Influenssakausi alkanut Varsinais-Suomessa

Influenssaan sairastuneiden potilaiden määrä Varsinais-Suomessa on alkanut kasvaa. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) alustavan arvion mukaan liikkeellä on virustyyppi, joka on edustettuna kauden influenssarokotteessa. Tautia vastaan ehtii hyvin suojautumaan ottamalla influenssarokote ajoissa – ja koko perheelle.

Kauden ensimmäinen laboratoriovarmistettu A-influenssatapaus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin 10. lokakuuta otetusta näytteestä, ja koko lokakuun aikana todettiin yhteensä kolme tapausta. Marraskuun toisella viikolla sairastuneiden määrä alkoi kasvaa. Sen jälkeen influenssa on todettu 17 henkilöllä.

– Influenssakauden voidaan katsoa olevan käsillä, mutta varsinainen epidemia ei ole vielä alkanut, tartuntatautien torjunnasta vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Sairaanhoitopiirin sairaaloissa on hoidettu toistaiseksi kolmea varmistettua A-influenssapotilasta aikuisten vuodeosastoilla.

– Aivan alustavat tiedot viittaavat siihen, että tänä kautena H3N2-tyypin A-influenssaviruksesta saattaa muodostua vallitseva virustyyppi. Tämä virustyyppi on edustettuna kauden influenssarokotteessa, jolloin rokote auttaa torjumaan tautia, Rintala sanoo.

Alkavaan influenssakauteen varautuu Rintalan mukaan parhaiten ottamalla rokotus koko perheelle. Maksuttomaan rokotteeseen ovat oikeutettuja alle 3-vuotiaat, yli 65-vuotiaat sekä pitkäaikaista tautia sairastavat sekä heidän lähipiirinsä.

– Influenssaa vastaan suojautumisessa pyritään huolehtimaan, että rokotesuojan saavat kaikkein helpoiten sairastuvat ihmiset. Tämän vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksesta valtio maksaa rokotteen riskiryhmien lisäksi heidän lähipiireilleen. Perussairaalle ihmiselle ei kehity tarpeeksi suojaa rokotteesta, minkä vuoksi on tärkeää, että ihmiset, jotka asuvat tällaisen riskiryhmäläisen kanssa samassa taloudessa, suojautuvat rokotteella, hän sanoo.

Jos rokotusta ei ole tarjolla maksutta, sen voi ostaa itse apteekista lääkärin reseptillä tai käydä rokotuksessa yksityisellä lääkäriasemalla. Rokote on hyvä ottaa nyt, sillä sen suoja kehittyy kahdessa viikossa.

– Rokotteen suoja säilyy puoli vuotta, joten se suojaa varmasti yli influenssakauden, jos sen ottaa nyt. Rokotteen antama suoja influenssaa vastaan vaihtelee 70:stä 90 prosenttiin, jos rokotevirukset ovat samaa tyyppiä kuin väestöön leviävät influenssavirukset. Iän myötä rokotteen teho heikkenee.

Riskiryhmiin kuuluvilla ja 65 vuotta täyttäneillä rokottamisen on osoitettu vähentävän influenssasta johtuvia sairaalahoitoja keskimäärin 40–70 prosenttia ja kuolleisuutta 50–70 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Suomen julkiseen terveydenhoitoon hankkima rokote sisältää suojan kahta A- ja yhtä B-virustyyppiä vastaan. Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat rokotetta, joka sisältää suojan kahta A- ja kahta B-virustyyppiä vastaan.

Myös perusterveen ihmisen kannattaa ottaa rokotus.

– Rokotetulla ihmisellä influenssa on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Suojautuminen on järkevää, koska tauti on raju, siihen liittyy jälkitauteja ja vähintään viikon poissaolo töistä, Rintala sanoo.

Influenssan tunnusmerkkejä ovat nopeasti nouseva korkea kuume, kurkkukipu ja kokonaisvaltainen särky, mutta ei nuhaa.

Hoito-ohjeet ovat samat kuin tavalliseen nuhakuumeeseen. Lepo, runsas juominen ja kuumetta alentava särkylääke ovat parhaat hoitokeinot.

Antibiootit eivät auta influenssaan, mutta niitä voidaan tarvita jälkitautien hoitoon.

Influenssa tulee joka talvi, tavallisimman alkuvuodesta. Influenssaa vastaan on rokote. Rokote antaa paremman suojan työikäiselle kuin vanhukselle. Myös käsien pesu ja desinfioivan käsihuuhteen käyttö estävät tartuntoja. Oireet kestävät 5–7 päivää.

Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavia useita viruksia on kiertämässä koko talven.

Paras suoja on käsien pesu ja desinfioivan käsihuuhteen käyttö. Influenssarokotus ei estä flunssaan sairastumista. Oireet kestävät 3–4 päivää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Kela: Taksien välitys toimii hyvin valtaosassa maata

Taksien välitys toimii jo hyvin, arvioi Kela. Viime viikolla tilatuista matkoista 98 prosenttia hoidettiin moitteettomasti. Puhelujen vastausajat ovat lähellä vaadittua tasoa koko maassa.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.