Energian hinnat nousivat

Energian hinnat nousivat vuoden kolmannella neljänneksellä lähes kautta koko linjan. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ainoastaan energiaturpeen ja metsähakkeen hinnat laskivat hieman vuoden takaisesta. Hintojen nousuun vaikuttivat tuontipolttoaineiden kallistuminen sekä veronkorotukset vuoden alussa.

Öljyn maailmanmarkkinahinnan nousu vuoden kolmannella neljänneksellä heijastui myös Suomeen tuotavien öljytuotteiden hintoihin. Tämä näkyi myös polttonesteiden kuluttajahinnoissa, jotka nousivat viime vuoden syyskuusta tämän vuoden syyskuuhun selvästi. Moottoribensiinillä nousua tuli viisi, dieselöljyllä kuusi ja polttoöljyllä 13 prosenttia.

Kivihiilen hinta nousi selvästi vuoden 2016 lopussa, mutta tänä vuonna nousu on pysähtynyt ja hinta hieman laskenut. Sähköntuotannossa käytettävän kivihiilen veroton hinta oli tämän vuoden syyskuussa 34 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten syyskuussa. Maakaasun hinta lähti kolmannella neljänneksellä loivaan laskuun reilun vuoden jatkuneen nousun jälkeen. Sähköntuotannossa käytettävän maakaasun veroton hinta oli syyskuussa kuitenkin 14 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen ja maakaasun verollisia hintoja nostivat valmisteveron nosto vuoden alussa sekä verottomien hintojen nousu. Verollisiin hintoihin verottomien hintojen muutokset vaikuttavat kuitenkin yhä vähemmän johtuen verojen osuuden kasvusta näiden polttoaineiden hinnoissa viime vuosina. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen verollinen hinta oli syyskuussa 14 prosenttia ja vastaavasti maakaasun 11 prosenttia korkeampi. Vuoden kolmannella neljänneksellä jyrsinturpeen verollinen hinta laski parilla prosentilla ja metsähakkeen hinta prosentilla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kaukolämmön asiakashinnat olivat heinäkuussa prosentin korkeammalla kuin viime vuoden heinäkuussa, lukuun ottamatta pientaloja, joiden hinnat pysyivät lähes ennallaan. Myös puupelletin kuluttajahinta oli noussut prosentilla viime vuoden elokuusta tämän vuoden elokuuhun.

Syyskuussa pohjoismaisen sähköpörssin osto- ja myyntitarjouksista johdetun systeemihinnan keskiarvo oli 25 prosenttia ja Suomen aluehinnan keskiarvo 15 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat kallistuivat viime vuoden syyskuusta tämän vuoden syyskuuhun keskimäärin seitsemän prosenttia. Yritys- ja yhteisöasiakkailla sähkön hintojen muutoksessa ei ollut nähtävissä yhtä selkeää trendiä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.