Turvapaikanhakijoista ei häiriöitä Turun kouluissa

Poliisin tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita. Poliisin tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita. Kuva: Jane Iltanen

Turun sivistystoimialan toimialapäällikkö Timo Jalosen mukaan turvapaikanhakijat eivät ole aiheuttaneet häiriötilanteita Turun oppilaitoksissa, eikä aikuisia turvapaikanhakijoita sijoiteta samoihin opiskeluryhmiin lasten kanssa. Toisen asteen oppilaitoksissa voi opiskella täysi-ikäisiä turvapaikanhakijoita.

– Mitään ongelmia ei ole ollut. Turvapaikanhakijana olevat oppivelvollisuusikäiset opiskelevat tavallisissa peruskouluissa kuten tähänkin asti. On syytä todeta, että osa turvapaikanhakijoista on alle 10-vuotiaita, Jalonen kertoo.

Perussuomalaiset ovat kritisoineet aikuisten turvapaikanhakijoiden sijoittamista kouluihin lasten keskuuteen. Turun perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavion mukaan Turun puukotusiskujen tekijän Abderrahman Bouananen sijoittaminen Puropellon kouluun oli yksi esimerkki tällaisesta.

Bouanane opiskeli koulussa lukuvuotena 2016–17 osallistuessaan maahantulijoille suunnattuun koulutukseen. Koulutukseen osallistuvat eivät ole samassa ryhmässä suomalaisten nuorten kanssa, mutta koulutusta järjestetään saman koulun tiloissa. Bouananen käytöksessä ei oltu huomattu poikkeavuutta. Hän kuitenkin oli valehdellut henkilöllisyytensä ja ikänsä Suomen viranomaisille, joka selvisi vasta iskua seuranneessa tutkinnassa.

– Kyseisen miehen ikä ja henkilöllisyys ei olisi selvinnyt viranomaisille, ellei hän olisi joutunut iskun johdosta erityisen tutkinnan alaiseksi. Kuka uskoo, että juuri hän oli ainut ikänsä onnistuneesti valehdellut, Tavio kysyy.

Perussuomalaiset ehdottaa, että Turun kaupunki toimisi aktiivisesti selvittääkseen, ettei ulkomaalaisia aikuisia ole kouluissa ja ikätestauksia tehtäisiin nykyistä enemmän. Tavion mukaan kaupungin tulisi varmistua siitä, ettei kouluissa olevista turvapaikanhakijoista ole tehty riski-ilmoituksia poliisille, kuten puukotusiskun tekijästä oli tehty. Perussuomalaisten ehdotus on, että turvapaikanhakijoiden peruskouluun valmentavaa koulutusta annettaisiin omissa tiloissaan erikseen kouluista.

Jalosen mukaan turvapaikanhakijoiden taustojen selvittäminen kuuluu muille viranomaisille, ei sivistystoimelle. Kouluissa toimitaan annettujen henkilötunnusten varassa eikä poliisin tai maahanmuuttoviraston kanssa käydä juuri ollenkaan tietojen vaihtoa ainakaan siihen suuntaan, että kouluille annettaisiin mitään tietoja.

Koulujen turvallisuusohjeita ei ole muutettu Turun puukotusiskujen jälkeen. Ohjeita on tarkastettu Jokelan koulusurman jälkeen eikä muutostarpeita ole. Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Timo Malisen tiedossa ei ole tapauksia, joissa turvapaikanhakijat olisivat aiheuttaneet Turun kouluissa häiriö- tai vaaratilanteita.

Ville Mäkelä

Turusta bussilla Karjurockiin

Karjurock pyrkii erottautumaan kotimaisista festivaaleista maatilamiljöön avulla.

Lokalahdella rokataan tällä viikolla torstaista 19. heinäkuuta lauantaihin 21. heinäkuuta perinteisen Karjurockin merkeissä. Myös Turusta järjestetään bussikuljetuksia festivaaleille. Perjantaina kuljetukset lähtevät linja-autoaseman laiturilta 9 kello 15 ja 17.30.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen?

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen? Perusperiaate on: laillinen valmiste lailliselta myyjältä omaan lääkitykseen, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Kun matkustaa ulkomaille, niin kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista rajoituksista kohdemaassa.

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.