Vakuutuskorvauksen vapaaosat poistuvat perintöverotuksesta

Perintö- ja lahjaverolain mukaan perintöveroa on suoritettava paitsi vainajan omaisuudesta myös perittävän kuoleman johdosta kuolinpesälle tai edunsaajalle maksettavasta henkilövakuutuksen nojalla saadusta vakuutuskorvauksesta sekä vastaavissa olosuhteissa maksetusta vakuutuskorvaukseen verrattavasta taloudellisesta tuesta. Vakuutuskorvaus on kuitenkin ollut perintöverosta vapaa kullekin perilliselle tai edunsaajalle 35 000 euroon asti (vapaaosa). Puolison saamasta vakuutuskorvauksesta puolet on ollut verovapaata, vaikka korvaus ylittäisi 35 000 euroa.

Henkilövakuutuskorvausten vapaaosaa koskevat säännökset on kumottu vuoden 2018 alusta alkaen. Vapaaosat vähennetään perintöverotuksessa vielä, jos perittävä on kuollut 31.12.2017 mennessä. Jos perittävä on kuollut 1.1.2018 tai sen jälkeen, vapaaosia ei vähennetä. Ratkaisevaa vapaaosan vähentämisen kannalta on siis perittävän kuolinhetki, ei verotuksen toimittamishetki. Myöskään vakuutussopimuksen tekohetkellä tai vakuutusmaksujen maksuhetkellä ei ole vapaaosan vähentämisen kannalta merkitystä.

Perintöverosta vapaita ovat jatkossakin sellaiset kuoleman johdosta maksettavat vakuutuskorvaukset, jotka ovat saajalleen verotettavaa tuloa.

Vakuutuskorvauksen edunsaaja määritetään vakuutussopimuksessa ja korvauksen saaja riippuu sopimuksen edunsaajamääräyksestä. Jos edunsaajamääräystä halutaan muuttaa, se voidaan tehdä vain vakuutusyhtiössä, ei Verohallinnossa. Vakuutuskorvauksen edunsaaja on usein puoliso, lapset tai kuolinpesä.

Kun edunsaaja on kuolinpesä, käsitellään vakuutuskorvausta perintöverotuksessa samoin kuin kaikkia muita perittävän varoja. Jos vakuutuskorvaus suoritetaan suoraan jollekin henkilölle, sitä ei lisätä kuolinpesän varoihin. Silloin vakuutuskorvaus lisätään henkilön mahdolliseen muuhun perintöosaan ja perintövero määrätään niiden yhteenlasketusta määrästä.

Vakuutuskorvaus on osa verotettavaa perintöosaa. Vakuutuskorvauksesta voidaan vähentää alaikäisyysvähennys tai puolisovähennys silloinkin, kun edunsaaja ei saa vainajalta perintönä muuta omaisuutta. Puolisovähennyksen myöntämisestä vakuutuskorvaukseen kerrotaan tarkemmin Verohallinnon kannanotossa Puolisovähennys ja henkivakuutuskorvaus.

Alaikäisyysvähennys edellyttää paitsi korvauksensaajan alaikäisyyttä vainajan kuolinhetkellä myös sitä, että hän on perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa oleva perillinen, jolla perinnönjättäjän kuolinhetkellä lähinnä oli oikeus periä perinnönjättäjä. Käytännössä tämä tarkoittaa muun ohessa sitä, että alaikäisyysvähennystä ei myönnetä sellaiselle henkilölle, joka saa perinnön tai vakuutuskorvauksen sen vuoksi, että joku on luopunut oikeudestaan perintöön tai korvaukseen. Näistä luopumisista kerrotaan tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Luopumiset perintö- ja lahjaverotuksessa jaksossa 6.

Lakimuutos ei vaikuta tietojen ilmoittamisvelvollisuuteen. Perintö- ja lahjaverolain mukaan perukirjassa on mainittava etuuksien saajat ja määrät. Kaikki saadut vakuutuskorvaukset tulee siten entiseen tapaan merkitä perukirjaan. Lain mukaan myös vakuutusyhtiön tai muun etuuden maksajan on ilmoitettava maksamistaan henkivakuutuskorvauksista Verohallinnolle.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaksi satusetää sekoitti koko maan

Kirjoittajan mielestä Putin ja Trump saivat koko Suomen sekaisin.

On se kumma, miten kaksi satusetää saa Suomen aivan sekaisin. Liikenne kärsii, ihmisiä tarkistetaan rajalla, tv-kanava on sekaisin aamusta iltaan.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Heinäkuu jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille

Sekä asunnon myymistä että ostamista suunnittelevan kannattaa olla kesällä aktiivinen. On yleinen harhaluulo, ettei kauppa käy kesän aikana tai että uutta kotia kaipaavat pitävät lomaa myös unelmiensa tavoittelusta. Näin ei suinkaan ole. Heinäkuu on jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.