Suomalaisyritysten taloususko hurjassa nousussa

Grant Thorntonin vuosittaisen tutkimuksen mukaan globaali talousluottamus on noussut huippulukemiin: tutkimuksen 25-vuotisen historian aikana talousluottamus ei ole ollut yhtä korkealla kertaakaan aiemmin. Muutos on merkittävä vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

EU:n alueella, Yhdysvalloissa ja muilla suurtalousalueilla yritysten luottamus on korkealla ainoan poikkeuksen ollessa Iso-Britannia. Suomessa yritysten usko tulevaisuuteen on myös huippulukemissa, jopa suuria talousmahteja korkeammalla. Globaali suuntaus on työvoiman palkkaamiseen panostaminen teknologiainvestointien ohi. Vuosi 2018 voi olla talouskierron huippuvuosi ja tämä asettaa yrityksille haasteita pitkäjänteisessä tulevaisuuden rakentamisessa.

Grant Thorntonin International Business Report (IBR) -tutkimuksessa tutkitaan yritysten odotuksia tulevalle vuodelle. Tutkimuksessa tutkitaan myös yritysten näkemyksiä kasvun esteistä ja konkreettisia toimintasuunnitelmia liiketoiminnan kehittämisessä. Vuotta 2018 koskevan tutkimuksen tulokset kertovat, että globaalisti yritysten usko talouteen on noussut kaikkien aikojen huippuun, jopa korkeammalle kuin vuosina ennen finanssikriisiä.

– Yritysten uskossa tulevaisuuteen on tapahtunut todella dramaattinen muutos niin globaalisti, EU:n alueella kuin Suomessakin. Ainut merkittävä poikkeus on nähty Britanniassa, joka vielä vuonna 2014 porskutti taloususkon huipulla, mutta on brexit-tilanteen vuoksi romahtanut syvälle alle kansainvälisten keskiarvojen, sanoo Grant Thornton Finlandin hallituksen puheenjohtaja Joakim Rehn.

Tutkimuksessa nousi esiin, että suomalaisyritysten odotukset ovat positiivisemmat kuin koskaan aiemmin tutkimuksen historiassa.

– Vuoden 2014 erittäin negatiivisista tunnelmista on koettu vuosien 2015–17 aikana rakettimainen nousu etenkin Suomessa. Talousodotuksissa onkin noustu ensimmäistä kertaa Ruotsin, EU:n, Yhdysvaltojen ja Saksan ohi. Käänne on todella merkittävä, Rehn sanoo.

Globaali tilanne on, että suurempi joukko yrityksiä aikoo kasvattaa vuoden 2018 aikana työvoimansa määrää kuin investoida teknologiaan. Halutunlaisen työvoiman pula nähdäänkin esimerkiksi jo joka toisessa saksalaisyrityksessä kasvun esteenä.

– Nousukaudella tilauskannan kasvuun vastataan työvoimaa palkkaamalla jopa meneillään olevan digitalisaation aikana. Tutkimuksen mukaan vuonna 2018 on globaalina näkymänä hintojen nosto ja odotus toiminnan kannattavuuden noususta. On kuitenkin mahdollista, että vuosi 2018 on tämän taloussyklin huippuvuosi, joten viisasta olisi nostaa myös tuottavuutta, jotta pitkällä aikavälillä turvataan liiketoiminnan kannattavuus, Rehn kertoo.

Suomalaisyrityksissä tilanne on pitkälti kansainvälisen trendin mukainen. Uhkana tulevalle kasvulle nähdään osaavan työvoiman tarjonnan vähyys. Suomalaisyrityksissä ollaan myös Keski-Eurooppaa maltillisempia viennin ja kannattavuuden kehityksen odotuksissa.

Grant Thornton -raportti (IBR) on kansainvälinen tutkimus, jossa selvitetään vuosittain yli 10 000 yrityksen näkemyksiä ja odotuksia 36 maasta. Tutkimuksessa hyödynnetään useimpien eurooppalaisten osallistujien trenditietoja 25 vuoden ajalta ja Euroopan ulkopuolisissa talouksissa yli kymmenen vuoden ajalta. IBR-tutkimukseen osallistuvat sekä pörssiyhtiöt että yksityisomistuksessa olevat yhtiöt. Tutkimusta varten haastateltiin 2500 toimitusjohtajaa, hallitusten puheenjohtajaa ja muuta johtotason henkilöä kaikilta teollisuudenaloilta. Kysely toteutettiin marras–joulukuussa.

Grant Thornton Finland on noin 80 asiantuntijan KHT-yhteisö, joka tarjoaa tilintarkastus-, vero-, yritysjärjestely- ja muita asiantuntijapalveluita. Toimistot sijaitsevat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Salossa ja Porissa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaksi satusetää sekoitti koko maan

Kirjoittajan mielestä Putin ja Trump saivat koko Suomen sekaisin.

On se kumma, miten kaksi satusetää saa Suomen aivan sekaisin. Liikenne kärsii, ihmisiä tarkistetaan rajalla, tv-kanava on sekaisin aamusta iltaan.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Heinäkuu jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille

Sekä asunnon myymistä että ostamista suunnittelevan kannattaa olla kesällä aktiivinen. On yleinen harhaluulo, ettei kauppa käy kesän aikana tai että uutta kotia kaipaavat pitävät lomaa myös unelmiensa tavoittelusta. Näin ei suinkaan ole. Heinäkuu on jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.