Entsyymin geenialueen muuntelu aiheuttaa alentunutta hedelmällisyyttä ja muutoksia aineenvaihdunnassa

Heli Jokela. Heli Jokela. Kuva: Turun yliopisto

Lisääntymiseen ja rasvan toimintaan vaikuttavien tekijöiden tutkiminen on välttämätöntä, jotta tulevaisuudessa voidaan kehittää hoitoja esimerkiksi lisääntymisongelmiin tai rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin. FM Heli Jokela tutki Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella tekemässään väitöskirjatutkimuksessa HSD17B1-entsyymin poiston vaikutusta paikalliseen sukupuolihormonien säätelyyn munasarjoissa ja rasvassa.

Jokela osoitti tutkimuksessaan, että HSD17B1-entsyymi on välttämätön naaraiden hedelmällisyydelle. Lisäksi Jokela havaitsi geeninpoiston aiheuttavan merkittävän muutoksen naapurigeenin ilmentymiseen, mikä vaikutti voimakkaasti koko kehon aineenvaihduntaan, etenkin rasvakudokseen ja maksaan.

On yleisesti tiedossa, että HSD17B-ryhmän entsyymit säätelevät sukupuolihormonien tasoja paikallisesti niiden kohdekudoksissa, kuten munasarjassa, kiveksissä ja rintarauhasessa. Heli Jokela selvitti väitöstutkimuksessaan tarkemmin HSD17B1-entsyymin roolia hiirimallissa, jossa kyseinen geeni on poistettu kokonaan.

Jokela havaitsi tutkimuksessaan HSD17B1-entsyymin puutoksen aiheuttavan naarashiirillä merkittävästi alentuneen hedelmällisyyden ja alentuneen kyvyn ylläpitää raskautta. Tämä johtui paikallisesta munasarjojen hormonien epätasapainosta. Lisäksi Jokela havaitsi merkittävän alenemisen poistogeenisten naarashiirten munasarjojen keltarauhasen määrässä ja toiminnassa.

– Tutkimuksen tulokset toivat uutta tietoa lisääntymiseen liittyvistä mekanismeista ja paikallisen hormonisäätelyn merkityksestä. Uusien lisääntymiseen vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen avaa uusia mahdollisuuksia tutkia asiaa yksityiskohtaisemmin. Lisäksi tulokset tarjoavat tulevaisuudessa uusia työkaluja hedelmättömyyden yksilölliseen tutkimiseen ja hoitoon, Jokela kertoo.

Toinen merkittävä havainto Jokelan työssä oli Hsd17b1-poistogeenisen hiirimallin vähentynyt rasvamassa, rasvan kertyminen maksaan ja parantunut sokerinsietokyky. Näiden muutosten tutkimisen aikana Jokela havaitsi, että geeninpoisto aiheutti odottamattomasti huomattavan alenemisen viereisen Naglu-geenin ilmentymisessä. Naglu-geenin vaimennus sai aikaan glykosaminoglykaanien kertymisen lysosomeihin ja selitti suurimmassa määrin havaittuja rasva-aineenvaihdunnan muutoksia.

– Tämä väitöskirjatyö on hyvä esimerkki siitä, miten geenien muokkaus voi aiheuttaa ei-haluttujakin muutoksia läheisten geenien säätelyssä. Jos tätä ei oteta huomioon tehtäessä geenimuunteluun perustuvaa tutkimusta, voi tulosten tulkinta johtaa jopa vääriin johtopäätöksiin. Onneksi tässä tutkimuksessa geeninpoiston vaikutus havaittiin ajoissa ja saimme uutta tietoa spesifisestä geeninsäätelystä sekä lysosomaalisen NAGLU-entsyymin toiminnasta rasva-aineenvaihdunnassa, Jokela tiivistää.

FM Heli Jokela esittää väitöskirjansa Outcome of Hsd17b1 gene deletion in ovarian and adipose tissue function: alterations resulting from both HSD17B1 enzyme inhibition and the off-target effect on the Naglu gene julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 5. tammikuuta.

Vastaväittäjänä on apulaisprofessori Jenny Visser (University Medical Center Rotterdam, Alankomaat) ja kustoksena professori Matti Poutanen (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen.

Jokela on syntynyt vuonna 1980 ja kirjoitti ylioppilaaksi Länsi-Porin lukiossa vuonna 1999. Korkeakoulututkintonsa (FM) Jokela suoritti Turun yliopistossa vuonna 2007. Väitöksen alana on fysiologia. Jokela työskentelee Turun yliopistossa projektitutkijana.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-7098-8.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kaksi satusetää sekoitti koko maan

Kirjoittajan mielestä Putin ja Trump saivat koko Suomen sekaisin.

On se kumma, miten kaksi satusetää saa Suomen aivan sekaisin. Liikenne kärsii, ihmisiä tarkistetaan rajalla, tv-kanava on sekaisin aamusta iltaan.

Turun lentoasemalla hyvä alkuvuosi

Turun lentokentän matkustajamäärä on kasvanut alkuvuoden aikana.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ovat kasvaneet alkuvuonna. Kuuden ensimmäisen kuukauden jälkeen kokonaismatkustajamäärä on 188 319, jossa on kasvua 15,5 prosenttia.

Naantalin taidehuoneella avataan kesäkauden neljäs näyttely

Miia Westerlund.

Naantalin taidehuoneella avataan 24. heinäkuuta kesäkauden neljäs näyttely Meistä tuli Onnellisia . Näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Miia Westerlundin dokumentaarisia valokuvia, jotka taiteilija on ottanut vuonna 1984 Naantalin Maijamäen yläasteelta valmistuneista luokkakavereistaan.

Varusmiessoittokunnan 70’s-kiertue tulee Logomoon

Varusmiessoittokunnan kiertue saapuu elokuussa Logomoon.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta jatkaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa, genrerajoja rikkovaa aikamatkaa elokuun 70’s-megakiertueellaan. Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittää läpileikkauksen 70-luvun klassikoita. 70’s-kiertue rantautuu Suomen suurimpiin konserttisaleihin Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella, Helsingissä, Turussa sekä Hämeenlinnassa.

Heinäkuu jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille

Sekä asunnon myymistä että ostamista suunnittelevan kannattaa olla kesällä aktiivinen. On yleinen harhaluulo, ettei kauppa käy kesän aikana tai että uutta kotia kaipaavat pitävät lomaa myös unelmiensa tavoittelusta. Näin ei suinkaan ole. Heinäkuu on jopa kiireistä aikaa kiinteistönvälittäjille.

Urheilu

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.