Tyksissä ensimmäinen uuden sukupolven kuvantamislaite Pohjoismaissa

Tyksissä on otettu käyttöön uuden sukupolven täysin digitaalinen Spect-tietokonetomografialaite. Tyksissä on otettu käyttöön uuden sukupolven täysin digitaalinen Spect-tietokonetomografialaite. Kuva: Nadine Karell

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) isotooppiosastolle otettiin joulukuussa potilaskäyttöön uuden sukupolven täysin digitaalinen Spect-tietokonetomografialaite.

– Laitteita on asennettu vasta muutama Eurooppaan, tämä on ensimmäinen Suomessa ja ensimmäinen Pohjoismaissa, sanoo sairaalafyysikko Tommi Noponen isotooppiosastolta.

Laitteella on mahdollista mullistaa isotooppilääketieteellinen kuvantamainen, samalla tavoin kuin siirryttäessä analogisesta TV-tekniikasta digitaaliseen tekniikkaan.

– Perinteisesti Spect-tietokonetomografialaitteet perustuvat analogisiin valomonistinputkijärjestelmiin, mutta tässä ne ovat täysin poissa. Uusi laite on siis ensimmäinen laatuaan, jossa on täysin digitaalinen ilmaisin, selvittää ylilääkäri Juhani Knuuti, Kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimuksen vastuualueelta.

Laitteessa on yhdistetty digitaalinen gammakamera ja tietokonetomografia (tt). Tyksissä on tähän mennessä ollut 6-leikkeinen Spect-tt-kuvauslaite, uudessa laitteessa on 16 tt-leikettä ja digitaalinen gammakamera. Nämä asiat mahdollistavat parempilaatuisia ja nopeampia kuvauksia.

– Potilaalle tämä tarkoittaa kaksi tai jopa kolme kertaa lyhempää kuvausaikaa tai pienempää sädeannosta, sanoo osastonylilääkäri Marko Seppänen, Kliinisen fysiologian, isotooppi- ja PET-tutkimuksen vastuualueelta.

Samalla diagnostiikka paranee, kun saadaan tarkempia kuvia.

Digitaalinen Spect-tt on valtava edistysaskel modernimpaan tekniikkaan.

– Isotoppikuvausta on tehty 1970-luvusta saakka analogisilla laitteilla, mutta nyt 45 vuoden jälkeen tämä tekniikka kokonaan uudistuu, sanoo Noponen.

Kehitystä voi verratta putkitelevision muuttumiseen digitaaliseksi tai NMT-puhelimen vaihtumiseen nykypäivän 4G-puhelimiin.

Isotooppiosastolla on jo tehty paljon kuvauksia uudella laitteella ja uusia kuvia on verrattu vanhempiin kuviin. Uudet kuvat ovat paikallisesti tarkempia ja niiden avulla voidaan tarkemmin määrittää potilaan tila. Vastedes voidaan myös valita, mitkä tutkimukset kannattaa tehdä uudella laitteella ja mitkä kannattaa tehdä muilla kuvauslaitteilla.

Digitaalinen Spect-tt eli yksifotoniemissiotomografia muistuttaa paljolti PET-kuvausta. Spect-tt-kuvauslaitteessa on liikkuva ilmaisin, joten kuvauksella voidaan tuottaa kolmiulotteista kuvaa tutkittavasta kehonosasta. Näin voidaan paikallistaa kasvaimen tarkka sijainti. Tavallisimpia Spect-tt-laitteella tehtäviä tutkimuksia ovat luuston, sydänlihasperfuusion, keuhkojen ventilaation ja perfuusion, vartijaimusolmukkeiden ja lisäkilpirauhasten gammakuvaukset sekä erilaisten isotooppihoitoaineiden paikantaminen.

Laite on mallia Discovery NM/CT 670 CZT, A digital SPECT/CT. Sen kutsumanimi Tyksissä on ”Primus”, koska on ensimmäinen laatuaan ja edelläkävijä. Valmistaja on General Electric. Hinta on noin 1,2 miljoonaa euroa

Vuodessa noin 1 200 kuvausta Tyksissä. Isotooppiosastolla tehdään kaiken kaikkiaan noin 3 500 kuvausta vuodessa. Maailmassa on tällä hetkellä noin kymmenen vastaavaa laitetta, Euroopassa noin viisi vastaavaa laitetta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.