Vahva teknologiateollisuus kannattelee Varsinais-Suomen vientiä

Maailman nopeimmin kehittyvät taloudet ovat tällä hetkellä Intiassa, Kaakkois-Aasiassa ja Afrikasa. Vaikka Suomen vienti kasvaa vihdoin – kuluneen vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana peräti 15 prosenttia – harva yritys osaa hakea kasvua tulevaisuuden johtavilta markkina-alueilta.

Erityisen huolestuttava tilanne on maakunnissa, joista monessa kansainvälistymishankkeet kehittyville markkina-alueille lasketaan yhden käden sormilla.

Varsinais-Suomi on poikkeus. Alueen yritykset nostavat noin 8,5 prosenttia Tekesin BEAM-ohjelman myöntämästä rahoituksesta. Määrä on neljänneksi suurin kaikista Suomen maakunnista. BEAM on kehittyville markkinoille suuntautuviin kasvuhankkeisiin keskittynyt ohjelma, joka tarjoaa rahoituksen lisäksi myös neuvonantoa ja tukea vientiyrityksille.

Eniten kehittyville markkinoille suunnataan Uudeltamaalta ja Pirkanmaalta. Alueiden yritykset nostavat tällä hetkellä noin 65 prosenttia kaikesta BEAM-rahoituksesta.

Kehittyvillä markkinoilla on kysyntää monille sellaisille ratkaisuille ja palveluille, joiden toteuttamisessa suomalaiset yritykset ovat maailman huippuluokkaa. Kasvupotentiaalia on etenkin metsä- ja maatalouden, veden- ja jätteenkäsittelyn, infrarakentamisen, koulutuksen ja terveydenhuollon aloilla.

– Tästä huolimatta käsityksiä esimerkiksi monista Afrikan ja Etelä-Amerikan maista hallitsevat yhä mielikuvat poliittisesta ja taloudellisesta epävakaudesta. Todellisuudessa iso osa näiden alueiden maista on vakaita: niillä on maksukykyä ja halu tehdä liiketoimintaa, sanoo BEAM-ohjelman päällikkö Minh Lam.

Varsinais-Suomen yritysten kiinnostusta kehittyviä markkinoita kohtaan selittää alueen jo ennestään toimiva vientirakenne, jota kannattelee erityisesti vahva teknologiateollisuus.

Talouden valtarakenteet muuttuvat radikaalisti seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana. Konsulttiyhtiö PwC:n tuottaman raportin mukaan maailman seitsemän suurimman kansantalouden joukossa on vuonna 2050 peräti kuusi nykyistä kehittyvää taloutta. Vauraus siirtyy pohjoisesta etelään ja länsimaista itään.

Suomen vientirakenteessa muutos ei näy. Vuonna 2016 maamme ulkomaankaupasta suurin osa, 79,2 prosenttia, suuntautui Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle.

Lamin mukaan suomalaisilla yrityksillä on kädessään kaikki valttikortit myös uusien markkina-alueiden valloittamiseen.

– Paitsi korkeaa osaamista, Suomella on myös hyvä maine luotettavana ja poliittisesti neutraalina toimijana. Lisäksi meillä on loistava yritystukiverkosto: missään muualla aloittelevan yrityksen ei ole mahdollista saada lainaa tai avustusta tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämiseen ilman mitään takuita, Lam summaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.