Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n syyttäjänviraston perustamisen

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n syyttäjänviraston perustamisen. Viraston tarkoituksena on edistää yhteistyötä eurooppalaisen ja kansallisen lainvalvonnan välillä. Sillä on EU:n alueen kattava toimivalta. Tällä hetkellä vain kansalliset viranomaiset voivat tutkia EU-varojen väärinkäyttöä.

Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) tutkii EU:n taloudellisia etuja vahingoittavia rikoksia sekä asettamaan syytteeseen niiden tekijät.

Tällä hetkellä vain kansalliset viranomaiset voivat tutkia EU-varoihin liittyviä väärinkäytöksiä (kuten rakennerahaston varojen väärinkäyttö tai rajat ylittävät ALV-petokset) ja asettaa syytteeseen petosten tekijät. Näiden viranomaisten toimivalta rajoittuu kuitenkin kansallisten rajojen sisäpuolelle.

Euroopan syyttäjänviraston perustamisen myötä siihen osallistuvat maat voivat vaihtaa tietoja sekä koordinoida poliisitutkintaa ja nopeutetaan toimia kuten omaisuuden jäädyttämistä ja takavarikointia. Syyttäjänvirasto tekee yhteistyötä EU:n oikeudellisen yhteistyön viraston (Eurojust) ja Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) kanssa.

– Euroopan syyttäjänviraston ansiosta kansallisten syyttäjien työ yhdenmukaistuu. Näin pystymme vastaamaan puutteelliseen koordinointiin EU-varojen väärinkäyttöä koskevissa kansallisissa tutkimuksissa. Toivottavasti tulevaisuudessa Euroopan syyttäjänviraston toimivaltaa voidaan laajentaa koskemaan myös rajat ylittäviä rikoksia kuten terrorismia ja ihmissalakuljetusta, parlamentin esittelijä Barbara Matera (EPP, Italia) sanoi.

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina syyttäjänviraston perustamisen äänin 456 puolesta, 115 vastaan ja 60 tyhjää.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen vaaditaan vielä, että neuvosto hyväksyy muodollisesti virastoa koskevan asetuksen. Euroopan syyttäjänviraston odotetaan aloittavan toimintansa vuosien 2020 ja 2021 välillä.

Euroopan syyttäjänvirasto perustetaan tehostamaan yhteistyötä 20 jäsenmaan kesken. Nämä jäsenmaat ovat Suomi, Belgia, Bulgaria, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxembourg, Portugal, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia, Slovakia Tšekki ja Viro. Muut jäsenmaat voivat liittyä Euroopan syyttäjänvirastoon koska tahansa.

Syyttäjänviraston keskustoimisto toimii Luxembourgissa. Virastossa on pääsyyttäjä ja syyttäjiä jokaisesta toimintaan osallistuvasta maasta johtamassa rikostutkintaa. Valtuutetut syyttäjät jäsenmaissa vastaavat päivittäisestä työstä maatasolla.

Parlamentti hyväksyi heinäkuussa yhteiset määritelmät petoksia koskeville rikoksille, jotka kuuluvat syyttäjänviraston toimivaltaan. Tulevaisuudessa Euroopan syyttäjänviraston toimivaltaan voidaan sisällyttää myös muita rikoksia, muun muassa terrorismi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tietokirjaraati ruotii uutuuskirjoja Turun kirjamessuilla

 Niina Repo.

Perinteinen Tietokirjaraati arvioi Levyraadin hengessä viittä ajankohtaista tietokirjaa Turun kirjamessuilla lauantaina 5. lokakuuta. Kirjoja arvioivat TS Kirja -klubin tuottaja Jaakko Mikkola , kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo , Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja viestintäkonsultti ja tietokirjailija Tuula Vainikainen . Raadin juontaa viestintäpäällikkö Anne Rutanen .

Uusi auto useimmin valkea

Valkoinen väri on kasvattanut räjähdysmäisesti suosiotaan uusissa autoissa 2000-luvun aikana. Valkoisten autojen osuus ensirekisteröidyistä autoista on jo lähes 30 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli vain reilu viisi prosenttia. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ajoneuvotilastoista.

Höntsämuistot kerätään talteen

Oletko pelannut höntsäilymielessä esimerkiksi jalkapalloa tai jääkiekkoa? Nyt voit kertoa SKS:lle harrastepelailustasi ja sen huippuhetkistä. Höntsäilyllä tarkoitetaan leikkimielistä pelailua vailla suorittamisen tai menestymisen painetta.

