Kilpirauhasen lieväkin toimintahäiriö saattaa olla haitallinen

Ville Langén. Ville Langén. Kuva: Bo Stranden

Etenkin subkliinisen eli orastavan vaiheen häiriöt kilpirauhasen toiminnassa ovat väestössä yleisiä. LL Ville Langén havaitsi Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan vähäisen yhteyden kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnan ja suurentuneen kokonaiskuolleisuuden välillä. Lisäksi jo subkliinisellä vajaatoiminnalla oli hienoinen yhteys suurentuneen sydänperäisen äkkikuoleman riskin kanssa.

Kilpirauhashormoni vaikuttaa lähes kaikkien kudosten toimintaan. Sen vaikutusta elimistössä kuvaa käänteisesti tyreoideaa (=kilpirauhasta) stimuloivan hormonin (TSH) pitoisuus, joka on tärkein verikoe tavallisimpien kilpirauhasen toimintahäiriöiden diagnostiikassa. LL Ville Langénin väitöskirjatutkimus selvitti TSH:n yhteyksiä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin ja päätetapahtumiin. Väitöskirjatutkimuksessa määritettiin myös uusi viitealue TSH:lle. Tutkimusaineisto perustui kansalliseen laajaan, 8 028 tutkittavaa käsittäneeseen Terveys 2000 -väestötutkimukseen ja saman aineiston jatkoseurantaan, Terveys 2011 -tutkimukseen.

TSH:n viitealue on ratkaisevassa asemassa kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnan diagnosoimisessa. Väitöskirjatyössä määritettiin TSH:lle uusi viitealue 0.4–3.4 mU/L, jonka yläraja on noin 1.0 mU/L:n verran Suomessa ja maailmalla tavallisimmin käytössä olevaa ylärajaa matalampi. Aiemmin on pienemmässä pohjoismaisessa ei-satunnaistetussa NORIP-aineistossa kuvattu samankaltainen viitealue, jonka Langénin väitöskirjatutkimus nyt vahvisti suuressa väestöpohjaisessa suomalaisia aikuisia kuvaavassa satunnaisotoksessa. Langénin väitöskirjatutkimuksessa TSH määritettiin yleisesti Suomessa käytetyllä Abbott Architect ci8200 -menetelmällä.

– On kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa, että jos verikokeella todetaan viitealueen ulkopuolella oleva TSH-pitoisuus, löydöstä ei voi yksinään automaattisesti pitää perusteena kilpirauhashoidon aloitukselle, vaan ratkaisun pitää aina perustua kokonaisvaltaiseen potilaan tilanteen arvioon ja maailmalla hyväksyttyihin hoitokäytäntöihin, Turun yliopistossa väittelevä Langén huomauttaa.

TSH-pitoisuuden 1 mU/L:n nousu oli poikkileikkausasetelmassa yhteydessä 0.5 mmHg:n verran korkeampaan alaverenpaineeseen, mutta vain miehillä. Lisäksi niillä tutkittavilla, joilla oli korkea mutta vielä normaali TSH-pitoisuus, esiintyi todennäköisemmin verenpainetautia kuin tutkittavilla, joilla mitattiin matala viitealueen sisällä oleva TSH-tulos. TSH ei kuitenkaan ennustanut verenpainetaudin ilmaantumista 11 vuoden seuranta-asetelmassa.

Tutkittavilla todettiin poikkileikkausasetelmassa vastaavanlaisia vähäisiä yhteyksiä myös TSH:n ja valtimotautiriskiä lisäävän lipidi- eli rasva-arvoprofiilin välillä.

Väitöskirjatyössä havaittiin, että kuolleisuus oli pienintä niillä tutkittavilla, joiden TSH-pitoisuus oli viitealueella ja joilla oli täten todennäköisesti normaali kilpirauhasen toiminta. Jo subkliinisellä kilpirauhasen vajaatoiminnalla oli hienoinen merkitsevä yhteys suurentuneen sydänperäisen äkkikuoleman riskin kanssa.

– Väitöskirjatutkimuksessa ei erikseen määritetty täsmällistä TSH-pitoisuuden tasoa, jolla riski alkaa suurentua, joten tuloksesta ei voi päätellä, että jo lievästi suurentunut TSH-arvo viittaisi suurentuneeseen kuolemanriskiin. Tarvitaankin laajempia jatkotutkimuksia TSH:n riskirajojen määrittämiseksi, Langén painottaa.

TSH:n ja valtimotautiriskin välillä ei voitu todeta yhteyksiä, eikä suurentuneen kuolemanriskin tarkempi mekanismi tullut tutkimuksessa esille. Kilpirauhasen vajaatoimintaan on yhdistetty aiemmassa kirjallisuudessa sidekudoksen lisääntymistä eli fibrotisoitumista sydämessä. Langén toteaakin, että tämä mahdollinen yhteys saattaisi paitsi osaltaan selittää väitöskirjatyön tuloksia myös tarjota uusia tärkeitä kysymyksiä alan jatkotutkimuksille.

LL Ville Langén esittää väitöskirjansa Thyroid-stimulating hormone: reference range and relation to cardiovascular risk julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 5. tammikuuta.

Vastaväittäjänä toimii dosentti Leo Niskanen (Helsingin ja Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Risto Kaaja (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.

Langén on syntynyt vuonna 1977 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Klassikon lukiossa Turussa vuonna 1996. Lääketieteen lisensiaatin korkeakoulututkintonsa Langén suoritti Turun yliopistossa vuonna 2002. Väitöksen alana on sisätautioppi. Langén työskentelee Turun kaupunginsairaalassa sekä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa sisätautien ja geriatrian erikoislääkärinä.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7061-2.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turusta bussilla Karjurockiin

Karjurock pyrkii erottautumaan kotimaisista festivaaleista maatilamiljöön avulla.

Lokalahdella rokataan tällä viikolla torstaista 19. heinäkuuta lauantaihin 21. heinäkuuta perinteisen Karjurockin merkeissä. Myös Turusta järjestetään bussikuljetuksia festivaaleille. Perjantaina kuljetukset lähtevät linja-autoaseman laiturilta 9 kello 15 ja 17.30.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen?

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisesta valtiosta on kielletty.

Voiko ulkomailta hankkia lääkkeitä Suomeen? Perusperiaate on: laillinen valmiste lailliselta myyjältä omaan lääkitykseen, muistuttaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Kun matkustaa ulkomaille, niin kannattaa ottaa etukäteen selvää mahdollisista rajoituksista kohdemaassa.

Vakuutuspetoksia tehtaillaan arviolta 30 miljoonan euron edestä

Vakuutuspetoksissa tekotapojen kirjo on suuri: silmälaseista tuhopolttojen kautta valekuolleisiin. Vahinkoja lavastetaan, tehdään tahallaan tai liioitellaan. Kun vahinkoilmoitukseen liittyy petosepäily tai muuta merkittävää epäselvyyttä, vahinkokäsittelyyn tulevat usein mukaan vakuutustutkijat, kansanomaisemmin vakuutusetsivät.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.