Väittelijä kartoitti kasvilajien levinneisyyttä Amazonian tutkimattomissa sademetsissä

Gabriel Moulatlet. Gabriel Moulatlet. Kuva: Turun yliopisto

Gabriel Moulatlet käsittelee Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa kasvilajien levinneisyyksiä ja niihin vaikuttavia tekijöitä Amazonian alankosademetsissä.

Amazonian sademetsä käsitetään usein yhdeksi yhtenäiseksi metsäalueeksi. Todellisuudessa erilaiset ajan kuluessa maisemaa muokanneet muutokset ovat tehneet metsästä alueellisesti vaihtelevan mosaiikin.

Moulatletin väitöstutkimuksen aineisto pohjautuu noin 150 000 kasviyksilöön, joita on havainnoitu noin 250 000 neliökilometrin alueella. Aineisto osoittaa, että kasvilajien levinneisyys Amazonian metsissä selittyy vaihtelulla maaperän ravinteisuudessa ja kosteusoloissa, jotka puolestaan määräytyvät pitkälti geologisen historian mukaan.

– Minua kiehtoo lajien kyky pärjätä ympäristön vaihtelevuuden kanssa. Tätä kysymystä on setvitty useassa tutkimuksessa eri puolilla Amazoniaa, mutta silti isoja, jopa Portugalin kokoisia alueita keskisessä Amazoniassa on jäänyt tyystin tuntemattomiksi. Päätimme yhdessä kollegojeni kanssa tutkia näitä kaukaisia seutuja ja järjestimme useita viikkoja kestäneen tutkimusretken Purus- ja Madeira-jokien väliselle alueelle sekä kolmen kuukauden mittaisen venematkan Juruá-joelle, Moulatlet kertoo.

Väitöskirjan tulokset pohjautuvat molempiin tutkimusmatkoihin. Kasvilajien levinneisyys määräytyy etenkin maaperän ravinteisuuden ja kosteusolojen mukaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että Amazoniassa on yllättäviä eliömaantieteellisiä rajalinjoja.

– Jurua-joen poikki kulkevan eliömaantieteellisen rajalinjan löytäminen lähti liikkeelle Amazonian satelliittikuvien tutkimisesta. Kun olimme paikan päällä maastossa, näimme heti kasvilajiston muutoksen perusteella, että kyse oli isosta maaperäerosta rajalinjan eri puolilla. Itse Jurua-joki sen sijaan ei näyttänyt olevan kasveille minkäänlainen leviämiseste, Moulatlet sanoo.

Amazonian maaperää kuvaavat kartat kaipaavat päivitystä

Moulatlet tutki myös olemassa olevien maaperäkarttojen soveltuvuutta lajien levinneisyyden mallintamiseen. Lajien esiintymismalleja käytetään laajalti maankäytön ja luonnonsuojelun suunnittelussa sekä ekologisessa tutkimuksessa.

– Amazonia on laaja ja vaikeapääsyinen, joten tieto lajien esiintymispaikoista ja myös ympäristöoloista on kovin aukkoista. Tämä näkyy nykyisten maaperäkarttojen tarkkuudessa. Haluamme varoittaa muita tutkijoita, että nämä kartat vaativat melkoista päivitystä ennen kuin niitä voidaan käyttää luotettavasti lajien esiintymismallien rakentamiseen. Olemme itse asiassa juuri tekemässä parempaa Amazonian maaperän ravinteisuuskarttaa. Uskomme uuden kartan parantavan merkittävästi edellytyksiä mallintaa lajien levinneisyyksiä, Moulatlet sanoo.

MSc Gabriel Moulatlet esittää väitöskirjansa Mapping species-habitat associations in lowland Amazonia: an across-scale perspective with biogeographical implications julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 9. joulukuuta.

Vastaväittäjänä on professori Miles Silman (Wake Forest University, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Hanna Tuomisto (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Moulatlet on syntynyt vuonna 1987 Brasiliassa ja suoritti korkeakoulututkintonsa vuonna 2012 (MSc) National Institute for Amazonian Research -tutkimuslaitoksessa Brasiliassa. Väitöksen alana on biologia. Moulatlet työskentelee Turun yliopistossa tohtorikoulutettavana.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7034-6.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suomeen kaksi 582 528 euron voittoa Eurojackpotista

Eurojackpotin päävoitto meni perjantain arvonnassa Ruotsiin ensimmäistä kertaa pelin historiassa. Kierroksella 29/2018 löytyi yksi 5+2 -täysosuma, jolla 22,7 miljoonan euron voitto matkaa naapurimaahan. Suomeen saatiin kaksi 582 528 euron voittoa 5+1 -tuloksilla. Suomen voitot menivät jyväskyläläiselle mobiilipelaajalle sekä Espooseen Laajalahden Alepan viiden osuuden porukalle. Ensi viikolla Eurojackpotin potissa on noin kymmenen miljoonaa euroa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle avattu panimoravintola

Rami Aarikka ja Aki Wahlman.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt uuden aluevaltauksen juomien valmistamisen rinnalle. Panimoravintola Kukko avattiin tehtaan kupeeseen rakennetulle terassille perjantaina 13. heinäkuuta. Ideasta avajaisiin kului vain kuusi viikkoa.

Laulutaksi herättää huomiota maailmalla

Fortum Singalong Shuttlesta ovat kirjoittaneet jo muun muassa The New York Times ja Mashable. Kyseessä on maailman ensimmäinen kyyti, joka maksetaan laulamalla. Sähköautoilla ajettava palvelu nautti suurta suosiota Ruisrockissa.

Ruisrockissa oli tarjolla erilainen tapa matkustaa Turun keskustasta festivaalialueelle. Laulamalla maksettavan Fortum Singalong Shuttlen sähköautot kyyditsivät kävijöitä Aurajokirannasta tapahtuma-alueelle festivaaliviikonlopun ajan.

Sähköt palautuneet myös Satavaan

Turku Energian mukaan sähkönjakeluhäiriö uusiutui Satavan alueella kello 13.38. Sähköt palautettiin kello 14.46.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.