MS-tautia sairastavan uupumista mahdollista mitata

Asiantuntijaryhmä on päivittänyt suosituksen MS-tautia sairastavan toimintakyvyn arviointiin. Siihen on nyt lisätty menetelmiä MS-tautiin liittyvän uupumuksen arviointiin. Uupumus on yksi tavallisimmista ja rajoittavimmista oireista neurologisissa sairauksissa. Päivitetty suositus sisältää kaksi menetelmää uupumisen arviointiin ja yhdeksän liikkumisen, kun siinä aikaisemmin oli vain liikkumisen arviointimenetelmiä.

– Uupumus on yksilöllinen kokemus, joten sen tutkiminen ja mittaaminen on vaikeaa. Valitsimme suositukseen kaksi arvioitua, kansainvälisesti käytettyä uupumisen itsearviointimenetelmää, kertoo suosituksen valmistelija, erikoissuunnittelija Jaana Paltamaa Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Multippeliskleroosi eli MS-tauti on etenevä keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. Taudin oireet vaihtelevat eri ihmisillä. Yleisimmät toimintakyvyn rajoitteet MS-tautia sairastavalla henkilöllä liittyvät kävelyyn, mielialaan ja uupumukseen. Tautia sairastaa noin 7 000 suomalaista.

Uusi suositus yhtenäistää MS-tautia sairastavien arviointikäytäntöjä kuntoutuksessa. Sitä voi hyödyntää muussakin hoitotyössä.

– Hyviä menetelmiä on ollut olemassa aikaisemminkin, mutta niiden käyttö on ollut kirjavaa muun muassa siksi, ettei vakiintuneita suomennoksia ole ollut. Kun suositus on käytössä, voi MS-tautia sairastava olla luottavainen, että hänen tilanteensa arvioidaan laaja-alaisesti ja yhtenäisellä tavalla, luettelee Paltamaa suosituksen hyötyjä.

Suosituksena on, että MS-tautia sairastavan henkilön toimintakyvyn arvioinnissa käytetään yhteismitallisia, arvioituja mittareita, hyödynnetään sekä ammattilaisarviointeja että potilaan tekemää itsearviointia, valitaan tarpeeseen ja tilanteeseen sopivat menetelmät sekä mitataan toimintakykyä laaja-alaisesti huomioiden ICF-luokituksen (International Classification of Functioning, Disability and Health) eri osa-alueet.

Suositellut arviointimenetelmät ja kysymyslomakkeet löytyvät THL:n TOIMIA-tietokannasta.

Suosituksen on julkaissut kansallinen Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin asiantuntijaverkosto (TOIMIA), jota THL koordinoi. TOIMIA-verkostossa on mukana noin 60 eri organisaatiota.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle

Kummilusikoiden historia ulottuu 1500-luvulle. Tuolloin kummin valinnan perusteena oli hyvä taloudellinen asema ja kummilusikoilla oli saajalleen suuri taloudellinen arvo. Nykyään lusikoiden merkitys on muuttunut symboliseksi, mutta niiden muoto on pysynyt melko samanlaisena vuosisadasta toiseen. Menneinä aikoina lusikoiden päihin kaiverrettiin apostolien kuvia. Nykyään lusikoita koristavat muun muassa eläimet, autot, ja prinsessat.

Pakettiauto syttyi palamaan Aurassa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan pakettiauto syttyi palamaan Aurassa Turuntiellä sunnuntaina iltapäivällä..

Takasta lisää pituutta terassikauteen

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä. Tehokas takka lämmittää terassin myös talvella.

Entä jos kolari yllättää ulkomailla?

Kesälomilla moni suuntaa ulkomaille omalla autollaan. Liikennevahinkoja sattuu suomalaisille eniten ulkomailla juuri kesäkuukausina. Ulkomailla liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta ajotavasta: vieras liikenneympäristö, erilaiset nopeusrajoitukset ja väistämisvelvollisuudet saattavat aiheuttaa harmittavia tilanteita.

Jätekasa palaa Metsämäessä

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan polttokelpoisen jätteen kasa, jonka koko on 15x5x5 metriä, syttyi tuleen Ravurinkadulla Metsämäessä sunnuntaina aamupäivällä.

Laitilassa paloi maastoa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan kasitien laidassa Laitilassa syttyi 50 kertaa 50 metrin alalla maastopalo lauantaina illalla.

Urheilu

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin

PS Kemissä pelannut Julian Guevara siirtyy Interiin.

Kolumbialainen keskikenttämies Julian Guevara siirtyy PS Kemistä Interiin. Jalkapalloilun Veikkausliigassa pelaavat seurat pääsivät siirrosta sopuun torstaina. Guevara on pelikelpoinen Interissä jo lauantain kierroksella.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.