Kovatehoinen intervallitreeni vaikuttaa aivojen glukoosiaineenvaihduntaan insuliiniresistenteillä henkilöillä

Turun yliopiston tutkijat selvittivät, miten tehokas kovatehoinen intervallitreeni vaikuttaa aivojen glukoosiaineenvaihduntaan henkilöillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta, eivätkä harrasta liikuntaa. Jo kaksi viikkoa kovatehoista HIIT-harjoittelua (High Intensity Interval Training) vähensi aivojen glukoosiaineenvaihduntaa kaikilla aivojen alueilla.

Turun yliopistossa Jarna Hannukaisen ja Kari Kalliokosken johdolla tehty tutkimus osoittaa, että suosittu kovatehoinen intervallitreeni, HIIT, vähentää glukoosiaineenvaihduntaa aivoissa tyypin 2 diabetesta tai sen esiastetta sairastavilla henkilöillä.

– Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että aivojen glukoosin ja rasvahappojen otto on lisääntynyt tyypin 2 diabeetikoilla, ja että glukoosin otto vähenee painonpudotuksen seurauksena. Halusimme tutkia, voidaanko vastaava muutos saada aikaan liikunnalla ilman merkittävää painonpudotusta, sanoo tohtorikoulutettava Sanna Honkala Turun PET-keskuksesta.

Aivojen aineenvaihdunnassa tapahtuvien muutosten mekanismit ovat kuitenkin vielä spekulaation tasolla. HIIT-harjoittelun aikana muodostuu muun muassa ketoaineita ja laktaattia, joita aivot voivat käyttää energianlähteenään. Glukoosin korvautuminen ketoaineella, kuten b-hydroksibutyraatilla, tai jollakin muulla substraatilla, voisi olla yksi selitys liikunnan aikaansaamalle glukoosin käytön vähenemiselle.

Tutkimukseen osallistui aiemmin liikuntaa harrastamattomia, keski-ikäisiä naisia ja miehiä, joilla oli esi-diabetes tai tyypin 2 diabetes. Tutkittavat satunnaistettiin kahteen harjoitusintensiteetiltään eroavaan ryhmään, joista toinen oli HIIT-harjoitteluryhmä ja toinen perinteistä, tasasykkeistä harjoittelua tekevä ryhmä. Kahden viikon interventio sisälsi kuusi ohjattua harjoituskertaa, jotka suoritettiin kuntopyörällä. HIIT-harjoittelu koostui 30 sekunnin työjaksoista, joiden välissä levättiin neljä minuuttia, kun taas perinteinen harjoittelu koostui tasaisesta yhtäjaksoisesta pyöräilystä.

− Molemmat liikuntamuodot paransivat koko kehon insuliiniherkkyyttä yhtä tehokkaasti, ja todennäköisesti olisimme nähneet muutoksen myös aivojen aineenvaihdunnassa tasasykkeisen harjoittelun jälkeen, jos harjoittelujakso olisi ollut pidempi. Parantaakseen insuliiniherkkyyttään jokainen voi siis valita itselleen sopivimman liikuntamuodon, joka motivoi liikkumaan säännöllisesti, Hannukainen kertoo.

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun yliopisto, European Foundation for the Study of Diabetes, Emil Aaltosen säätiö, Orionin tutkimussäätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Paavo Nurmen säätiö, Novo Nordisk foundation, Diabetestutkimussäätiö, Sydäntutkimussäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Instrumentariumin tiedesäätiö ja Juho Vainion säätiö.

Tulokset julkaistiin Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism -tiedelehdessä syyskuussa http://journals.sagepub.com/eprint/bqGdKKN3a7wNbkQNCw28/full.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Avoimilla kylillä 90 000 osallistujaa

Saukonojalla vietettiin kylätapahtumaa vuonna 2014.

Avoimet kylät on valtakunnallinen tapahtumapäivä. Tänä vuonna mukana oli lähes 600 kylää ympäri Suomen. Seuraavaksi Avoimet kylät -päivää vietetään 8.6.2019.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.