Turun kaupungin alueelle noussut kymmenen kameravalvontatolppaa

Nopeuksia valvotaan automaattisesti nyt myös Varusmestarinkadulla Runosmäessä. Varsinais-Suomessa on 77 valvontapistettä ja kaksi valvonta-autoa. Nopeuksia valvotaan automaattisesti nyt myös Varusmestarinkadulla Runosmäessä. Varsinais-Suomessa on 77 valvontapistettä ja kaksi valvonta-autoa. Kuva: Kurt Hedborg

Turun kaupungin alueelle on joulukuun aikana noussut kymmenen kameravalvontatolppaa katujen ja teiden varsille. Ne otetaan käyttöön ensi vuoden toisella viikolla, kun kamerat on ehditty suunnata.

Poliisihallitus, Lounais-Suomen poliisi ja Turun kaupunki tekivät joulun alla sopimuksen liikenteen automaattisesta kameravalvonnasta. Kaksi tolpista on Satakunnantiellä, kaksi Vakka-Suomentiellä. Vähäheikkiläntiellä, Hautausmaantiellä, Vanhalla Hämeentiellä, Varusmestarintiellä, Kärsämäentiellä ja Halistentiellä on yksi tolppa.

– Kaupunki on rakentanut kameratolpat ja ylläpitää niitä. Poliisi hoitaa valvonnan muilta osin. On mahdollista, että myöhemmin automaattinen valvonta laajennetaan punaista päin ajon automaattiseen valvontaan, sanoo suunnittelupäällikkö Matti Salonen Turun kaupungilta.

Kaupungin lasku on noin 15 000 euroa tolpalta eli yhteensä noin 150 000 euroa.

– Turun kaupunki oli tosi hyvin heti mukana. Se lähti mukaan isolla panostuksella, kiittelee ylikomisario Mika Peltola, joka on liikennesektorin johtaja Lounais-Suomen poliisissa.

Peltolan mukaan kameratolppia pystytettiin suojateiden yhteyteen päiväkotien ja koulujen läheisyyteen. Tavoitteena on, että nopeudet pysyvät kurissa.

Kaikkein runsasliikenteisimpiin risteyksiin niitä ei kuitenkaan vielä tuotu. Syy on tekninen. Tolpan silmukka vaatii metrin suojaetäisyyden kaikkiin muihin kaapeleihin, joten risteykset olisi pitänyt avata laajalta alalta. Sitä ei haluttu tehdä, sillä poliisin käyttämä tekniikka vaihtuu jo ensi keväänä. Laseria tai tutkaa käyttävä tolppa ei vaadi yhtä mittavia asennustöitä.

Uuden tekniikan tolpat voivat nousta tulevaisuudessa Koulukadun ja Ratapihankadun risteykseen, Tampereen valtatielle, kymppitielle tai Naantalin pikatielle. Tavoitteena on, että nopeuksien lisäksi voidaan valvoa punaisia päin ajamista.

– Toistaiseksi näiden (kymmenen) lisäksi uusia kohteita ei ole suunnitteilla, sanoo Salonen.

Kameroiden taltioima tieto välittyy automaattisesti Helsinkiin poliisin liikenneturvallisuuskeskukseen. Ajoneuvon rekisterissä oleva henkilöhaltija saa maksumääräyksen ylinopeudesta. Jos ei kiistä tapahtunutta, asiasta selviää maksamalla laskun.

Lounais-Suomen poliisi päättää, missä kameroita kulloinkin on.

– Me päätämme, mihin tolppaan kamera viedään. Helsinki hoitaa seuraamuksia. Tarkoituksena on kierrättää kameroita niin, että sillä on vaikutusta liikenteeseen. Ylinopeuksista tulee seuraamuksia, sanoo Peltola.

Automaattinen kameravalvonta vapauttaa poliisin resursseja muuhun liikennevalvontaan. Peltolan mukaan poliisityötä suunnataan jatkossa erityisesti törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin. Valvonnan määrä on tänä vuonna vähentynyt kymmenellä prosentilla.

– Saamme häiriötekijöitä pois liikenteestä.

Vastaavia sopimuksia on tehty myös muissa kaupungeissa. Automaattivalvontaa tehdään jo Helsingissä, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Raumalla ja Tampereella. Varkaudessa valvontaa tehdään kaupungin alueella, mutta valtion tiellä.

– Useissa kaupungeissa neuvotteluja on myös käynnissä kaupungin ja poliisin välillä, sanoo ylikomisario Samppa Holopainen Poliisihallituksesta.

Peltolan mukaan Varsinais-Suomessa on neuvoteltu muun muassa Raision kanssa.

Lasse Virtanen

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Heinäkuu jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille

Sekä asunnon myymistä että ostamista suunnittelevan kannattaa olla kesällä aktiivinen. On yleinen harhaluulo, ettei kauppa käy kesän aikana tai että uutta kotia kaipaavat pitävät lomaa myös unelmiensa tavoittelusta. Näin ei suinkaan ole. Heinäkuu on jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille.

Turun piispa siunasi Porin punaiset

Piispa Kalliala paljasti punaisten muistomerkin Keksi-Porin kirkkopuistossa keskiviikkona.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala siunasi keskiviikkona Käppärän hautausmaalle vuonna 1918 haudatut, mutta siunaamatta jätetyt punaisten puolen vainajat.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.