Eloranta: Suomen kiellettävä lapsiavioliitot

SDP:n kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta ja Tytti Tuppurainen toivovat Suomen kieltävän lapsiavioliitot ja toimivan YK:n ihmisoikeusneuvoston heinäkuun päätöslauselman suositusten mukaisesti.

Tuppurainen on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen alle 18-vuotiaiden avioliittojen kieltämiseksi. Nykyinen Suomen lainsäädäntö edellyttää täysi-ikäisyyttä avioliiton solmimiseksi, mutta oikeusministeriön poikkeusluvalla myös alaikäinen voi solmia avioliiton. Poikkeuslupaan ei ole asetettu alaikärajaa.

– Vaikka poikkeuslupaan liittyy huoltajan kuulemisvelvoite, perusteltua on kyseenalaistaa lapsen edun toteutuminen, toteaa Tuppurainen lakialoitteessaan.

Tuppuraisen mukaan on myös epäeettistä sallia alle 16-vuotiaiden avioliitot huomioiden avioliittoon yhdistetty oletus puolisoiden seksuaalisesta kanssakäymisestä ja Suomen rikoslain, jonka mukaan alle 16-vuotiaita on suojeltava seksuaalisilta teoilta. Tuppuraisen mukaan alle 16-vuotiaille myönnetty lupa solmia avioliitto kuvastaa laillistettua lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Eloranta on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa pyydetään selvitystä hallituksen toimista lapsiavioliittojen estämiseksi YK:n ihmisoikeusneuvoston heinäkuussa antamien suositusten mukaisesti. YK:n ihmisoikeusneuvosto kehottaa päätöslauselmassaan jäsenmaita toimenpiteisiin lapsiavioliittojen kieltämiseksi. Lapsiavioliiton määritelmän lähtökohtana on YK:n lasten oikeuksia koskevan yleissopimuksen ensimmäinen artikla, jonka mukaan alle 18-vuotias on lapsi.

Tuppurainen ja Eloranta toteavat, että mahdollistaessaan lapsiavioliitot Suomen lainsäädäntö ei ole linjassa lasten hyvinvointia ja ihmisoikeuksia koskevien tavoitteiden kanssa.

Eloranta viittaa kirjallisessa kysymyksessä myös lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttilan kannanottoon. Kurttilan mukaan erityisesti tyttöjen oikeuksien turvaamisen kannalta lapsiavioliittoja ei pitäisi sallia.

– Kurttila lisäksi huomioi Suomen lainsäädännön tällä hetkellä keskittyvän huoltajaan, lapsen kuulemisen sijaan. Nollatoleranssi lapsiavioliitoille on erityisen ajankohtainen vinhaa vauhtia monikulttuuristuvassa Suomessa, Eloranta painottaa.

Alaikäisten solmimien avioliittojen määrä on Suomessa vähentynyt viimeisten 20 vuoden aikana, mutta edelleen niitä solmitaan noin 30 vuodessa. Vastaava luku vuonna 1995 oli lähes 80.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa avioitui vuosina 1995–2014 1 138 lasta, joista 869 oli tyttöjä. Vaikka viime vuosina enemmistö erityisluvista on myönnetty 17-vuotiaille, on edellä mainittujen tyttöjen joukossa ollut 27 henkilöä, jotka ovat olleet 14–15-vuotiaita solmiessaan avioliiton.

Yleisimmät perusteet erityisluvan hakemiselle ovat uskonnollinen vakaumus, raskaus ja kulttuuriset syyt. Yleensä luvan saannin perusteena on alaikäisen raskaus, sillä oikeusministeriö ei viime vuosina ole myöntänyt alle 17-vuotiaille avioliittolupia uskonnollisista tai kulttuurisista syistä. Alle 16-vuotiaille myönnetyt luvat ovat hyvin harvinaisia.

TAFF tulee taas

Turku Animated Film Festivalia vietetään tänä vuonna 21.–25. elokuuta. TAFFin pääpaikkana toimii Manilla, mutta tapahtumia on myös muualla Turun keskustassa. Tapahtuman odotetaan tuovan tänäkin vuonna Turkuun tuhansia animaatioharrastajia ympäri maailmaa.

Cryptid-sarja etsii nuoria avustajiksi

Turussa kuvataan ruotsalaisen Dramacorpin ja suomalaisen Fisher Kingin yhteistyönä elo-lokakuussa 10-osaista sarjaa Cryptid . Cryptid on toiminnallinen kauhusarja, joka sijoittuu skandinaaviseen pieneen kaupunkiin, jota ravistelee kauhistuttavien ja selittämättömien tapahtumien sarja. Sarja on sekoitus mysteeriä, high school -draamaa ja kauhua.

Myös koiran kannattaa olla tarkkana sienimetsällä

Syksyllä moni ottaa koiran mukaan sienimetsään ja koiran voi jopa kouluttaa sienten etsintään. Mutta tietyt sienet ovat myrkyllisiä ja vaarallisia koirille, joten sienimetsällä tulee olla tarkkana koiran kanssa. Lue miten tunnistat myrkkysienen aiheuttamat myrkytyksen oireet.

