavat liikennöinnin kesätauon ajaksi maanantaina 1. heinäkuuta. Linjoilla 80, 90 ja 92 siirrytään samalla harvennettuun aikatauluun.

Talent Call Turku -kisan voittajat valittu

Osaajapulan helpottamiseksi järjestetyn Talent Call Turku -kutsukilpailun voittajat on valittu yli 1 000 hakemuksen joukosta. Voittajat saapuvat perheineen elokuussa Turkuun tutustumaan seudun työnantajiin ja arkielämään.

Tonttumäellä nostetaan heinää seipäille heinäkuussa

Perinteiset heinätalkoot järjestetään Tonttumäellä torstaina 11. heinäkuuta kelloo 10–15. Heinä niitetään talkoita varten hevosvetoisella niittokoneella maanantaina 8. heinäkuuta kello 10 alkaen.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.