Länsikeskuksen Citymarketin Alko uudistuu erikoismyymäläksi

Länsikeskuksen Alko uudistuu erikoismyymäläksi ja on remontin vuoksi kiinni 30.9.-10.10. Myymälä avataan uusittuna perjantaina 11. lokakuuta kello 9. Lähimmät Alkot palvelevat Manhattanilla (Pitkämäenkatu 4) ja Tampereentiellä (Vanha Tampereentie 108).

KIPSI-hanke tähtää Saaristomeren ravinnekuormituksen vähentämiseen peltojen kipsikäsittelyllä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen KIPSI-hanke aloittaa toimenpiteet Saaristomeren tilan parantamiseksi. Maataloustuottajille tarjotaan mahdollisuutta kipsin levitykseen vuodesta 2020 alkaen. Kipsikäsittelyyn osallistuvat viljelijät ovat avainasemassa KIPSI-hankkeessa. Sen tarkoituksena on saada käsiteltyä kipsillä laajat peltoalueet Saaristomeren valuma-alueella.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastusyhtiön, yhteistyö Raksystems Oy:n kanssa päättyy

Sepänkatu 2:n kunnosta on käyty viime kuukausina kiivasta keskustelua.

Turun kaupunki vaihtaa Sepänkatu 2:n kuntotarkastustöissä käyttämänsä yhtiön toiseen. Kaupunki lopettaa yhteistyön Raksystems Oy:n kanssa ja aloittaa Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy:n kanssa. Asiasta on ilmoitettu Raksystems Oy:lle.

Maksuton testipäivä yli 70-vuotiaille

Yli 70-vuotiaat turkulaiset toivotetaan tervetulleeksi perjantaina 4. lokakuuta kello 9.15–13 maksuttomaan testipäivään Kupittaan urheiluhalliin.

SparkUpissa Turku Toastmasters -puhekilpailu

SparkUpissa järjestetään Turku Toastmasters -puhekilpailu 28. syyskuuta kello 14 alkaen.

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Urheilu

Liigakarsinta alkaa Kupittaalta

Eliecer Espinosa ja Mika Ääritalo.

Jalkapallon Ykkösen kakkossijansa varmistanut TPS valmistautuu loppukauden ajan liigakarsintoihin, joissa se kohtaa Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuvan joukkueen. Liigakarsinnan päivämääriksi on varmistunut 24. ja 27. lokakuuta.

Åboraakkeli: Maltillisin odotuksin

Wilma Murto.

Kauan odotetut yleisurheilun MM-kisat pyörähtävät käyntiin 28. syyskuuta. Turkulaisittain suurin jännitys kohdistuu pituushyppääjä Taika Koilahteen ja seiväshyppääjä Wilma Murtoon , jotka pääsivät kisoihin rankingin perusteella.

Jälkipeli: Jääkiekon nuorten SM-sarja on urapolku ylöspäin

Tuton ja TPS:n A-nuorten ottelut tarjoavat aina hyvää viihdettä. SM-sarja on hyvä näytönpaikka nuorelle pelaajalle.

– Sarjan tarkoitus on kasvattaa ammattilaisuuteen. Nyt meillä tulee Liigaan sellaisia nuoria pelaajia, joille häviämisellä ei ole ollut mitään merkitystä.

San Jose Sharks lainaa Tony Sundin TPS:aan

Turun Palloseuran takalinjat vahvistuvat, kun puolustaja Tony Sund liittyy ensi maanantaina mustavalkoisten kokoonpanoon. 24-vuotias Sund palaa Turkuun NHL-joukkue San Jose Sharksin riveistä, jonne puolustaja teki viime keväänä sopimuksen.

Tommi Pikkarainen jatkaa TPS:n päävalmentajana

Mika Ääritalo (vas.) ja Tommi Pikkarainen.

Tommi Pikkarainen jatkaa FC TPS:n miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös kaudella 2020. Pikkarainen aloitti TPS:n päävalmentajana viime marraskuussa ja hän solmi silloin 1+1-vuotisen sopimuksen seuransa kanssa.

Vedonlyöntiyhtiö: Inter pienimmällä mestaruuskertoimella loppukauteen

Inter on vedonlyöntiyhtiön suosikki Veikkausliigan mestariksi.

Vedonlyöntiyhtiö Betsson uskoo, että jalkapalloilun Veikkausliigassa on jäljellä enää kaksi realistista mestarijoukkuetta, kun pelaamatta on neljä kierrosta: FC Inter ja Kuopion Palloseura. Sarjaa kahdella pisteellä ennen KuPS:aa johtavan Interin mestaruuskerroin on 1,85 ja kuopiolaisten 2,30.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.