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Yhä useampi palvelualoilla työskentelevä joutuu turvautumaan soviteltuun työttömyystukeen

Useampi kuin joka kymmenes Palvelualojen ammattiliitto PAMin tuoreimpaan suhdannebarometriin vastanneista vastaanotti asumistukea ja lähes joka kymmenes soviteltua työttömyystukea huhti−kesäkuussa. Ennätysmäärä vastaajia mahdollisti vastausten alueellisen tarkastelun sekä esimiesten vastausten erottelun matkailu- ja ravintola- sekä kaupan alalla.

Halti tuo Värejä talvikauteen

Haltin syksyn ja talven mallisto on houkuttelevan värikäs ja tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja liikkujalle, joka haluaa tulla nähdyksi. Neonvärit ovat syysmuodin vahva trendi, ja ne ovat erittäin toiminnallisia ulkoilu- ja urheiluvaatteissa näkyvyytensä vuoksi. Neonvärejä löytyy korallinvärisenä, oranssina ja keltaisena sekä naisten, miesten että lasten mallistoista. Vaihtoehtoja on niiden lisäksi tarjolla paljon myös hillitymmän tyylin ystävälle.

Turun kaupunki on näyttävästi esillä Turun Messuilla

Turun kaupunki on vahvasti mukana elokuun lopulla, 23.–25. elokuuta, järjestettävillä Turun Messuilla. Messujen teemana on turkulaisuus.

Turun kaupungin fysioterapian ajanvaraus uudistuu syyskuun alussa

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan fysioterapiapalveluissa luovutaan vastaanottoajan varaamisesta asiakkaille valmiiksi. Syyskuun 2019 alusta (2.9.2019) lähtien asiakas varaa ajan itse.

Kupittaalle nouseva hotelli saavutti harjakorkeutensa

Kesällä 2018 käynnistyneen Original Sokos Hotel Kupittaan rakennustyöt ovat edenneet suunnitellusti ja hotelli on nyt harjakorkeudessa. Uusi hotelli avataan kevättalvella 2020.

Kaupunki
Urheilu

FBC:n salibandyottelut SolidSport-suoratoistopalveluun

FBC:n ja muiden Divari-joukkueiden ottelut näkyvät ensi kaudella suoratoistona.

Salibandyliitto ja SolidSport ovat sopineet kaikkien miesten Divarin otteluiden lähetyksistä kaudella 2019-20 SolidSportin suoratoistopalvelussa. Turkulaisseuroista Divarissa alkavalla kaudella pelaa FBC, joka lukeutuu sarjan ennakkosuosikkien joukkoon.

Veikkausliigan mestaruusjunaan kova tunku

Inter ja Honka ovat mukana Veikkausliigan mitalitaistossa.

Veikkausliigan runkosarja lähenee loppuaan ja mestaruusjunaan pyrkivät joukkueet tippuvat yksitellen kyydistä. Viikonloppuna HJK kompastui KPV:n vieraana. Tappion myötä Klubin loppukauden tilanne on selkeä. Kaikki pelit pitäisi voittaa, jotta HJK pelaisi mestaruudesta, eikä se HJK:n nykykunnossa ole realismia.

Kolme TPS:stä U18-tyttöjen leirille

Suomen alle 18-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue leireilee Eerikkilässä 1.–4. syyskuuta. Leiriryhmään on nimetty myös TPS:n Meri Hämäläinen , Daniela Sandås ja Ellen Strömborg . Syyskuun leiri on osa maajoukkueen valmistautumista matkalla kohti vuoden päästä syksyllä koittavia alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja. Tosin osa nyt nimetyn U18-joukkueen pelaajista taistelee jo tänä syksynä U19-joukkueeseen pääsystä.

Erik Aro tekee paluun Kristikaan

Erik Aro.

Kristika Turku on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen Erik Aron kanssa. 30-vuotias 4/5 paikan pelaaja tekee tulevalla 2019-2020 kaudella kotiinpaluun kasvattajaseuraansa.

Otteluanalyysi: TPS hölmöili, MYPA nousi kahden maalin takaa tasapeliin

Jussi-Pekka Rämä.

Jumbojoukkue MYPA on noussut TPS:n peikoksi jalkapallon Ykkösessä. Kouvolalaiset nousivat Kupittaalla kahden maalin tappioasemasta tasapeliin 2-2 (1-0), eivätkä olleet kovin kaukana edes voitosta. Joukkueet ovat kohdanneet kolmasti. Kummallakin on yksi voitto, kerran on pelattu tasan. MYPA:lla on 11 pistettä, joista se on saanut TPS-peleistä neljä eli yli kolmanneksen. Saldo on hämmästyttävä.

Kalle Samoojan kisa Tsekissä mollivoittoiseen päätökseen

Turkulaisgolffari Kalle Samooja sijoittui jaetulle 51. sijalle Euroopan Tourin Tsekin kilpailussa. Samoojan neljän kierroksen yhteistulos oli 283 lyöntiä eli viisi alle parin.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.