Yli miljoona suomalaista säästää veronpalautuksensa

Viidennes suomalaisista kertoo säätelevänsä veroprosenttiaan vuoden aikana saadakseen käyttövaraa loppuvuoden menoihin. Veronpalautukset maksetaan pankkitileille 5. joulukuuta. Verovuodelta 2016 veronpalautuksia saa 3,5 miljoona. Palautuksia maksetaan yhteensä 2,5 miljardia euroa.

Viidennes siis tavoittelee suurempaa palautuspottia, mutta suurin osa (75 prosenttia) ei näin kuitenkaan tee. Tulos ilmenee LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja kyselyyn vastasi 1 026 15-74-vuotiasta suomalaista.

- Ilahduttavan iso osa on asettanut veroprosentin alun perinkin turvaavasti ja yllättävän moni vielä hienosäätää ennakkoveroa vuoden aikana. Oman talouden suunnittelu kannattaa aina. Pienellä ennakoinnilla voi välttää pakkopullalta maistuvan säästökuurin mätkyjen maksamiseksi, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi tulosta.

Tutkimuksen mukaan keskimääräistä useampi työntekijä (35 %) ja alempi toimihenkilö (30 %) säätelee veroprosenttiaan saadakseen joulukuulle käyttörahaa. Nuoret säätävät veroprosenttiaan enemmän kuin vanhat; 35-44-vuotiaista suomalaisista 30 prosenttia kertoo tehneensä näin, kun eläkeikäisistä vain yhdeksän prosenttia säätää veroprosenttiaan.

Suomalaiset ovat myös melko järkeviä palautusrahojen käyttäjiä. 30 prosenttia eli 1,1 miljoonaa palautuksia saavaa suomalaista kertoo säästävänsä tai sijoittavansa saamansa veronpalautukset, kun taas 23 prosenttia kuluttaa ne heti. Osa myös maksaa pois lainojaan, käyttää rahat matkusteluun tai joululahjoihin.

- Osalla on veronpalautuksille heti käyttöä. Isojen asuntolainojen rasittamien kotitalouksien kannattaa miettiä lainojen ylimääräisiä lyhennyksiä. Korkojen mahdollinen nousu lisää lainojen korkokuluja ja todennäköisesti myös ravistelee sijoitussalkkujen korkeiksi kohonneita arvostuksia. Muuten kannattaa pysyä oman talouden tarpeisiin rakennetussa sijoitussuunnitelmassa, Nummiaro kehottaa.

Keskimääräistä paremmin toimeen tulevat tahtovat useimmiten säästää tai sijoittaa veronpalautuksensa. Sen sijaan ne, joilla on taloudellisesti tiukkaa, käyttävät rahat useammin lainojen maksuun (31 %) tai kuluttavat ne heti (30 %).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Näin teet heinäkuisen hernehummuksen

Kotimaisista herneistä on myös hummukseen. Tarvitset kaksi avocadoa, kolme desiä herneitä, valkosipulinkynnen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua, puoli teelusikallista juustokuminaa ja neljäsosa teelusikallista suolaa. Poista kivet avocadoista ja mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen.

Kiinalaisten sähköpolkupyörien väliaikainen polkumyyntitulli voimaan

Yritysten, jotka tuovat sähköpolkupyöriä Kiinasta, täytyy varautua siihen, että tuotteesta kannetaan polkumyyntitulli. Tavara luokitellaan CN-koodeihin 8711 60 10 ja ex 8711 60 90 (Taric-koodi 8711 60 90 10). EU:n virallisen lehden numerosta L 181/18.7.2018 voi tarkistaa, kuinka suuri polkumyyntitulli eri myyjien tuotteille on odotettavissa.

Avoimilla kylillä 90 000 osallistujaa

Saukonojalla vietettiin kylätapahtumaa vuonna 2014.

Avoimet kylät on valtakunnallinen tapahtumapäivä. Tänä vuonna mukana oli lähes 600 kylää ympäri Suomen. Seuraavaksi Avoimet kylät -päivää vietetään 8.6.2019.

Suurmarkkinoilla yli 90 000 kävijää

Suurmarkkinoilla vieraili yli 90 000 kiinnostunutta

Turun Kansainväliset Suurmarkkinat 18.-22. heinäkuuta sujuivat tapahtumavastaava Ari Kallaksen mukaan hyvin. Keskiviikko ja torstai olivat lupauksia herättäviä, perjantai sadepäivä ja lauantai sekä sunnuntai vilkkaita mutta helteisiä markkinapäiviä.

Urheilu

Jälkipeli: Kaikkien aikojen parhaat TPS-jalkapalloilijat

Heikki Mäki on nähnyt eniten TPS:n jalkapallo-otteluita. Hän on oikea henkilö arvioimaan, kuka on kaikkien aikojen paras TPS:n jalkapalloilija kautta aikain. Mäen valinta on Veikko Asikainen (kuvassa).

Tervaskanto Heikki Mäki (s. 1930) on oikea henkilö arvioimaan, ketkä ovat kaikkien aikojen parhaat Turun Palloseuraa edustaneet jalkapalloilijat. Mäki on nähnyt enemmän raitapaitojen pelejä kuin yksikään toinen.

Jälkipeli: Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien kummisetä

Jukka Wihanto oli Turun NMKY:n menestysvuosien tärkeä taustavaikuttaja. Hänen ansiostaan Turkuun saapui Amerikasta ensimmäinen musta ulkomaalaisvahvistus. Donald Crenshawin tullessa Turkuun vuonna 1972, koko kaupunki meni sekaisin koripallosta.

Turun NMKY:n menestyskausi 1970-luvun alussa on ainutlaatuista paikallista palloiluhistoriassa. Kausi muistetaan ensimmäisestä turkulaisesta koripallomestaruudesta, vastavalmistuneesta Kupittaan urheiluhallista ja ensimmäisten mustien miesten ilmaantumisesta kotimaan koripallokentille.

Puukkokatsomo: Kolumbialainen kysymysmerkki

Julian Guevara.

Muutokset PS Kemin kokoonpanossa toivat uutta verta myös FC Interin kokoonpanoon. Kemiläisten uusi päävalmentaja David Hannah painotti muun muassa taannoin TPS-ottelun jälkeen, että Kemin pukukopissa ovien täytyy käydä molempiin suuntiin. Ja niin on käynytkin.

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.