Poliisien suljettua facebook-ryhmää koskeva selvitys on valmistunut: yhdelle vakava kirjallinen huomautus, viidelle työnjohdollista ohjausta

Yksi poliisimies on saanut vakavan kirjallisen huomautuksen sopimattomasta käytöksestä poliisin epävirallisessa suljetussa facebook-ryhmässä. Lisäksi viidelle poliisin palveluksessa olevalle virkamiehelle on annettu työnjohdollista ohjausta.

Asia selviää Poliisihallituksen tekemästä selvityksestä, joka käynnistettiin verkkojulkaisu Long Playssa viime kesänä julkaistujen artikkeleiden takia. Artikkeleiden mukaan ryhmässä käytiin epäasianmukaista ja rasistista keskustelua ja siihen osallistui myös poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä.

Poliisiyksiköt tunnistivat käytettävissä olevasta aineistosta 50 poliisin palveluksessa olevaa virkamiestä. Tunnistamisen haastavuutta lisäsi se, että kuvakaappauksissa osa epäasiallisten kommenttien esittäjistä oli peitetty siten, että esittäjän henkilöllisyyttä ei kyetty selvittämään.

Kaikkien edellä mainittujen 50 poliisimiehen kirjoitukset eivät olleet poliisiyksiköiden tekemien arvioiden mukaan epäasianmukaisia vaan niiden on kriittisinäkin saatettu katsoa kuuluneen virkamiehen sananvapauden piiriin.

Poliisihallitus teki artikkeleiden ilmestymisen jälkeen valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön siitä, onko poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä syytä epäillä rikoksesta epäasiallisiin keskusteluihin liittyen.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, vaan että asian tarkempi selvittely ja mahdolliset kurinpidolliset toimet jäävät poliisihallinnon tehtäväksi. Poliisihallitus ryhtyi tämän jälkeen selvittämään asiaa hallinnollisesti. Selvityksen pohjana oli suuri joukko kuvakaappauksia ryhmässä käydyistä keskusteluista.

Koska kurinpidolliset toimet suoritetaan aina siinä poliisiyksikössä, jossa kukin virkamies työskentelee, Poliisihallitus antoi kaikille poliisilaitosten oikeusyksiköille tehtäväksi käydä ryhmässä käydystä keskustelussa käytettävissä olevan aineiston läpi. Poliisiyksiköiden tuli selvittää aineistosta palveluksessaan olevat virkamiehet ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, mikäli näiden kirjoituksissa oli havaittavissa rasistisia tai muutoin epäasiallisia piirteitä.

Ryhmä ei ole poliisin ylläpitämä tai muutoin virallinen ryhmä, vaan se on perustettu yksityiseen käyttöön. Ryhmässä on ollut monia poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä, mutta myös muita.

Poliisia koskee poliisin hallinnosta annetussa laissa säädetty erityinen käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös vapaa-ajalle. Poliisin on käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Tämä koskee kaikkea käyttäytymistä, myös keskustelua yksityishenkilönä sosiaalisessa mediassa.

Virkamiehet voivat osallistua julkiseen keskusteluun ja esittää vapaa-ajallaan mielipiteitään. Poliisin käyttäytymisvelvoite rajoittaa tätä oikeutta. Poliisin sananvapaus on tavallista kansalaista ja monia muita virkamiehiä rajoitetumpaa.

Poliisihallitus ilmoittaa tuomitsevansa kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän eikä suvaitse sitä missään muodossa poliisin henkilöstöltä. Tapaukseen suhtaudutaan vakavasti ja sen johdosta on ryhdytty useisiin kehittämistoimiin.

Poliisin uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on vahvistettu viime kesäkuussa. Poliisin toimintaa sosiaalisessa mediassa koskevat ohjeet on päivitetty. Poliisissa on 1. joulukuuta lukien otettu pilottikäyttöön niin sanottu eettinen kanava, joka mahdollistaa poliisin omalle henkilöstölle epäeettisen toiminnan nimettömän ilmoittamisen.

Koko poliisin henkilöstölle on valmistumassa sosiaalista mediaa koskeva pakollinen koulutus, jossa poliisin käyttäytymisvelvollisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

Poliisin arvot on otettu osaksi jokaisen poliisin palveluksessa olevan tavoite- ja kehityskeskusteluita vuodelle 2018.

Tapaus on käsitelty valtakunnallisessa poliisin johtoryhmässä. Kaikkia poliisiyksiköitä on ohjeistettu jatkossa puuttumaan matalalla kynnyksellä kaikenlaiseen rasistiseen, syrjivään taikka muutoin epäasialliseen käyttäytymiseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.