Ksenon-kaasun jatkotutkimukseen 35 miljoonaa dollaria

Tyksin teho-osastolla vuosina 2009–14 tutkitun ksenon-kaasun kehittäminen lääkkeeksi sydänpysähdyksen jälkivaikutusten minimoimiseen alkaa keväällä 2018. Kansainvälisen lääkeyritys NeuroproteXeon Ltd:n toimesta siirrytään nyt faasi 3:n tutkimukseen. Aiemmin ksenonin todettiin suojaavan aivoja ja tuore tutkimusjulkaisu tuo esiin myös ksenonin sydäntä suojaavat vaikutukset.

Tyksin teho-osaston tutkimuksissa ksenon-kaasun todettiin suojaavan aivoja sydänpysähdyksen hoidossa. Tyksistä johdetun tutkimuksen tulokset julkaistiin 15.3.2016 arvostetussa kansainvälisessä julkaisussa, JAMAssa (The Journal of the American Medical Association). Tuore, 20.11.2017 Journal of American College of Cardiologyssa julkaistu tutkimus tuo esiin ksenonin lupaavat sydäntä suojaavat vaikutukset sydänpysähdyspotilaiden tehohoidossa.

– Alkuperäisen tutkimuksen mukaan potilailla, jotka saivat sydänpysähdyksen jälkeen hengitysilman kautta jalokaasu ksenonia, oli aivoissa merkittävästi vähemmän valkean aineen vaurioita kuin verrokkipotilailla. Viimeisimmän tutkimustuloksemme mukaan ksenon voi vähentää myös sydänpysähdyspotilaiden sydäninfarktin kokoa ja suojaisi siten myös sydäntä, tiivistää tutkimusryhmän johtaja anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Timo Laitio Tyksin teho-osastolta.

Tutkimustulos herätti ilmestyessään suurta huomiota. Ksenonin lääkekehityksessä siirrytään faasi 3:n tutkimukseen, jossa testataan laajemmalla potilasjoukolla edellisen vaiheen tuloksia. Tutkimuksen toteuttaa NeuroproteXeon Ltd, joka on solminut sopimuksen kansainvälisen lääkeyritys Mallinckrodtin kanssa.

Sopimus sisältää myynti- ja jakeluoikeudet Yhdysvalloissa, Australiassa ja Japanissa sekä yhteensä 35 miljoonan sijoituksen tutkimuksen suorittamista varten, josta kymmenen miljoonaa on jo saatu. Faasi 3 tarkoittaa tutkimusta, jolla määritellään kliininen hyöty verrattuna nykyiseen käypään hoitoon. Sen tulosten perusteella voidaan hakea viranomaisilta myyntilupaa kyseisen tutkittavan sairauden hoitoon. Faasi 3 -tutkimus toteutetaan 30 keskuksessa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa.

– Aiempi tutkimus oli pioneerityö ja lähti liikkeelle omasta alkuperäisideastani. Siinä saamamme tulos ksenonin lupaavista ihmisaivoja suojaavista ominaisuuksista varmistetaan nyt huomattavasti laajemmassa kliinisessä tutkimuksessa 1500 potilaalla. Keväällä 2018 alkavassa tutkimuksessa selvitetään ksenonin vaikutusta neurologiseen toipumiseen ja kuolleisuuteen. Eli tutkitaan, onko ksenonista uudeksi teho-osastoilla annettavaksi hoitomuodoksi sydänpysähdyksen aiheuttamassa oireyhtymässä, johon kuuluvat erityisesti hapenpuutteen aiheuttamat aivojen ja sydämen vauriot, selvittää Laitio.

Laitio kuuluu jatkotutkimuksen viisihenkiseen johtoryhmään.

– Teemme aloitettavan faasi 3:n tutkimusprotokollan oman tutkimuksemme mallin mukaan. Johtoryhmä vastaa toteutuksesta ja raportoinnista. Kliinisen osuuden lisäksi 200 potilaan aivojen MRI-kuvaukset toteutetaan noin kymmenessä keskuksessa. Olemme yhdessä professori Louis Puybassetin johtaman tutkimusryhmän kanssa vastuussa neuroradiologisesta osuudesta.

Professori Puybasset työskentelee Hôpital La Pitié Salpêtrière -sairaalassa Pariisissa. Tyksin tutkimusryhmästä asiantuntijoina toimivat radiologian professori Riitta Parkkola ja MRI-fyysikko Jani Saunavaara.

Hapenpuute aiheuttaa pitkittyessään palautumattoman aivovaurion lisäksi myös sydämen ja muiden elimien vaurioita sydänpysähdyksen yhteydessä. Ennen Suomessa tehtyä ksenontutkimusta minkään aiemmin tutkitun lääkeaineen ei tiedetty voivan suojata ihmisaivoja hapenpuutevauriolta.

Vuosina 2009–14 Tyksissä ja Hyksissä toteutettu faasi 2:n tutkimus varmisti aiemmin eläinkokeissa saadun tuloksen, että hengitysilman kautta annettavalla jalokaasu ksenonilla on aivoja hapenpuutteelta suojaavia ominaisuuksia. Viimeisimmän tuloksen mukaan ksenon vähentää sydänpysähdyspotilaiden sydäninfarktin kokoa ja suojaa siten myös sydäntä.

Kliinisessä lääketutkimuksessa annettiin vuosina 2009–14 ensimmäisenä maailmassa ksenonia sydänpysähdyksen jälkeen elvytetyille tehohoitopotilaille. Kyseessä oli satunnaistettu kaksoissokkotutkimus eli tutkimuksen 110 potilaasta puolet sai normaalin hoitokäytännön mukaista hoitoa, ja puolet tämän lisäksi kokeellista ksenonhoitoa vuorokauden ajan. Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää ksenonin suojaavaa vaikutusta aivojen valkeaan aineeseen.

– Hoidon jälkeen aivojen magneettitutkimuksessa todettiin, että ksenonhoitoa saaneilla potilailla aivojen valkean aineen vaurio oli merkitsevästi vähäisempää kuin tavallista hoitoa saaneilla. Noin 42 prosenttia aivojen valkeasta aineesta oli vaikeammin vaurioitunutta kontrollipotilailla. Tämä viittaa ksenonin aivoja suojaaviin ominaisuuksiin myös ihmisillä, koska aivojen valkea aine on erityisen tärkeä korkeampien älyllisten toimintojen kannalta, kertoo Laitio.

– Yhdysvaltojen ja Euroopan lääkelaitokset FDA ja EMA ovat arvioineet nykyisen näytön ksenonin soluja suojaavista ominaisuuksista riittäväksi ja ovat siten hyväksyneet faasi III suunnitelmamme tutkia ksenonia sydänpysähdyspotilailla Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Uskomme, että ksenonin ja tavoitteelliseen lämpötilan hallinnan yhdistelmä voi merkittävästi parantaa sydänpysähdyspotilaiden selviämistä ja neurologista toipumista. NeuroproteXeon tulee jatkamaan ksenonkaasun (XENEX) monien eri neurologisten hoitosovellusten kehittämistä esimerkiksi aivoinfarkti- ja aivovammapotilaill, lisää NeuroproteXeonin varatoimitusjohtaja Bill Stoll.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.