BalticSatApps-hanke tukee avaruudesta saatavien havaintotietojen kaupallistamista Itämeren alueella

Viimeisen 30 vuoden aikana Maata havainnoiviin satelliitteihin on panostettu merkittävästi maailmanlaajuisesti, mutta havaintotietoa ei ole vielä osattu kaupallistaa laajamittaisesti. Euroopan aluekehitysrahasto on rahoittanut havaintotietojen kaupallista hyödyntämistä kiihdyttävää kansainvälistä konsortiohanketta BalticSatApps, jota johdetaan Turun yliopiston Brahea-keskuksesta käsin.

Euroopassa maapallon havainnointia koordinoidaan Copernicus-ohjelmassa, jonka satelliittien avulla saadaan hyödyllistä mittausaineistoa esimerkiksi ympäristön tilasta. Copernicus-ohjelma perustuu avoimeen ja ilmaiseen datapolitiikkaan ja sen tuottaman tiedon tulisi olla kaikkien saatavilla lähes reaaliajassa. Teknologiset esteet rajoittavat kuitenkin tällä hetkellä käyttäjiä hyödyntämästä dataa täysin mitoin.

– BalticSatAppsin keskeisenä tavoitteena on lisätä Copernicus-ohjelman tarjoaman avoimesti saatavilla olevan satelliittidatan hyödyntämistä uusissa liikeideoissa, ja miksei myös yritysten olemassa olevan liiketoiminnan tehostamisessa. Satelliittidatan avulla voidaan potentiaalisesti ratkaista esimerkiksi ympäristönsuojeluun ja turvallisuuteen liittyviä haasteita ja tarpeita. Hanketoimet lisäävät tietoisuutta Copernicus-ohjelmasta Itämeren alueella ja helpottavat ohjelman tarjoaman datan käytännön soveltamista liiketoiminnassa, hankkeen projektipäällikkö Tuomas Ranti kertoo.

Avaruudesta saatavan tiedon hyödyntäminen uusien teknologioiden ja tiedonlähteiden kanssa luo uusia mahdollisuuksia yrityksille EU:ssa. Satelliittidatan, tarkemmin kaukokartoitustiedon, kaupallistaminen edellyttää kuitenkin Rantin mukaan vahvempia kytköksiä tuotantoketjun alakohtaisiin toimijoihin.

– Lisäksi hanke kiihdyttää kaukokartoitustiedon kysyntää ja siihen liittyvää innovaatiotoimintaa yhteistuotannon ja iteratiivisen kehitystoiminnan avulla. Järjestämme esimerkiksi sarjan hackathoneja, joissa ideoidaan uusia kaupallisia käyttökohteita kaukokartoitustiedolle, Ranti kertoo.

Kansainväliseen hankkeeseen kuuluu kolmenlaisia organisaatioita. Yhtenä yhteistyötahona ovat Copernicuksesta saatavaa dataa käyttävät organisaatiot, kuten Ilmatieteen laitos Suomessa ja Tarton observatorio Virossa.

– Ilmatieteen laitoksen kansalliset satelliittikeskukset tarjoavat helpon pääsyn Itämeren alueen ja pohjoisen pallonpuoliskon satelliittitietoihin, jotka paljastavat arktisen ympäristön muutokset ja tukevat maailmanlaajuisia arktisten olosuhteiden tutkimusaktiviteetteja. BalticSatApps-hanke on erittäin tärkeä Ilmatieteen laitokselle kansallisen ja kansainvälisen kaukokartoitusinfrastruktuurin etujen maksimoimiseksi, Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Ali Nadir Arslan toteaa.

Hankkeeseen kuuluu lisäksi Turun yliopiston ja Ruotsin avaruushallinnon kaltaisia innovaatioita kehittäviä tahoja sekä Turku Science Park ja vastaavat tiede- tai teknologiapuistot Tartosta ja Krakovasta. Hankkeeseen kuuluu yhteistyötahoja Suomen lisäksi Virosta, Puolasta, Venäjältä ja Ruotsista.

– Copernicus-ohjelma on hyvin tärkeä Itämeren alueelle. Ruotsin avaruushallinto onkin jo perustanut kansallisen tietopankin, josta löytyy Copernicus-satelliittien tuottamaa dataa, jolla voidaan analysoida ilmastonmuutosta, ilmanlaatua sekä saada sekä ennusteita että kattavaa yleiskuvaa katastrofialueista. BalticSatApps parantaa yritysten ja muiden organisaatioiden mahdollisuuksia käyttää dataa yhteiskunnan ja talouden kehittämiseksi, kertoo projektipäällikkö Björn Lovén Ruotsin avaruushallinnosta.

Avoin satelliittidata, minisatelliitit ja yksityisten yritysten kiinnostus muun muassa asteroidien louhintaan kielivät avaruusliiketoiminnan murroksesta. Myös uusien startup-yritysten on mahdollista menestyä toimialalla, vaikka se on perinteisesti ollut valtiollisten toimijoiden ja isojen yritysten hallinnassa. BalticSatApps on osaltaan edistämässä tätä murrosta.

Hankkeen toimenpiteet tukevat vastikään perustetun ESA BIC Finland -yrityskiihdyttämön toimintaa, jossa Turku Science Park Oy on mukana. Ranti kertookin hankkeen järjestävän myös koulutuksia paikallisille tiede- ja teknologiapuistoille.

– Koulutusten tavoitteena on tukea havaintotietoa hyödyntäviä pk-yrityksiä räätälöidyillä kiihdytysohjelmilla, Ranti täsmentää.

BalticSatApps-hanke on käynnissä 1.10.2017–30.9.2020 ja sille on myönnetty yhteensä 2,8 miljoonan euron rahoitus.

Hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta http://balticsatapps.eu.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Kela: Taksien välitys toimii hyvin valtaosassa maata

Taksien välitys toimii jo hyvin, arvioi Kela. Viime viikolla tilatuista matkoista 98 prosenttia hoidettiin moitteettomasti. Puhelujen vastausajat ovat lähellä vaadittua tasoa koko maassa.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.