Alkoholi lisää riskiä sairastua syöpään

Alkoholi aiheuttaa noin kuusi prosenttia suomalaisten tautitaakasta, mukaan lukien vuosittain noin 1 200 syöpää. Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä.

Syövän riski lisääntyy suhteessa eliniän aikana juotuun alkoholimäärään. Syövän kannalta ei ole kuitenkaan olemassa turvallista määrää: jo yhden päivittäisen annoksen, eli esimerkiksi 12 sentin viinilasillisen juominen lisää rintasyövän riskiä kymmenellä prosentilla. Koska suurin osa suomalaisista on kohtuukäyttäjiä, alkoholinkäytön lisääntyminen tässä kohtuukäyttäjien ryhmässä lisää määrällisesti eniten syöpiä.

Kansalaiset saattavat kokea, ettei alkoholin saatavuudella ja hinnalla ole vaikutusta juuri heidän omaan kulutukseensa. Tutkimusten mukaan saatavuus ja hinta vaikuttavat ratkaisevasti alkoholin kulutukseen väestötasolla. Myös alkoholimainonta lisää kulutusta. Maailman terveysjärjestö (WHO) ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) suosittelevat näiden keinojen käyttöä. Kaikkein tehokkainta on sekä hillitä saatavuutta, verottaa alkoholia ja kieltää alkoholin mainostaminen.

– Vaikka yksilöt viime kädessä päättävät juovatko he alkoholia vai eivät, alkoholin saatavuuden lisääminen lisää kulutusta. Tämä on kansanterveyden kannalta haitallista, sillä alkoholi lisää alkoholisairauksien lisäksi muun muassa syöpiä, sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja mielenterveysongelmia. Mikäli esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa sallittaisiin aiempaa vahvempien alkoholijuomien myynti, osa ihmisistä siirtyisi käyttämään näitä vahvempia juomia, mikä lisäisi alkoholialtistusta merkittävästi, toteaa terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Alkoholi lisää syöpäriskiä usealla eri mekanismilla. Alkoholinkäyttö suurentaa suu- ja kurkkusyövän, kurkunpään ja ruokatorven syövän sekä maksasyövän, rintasyövän ja suolistosyövän riskiä. Määrällisesti eniten alkoholi aiheuttaa rintasyöpiä ja suolistosyöpiä, koska ne ovat yleisimpiä syöpiä.

Suomalaiset 15 vuotta täyttäneet juovat tällä hetkellä 10,8 litraa alkoholia vuodessa. Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset juovat tanskalaisten jälkeen eniten.

Arvioiden mukaan elämäntapamuutoksilla kuten tupakoinnin ja alkoholin käytön lopettamisella voitaisiin välttää 45 prosenttia miesten ja 40 prosenttia naisten syövistä.

Koska tärkeimmät syövän riskitekijät ovat myös muiden tarttumattomien sairauksien riskitekijöitä, niin syövän ehkäisyn kannalta tärkeät elämäntapamuutokset vähentävät myös sairastumista sydän- ja verisuonitauteihin, aivoverenkierron häiriöihin, diabetekseen ja ahtauttaviin keuhkosairauksiin.

Suomen Syöpärekisterin uudessa tutkimuksessa ennustettiin riskitekijöiden pohjalta uusien syöpätapausten määriä tulevaisuudessa hyödyntäen THL:n suomalaisia väestöpohjaisia seuranta-aineistoja. Tulosten mukaan tupakointi on edelleen ja myös tulee olemaan merkittävin syövän riskitekijä. Ylipainon ja alkoholin merkitys syöpäriskiä lisäävinä tekijöinä suurenee tulevaisuudessa. Suomen Syöpärekisterin tutkimuksen mukaan saamalla Suomi savuttomaksi vuoteen 2028 mennessä ehkäistäisiin 12 700 uutta keuhkosyöpätapausta seuraavan 20 vuoden aikana.

Poistamalla ylipainoisuus ehkäistäisiin 4 000 suolistosyöpä- ja 4 900 eturauhassyöpätapausta seuraavan 20 vuoden aikana. Jos vastaavasti alkoholinkäyttö loppuisi, vältettäisiin 3 000 miesten suolistosyöpää ja 3 000 naisten rintasyöpää.

Tutkimuksessa ei näkynyt selvästi rintasyöpään sairastumisen lisääntyminen ylipainoisilla, vaikka ylipaino on useissa tutkimuksissa osoitettu olevan rintasyövän riskitekijä

– Rintasyöpäriskiin vaikuttavat monet tekijät, kuten ylipaino, ensisynnytysikä, synnytysten määrä, alkoholin käyttö ja hormonikorvaushoito, kertoo erikoistutkija Karri Seppä.

– Tässä tutkimuksessa ei huomioitu muita tekijöitä, joten saattaa olla, että ylipainoisilla oli muita suojaavia tekijöitä, kuten aikaisempia ja useampia synnytyksiä.

– Syövän riskitekijät ovat moninaisia ja useiden syöpien riskiin vaikuttavat lukuisat eri elintapoihin liittyvät tekijät. On haastavaa erottaa kuinka suuri osa syöpäriskistä johtuu ylipainosta ja kuinka suuri osa esimerkiksi alkoholin käytöstä tai vähäisestä liikunnasta. Tutkimus riskitekijöistä jatkuu Suomen Syöpärekisterissä ja tuottaa tarkempaa tietoa lähivuosina, kertoo Sanna Heikkinen.

Suomen Syöpäyhdistyksen ja sen tutkimuslaitoksen Suomen Syöpärekisterin asiantuntijat olivat mukana tekemässä Lääkäriseura Duodecimin julkaiseman Lääketieteellisen Aikakauskirja Duodecimin syövän ehkäisyä käsittelevää teemanumeroa. Syövän ehkäisyn teemanumero 21/2017 on osa Aikakauskirja Duodecimin Terve 100-vuotias -sarjaa ja siinä käsitellään syövän ehkäisyä niin yksilön kuin yhteiskunnan ja kansanterveydenkin näkökulmasta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Avoimilla kylillä 90 000 osallistujaa

Saukonojalla vietettiin kylätapahtumaa vuonna 2014.

Avoimet kylät on valtakunnallinen tapahtumapäivä. Tänä vuonna mukana oli lähes 600 kylää ympäri Suomen. Seuraavaksi Avoimet kylät -päivää vietetään 8.6.2019.

Suurmarkkinoilla yli 90 000 kävijää

Suurmarkkinoilla vieraili yli 90 000 kiinnostunutta

Turun Kansainväliset Suurmarkkinat 18.-22. heinäkuuta sujuivat tapahtumavastaava Ari Kallaksen mukaan hyvin. Keskiviikko ja torstai olivat lupauksia herättäviä, perjantai sadepäivä ja lauantai sekä sunnuntai vilkkaita mutta helteisiä markkinapäiviä.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.